• No results found

Alternatief frame

Hoofdstuk 7: Conclusie en Aanbevelingen

Conclusie

In deze scriptie is onderzoek gedaan naar de machtsverhoudingen binnen de mondiale mediawereld aan de hand van berichtgeving over migratie in het Keniaanse dagblad Daily Nation. Om de hoofdvraag van dit onderzoek te beantwoorden is deze opgedeeld in drie deelvragen. Bij de eerste deelvraag is een inzicht gegeven in het Keniaanse medialandschap. De tweede deelvraag analyseerde de verhoudingen van de productie van nieuws van Daily Nation. Hierbij is onderzocht in welke mate Daily Nation haar eigen artikelen zelf

produceerde ten opzichte van de artikelen die de krant aankocht van persbureaus. De derde deelvraag ging in op een inhoudelijke analyse van de artikelen over migratie, en de daarin aanwezige frames, en de verslaggeving over politici, landen en organisaties.

Uit de literatuurstudie die is gedaan om de eerste deelvraag te beantwoorden kan worden gesteld dat Kenia een land is met een gemiddelde persvrijheid. In 2010 is weliswaar een wet aangenomen die volledige persvrijheid garandeert, maar in werkelijkheid is dit niet altijd zo. Deze bevindingen liggen in lijn met het theoretisch kader, waarin werd gesteld dat de meeste landen in de regio Afrika zelden over volledige persvrijheid beschikken. In Kenia worden de meeste media gepubliceerd in de twee officiële talen, Swahili en Engels. Het Engels als officiële taal komt voort uit het feit dat Kenia een voormalig kolonie is van Engeland. In Kenia worden traditionele media nog altijd het meest gebruikt, ondanks de snelle opmars van de nieuwe (digitale) media in de afgelopen jaren. Deze bevindingen staan haaks op de theorie uit het theoretisch kader, die juist benadrukken dat het gebruik van nieuwe media het gebruik van traditionele media de afgelopen jaren heeft overstegen op mondiaal niveau.

De tweede deelvraag is beantwoord aan de hand van een analyse van artikelen uit Daily Nation. Het grootste deel van de artikelen uit de steekproef waren afkomstig van het persbureau AFP. Daily Nation koopt het grootste deel van haar artikelen over migratie van een internationaal persbureau. Deze uitkomst ligt in lijn met de bevindingen uit het

theoretisch kader die stelt dat kranten steeds afhankelijker worden van persbureaus bij hun publicatie van nieuws. De artikelen geproduceerd door de AFP verschillen op het gebied van beeldvorming wel enigszins van die geproduceerd door journalisten van Daily Nation. Zo was het beeld van zowel de EU als de migranten gemiddeld positiever in de artikelen

afkomstig van Daily Nation. Uit het theoretisch kader bleek dat migranten over het algemeen negatief worden afgebeeld in de Europese media. Dit was echter in mindere mate het geval bij de artikelen van de AFP, waarin het beeld over migranten vaker neutraal was. Daarmee kan worden geconcludeerd dat Daily Nation nauwelijks ruimte laat voor de negatieve verbeelding van migranten. Ook de focus in afkomst van de migranten verschilt per producent; de berichtgeving van AFP was meer gericht op migranten afkomstig uit het Midden-Oosten, waar Daily Nation zich meer richt meer op Afrikaanse migranten.

De derde deelvraag is eveneens beantwoord aan de hand van de analyse van artikelen uit Daily Nation. Als eerste gekeken is geanalyseerd welke politici, landen en organisaties terugkwamen in de artikelen. Hieruit bleek dat de artikelen met name gingen over Europese politici, landen en organisaties. De artikelen waren dus over het algemeen erg eurocentrisch. Dit is een element dat in steeds meer artikelen terugkomt, die geproduceerd zijn door

westerse landen of persbureaus. Daarnaast viel het op dat vaak dezelfde landen, politici en organisaties in de artikelen terugkwamen. Ook dit is geen opvallend verschijnsel, omdat media content steeds vaker wordt gebaseerd op dezelfde officiële documenten, overheden of politici zelf. Daarnaast is het verlies aan diversiteit van bronnen en de daarmee gepaard gaande afhankelijkheid van persbureaus een oorzaak van de homogenisering van media content. Het tweede deel ter beantwoording van deze vraag richtte zich op framing. Uit de resultaten van de analyse kan geconcludeerd worden dat 95% van alle artikelen een westers frame bevatte. Slechts 5% van de artikelen kon niet gekoppeld worden aan een frame. Deze artikelen waren met de weinig om een nieuw frame te destileren.

Concluderend, de instroom van migranten naar Europa wordt in de Keniaanse krant Daily Nation overwegend gerepresenteerd vanuit een Europees perspectief. Zowel de genoemde politici, landen en organisaties als de frames zijn gericht op Europa of zijn van Europese origine. Daarnaast dient een westers persbureau als belangrijkste bron voor de aanlevering van het nieuws over dit onderwerp. Hiermee kan geconcludeerd worden dat de ​media

imperialism approach ​nog steeds van kracht is. Tevens kan bevestigd worden dat de macht in de productie van artikelen nog steeds in handen ligt van een culturele elite, in de Europese landen. Content vanuit Europese landen en persbureaus worden nog steeds verspreid over de wereld. Echter, Daily Nation maakt nog wel een keus welke content ze van persbureaus overnemen, en dus wat de beeldvorming hiervan is.

Aanbevelingen

Als aanbeveling voor toekomstig onderzoek lijkt het mij interessant om hetzelfde onderwerp nogmaals te onderzoeken maar dan vanuit een ander onderwerp. Nu is gekozen om de mondiale machtsrelaties in de mediawereld te onderzoeken vanuit artikelen over migratie. Het zou interessant zijn om te kunnen bepalen of de bevindingen uit deze studie kunnen worden gestaafd op basis van een ander onderwerp.

Een tweede aanbeveling naar verder onderzoek ligt in de keuze voor het type media. Bij dit onderzoek zijn de machtsrelaties onderzocht in een dagblad. Gezien de verschuiving in mediaconsumptie zou het interessant zijn om te analyseren wat de invloed van de Europese elite is in digitale/online media.

Een laatste aanbeveling is om dit onderzoek te herhalen, maar dan vanuit een land dat geen voormalig kolonie is van een westers land. Op deze manier kan worden bepaald of koloniale banden van invloed zijn op de macht die westerse landen hebben in de media van die landen.

Hoofdstuk 8: Discussie

Deze discussie bestaat uit een reflectie op het geleverde werk. Besproken zal worden wat ik anders zou hebben gedaan als ik dit onderzoek nogmaals uit zou voeren.

Als ik dit onderzoek nogmaals uit zou voeren, dan zou ik de steekproef veranderen. De in het onderzoek gebruikte steekproef bevat drie termen die al heel sterk op Europa gericht zijn. Het is dan ook logisch dat veel artikelen over Europese landen, politici of organisaties ging of Europese frames bevatten. Dit zorgt ervoor dat de conclusies uit het onderzoek zwakker worden.

Een tweede punt gaat over de geanalyseerde artikelen. Net als veel andere dagbladen heeft Daily Nation een zoekmachine op zijn site waarmee gezocht kan worden op specifieke onderwerpen. Met deze zoekmachine zijn alle artikelen die uit de steekproef gevonden. Echter, het is haast ondenkbaar dat deze zoekmachine alle artikelen omtrent de door mij ingevoerde zoekterm gratis weergeeft. Vaak geven nieuwsmedia slechts een beperkt aantal artikelen gratis, en moet je voor inzage van alle artikelen betalen. Hoewel ik dit niet heb kunnen vinden, is het niet ondenkbaar dat ook bij Daily Nation moet worden betaald voor toegang tot alle content. Daarmee zou het kunnen zijn dat de steekproef niet compleet is, wat invloed heeft op de resultaten.

Mijn derde punt heeft betrekking op de frames. De in het onderzoek gebruikte frames zijn frames die in Europa veel worden gebruikt bij een tal van onderwerpen. Ze zijn niet

gespecificeerd op het onderwerp migratie. De thema’s toebehorend aan de frames heb ik dan ook zelf bedacht. Wanneer er wel frames waren gebruikt die specifiek gespecificeerd zijn op migratie zouden de resultaten ook anders geweest kunnen zijn. Voorbeelden van frames die specifiek voor het framen van migratie bedoeld zijn terug te vinden in het theoretisch kader.

Tot slot nog een punt dat betrekking heeft op de gebruikte frames. In het onderzoek is

gemeten hoe vaak de van tevoren gedefinieerde frames terugkomen in de artikelen van Daily Nation. Het is echter onbekend hoe vaak deze frames zouden terugkomen als ze onderzocht zouden worden in de Europese media. Hierdoor is het lastig in te schatten of de verschillende frames nu juist vaak of niet vaak terug zijn gekomen in de artikelen omdat het niet te

Literatuurlijst

AFP. (2015) Europe's leaders pledge $3.8bn to Africa to help stop migration, ​Daily Nation, 12 november 2015.

AFP. (2015) Thousands arrive in Athens as refugees pile pressure on EU, ​Daily Nation, ​2 september 2015.

AFP. (2015) 17 children drown as refugees brave stormy seas to reach Europe, ​Daily Nation, 31 oktober 2015.

AFP. (2016) Hopes, doubts raised by EU’s migrant deal, ​Daily Nation, ​9 maart 2016. AFP. (2016) Sweden to expel asylum seekers, ​Daily Nation, ​29 januari 2016.

AFP. (2017) Key points of Trump's maiden speech to Congress, ​Daily Nation, ​1 maart 2017. AFP. (2018) Six EU countries to take in stranded rescue ship migrants, ​Daily Nation, ​27 juni 2018.

Amadala, V. (2017). ​Kenyans still prefer traditional media, says Report​. [online] The Star. Available at:

https://www.the-star.co.ke/news/2017/07/21/kenyans-still-prefer-traditional-media-says-repor t_c1600738 [bekeken op 10 Maart 2019].

Amutabi, M. (2013). Media boom in Kenya and celebrity galore. ​Journal of African Cultural Studies​, 25(1), pp. 14-29.

An, N., Liu, C. & Zhu, H. (2015). Popular geopolitics of Chinese Nanjing massacre films: a feminist approach. ​Gender, Place & Culture​, 23(6), p. 789.

Arcimaviciene, L. and Baglama, S. (2018). Migration, Metaphor and Myth in Media Representations: The Ideological Dichotomy of “Them” and “Us”. ​SAGE Open​, 8(2), pp. 1-13.

Ayoob, M. (2002). Inequality and Theorizing in International Relations: The Case for Subaltern Realism. ​International Studies Review​, 4(3), p. 40.

BBC News. (2017). ​Kenya profile - Media​. [online] Available at:

Boumans, J., Trilling, D., Vliegenthart, R., & Boomgaarden, H. (2018). The agency makes the (online) newsworld go round: The impact of news agency content on print and online news. International Journal of Communication : IJoC, 12, pp. 1768-1789.

Bryman, A. (2016). ​Social Research Methods​. 5th ed. New York: Oxford University Press. Calkivik, A. (2017). Poststructuralism and Postmodernism in International Relations. Oxford: Oxford University Press​, pp. 1-27.

Chadha, K. & Kavoori, A. (2000). Media imperialism revisited: some findings from the Asian case. ​Media, Culture & Society​, 22(4), pp. 415-432.

Chimni, B. (2008). The Birth of a 'Discipline': From Refugee to Forced Migration Studies. Journal of Refugee Studies​, 22(1), pp. 11-29.

Couper, P. (2015). ​A student's introduction to geographical thought​. London: Sage Publications Ltd.

Daily Nation. (2019). ​FAQ​. [online] Available at:

https://www.nation.co.ke/meta/1194-1184-byky1l/index.html [bekeken op 10 Maart 2019].

Dalby, S. (2010). Recontextualising violence, power and nature: The next twenty years of critical geopolitics?. ​Political Geography​, 29(5), p. 281.

D'Angelo, P. (2002). News Framing as a Multiparadigmatic Research Program: A Response to Entman. ​Journal of Communication​, 52(4), pp. 870-888.

Davies, N. (2008). Flat earth news. London, UK: ​Chatto & Windus.

Dodds, K. (2010). Classical geopolitics revisited. In: Denemark, R. (Ed.),The International Studies of Encyclopedia. Oxford: Wiley Blackwell. pp. 302–322.

Dodds, K. & Woon, C. (2015). Geopolitics. Londen: ​Elsevier Ltd​. pp. 91-96.

Franceschi, L. (2018) Europe helped create the immigration crisis – they should also be part of the solution, ​Daily Nation, ​16 juli 2018.

Gamson, W. & Modigliani, A. (1989). Media Discourse and Public Opinion on Nuclear Power: A Constructionist Approach. ​American Journal of Sociology​, 95(1), pp. 1-37.

Goffman, E. (1974). Frame analysis: An essay on the organization of experience. New York: Harper & Row, ​p. 7.

Hauswedell, C. (2014). ​DW Media Dialogue: Kenya's media landscape ​[online] DW.COM. Available at:

https://www.dw.com/en/dw-media-dialogue-kenyas-media-landscape/a-17664009 [bekeken op 5 Juni 2019].

Hazaea, A., Ibrahim, N. & Mohd Nor, N. (2014). Discursive Legitimation of Human Values: Local-global Power Relations in Global Media Discourse. ​GEMA Online Journal of

Language Studies​, 14(01), pp. 171-187.

International Organization for Migration (2015). ​Migration in Kenya A COUNTRY PROFILE 2015​. Nairobi: International Organization for Migration.

Jones, L. & Sage, D. (2010). New directions in critical geopolitics: an introduction. GeoJournal​, 75(4), p. 316.

Kissinger, H. (1979). The White House Years. Boston: ​Little, Brown and Company​, 1, pp. 306-307.

Makhortykh, M., & Sydorova, M. (2017). Social media and visual framing of the conflict in Eastern Ukraine. Media, War and Conflict, 10(3), pp. 359-381.

Mander, J. & Young, K. (2017). ​Digital vs. TraditionalMedia Consumption​. Londen: Globalwebindex.

Mathiu, M. (2017) Why AU must do something to stop shame of slavery in Libya, ​Daily Nation, ​30 november 2017.

Mbugua, N. (2017) Lessons for Kenya from Europe, ​Daily Nation, ​1 december 2017. Mogherin, F. (2017) European Union’s shared vision for common action, ​Daily Nation, ​20 juni 2017.

Moon, R. (2016). A Corpus-Linguistic Analysis of News Coverage in Kenya’s Daily Nation and The Times of London. Washington: ​International Journal of Communication​, 10, p. 2385.

Mulupi, D. (2012). ​Kenya's top five media moguls​. [online] How We Made It In Africa. Available at: https://www.howwemadeitinafrica.com/kenyas-top-five-media-moguls/17808/ [bekeken op 5 Juni 2019].

Murunga, G. (2015) We take care of millions of refugees and do not complain like Europeans, ​Daily Nation, ​11 september 2015.

Mwale, S. (2016) Of Britain’s 'leave’ vote and attendant woes, ​Daily Nation, ​2 juli 2016. New Internationalist. (2019). The Big Four. [online] Available at:

https://newint.org/features/1981/06/01/four [bekeken op 6 Juni 2019].

Nordenstreng, K. (2013). How the New World Order and Imperialism Challenge Media Studies. ​tripleC: Communication, Capitalism & Critique. Open Access Journal for a Global Sustainable Information Society​, 11(2), pp. 348-358.

Orao, J. (2012). The Kenyan indigenous languages and the mass media: Challenges and opportunities. ​Stellenbosch Papers in Linguistics Plus​, 38(0), pp. 77-86.

Otto, F. & Meyer, C. (2012). Missing the story? Changes in foreign news reporting and their implications for conflict prevention. ​Media, War & Conflict​, 5(3), pp. 205-221.

Ó Tuathail, G., Dalby, S. & Routledge, P. (2006). ​The geopolitics reader​. 2nd ed. London: Routledge.

Pinkerton, A. & Benwell, M. (2013). Rethinking popular geopolitics in the

Falklands/Malvinas sovereignty dispute: Creative diplomacy and citizen statecraft. Political Geography, 38, pp. 12-22.

Pressreference. (2019). ​Kenya Press, Media, TV, Radio, Newspapers - television, circulation, stations, papers, number, print, freedom​. [online] Available at:

http://www.pressreference.com/Gu-Ku/Kenya.html [bekeken op 5 Juni 2019].

RSF. (2019). ​World Press Freedom Index – A cycle of fear​. [online] Available at: https://rsf.org/en/2019-world-press-freedom-index-cycle-fear [bekeken op 2 Juni 2019].

Scheufele, D. (1999). Framing as a theory of media effects. ​Journal of Communication​, 49(1), pp. 103-122.

Semetko, H. and Valkenburg, P. (2000). Framing European politics: A Content Analysis of Press and Television News. ​Journal of Communication​, 50(2), pp. 93-109.

Sharp, J. (2011). A subaltern critical geopolitics of the war on terror: Postcolonial security in Tanzania. ​Geoforum​, 42(3), pp. 297-305.

Sparks, C. (2013). Global media studies: its development and dilemmas. ​Media, Culture & Society​, 35(1), pp.121-131.

Suslov, M. (2014). “Crimea Is Ours!” Russian popular geopolitics in the new media age. Eurasian Geography and Economics​, 55(6), p. 589.

Syong’oh, Z. (2017) Economic policy options for African economies in advent of Brexit, Trump, ​Daily Nation, ​19 februari 2017.

Teschke, B. (2006). Geopolitics. ​Historical Materialism​, 14(1). pp. 327-330. Tkaczyk, M. (2017). BETWEEN POLITICIZATION AND SECURITIZATION:

COVERAGE OF THE EUROPEAN MIGRATION CRISIS IN CZECH ONLINE NEWS MEDIA. Brno: ​Communication Today​, 8(2), pp. 91-110.

Tsatsou, P. & Armstrong, C. (2014). Responsibility to report: The politics of British press reporting of the Darfur humanitarian crisis. Global Media and Communication, 10(2), pp. 193-219.

Van der Hoeven, R. (2015). Noem migratieproblemen geen ‘crisis’. ​​De Groene Amsterdammer​. ​12 augustus 2015.

Verrijp, A. and Willems, G. (2019). ​KENIA Geschiedenis ​[online] Landenweb.nl. Available at: https://www.landenweb.nl/kenia/geschiedenis/ [bekeken op 10 Maart. 2019].

Warigi, G. (2017) Xenophobia is back in South Africa, and the likely reasons why it festers, Daily Nation, ​05 maart 2017.

Williams, J. and Massaro, V. (2013). Feminist Geopolitics: Unpacking (In)Security, Animating Social Change. ​Geopolitics​, 18(4), p. 567.

Tabellen en Figuren