• No results found

code First order code SS customer is able to create win win situations

3 SS customer is able to create win win situations

-win win 3: ja transparantie is heel belangrijk, want dan kan je met elkaar meedenken en win-win situaties creëren.

7 SS customer is able to create win-win situations

Win win situation Customer thinks along with the supplier

A: de klant moet proactief zijn en die moet in gesprek met de leverancier blijven. Sommige dingen kunnen zij heel eenvoudig regelen, wat ons heel veel moeite kost.

Q: wat moet ik me daarbij voorstellen?

A: we deden een klus voor een trammaatschappij en in het begin deden ze heel moeilijk en toen de relatie beter werd zeiden ze: je kan onze monteurs inhuren en die wisten precies hoe en wat en dat ging toen veel sneller. Ook met procedures aanvragen enzo. Dus zodra zo’n klant meedenkt met de uitvoering, wordt jij ook flexibeler en kan je je middelen beter inzetten. Want dan krijg je win win situaties en daar wordt iedereen beter van, waar je een mooi project van krijgt en een mooie winst krijgt.

8 Better

communication, win win

situations and problemsolving

Win win Resp 8: Ik denk dat de meeste winst is dat we samen constructiever samen werken, elkaar eerder opzoeken bij problemen en de bereidheid groter is om problemen en uitdagingen samen op te lossen. Het is niet dat de een ten koste van de ander iets probeert te bereiken, maar dat er juist een win-win situatie wordt geprobeerd te zoeken. Andere benadering met een andere uitkomst.

Uiteraard is dit het ideale plaatje; we zijn er nog niet. Niet met al onze levernaciers hebben we een ‘voorkeurs’relatie. Dat vergt tijd, commitment en ene ander mindset van beide partijen.

4 SS: customer creates win-win situations

Win win En wat je eigenlijk wilt dat je meer met je opdrachtgever optrekt als partner en dat je gezamenlijk dat resultaat gaat behalen en dat je ‘win win’ situaties gaat krijgen. ‘Oke dit is wat anders, laten we om tafel gaan en kijken hoe we dat gaan oplossen’. ‘Dan denken we die kant op, dan hebben wij hier voordeel en jullie daar geen nadeel.’

6 SS customer is able to create win win situations

Win win Bij ons is het meer als faciliterend opdrachtgeverschap, wij moeten de boel zo faciliteren dat die opdracht nemer zijn werk goed kan doen. En als je dat uitstraalt krijg je dat gedrag terug van je leveranciers. Die zullen meer doen omdat die het leuk vindt en omdat ie het ziet en omdat hij daar toch op een of andere manier voor wordt beloond. En die beloning kan bestaan uit soepel meedenken over meerwerk, als er scope uitbreidingen dat je die aan die aannemer gunt of dat je bepaalde boetes laat zitten omdat de relatie zo goed is. Dus om reden van de goede relatie maak ik daar als opdrachtgever geen gebruik van. Dit is dus altijd win-win. 10 SS customer is

able to create win win situations

Win win A: we hebben optimalisatie overeenkomsten, dus stel we zien iets nieuws wat een win win en dan delen we de opbrengst.

Q; juist omdat die markt zo geconsolideerd is is het juist aantrekkelijk om samen te werken in projecten.

A: ja we gaan voor het gehele project resultaat.

Resp. Second order code First order code

Trustworthiness, reliability, transparency, good

communications

1 SS: transparency

SS: profit -Transparency -profitability 1: Ligt eraan hoe het traject liep, zijn daar tijdig de issue’s behandeld en opgelost. Dan heb je een prima einde, maar kom je aan het eind met een stuk meerwerk wat niet afgedicht is, dan heb je discussie. En dat is volgens mij hoe je het aan het begin georganiseerd hebt als je dat transparant de restpunten behandeld en de voortgang en financieel goed afsluit, dan is het afsluiten van een project geen enkel probleem.

1 SS: Clear

communication -clear Communication -collaboration

En het valt en staat daar waar het mis gaat in projecten, zit het altijd in de communicatie en de samenwerking elkaar de verschillende rollen duidelijk maken.

2 SS trust SS good communication -Trust - clear communication

2: Dat is vertrouwen, capabilities en dat je staat en dat je een escalatie model inbouwt. En dat je altijd aan tafel komt als er iets niet goed gaat. Zodat je de projectleiders in hun rol kunt laten maar dat je aan de bovenkant als directie dingen kunt bijsturen en besluiten kunt nemen. Dus het is heel belangrijk om een communicatie matrix vast te leggen, stel er gaat iets mis; wie praat met wie.

3 SS transparency -Transparency -Clear

communications

3: ja en wees dus transparant en communiceer duidelijk over dit soort operationele zaken Q: Nee want als je dat zwarten pieten heb daar wordt je niet vrolijk van?

3: nee dat loopt echt in de miljoenen, als de ander zo handelt. Maar dat heeft alles te maken met de mensen, de een doet dat wel en de ander doet dat niet. En zo’n klant moet daar niet te geheimzinnig over zijn, want het kost ons bakken met geld.

3 SS: reliability SS:

trustworthiness

-Transparency

-trustworthiness 3: Kun je een beetje plat? ‘doe wat je zegt, dan lieg je niet’ Dat zeg ik vaak. Kom je afspraken na. Transparantie, betrouwbaarheid. 5 SS: transparency

SS integrity - transparancy -integrity Wat ik zou willen: een goede klant voor mij is: een klant die continuïteit bied, waar ik een plakje kaas op mn boterham mag verdienen (het hoeft niet drie plakken kaas te zijn, zou mooi zijn maar dan prijs je jezelf uit de markt en ik vind dat we transparant en eerlijk moeten zijn) en we moeten integer met elkaar zijn; zodat we wederzijds ook aan elkaar kunnen laten zien: dit is mijn marge, dit is mijn risico en dat moet ik gewoon betaald hebben.

6 SS trust

SS thinking along with the supplier SS communication SS relational chemistry between people SS clear conditions -trust -decision speed -communication -Clear conditions -Chemistry among project people

vertrouwen, dus het vertrouwen als jij iets zegt of aanbied dat je het ook door je eigen organisatie heen sleept en dat die andere partij daar gebruik van kan maken.

Het is snelheid van beslissen en het is meegaan in de prioriteiten van de aannemer. De

aannemer zegt joh ik kom met 10 dingen bij de opdrachtgever, doe mij een lol begin met ‘die’ want dat is het meest aantrekkelijk. Het zijn dit soort aspecten, het zijn de softe factoren die in deze harde wereld bepalen of er succes is.

Q: Dus bijvoorbeeld vertrouwen, transparantie, betrouwbaarheid dat soort zaken. En doen wat je zegt en zeggen wat je doet?

6: ja, absoluut! Ik noem dat wel eens ‘de drie c’s’ die in orde moeten zijn: communicatie duidelijk en transparant, condities duidelijk zijn ‘vooraf weten waar we aan beginnen’, en de derde is de chemie tussen personen. En de c van contracten, cost control en die zijn allemaal ondergeschikt, die zijn faciliterend voor het hoofd proces.

7 SS reliability

SS profitability -Profitability -reliable payments

A: je weet van tevoren waar je aan toe bent, wat ze verwachten, ze betalen goed voor het werk. Het is niet een klant die niet kan betalen omdat ze geen geld op de bank hebben Q: daarmee bedoel je betrouwbaar in liquiditeit met het laatste?

A: jaja 7 SS trustworthiness -Reliability

-Trustworthiness

Q: En waarom zijn jullie zo tevreden?

A: als je heldere afspraken hebt en je leeft die na. En wij doen zo veel werk voor deze klant dat we precies weten wat eraan zit te komen.

Q: Eigenlijk is betrouwbaarheid belangrijk? A: jaja

8 SS

Communications -Collaboration -Soft skills

-Communication

Maar nu hebben we een situatie dat we die samenwerking veel meer opzoeken met die leverancier, en niet die klassieke relatie opdrachtgever-opdracht nemer. En dan zijn de softe skills heel belangrijk, hoe ga je met elkaar om, wat verwacht je van elkaar en communiceer je met elkaar. Misschien wel onderschat en het is toch wel heel belangrijk.

8 SS Openness

SS transparency -Trustworthiness -openness

A: Dat hangt ervan af of wat we hebben afgesproken of we dat ook hebben uitgevoerd. Dus betrouwbaarheid, zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Dat is heel basic maar heel belangrijk en dat doe je in overleg met elkaar.

Q: dus een soort samenwerking en transparantie?

A: ja en openheid, dat dat heel belangrijke aspecten zijn. En dat hangt ook af van de aard van het project. Wat zoek je en in welke markt zit je?

8 CA Trustworthy

reputation -Trustworthiness A: jaja; bijvoorbeeld ons bedrijf is heel betrouwbaar is (reputatie) een aspect die het aantrekkelijk maakt 9 SS trustworthiness Reliable

payments Trustworthiness

A: Ja voor leveranciers is het sowieso interessant omdat het goed betaald wordt. We betalen goed en op tijd, het is betrouwbaar (overheidsbedrijf). En je krijgt binnen dertig dagen betaald. Dus wij zijn als opdrachtgever een heel fijn bedrijf, het is wel zoals je het niet goed doet zijn wij geen fijn bedrijf dat zijn wij kritisch en gaan we met boetes gooien.

9 SS trustworthiness

SS reliability -Reliability in everything -openness and fairness -transparancy

A: Je moet betrouwbaar zijn in ALLES in betalingen, documentatie en transparant. ‘betrouwbaar en transparant’ is heel belangrijk. Eerlijk zijn is heel belangrijk? Q: eerlijk van elkaar de waarheid vertellen? Of eerlijk van marges?

A: als je een contract bespreekt en je bent daar open en eerlijk in, dan moet je je daar aan houden. En als je open en transparant en je bent eerlijk naar elkaar, dan kan je het heel ver schoppen. En transparantie is echt belangrijk

11,12 SS continuity

SS trustworthiness Continuity -trustworthiness Collaboration

1: begint bij continue stroom van werk, daardoor zie je elkaar vaak , relatie opbouwen, op tijd aanleveren, betrouwbaarheid voor ons verbeteren, klant X brengt veel geld binnen, echt elk jaar gaat het goed. Die continue stroom, de betrouwbaarheid van de klant

2: die wil om met elkaar aan de slag te gaan en te verbeteren, dan moet je die instelling met elkaar hebben. Als het alleen om prijs gaat, dan is dat niet uiteindelijk de voorkeursklant. De samenwerkings zoeken wij echt op, dat is essentieel.

resp Second order