• No results found

Voor het bureauonderzoek zijn de volgende onderzoeksvragen opgesteld:

 Wat is er bekend over bodemverstorende ingrepen binnen het plangebied uit het verleden? Is er bijvoorbeeld informatie bekend over vroegere ontgrondingen, bodemsaneringen, egalisa-ties, diepploegen of landinrichting?

Uit de historische gegevens blijkt dat het plangebied in de eerste helft van de 20e eeuw ont-gonnen is. Of hierbij ook diepgaande verstoringen hebben plaatsgevonden is niet bekend.

 Ligt het plangebied binnen een landschappelijke eenheid, welke vanuit archeologisch oog-punt een specifieke aandachtslocatie kan betreffen (zoals een relatief hoge dekzandkop of – rug, nabij een veengebied, een beekdal)?

Het plangebied ligt op een dekzandrug, een gunstige locatie voor bewoning in alle perioden.

 Wat is de gespecificeerde archeologische verwachting van het plangebied?

De gespecificeerde archeologische verwachting voor alle perioden is middelhoog.

5. INVENTARISEREND VELDONDERZOEK 5.1 Doel- en vraagstelling

Om het in het bureauonderzoek opgestelde gespecificeerd archeologische verwachtingsmodel te toetsen, is in het plangebied een verkennend booronderzoek uitgevoerd. Het booronderzoek is er op gericht om inzicht te krijgen in de geologische en bodemkundige situatie in het plangebied. Tevens is gelet op het voorkomen van (diepe) verstoringen van het bodemprofiel. Indien de ondergrond tot op grote diepte verstoord is, zullen eventueel aanwezige archeologische resten mogelijk zijn verdwenen.

Het verkennend veldonderzoek dient antwoord te geven op de volgende vragen:

 Wat is de bodemopbouw binnen het plangebied?

 Zijn delen van het bodemprofiel in het plangebied verstoord, en zo ja tot hoe diep gaat deze verstoring?

 Wat zijn de gevolgen van het in het plangebied aangetroffen bodemprofiel op de gespecifi-ceerde archeologische verwachtingswaarde van het plangebied.

Op basis van de resultaten van het verkennend booronderzoek wordt een advies uitgebracht over de mogelijke vervolgstappen binnen het plangebied.

5.2 Werkwijze

Het inventariserend veldonderzoek is uitgevoerd als een verkennend booronderzoek conform de ei-sen van de KNA VS03. (KNA versie 3.1). Het veldwerk is uitgevoerd op 26 augustus 2010 door drs.

bc. A.H. Schutte (senior KNA-archeoloog) en drs. M. Stiekema (senior-prospector).

Er is geboord tot maximaal 1.55 m -mv met een Edelmanboor met een diameter van 7 cm. In totaal zijn 5 boringen gezet (zie afbeelding 8). De boringen zijn verspreid over het plangebied gezet waarbij rekening is gehouden met de aanwezige bebouwing en bomen. De boringen zijn lithologisch conform de Archeologische Standaard Boorbeschrijvingsmethode13 beschreven. De NAP-hoogte van de ringen is afgeleid van het Algemene Hoogtebestand Nederland (AHN). De exacte locatie van de bo-ringen (x- en y-waarden) is ingemeten met behulp van meetlinten.

13 Bosch, 2005

Het opgeboorde materiaal is in het veld geïnspecteerd op het voorkomen van archeologische indica-toren, zoals fragmenten vuursteen, aardewerk, houtskool, verbrand leem en bot. Tevens is gekeken naar de aanwezigheid van mogelijke vegetatie- en/of cultuurlagen, die zichtbaar zijn als bodemver-kleuringen.

5.3 Resultaten verkennend booronderzoek

Geologie en bodem

De ligging van de boringen zijn weergegeven in afbeelding 8, de resultaten van de boringen zijn in bijlage 2 in de vorm van boorprofielen weergegeven.

De top van het bodemprofiel bestond bij alle boringen uit een zwak humeuze bouwvoor, bestaande uit zeer fijn, zwak siltig zand. De bouwvoor heeft een dikte die varieert van 15 cm bij boringen 1, 2 en 4 tot 40 cm bij boring 5. Direct onder de bouwvoor is bij alle boringen een verstoorde enkeerdgrond aangetroffen, variërend in dikte van 55 cm in boring 1 tot 105 centimeter in boring 4. Het verstoorde pakket bestond uit bruin gevlekt zeer fijn zand met bovenin een verploegde bouwvoor en onderin verploegd dekzand. Onder de verstoorde enkeerdgrond zat, op een diepte van 70 cm onder het maaiveld bij boring 1 tot 120 cm onder het maaiveld bij boring 4, een onverstoorde C-horizont, be-staande uit matig siltig, licht bruin zeer fijn zand. De overgang tussen de verstoorde laag en de C-horizont was scherp. In de C-C-horizont zijn sporen van gley vastgesteld.

Het aangetroffen bodemprofiel komt qua geologie overeen met de aardwetenschappelijke gegevens zoals dit in het bureauonderzoek wordt weergegeven. De aangetroffen zeer fijne, matig siltige zan-den in de bodemprofielen zijn afzettingen van de Formatie van Boxtel, Laagpakket van Singraven. Uit het booronderzoek blijkt dat er in het plangebied een dekzandrug ligt met een oud landbouwdek. De hoge zwarte enkeerdgrond die zich bovenop het dekzand ontwikkeld zou hebben is bij het booron-derzoek verstoord aangetroffen.

Archeologie

In geen van de boringen zijn archeologische indicatoren waargenomen. Het gaat hier echter om een verkennend bodemonderzoek, dat zich richt op de bodemopbouw en mogelijke bodemverstoringen die de archeologische trefkans kunnen beïnvloeden en niet zo zeer op het onderzoeken op de aan-wezigheid van archeologische vondsten en/of sporen.

5.4 Conclusies verkennend booronderzoek

Voor het veldonderzoek zijn een aantal onderzoeksvragen opgesteld. Hieronder worden deze vragen beantwoord voor zover het veldonderzoek de daarvoor benodigde gegevens heeft opgeleverd.

 Wat is de bodemopbouw binnen het plangebied?

Door het sterk verstoorde karakter van de bodem in het plangebied valt over de bodemop-bouw binnen het plangebied niets te zeggen. Alleen het zand van de Formatie van Boxtel, Laagpakket van Singraven is aangetroffen.

 Zijn delen van het bodemprofiel in het plangebied verstoord, en zo ja tot hoe diep gaat deze verstoring?

Uit de vijf uitgevoerde boringen bleek dat het plangebied verstoord was, tot een diepte van 70 tot 120 centimeter onder maaiveld.

 Wat zijn de gevolgen van het in het plangebied aangetroffen bodemprofiel op de gespecifi-ceerde archeologische verwachtingswaarde van het plangebied.

Omdat het bodemprofiel in het gehele plangebied tot grote diepte verstoord is, kan de gespe-cificeerde verwachtingswaarde voor archeologische resten uit het (Laat) Paleolithicum en Mesolithicum worden bijgesteld naar laag, voor de periode Neolithicum tot en met Nieuwe tijd

blijft deze, wordt bijgesteld naar Middelhoog. Gezien de ligging direct naast (of deels in) de oude gracht rond Sterksel, kunnen archeologische vindplaatsen uit de Late Middeleeuwen tot en met Nieuwe tijd aanwezig zijn, maar is de kans hierop erg klein.14

6. ADVIES

Op grond van het ontbreken van aanwijzingen voor de aanwezigheid van archeologische waarden en vanwege de beperkte omvang van de verstoring (bouw van één huis) wordt geen archeologisch ver-volgonderzoek geadviseerd aangezien dit niet de gewenste inhoudelijke meerwaarde hebben. Dit leidt ons tot de conclusie de vindplaats niet als behoudenswaardig is aan te merken.

Bovenstaand advies is mede opgesteld door de adviseur van het bevoegd gezag (mevr. drs. R. berk-vens. Het bevoegd gezag (gemeente Heeze-Leende) heeft dit advies overgenomen in hun concept- selectiebesluit.

Er is geprobeerd een zo gefundeerd mogelijk advies te geven op grond van de gebruikte onder-zoeksmethoden. De aanwezigheid van archeologische sporen of resten in het plangebied kan nooit volledig worden uitgesloten. Econsultancy wil de opdrachtgever er daarom op wijzen, dat mochten tijdens de geplande werkzaamheden toch archeologische waarden worden aangetroffen er dan con-form artikel 53 van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg uit 2007 een meldingsplicht geldt bij de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed:

ARCHISmeldpunt, telefoon 033-4227682), bij de gemeente Heeze-Leende of bij de provincie Noord-Brabant.

14 Opmerking van drs. R. Berkvens, adviseur bevoegd gezag, op het conceptrapport.

LITERATUUR

Alterra, 2003: Digitale Geomorfologische kaart van Nederland, schaal 1:25.000

Berendsen, H.J.A. 2004: Fysische Geografie van Nederland, deel 1: De vorming van het land. Inlei-ding in de geologie en de geomorfologie. Van Gorcum, Assen.

Mulder, E.F.J. de, Geluk, M.C., Ritsema, I.L., Westerhoff, W.E., Wong, T.E. 2004: De ondergrond van Nederland. Wolters-Noordhoff, Groningen.

Stichting voor Bodemkartering, 1972: Geomorfologische kaart van Nederland, schaal 1:50.000, blad 57 Oost/Valkenswaard.

BRONNEN

AHN, internetsite, augustus 2010.

http://www.ahn.nl

Archeologisch informatiesysteem Archis2, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Amersfoort, internetsite, augustus 2010.

http://archis2.archis.nl/archisii/html/index.html

Bodemloket, internetsite, februari 2011.

www.bodemloket.nl

Cultuurhistorische Waardenkaart Noord-Brabant; internetsite, augustus 2010.

http://www.brabant.nl/kaarten.aspx

SIKB; internetsite, augustus 2010.

http://www.sikb.nl

Wat Was Waar; internetsite, augustus 2010.

http://www.watwaswaar.nl

Wikipedia: internetsite, augustus 2010.

www.wikipedia.org

Afbeelding 1

Nederweert Nederweert NederweertNederweertNederweertNederweertNederweertNederweertNederweert

Hey thuy sen Hey thuy sen Hey thuy senHey thuy senHey thuy senHey thuy senHey thuy senHey thuy senHey thuy sen

Roermond Roermond RoermondRoermondRoermondRoermondRoermondRoermondRoermond Aalst

Aalst AalstAalstAalstAalstAalstAalstAalst

Aarle Aarle AarleAarleAarleAarleAarleAarleAarle

Asten Asten AstenAstenAstenAstenAstenAstenAsten Bakel Bakel BakelBakelBakelBakelBakelBakelBakel Beek en Donk

Beek en Donk Beek en DonkBeek en DonkBeek en DonkBeek en DonkBeek en DonkBeek en DonkBeek en Donk

Bergey k Bergey k Bergey kBergey kBergey kBergey kBergey kBergey kBergey k

BestBest BestBestBestBestBestBestBest

Breugel Breugel BreugelBreugelBreugelBreugelBreugelBreugelBreugel

Budel Budel BudelBudelBudelBudelBudelBudelBudel

Deurne Deurne DeurneDeurneDeurneDeurneDeurneDeurneDeurne

Dommelen Dommelen DommelenDommelenDommelenDommelenDommelenDommelenDommelen Eersel

Eersel EerselEerselEerselEerselEerselEerselEersel

Eindhov en Eindhov en Eindhov enEindhov enEindhov enEindhov enEindhov enEindhov enEindhov en

Geldrop Geldrop GeldropGeldropGeldropGeldropGeldropGeldropGeldrop

Gemert Gemert GemertGemertGemertGemertGemertGemertGemert

Haelen Haelen HaelenHaelenHaelenHaelenHaelenHaelenHaelen

HeelHeel HeelHeelHeelHeelHeelHeelHeel Heeze

Heeze HeezeHeezeHeezeHeezeHeezeHeezeHeeze

Helden Helden HeldenHeldenHeldenHeldenHeldenHeldenHelden Helmond

Helmond HelmondHelmondHelmondHelmondHelmondHelmondHelmond

Leende Leende LeendeLeendeLeendeLeendeLeendeLeendeLeende

Maarheze Maarheze MaarhezeMaarhezeMaarhezeMaarhezeMaarhezeMaarhezeMaarheze

Maasbracht Maasbracht MaasbrachtMaasbrachtMaasbrachtMaasbrachtMaasbrachtMaasbrachtMaasbracht

Meije Meije MeijeMeijeMeijeMeijeMeijeMeijeMeije

Melick Melick MelickMelickMelickMelickMelickMelickMelick Mierlo

Mierlo MierloMierloMierloMierloMierloMierloMierlo Nuenen

Nuenen NuenenNuenenNuenenNuenenNuenenNuenenNuenen Oirschot

Oirschot OirschotOirschotOirschotOirschotOirschotOirschotOirschot

Ospel Ospel OspelOspelOspelOspelOspelOspelOspel Someren Someren SomerenSomerenSomerenSomerenSomerenSomerenSomeren

Stramprooij Stramprooij StramprooijStramprooijStramprooijStramprooijStramprooijStramprooijStramprooij Veldhov en

Veldhov en Veldhov enVeldhov enVeldhov enVeldhov enVeldhov enVeldhov enVeldhov en

Venray Venray VenrayVenrayVenrayVenrayVenrayVenrayVenray

Weert Weert WeertWeertWeertWeertWeertWeertWeert

Sterksel - Dreef 1

150000 160000 170000 180000 190000

360000370000380000390000

NN NNNNNNN

Afbeelding 2

Sterksel - Dreef 1 Detail plangebied Legenda

Plangebied N

NNNNNNNN N NNNNNNNN N NNNNNNNN N NNNNNNNN N NNNNNNNN

170600 170700 170800

373500373600373700

N NNNNNNNN

Afbeelding 3

Sterksel - Dreef 1

Kadasterkaart 1817-1832. Bron: watwaswaar.nl Legenda

Plangebied

Afbeelding 4

Afbeelding 5

Afbeelding 6

Afbeelding 7

Sterksel - Dreef 1

Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie Noord-Brabant (CHW) Legenda

Plangebied

Afbeelding 8

4 5

3

1 2

Sterksel - Dreef 1 Boorpuntenkaart Legenda

Plangebied NN

NNNNNNN NN NNNNNNN NN NNNNNNN NN NNNNNNN NN NNNNNNN

170600 170700 170800

373500373600373700

NN NNNNNNN

Boorpunt met nummer

Bijlage 1 Archeologische en geologische perioden

Bijlage 2 Boorprofielen

humeus, Donker Grijs, bouw voor 15

Zand, zeer fijn, zw ak siltig, Bruin Grijs gevlekt, enkeerdgrond, verstoord

40

Zand, zeer fijn, zw ak siltig, Bruin Licht Bruin gevlekt, enkeerdgrond, verstoord

70

Zand, zeer fijn, matig siltig, zw ak gleyhoudend, Licht Bruin, humeus, Donker Grijs, bouw voor 15

Zand, zeer fijn, zw ak siltig, Bruin Grijs gevlekt, enkeerdgrond, verstoord

60

Zand, zeer fijn, zw ak siltig, Bruin Licht Bruin gevlekt, enkeerdgrond, verstoord humeus, Donker Grijs, bouw voor

30

Zand, zeer fijn, zw ak siltig, Bruin Grijs gevlekt met roestvlekken, enkeerdgrond, verstoord 60

Zand, zeer fijn, zw ak siltig, Bruin Licht Bruin gevlekt enkeerdgrond, verstoord

80

Zand, zeer fijn, zw ak siltig, matig gleyhoudend, Licht Bruin, humeus, Donker Grijs, bouw voor 15

Zand, zeer fijn, zw ak siltig, Bruin Licht Grijs gevlekt, enkeerdgrond, verstoord

60

Zand, zeer fijn, zw ak siltig, Bruin Licht Grijs gevlekt met Wit bouw zand, enkeerdgrond, verstoord 90

Zand, zeer fijn, matig siltig, Bruin Grijs gevlekt, enkeerdgrond, verstoord

120

Zand, zeer fijn, matig siltig, zw ak gleyhoudend, Geel bruin, humeus, Donker Grijs, bouw voor

40

Zand, zeer fijn, zw ak siltig, Bruin Licht Grijs gevlekt, enkeerdgrond, verstoord

70

Zand, zeer fijn, zw ak siltig, Bruin Licht Bruin gevlekt, enkeerdgrond, verstoord

105

Zand, zeer fijn, matig siltig, zw ak gleyhoudend, Licht Bruin, C-Horizont

140

Legenda (conform NEN 5104)