• No results found

Westelijke Ontsluiting (primaire weg, erfontsluitingsweg, spoor, fietspad)

4.2.1.2 Complex Hogendijk

Figuur 4-6: Complex Hogendijk (Bron: SBE)

In het project ligt dit knooppunt ten zuiden van het hoofdspoor en wordt er buiten de grenzen van de con-cessiegronden gebleven.

Voor het knooppunt geldt:

-

Lichtengeregeld kruispunt

-

Inplanting zo zuidelijk mogelijk, zodat het knooppunt zo compact mogelijk is en zodat zoveel mogelijk ruimte gevrijwaard wordt voor de logistieke zone van het TGD.

-

Op het knooppunt geldt een ontwerpsnelheid van 50km/u.

Voor het spoor geldt:

-

Het hoofdspoor loopt tussen Blikken en de WOW en buigt af richting de dam ten noorden van Doeldok.

-

Er wordt een aftakking voorzien richting de logistieke zone van het TGD (dubbel spoor).

-

Ter hoogte van de kruisingen met de wegenis worden spoorbruggen voorzien, elders wordt het spoor in ophoging aangelegd met natuurlijke taluds (12/4 waar mogelijk, elders 8/4).

-

Er zal een ontwateringsgracht nodig zijn voor het talud van het spoor in ophoging.

-

Ter hoogte van de kruisingen met de wegenis gelden volgende niveaus:

▪ Wegenis: rekening te houden met vrije ruimte profiel van 5,70 m (i.f.v. uitzonderlijk vervoer G4) en met de nodige dikte van het kunstwerk van de spoorbruggen. (In het voorontwerp wordt gerekend met een dikte van 2m voor het kunstwerk, incl. het spoor, waardoor de rijweg aan de kruisingen op +5mTAW ligt).

▪ Spoor: maximum spoorhoogte +12,70mTAW (zate spoor op +12mTAW).

Figuur 4-7: Dwarsprofiel (I) Complex Hogendijk richting Tweede Getijdendok (Bron: SBE)

De aantakking van de wegenis richting Saftingen en Doel wordt losgetrokken van het Complex Hogendijk en zal reeds eerder aansluiten op de WOW met een T-aansluiting. Er kan een bypass (ontwerpsnelheid 50km/u) worden voorzien richting de E34. De benodigde tussenafstand tussen beide kruispunten werd bepaald in de microsimulaties en is terug te vinden in bijlage V. In deze bijlage zijn ook de nodige opstelstroken aan de twee kruispunten terug de vinden.

Aan het knooppunt dient rekening te worden gehouden met het bestaande concessiespoor langs de bedrij-ven:

-

Het huidige concessiespoor wordt behouden tot net voor de laatste inrit naar het bedrijf Van Wellen (hier ligt het concessiespoor op concessiegrond). Voorbij deze inrit (ten noorden van de bestaande wis-sel) dient een zone met een lengte van minimum 50m te worden vrijgehouden zodat een enkele of dub-bele locomotief nog kop kan maken.

Voor de aantakking van Blikken op het knooppunt geldt:

-

De ventweg langsheen de concessiegrens ter hoogte van het bedrijf Van Wellen wordt behouden en hij wordt verder aangelegd tot aan de kop van de dam ten noorden van Doeldok. Op deze manier blijft de zone op de dam ten zuiden van het fietspad bereikbaar naar de toekomst toe.

-

De aansluiting van Blikken op het knooppunt Complex Hogendijk moet rekening houden met het behoud van de ventweg en met de nodige ruimte voor het concessiespoor.

Er wordt een aantakking voorzien vanop het knooppunt richting het TGD:

-

Er wordt een aansluiting voorzien richting de logistieke zone Drie Dokken (3DK) en het TGD. Deze logis-tieke zone ligt op +10,50mTAW.

-

Een extra bypass (aan 50km/u) is mogelijk van de WOW (vanuit de R2) richting het TGD.

Voor de fietspaden op het knooppunt geldt:

-

Vrijliggende dubbelrichtingsfietspaden.

-

De voorgeschreven hellingspercentages van het fietsvademecum moeten worden gerespecteerd.

-

De fietspaden hebben een breedte van 4m.

-

De hoofdverbinding moet worden benadrukt (van Saftingen/Doel richting de R2 en omgekeerd) en moet zo vloeiend mogelijk worden ontworpen. De overige fietspaden moeten hierop aansluiten.

-

Het fietspad ligt ten westen van de rijweg richting Saftingen en Doel.

-

Er wordt een aansluiting voorzien voor fietspad richting Kieldrecht.

-

Het fietspad ligt ten oosten van de rijweg richting het TGD, aangezien dit fietspad dienst doet voor woon-werk fietsverkeer.

-

Er wordt gestreefd naar conflictvrije kruisingen voor het fietspad met de rijweg en met het spoor. In voorontwerp wordt bij fietstunnels rekening gehouden met een kunstwerk van 1,20 m dikte (dekplaat + opbouw rijweg). De vrije hoogte van de fietspaden is 2,80 m.

-

Indien mogelijk worden de fietshellingen aangelegd met natuurlijke taluds.

-

Het fietspad vanuit Saftingen en Doel kruist de WOW d.m.v. een fietsonderdoorgang onder de rijweg.

Vervolgens gaat het fietspad mee met de WOW onder het spoor door, ofwel wordt een aparte fietskoker onder het spoor voorzien om een vloeiende fietsbeweging te vrijwaren.

-

Ter hoogte van Complex Hogendijk wordt een conflictvrije kruising voor het fietspad voorzien door mid-del van een fietskoker.

-

Vanaf de hoofdfietsroute is een aansluiting voorzien richting het TGD. Dit fietspad kruist de WOW met een fietsonderdoorgang. De fietstunnel bevindt zich meer naar het oosten toe ten opzichte van het kruis-punt zodat de tunnel niet onder het polderniveau gaat. Het fietspad kan vervolgens mee met de rijweg onder het spoor kruisen ofwel kan ook hier een aparte fietskoker onder het spoor worden voorzien, waarna het fietspad langsheen het talud van het spoor kan stijgen tot op het gewenste niveau in de logistieke zone van het TGD.

-

Voor de fietstunnels wordt maximaal gestreefd naar tunnels boven het polderniveau op +3,5mTAW. Voor de afwatering wordt waar mogelijk een berm van 4,50 m voorzien langs weerszijden van de nieuwe Wes-telijke Ontsluitingsweg zodat ruimte wordt vrijgehouden voor langsgrachten. Waar deze breedte niet mogelijk is worden smallere grachten voorzien. Langsheen het talud van het spoor in ophoging worden afwateringsgrachten voorzien.

Op basis van het onderzoek in de startnota van SBE werd een inrichtingsvariant voor dit complex gedefini-eerd, zijnde een variant waarin het knooppunt ten noorden van het hoofdspoor wordt voorzien. Het knoop-punt ligt dan tussen het afgesplitste spoor richting het Tweede Getijdendok en het hoofdspoor richting de R2. Voor verdere beschrijving hiervan wordt verwezen naar hoofdstuk 4.1.