• No results found

CVWFinanciering & aansluiting

2.2 Complexe schade

Het proces van de reguliere schade is niet in alle gevallen bruikbaar. In een aantal gevallen gaat het om complexe schade, waarbij het gaat om een samenloop van factoren van schade of een combinatie van materiële en immateriële schade. Vaak kan de schade-expert na de eerste inspectie vaststellen of het om reguliere of complexe schade gaat. Indien een schademelding aan een of meerdere van de volgende criteria voldoet, dan gaat de melding het proces van complexe schade in. • er is een samenloop van factoren van schade, dus niet alleen gerelateerd aan

aardbevingen, of er is sprake van bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld sociaal/psychisch/economisch, die van invloed zijn op herstel van schade. • er zijn verscheidene partijen die moeten bijdragen aan een oplossing.

• er is niet voldoende financiële draagkracht of bereidheid bij een van de partijen (exclusief de NAM) om niet aardbeving gerelateerde schade of problemen aan te pakken.

• het gaat om een monument met vergunningsplicht. Bij schade aan monumenten met een vergunningsplicht, is het belangrijk meteen de experts van het

erfgoedteam in te schakelen.

Op dit moment behandelt de NAM de complexe schadegevallen. De complexe schadegevallen die de NAM op dit moment in behandeling heeft, zullen in handen van de NAM blijven. Vanaf 1 januari 2016 neemt de NCG de nieuwe meldingen van complexe schade in behandeling. Complexe schadegevallen die voor 1 januari 2016 al in behandeling zijn bij de NAM of het CVW, maar nog niet zijn opgelost, worden voorgelegd aan de Arbiter Aardbevingsschade. Mocht de NCG informatie over individuele gevallen nodig hebben, dan vraagt de NAM hiervoor toestemming aan de eigenaar, conform het protocol gegevensuitwisseling.

Ook bij de complexe schade geldt dat in het schadeprotocol expliciet wordt opgenomen dat als er sprake is van funderingsschade veroorzaakt door

aardbevingen, dit meegenomen kan worden in het onderzoek. Als de schade-expert funderingsschade vermoedt gerelateerd aan aardbevingsschade, wordt dat

doorgezet naar een specialist.

Daarnaast is ook bij de complexe schade vastgelegd dat bij de contra-expertise schade kan worden beoordeeld die niet is gezien bij de inspectie door de

eerstelijnsexpert, of die na die inspectie is ontstaan. Deze schade legt de contra- expert voor aan de eerstelijnsexpert en bij overeenstemming wordt dir in het rapport opgenomen. Wanneer er geen overeenstemming onstaat, wordt er een akte van dit akkoord opgesteld en wordt dit inzichtelijk gemaakt voor de eigenaar

bewoner. Ook indien de Arbiter Aardbevingsschade ter plekke komt kijken en nieuwe schades constateert kan hij deze in zijn uitspraak meenemen door middel van een door hem ingeschakelde deskundige.

DEEL II: UITWERKINGEN

2. Het schaderapport wordt, na goedkeuring van de bewoner, doorgestuurd naar de NCG. Als de bewoner niet akkoord gaat, blijft de melding in behandeling bij het CVW en wordt het proces zoals hiervoor beschreven bij reguliere schade doorlopen.

3. De NCG wijst een casemanager toe (de casemanager is in dienst van de NCG) die toetst of de doorgeleiding juist is. Indien nodig gaat de melding weer terug naar het CVW.

4. De casemanager van de NCG doet een intakegesprek met de eigenaar om de problematiek en de betrokken partijen te inventariseren.

5. Er volgen gevolggesprekken met de eigenaar om de benodigde informatie te verkrijgen, zodat de betrokken partijen kunnen worden benaderd.

6. De casemanager spreekt met de betrokken partijen afzonderlijk, eventueel met de eigenaar erbij, over een bijdrage aan een bemiddelingsvoorstel. De

casemanager kan het CVW vragen de bewoner te ondersteunen bij bijvoorbeeld het invullen van formulieren.

7. De casemanager bespreekt met de eigenaar een bemiddelingsoplossing op basis van de bijdrage die de betrokken partijen willen leveren. Bij een akkoord over de bemiddelingsoplossing coördineert de casemanager en volgt de uitvoering door de betrokken partijen. Het uitgangspunt is geen contante betaling. 8. Indien de eigenaar niet tevreden is met het bemiddelingsvoorstel, kan de

casemanager een deskundige inschakelen, en vervolgens kan de eigenaar een oordeel vragen aan de Arbiter Aardbevingsschade over de bijdrage die alle gecommitteerde partijen moeten leveren op basis van juridische verplichtingen. 9. De Arbiter Aardbevingsschade hoort de eigenaar, de casemanager van de NCG

en - indien nodig - andere betrokken partijen. Ook komt er een schouw ter plaatse. De Arbiter Aardbevingsschade komt tot een oordeel op basis van de juridische verplichtingen van partijen. Voor de eigenaren moet vooraf helder zijn dat het zwaartepunt bij de bemiddeling ligt en dat de Arbiter Aardbevingsschade alleen uitspraak kan doen over juridische verplichtingen van partijen.

10. De Arbiter Aardbevingsschade doet binnen zes weken uitspraak nadat de zaak aan hem is toegewezen. Verlenging van de termijn is mogelijk met toestemming van de eigenaar of als de Arbiter Aardbevingsschade een deskundige inschakelt. De uitspraak bevat in ieder geval:

• de naam en de woonplaats van de Arbiter Aardbevingsschade; • de namen en woonplaatsen van de partijen;

• een weergave van het geschil;

• een kort overzicht van de geschillenbeslechtingsprocedure; • de uitspraak;

• een gronden van de uitspraak; • een dagtekening van de uitspraak;

• indien van toepassing: het rapport van de gebruikte rechtbankdeskundige. • De eigenaar-bewoner heeft altijd het recht om op ieder gewenst moment de

zaak voor te leggen aan de rechtbank.

Een uitzondering op het proces doet zich voor bij schade aan bedrijven. Wanneer er sprake is van complexe omzetschade neemt de NAM het dossier in behandeling.

Aardbevingsschade van zoveel mogelijk partijen; gemeenten, provincie, waterschappen, verzekeraars en hypotheekverstrekkers. Een breed gedragen commitment is belangrijk bij dit orgaan.

• Voor 1 januari 2016 worden heldere kaders en werkafspraken over de Arbiter Aardbevingsschade neergelegd in een reglement.

• De kosten van de werkzaamheden van de Arbiter Aardbevingsschade worden volledig gedragen door het Ministerie van Economische Zaken.

• De Arbiter Aardbevingsschade kan geen uitspraken doen over problematiek rondom vergunningen en monumenten.

• Samenvattingen van de uitspraken komen geanonimiseerd op de website van de Arbiter Aardbevingsschade.

• Net als bij de reguliere schade stelt de NCG een poule van vertrouwenspersonen beschikbaar waar eigenaren gebruik van kunnen maken.

• Complexe gevallen kunnen ook binnenkomen via inspecties in plaats van via schademeldingen. In de huidige situatie valt dit onder de NAM taskforce complexe gevallen. Vanaf 1 januari 2016 stromen die gevallen via het CVW door naar de NCG voor bemiddeling.

• In kwartaalgesprekken met de NAM wordt de voortgang besproken.

• Op 1 juli 2016 evalueren de betrokken partijen het proces rondom complexe schade, inclusief het protocol en de Arbiter Aardbevingsschade.

• Er komen voor 1 januari 2016 afspraken tussen de NAM, het CVW en de NCG over de omgang met gegevens in verband met de privacy van de schademelder.

• De NCG organiseert jaarlijks een brede evaluatie van het

schadeafhandelingsproces, inclusief het schadeprotocol en de werkinstructies, met maatschappelijke en bestuurlijke stuurgroepen. Bij deze evaluatie worden de resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek meegenomen.

De NCG en de NAM treden in overleg in hoeverre aanpassingen van het schadeafhandelingsproces nodig zijn.

Melding aan CVW

Schaderapport

Aanbod CVW

CVW NCG

Niet mee eens? >> contra-expert

Herzien aanbod CVW

NCG wist casemanager toe

Bemiddeling NCG >> voorstel

Geschillenregeling

Schaderapport + situatiebeschrijving

Reguliere schade Complexe schade

CVW stuur expert

„„

Bestaande procedures

„

„

Nieuwe procedures

DEEL II: UITWERKINGEN