• No results found

2.1 ALGEMEEN

De hieronder opgesomde aandachtspunten zijn van toepassing op alle delen.

De eerste onderhoudsbeurt wordt voorlopig voorzien vanaf 01/01/2013.

De aannemer dient binnen de drie dagen volgend op het verzoek van het bestuur de werken aan te vangen.

De aannemer ( en eventuele onderaannemers ) mogen nergens gebruik maken van chemische onkruidbestrijding. Ingeval er schade wordt vastgesteld, zullen proeven genomen worden op kosten van de aannemer. Melding van de schade zal gebeuren door middel van een proces-verbaal. De schade dient op kosten van de aannemer te worden hersteld.

De delen A, B en C zullen in de tweede helft van maart en september worden bemest door het bestuur. Er dient daar rekening mee te worden gehouden bij de prijsbepaling.

De aannemer mag alle afval ( zwerfvuil, onkruid, afgemaaid gras, bladeren of dennennaalden, …) afkomstig van de opkuis van het gemeentelijk domein gratis op containerpark ( Sluisstraat 82 te 8300 Knokke – Heist ) afleveren. Dit dient besproken te worden bij de aanvang van de opdracht.

Geen enkele stockage van machines, zelfrijdende grasmaaiers, voertuigen, afval… of andere vormen van opslag kan gebeuren op een gemeentelijke site of op sites welke eigendom zijn van het Autonoom Gemeentelijk Stads-Ontwikkelingsbedrijf. De aannemer dient over een eigen opslag of stelplaats te beschikken.

Alle werken dienen te worden uitgevoerd volgens het groeiseizoen en de noodwendigheden.

Het bestuur behoudt te allen tijde het recht om naar gelang de groeiomstandigheden het aantal dagen tussen twee maaibeurten te wijzigen. Hetzij bijvoorbeeld te verlengen bij droogte, hetzij te verkorten bij broeierig weer of bijvoorbeeld wanneer zoomwegen bedekt zijn met herfstbladeren.

Iedere afwijking op het lastenboek dient tijdens de wekelijkse overlegvergadering besproken te worden.

De aannemer dient dagelijks na het beëindigen van zijn dagtaak, de uitgevoerde werken van de voorbije dag gedetailleerd over te maken aan de dienst Onderhoud door middel van e-mail (peter.aernoudts@knokke-heist.be).

Bij niet-naleving zal deze werkdag als niet uitgevoerd beschouwd worden (en dus ook niet betaald worden).

Deze werken zullen door het bestuur nagezien worden en, indien conform het lastenboek, voor akkoord teruggestuurd worden. Dan pas mogen deze werken in rekening gebracht worden door de aannemer.

Alle schade aan gemeentelijk patrimonium of aan derden, veroorzaakt door de aannemer, dient op zijn kosten vergoed te worden.

De aannemer is er aangehouden om het bestuur onmiddellijk op de hoogte te brengen indien hij bepaalde ziektebeelden zou vast stellen op eender welke vegetatie dan ook. Het bestuur zal instaan voor de bestrijding van de ziekte.

Het opdracht gevende bestuur behoudt zich het recht de werken in min of meer uit te voeren zonder enige vorm van schadevergoeding vanwege de aannemer.

Extra werken:

De aannemer dient een afzonderlijke uurprijs voor alle extra werken op te geven in het inschrijvingsbiljet.

Alle extra werken dienen op voorhand besproken te worden met de technisch leidende ambtenaar.

Opkuis van de besproken calamiteiten, uitzonderlijke evenementen,…. wordt aan uurprijs verrekend

2.2 BESCHRIJVING VAN DE WERKEN DEEL A 1 : Onderhoud zoomwegen

De opdracht slaat op het onderhoud van de zoomwegen die op hun beurt uit aan elkaar gesloten groenstroken bestaan. De grasstroken zijn nagenoeg één meter breed en in het midden beplant met één bomenrij waarvan de bomen circa 4 meter uit elkaar staan.

Maaien van de grasperken tot op een gelijke hoogte van 4 cm, mag enkel en alleen geschieden door middel van machines met opvangsysteem. Het opkuisen van de voetpaden en wegenis dient eveneens te gebeuren zonder dat er gras wordt achtergelaten.

Bij iedere maaibeurt dient er gemaaid te worden rond de bomen, langs muurtjes en andere obstakels. De kosten hiervoor dienen verrekend te worden in de eenheidsprijs van het maaiwerk.

Er dient gemaaid te worden tot tegen de bomen en muurtjes zonder hieraan schade aan te richten.

Het gebruik van een bosmaaier met nylondraad is toegelaten. Indien men maait met nylondraad moet de bosmaaier voorzien zijn van een bescherming zodat de draden de bomen en andere obstakels niet kunnen beschadigen.

Bij iedere maaibeurt dienen volgende zaken uit de zoomwegen verwijderd te worden: stenen, takken, papier, plastiek, oud ijzer en ander zwerfvuil wat ook hun oorsprong mag zijn.

De strook gras van de zoomwegen waar bloembollen voorkomen mag pas gemaaid worden als het lof van deze bloembollen volledig verdord is en in samenspraak met het bestuur.( ongeveer eind mei ) Voor de betaling van het maaiwerk mag telkens de volledige oppervlakte in rekening gebracht worden. Hierdoor kan er dus geen meerprijs aangerekend worden voor het extra maaiwerk van de strook met de uitgebloeide bloembollen. De eerste maaibeurt van de strook met uitgebloeide bloembollen mag gebeuren met een aangepaste maaimachine.

Alle voetpaden en greppels langs de te onderhouden zoomwegen dienen in onberispelijke staat achtergelaten te worden na iedere maaibeurt.

De voetpaden dienen vrij van afgemaaid gras, opgewaaid zand, papier en ander vuil of zwerfvuil te zijn.

Alle opkuiswerk dient samen met het maaien te gebeuren. Alle opkuiswerk dient binnen het uur na het beëindigen van het maaien afgewerkt te zijn.

Alle eventuele schade is ten laste van de aannemer.

Aantal beurten: 11

DEEL A 2 : Onderhoud trambedding

Bij iedere maaibeurt dient er gemaaid te worden rond ieder obstakel en langs de grasranden, inbegrepen het verwijderen van het afgemaaid gras. De kosten hiervoor dienen verrekend te worden in de eenheidsprijs van het maaiwerk. Alle opkuiswerk dient samen met het maaien te gebeuren. Alle opkuiswerk dient binnen het uur na het beëindigen van het maaien afgewerkt te zijn.

Het gebruik van een bosmaaier met nylondraad is toegelaten.

Verder dient er rekening gehouden te worden met volgende richtlijnen:

Zie bijlage 1 “Veiligheidsvoorschriften voor aannemers vreemd aan De Lijn” voor het nemen van de nodige veiligheidsmaatregels. De aannemer dient zelf in te staan voor de plaatsing van deze reglementaire signalisatie.

Aantal beurten: 17

DEEL A 3 : Onderhoud Oostwinkel

1. Maaien van de grasperken

Het maaien van de grasperken tot op een gelijke hoogte van 4 cm, mag enkel en alleen geschieden door middel van machines met opvangsysteem. Het opkuisen van de voetpaden en wegenis dient eveneens te gebeuren zonder dat er gras wordt achtergelaten.

Bij iedere maaibeurt dient al het overgroeiende gras ( horizontaal of naar beneden groeiend gras ) van de grasranden langs bloemperken, heesterperken, hagen en als haag geschoren massief netjes, volledig, zonder de grasrand te beschadigen en volgens de regels van goed vakmanschap gemaaid te worden. Hierbij is het gebruik van een bosmaaier met nylondraad toegestaan. (Zie foto‟s bijlage 2)

Bij iedere maaibeurt dient er gemaaid te worden rond de bomen, langs muurtjes en andere obstakels. De kosten hiervoor dienen verrekend te worden in de eenheidsprijs van het maaiwerk.

Bij iedere maaibeurt dienen volgende zaken uit de grasperken verwijderd te worden: stenen, takken, papier, plastiek, oud ijzer en ander zwerfvuil wat ook hun oorsprong mag zijn.

Alle opkuiswerk dient samen met het maaien te gebeuren. Alle opkuiswerk dient binnen het uur na het beëindigen van het maaien afgewerkt te zijn.

Dit maaiwerk dient, eens begonnen, zonder onderbreking volledig afgewerkt te worden.

Regenverlet wordt als onderbreking getolereerd

De voetpaden dienen vrij van afgemaaid gras, opgewaaid zand, papier en ander vuil of zwerfvuil te zijn.

Aantal beurten: 17

2. Onkruidvrij maken van heesterperken

Het betreft geheel onkruidvrij maken van de heesterperken, met inbegrip van de verzameling en verwijdering buiten het openbaar domein van alle plantaardige resten .

In en rond de voet van de planten zal alle onkruid eventueel manueel verwijderd worden door uittrekken of uitsteken van het onkruid uit de grond, daarbij zorg dragend de ondergrondse plantendelen zoveel mogelijk te verwijderen zonder beschadiging van de wortels van de sierplanten.

Alle beurten worden uitgevoerd volgens een vast programma en volgens een vast stramien waarbij alle heesterperken in dezelfde volgorde aan de beurt komen.

Gelijktijdig met het onkruid vrijmaken van de heesterperken dienen volgende zaken van tussen de struiken verwijderd te worden: zwerfvuil, vreemde voorwerpen ( wat ook de oorsprong mag zijn ), afgevallen bladeren.

De volledig beplante oppervlakte dient tot op een diepte van 4 cm losgewerkt te worden. ( bv.door middel van schoffelen )

Aantal beurten: 12

3. Snoeien van bladhoudende en bladverliezende struiken (geen bomen)

Het snoeien van bladhoudende en bladverliezende struiken gebeurt volgens de regels der kunst en volgens de verstrekte richtlijnen.

Het snoeien gebeurt naar gelang de aard en de soort van de planten, hun groei, standplaats en de aanduidingen van de leidende ambtenaar, op de geschikte ogenblikken, op speciaal dienstbevel en volgens de regels van de kunst en goed vakmanschap.

Heesters:

Behoudens afwijkende specifieke bepalingen per plantensoort worden alle heesters in principe minstens éénmaal per jaar gesnoeid.

Het snoeien omvat het vakkundig afsnijden van dode, zieke, beschadigde, losgescheurde, slecht geplaatste of slecht georiënteerde en te lange takken en zo nodig een vormsnoei volgens de habitus van de betrokken soort, variëteit of cultuurvariëteit of de richtlijnen van de leidende ambtenaar.

Waterloten en ongewenste wortelopslag worden eveneens weggenomen. Alle heesters worden hierop geregeld nagekeken en zo nodig gesnoeid. Dode, beschadigde en losgescheurde takken worden iedere onderhoudsbeurt nagekeken en weggenomen.

Op het oude hout bloeiende heesters worden terstond na de bloei ingesnoeid (bv. Forsythia en Ribes). Op het jonge hout bloeiende heesters worden in het voorjaar ingesnoeid.

Liguster vrijgroeiend:

- 1 x snoeien in de maand augustus.

Rozen:

- De zomersnoei omvat het verwijderen, bij iedere onderhoudsbeurt, van alle uitgebloeide bloemen opdat aanhoudende herbloei zal verzekerd zijn. Dit moet in de eenheidsprijs van het onkruidvrij maken van heesterperken inbegrepen zijn.

Alle snoeiafval en uitgeknipte bloemen moet afgevoerd worden.

Aantal beurten: 1

DEEL A 4 : Onderhoud wijk Heulebrug

1. Maaien van de grasperken

Het maaien van grasperken tot op een gelijke hoogte van 4 cm, mag enkel en alleen geschieden door middel van machines met opvangsysteem. Het opkuisen van de voetpaden en wegenis dient eveneens te gebeuren zonder dat er gras wordt achtergelaten.

Bij iedere maaibeurt dient er gemaaid te worden rond de bomen, langs muurtjes en andere obstakels. De kosten hiervoor dienen verrekend te worden in de eenheidsprijs van het maaiwerk.

Bij iedere maaibeurt dienen volgende zaken uit de grasperken verwijderd te worden: stenen, takken, papier, plastiek, oud ijzer en ander zwerfvuil wat ook hun oorsprong mag zijn.

Alle opkuiswerk dient samen met het maaien te gebeuren. Alle opkuiswerk dient binnen het uur na het beëindigen van het maaien afgewerkt te zijn.

Dit maaiwerk dient, eens begonnen, zonder onderbreking volledig afgewerkt te worden.

De voetpaden dienen vrij van afgemaaid gras, opgewaaid zand, papier en ander vuil of zwerfvuil te zijn.

Aantal beurten: 17

2. Wieden van de heesterperken

Het betreft hier heesterperken beplant met Symphoricarpus

Het geheel onkruid vrijmaken van deze heesterperken, met inbegrip van de verzameling en verwijdering buiten het openbaar domein van alle plantaardige resten. Chemische

onkruidbestrijding is niet toegestaan. In en rond de voet van de planten zal alle onkruid manueel verwijderd worden door uittrekken of uitsteken van het onkruid uit de grond, daarbij zorg dragend de ondergrondse plantendelen zo veel mogelijk te verwijderen zonder

beschadiging van de wortels van de planten.

Alle beurten worden uitgevoerd volgens een vast programma en volgens een vast stramien waarbij alle pleinen en plantsoenen in dezelfde volgorde aan de beurt komen.

Alle verhardingen ( bv voetpaden, greppels, boordstenen,…) die zich in een strook van een halve meter breedte palende aan deze heesterperken bevinden, dienen bij iedere

onderhoudsbeurt onberispelijk achtergelaten te worden. Dit wil zeggen: vrij van onkruid, alsook van afgemaaid gras, afgevallen bladeren en takken van bomen en/of struiken, opgewaaid zand, stenen, takken, papier, plastiek, oud ijzer en ander zwerfvuil wat ook hun oorsprong mag zijn.

Aantal beurten: 8

3. Vormsnoei van de hagen

Het betreft het vormsnoeien van hagen alsook het verwijderen van alle afval buiten het domein.

De hagen worden zorgvuldig en strak geschoren volgens de aanduidingen van het Bestuur. Het scheren bestaat erin de hagen gelijkmatig en kort af te snijden zonder ze te beschadigen. Het gebruik van een klepelmaaier is verboden.

Het verwijderen van het scheersel moet inbegrepen zijn in de eenheidsprijs van het scheren en kan niet aangerekend worden als een onderhoudsbeurt.

Bij het scheren van de hagen dienen de hoeken van de haag gebroken te worden (zie tekening in bijlage 3)

Na het scheren dienen volgende zaken ( eventueel manueel) bijgewerkt te worden rond bomen, palen, en andere hindernissen:

- Ieder uitstekend takje dient afgeknipt te worden ( eventueel met een snoeischaar ).

- ook aan de onderkant moeten alle uitstekende takjes afgeknipt worden.

Het scheren en het opkuisen van de afgeschoren takjes dient gelijktijdig plaats te vinden.

Alle afgeschoren takjes dienen na het beëindigen van het scheren binnen het uur opgekuist te zijn.

Beurt 1 Week 19 – 20 - 21 Beurt 2 Week 41 – 42 - 43

Aantal beurten: 2

DEEL A 5 : Onderhoud Molenhoek

1. Maaien van de grasperken

Maaien van de grasperken tot op een gelijke hoogte van 4 cm, mag enkel en alleen geschieden door middel van machines met opvangsysteem. Het opkuisen van de voetpaden en wegenis dient eveneens te gebeuren zonder dat er gras wordt achtergelaten.

Bij iedere maaibeurt dient er gemaaid te worden rond de bomen, langs muurtjes en andere obstakels. De kosten hiervoor dienen verrekend te worden in de eenheidsprijs van het maaiwerk.

Bij iedere maaibeurt dienen volgende zaken uit de grasperken verwijderd te worden: stenen, takken, papier, plastiek, oud ijzer en ander zwerfvuil wat ook hun oorsprong mag zijn.

Alle opkuiswerk dient samen met het maaien te gebeuren. Alle opkuiswerk dient binnen het uur na het beëindigen van het maaien afgewerkt te zijn.

Dit maaiwerk dient in een werkdag afgewerkt te worden.

De voetpaden dienen vrij van afgemaaid gras, opgewaaid zand, papier en ander vuil of zwerfvuil te zijn.

Aantal beurten: 28

2. Onkruidvrij houden van de heesterperken ( 8 beurten per jaar).

Het geheel onkruid vrijmaken van deze heesterperken, met inbegrip van de verzameling en verwijdering buiten het openbaar domein van alle plantaardige resten. Chemische onkruidbestrijding is niet toegestaan. In en rond de voet van de planten zal alle onkruid manueel verwijderd worden door uittrekken of uitsteken van het onkruid uit de grond, daarbij zorg dragend de ondergrondse plantendelen zo veel mogelijk te verwijderen zonder beschadiging van de wortels van de planten.

Alle beurten worden uitgevoerd volgens een vast programma en volgens een vast stramien waarbij alle pleinen en plantsoenen in dezelfde volgorde aan de beurt komen.

Alle verhardingen ( bv voetpaden, greppels, boordstenen,…) die zich in een strook van een halve meter breedte palende aan deze heesterperken bevinden, dienen bij iedere onderhoudsbeurt onberispelijk achtergelaten te worden. Dit wil zeggen: vrij van onkruid, alsook van afgemaaid gras, afgevallen bladeren en takken van bomen en/of struiken, opgewaaid zand, stenen, takken, papier, plastiek, oud ijzer en ander zwerfvuil wat ook hun oorsprong mag zijn.

Aantal beurten: 8

3. Vormsnoeien van hagen

Het betreft het vormsnoeien van hagen alsook het verwijderen van alle afval buiten het domein.

Het verwijderen van het scheersel moet inbegrepen zijn in de eenheidsprijs van het scheren en kan niet aangerekend worden als een onderhoudsbeurt.

De hagen worden zorgvuldig en strak geschoren volgens de aanduidingen van het Bestuur. Het scheren bestaat erin de hagen gelijkmatig en kort af te snijden zonder ze te beschadigen. Het gebruik van een klepelmaaier is verboden.

Bij het scheren van de hagen dienen de hoeken van de haag gebroken te worden (zie tekening bijlage 3)

Na het scheren dienen volgende zaken ( eventueel manueel) bijgewerkt te worden rond bomen, palen, en andere hindernissen:

 Ieder uitstekend takje dient afgeknipt te worden ( eventueel met een snoeischaar ).

 ook aan de onderkant moeten alle uitstekende takjes afgeknipt worden.

Het scheren en het opkuisen van de afgeschoren takjes dient gelijktijdig plaats te vinden.

Alle afgeschoren takjes dienen na het beëindigen van het scheren binnen het uur opgekuist te zijn.

De hagen dienen tweemaal per jaar geschoren te worden.

Beurt 1 Week 19 – 20 - 21 Beurt 2 Week 41 – 42 - 43

Aantal beurten: 2

DEEL A 6 : Onderhoud Politiekantoor Oosthoek en Politiekantoor Moerkerke

1. Maaien van grasperken

Maaien van de grasperken tot op een gelijke hoogte van 2 cm, mag enkel en alleen geschieden door middel van machines met opvangsysteem.

Het maaien dient te gebeuren met een kleine grasmaaier.

Bij iedere maaibeurt dient er gemaaid te worden rond de bomen, langs muurtjes en andere onberispelijke staat achtergelaten te worden. Dit wil zeggen: vrij van afgemaaid gras, onkruid, afgevallen bladeren van bomen en/of struiken, opgewaaid zand, stenen, takken, papier, plastiek, oud ijzer en ander zwerfvuil wat ook hun oorsprong mag zijn.

Bij iedere maaibeurt dient al het overgroeiende gras ( horizontaal of naar beneden groeiend gras ) van de grasranden langs bloemperken, heesterperken, hagen en als haag geschoren massief netjes, volledig, zonder de grasrand te beschadigen en volgens de regels van goed vakmanschap gemaaid te worden. Hierbij is het gebruik van een bosmaaier met nylondraad toegestaan. Zie foto‟s bijlage 2.

Bij iedere maaibeurt dient eveneens rond de bomen gemaaid te worden, zonder deze te beschadigen.

De kosten voor het maaien van deze grasranden dient verrekend te worden in de eenheidsprijs van het maaiwerk.

Het Bestuur behoudt te allen tijde het recht om naar gelang de groeiomstandigheden de data te wijzigen.

Aantal beurten: 17

2. Onkruidvrij maken van de heesterperken

Het geheel onkruidvrij maken van de heesterperken, met inbegrip van de verzameling en verwijdering buiten het openbaar domein van alle plantaardige resten .

In en rond de voet van de planten zal alle onkruid eventueel manueel verwijderd worden door uittrekken of uitsteken van het onkruid uit de grond, daarbij zorg dragend de ondergrondse plantendelen zoveel mogelijk te verwijderen zonder beschadiging van de wortels van de sierplanten.

Alle verhardingen ( bv voetpaden, greppels, boordstenen,…) die zich in een strook van een halve meter breedte palende aan deze heesterperken bevinden, dienen bij iedere

onderhoudsbeurt onberispelijk achtergelaten te worden. Dit wil zeggen: vrij van onkruid, alsook van afgemaaid gras, afgevallen bladeren en takken van bomen en/of struiken, opgewaaid zand, stenen, takken, papier, plastiek, oud ijzer en ander zwerfvuil wat ook hun oorsprong mag zijn.

Gelijktijdig met het onkruid vrijmaken van de heesterperken dienen volgende zaken van tussen de struiken verwijderd te worden: zwerfvuil, vreemde voorwerpen ( wat ook de oorsprong mag zijn ), afgevallen bladeren.

De volledig beplante oppervlakte dient tot op een diepte van 4 cm losgewerkt te worden. ( bv.

door middel van schoffelen of frezen )

Het Bestuur behoudt te allen tijde het recht om naar gelang de groeiomstandigheden de data te wijzigen.

Aantal beurten: 19

3. Vormsnoei van hagen

Het betreft het vormsnoeien van hagen alsook het verwijderen van alle afval buiten het domein.

Het verwijderen van het scheersel moet inbegrepen zijn in de eenheidsprijs van het scheren en kan niet aangerekend worden als een onderhoudsbeurt.

De hagen worden zorgvuldig en strak geschoren volgens de aanduidingen van het Bestuur.

Het scheren bestaat erin de hagen gelijkmatig en kort af te snijden zonder ze te beschadigen. Het gebruik van een klepelmaaier is verboden.

Bij het scheren van de hagen dienen de hoeken van de haag gebroken te worden (zie tekening bijlage 3)

Na het scheren dienen volgende zaken ( eventueel manueel) bijgewerkt te worden rond bomen, palen, en andere hindernissen:

 Ieder uitstekend takje dient afgeknipt te worden ( eventueel met een snoeischaar ).

 ook aan de onderkant moeten alle uitstekende takjes afgeknipt worden.

Het scheren en het opkuisen van de afgeschoren takjes dient gelijktijdig plaats te vinden.

Het scheren en het opkuisen van de afgeschoren takjes dient gelijktijdig plaats te vinden.