• No results found

Commitment & samenwerking

In document Loyale sponsoren in beeld (pagina 36-38)

6. Aanbevelingen

6.2 Commitment & samenwerking

De tweede hypothese binnen dit onderzoek die bevestigd is, luidt: “Commitment heeft een positieve invloed op de relatiekwaliteit tussen voetbalvereniging en sponsor.” Een betrouwbaarheidsinterval met een waarde van 1.801 geeft aan dat met 90% zekerheid gesteld kan worden dat commitment een positieve invloed heeft op relatiekwaliteit. Commitment neemt dus een belangrijke positie in met betrekking tot het verwezenlijken van relatiekwaliteit. De stellingen over relatiekwaliteit die op schaal van 1 t/m 7 beantwoord moest worden geeft een gemiddelde weer van ruim boven de 5, namelijk 5.420. Dit betekent dat er op dit onderdeel hoog gescoord is en dat sponsoren tevreden zijn betreffende de commitment tussen sponsor en V.V. Zeelandia Middelburg.

De derde hypothese binnen dit onderzoek die bevestigd is, luidt: “Samenwerking heeft een positieve invloed op de relatiekwaliteit tussen voetbalvereniging en sponsor.” Een betrouwbaarheidsinterval met een waarde van 2.149 geeft aan dat met 95% zekerheid gesteld kan worden dat samenwerking een positieve invloed heeft op relatiekwaliteit. Samenwerking neemt dus een belangrijke positie in met betrekking tot het verwezenlijken van relatiekwaliteit. De stellingen over relatiekwaliteit die op schaal van 1 t/m 7 beantwoord moest worden geeft een gemiddelde weer van ruim boven de 5, namelijk 5.456. Dit betekent dat er op dit onderdeel hoog gescoord is en dat sponsoren tevreden zijn betreffende de samenwerking tussen sponsor en V.V. Zeelandia Middelburg.

Om zowel de commitment evenals de samenwerking te versterken tussen V.V. Zeelandia Middelburg en haar sponsoren, moet men zien te ontdekken hoe de binding en samenwerking tussen de partijen versterkt kan worden. Allereerst moet men vanuit V.V. Zeelandia Middelburg nastreven om geen fouten te maken binnen het sponsorbeleid. Zoals in de vragenlijst te zien is zijn veel sponsoren ongeduldig wanneer er fouten gemaakt worden. Nauwkeurigheid en precisie speelt hierbij een grote rol, waardoor sponsoren tevreden gehouden kunnen worden.

Zoals te concluderen is uit de vragenlijst ligt het gemiddelde van alle respondenten op 5.420, wat een positief resultaat is betreffende het construct ‘commitment’. Dit laat zien dat er een grote vorm van binding is tussen V.V. Zeelandia Middelburg en haar sponsoren. Bovendien is met een gemiddelde van 5.456 te concluderen dat samenwerking belangrijk is tussen sponsoren en voetbalvereniging.

Om de commitment en samenwerking tussen V.V. Zeelandia Middelburg en haar sponsoren nog meer te verbeteren kan een actie op touw gezet worden om de betrokkenheid van de sponsoren te verhogen. Tot op de dag van vandaag worden sponsoren bij V.V. Zeelandia Middelburg te weinig betrokken en beloond bij de voetbalvereniging wanneer men een ‘trouwe’ sponsor is.

31

Tabel 19 Sponsorperiode

Sponsorperiode Aantal Percentage

< 2 jaar 7 21,9%

2 - < 4 jaar 9 28,1%

4 - < 6 jaar 1 3,1%

> 6 jaar 15 46,9%

Totaal 32 100,0%

Bovenstaande tabel beschrijft dat het grootste deel van de respondenten al meer dan zes jaar sponsor is van V.V. Zeelandia Middelburg en deze sponsoren worden niet meer beloond dan sponsoren die minder lang verbonden zijn aan de voetbalvereniging. Volgens een onderzoek dat uitgevoerd is door Reichheld (1993) is gebleken dat het behouden van sponsoren minder kosten met zich meebrengt dan het werven van nieuwe sponsoren en dat loyale organisaties of consumenten meer opleveren dan nieuwe toetreders. Om sponsoren nog meer te binden aan de vereniging en nog meer samen te werken is het verstandig om een actie op te zetten om trouwe sponsoren te belonen. Het doel hiervan is de relatie te laten voortbestaan en het vergroten van de betrokkenheid van sponsoren zodat men een emotionele verbondenheid ervaart met V.V. Zeelandia Middelburg.

De aanbeveling die opgesteld is ten behoeve van de actie voor trouwe sponsoren van V.V. Zeelandia Middelburg betreft het promoten en waarderen van zowel nieuwe evenals trouwe sponsoren. Dit kost relatief weinig geld en bovendien heeft de voetbalvereniging weinig middelen om acties op te zetten die veel geld kosten. Sponsoren vinden het belangrijk om gezien te worden (McDonald, 1991). Op de website van V.V. Zeelandia Middelburg, die dagelijks ongeveer tweeduizend keer bezocht wordt, staat nog te weinig informatie betreffende sponsoren. Hierbij kan de voetbalvereniging een aanbod doen aan sponsoren dat wanneer men minimaal vier jaar sponsor is bij V.V. Zeelandia Middelburg men de mogelijkheid krijgt om een verhaal (maximaal 1 A4) te doen over het bedrijf en eventuele ervaringen met de voetbalvereniging. Dit is positieve promotie voor de sponsor, een teken van waardering richting de voetbalvereniging en middels deze acties worden trouwe (loyale) sponsoren extra beloond.

V.V. Zeelandia Middelburg moet zelf ook laten zien dat men veel om haar sponsoren geeft en hen waardeert. Allereerst is het bedanken van sponsoren belangrijk. Op dit moment worden middels een e-mail sponsoren collectief bedankt voor het sponsoren van de vereniging. Er wordt aangeraden om een meer persoonlijke benadering te hanteren aangezien sponsoren in de vragenlijst hebben laten zien dat dit hoog in het vaandel staat en dit tot op heden te weinig gebeurd. Dit wordt meer gewaardeerd. Bovendien wordt er te weinig gebruik gemaakt van Social Media (betreffende sponsoren). Hierbij wordt aangeraden om feiten, informatie en projecten van sponsoren te vermelden en bijvoorbeeld sponsoren te feliciteren met verjaardagen en/of het zoveel jarig bestaan van het bedrijf. Bovendien moeten sponsoren de mogelijkheid krijgen om via Social Media of de website testamonials te schrijven over V.V. Zeelandia Middelburg. Hierbij komt de sponsor dan met een foto en een stukje tekst op de website of op het sociale netwerk. Hierdoor kunnen zowel sponsor evenals voetbalvereniging in de schijnwerpers worden gezet. Dit versterkt de betrokkenheid en samenwerking tussen beide partijen nog meer.

De website van V.V. Zeelandia Middelburg zal ook een opschoonbeurt moeten krijgen. Onder het kopje sponsors is nog een oude sponsorlijst te vinden en de sub-kop sponsornieuws vermeldt heel kort en simpel het nieuws betreffende sponsoren. De site moet men dus updaten. Voorgaande opties moeten ook op de website verwerkt worden. Een offerte voor het actualiseren en moderniseren van de website is te vinden in Bijlage E. Ook wordt aangeraden om de trouwe sponsoren nog een teken van waardering te geven middels een zogenoemde ere-sponsorlijst. Hierbij is het voorstel om (jaarlijks) een sponsorlijst te ontwikkelen waarop de trouwste sponsoren die minstens vier jaar achter elkaar sponsoren vermeld worden. Deze zullen via de website en Social Media worden gepresenteerd.

32 Bovendien zal een lijst ontwikkelt met deze trouwe sponsoren in het clubhuis opgehangen worden. Hierop zal duidelijk vermeld worden dat deze sponsoren achtereenvolgens al minstens vier jaar sponsor zijn bij de voetbalvereniging. Hierbij laat de voetbalvereniging zien dat men de samenwerking belangrijk vindt en waardeert en hoopt men de sponsor nog langer te verbinden aan de voetbalvereniging.

In document Loyale sponsoren in beeld (pagina 36-38)