• No results found

Aanleiding voor gesprek met adviseur Consumptief krediet

Tarik (38 jaar) en Leyla (36 jaar) willen hun woning verbouwen. Ze willen openslaande tuindeuren laten plaatsen en een luxe loungeset en verrijdbare buitenkeuken aanschaffen. De aankoopkosten van €18.000 willen zij lenen.

Persoonlijke gegevens Tarik en Leyla

-Tarik en Leyla zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden.

-Tarik en Leyla hebben twee zonen (7 en 5 jaar oud).

-Het gezin woont in een koopwoning. Dit is een droomwoning en Tarik en Leyla willen hier graag oud worden.

Doelstellingen Tarik en Leyla

-De openslaande tuindeuren kosten €12.000 en de loungeset en verrijdbare buitenkeuken kosten samen

€6.000. Tarik en Leyla willen het volledige aankoopbedrag lenen.

-Tarik en Leyla willen de schuld samen aangaan.

-Tarik en Leyla willen de schuld zo snel mogelijk afbetalen omdat ze het niet fijn vinden om te lenen. Uiterlijk binnen vier jaar moet de lening zijn terugbetaald.

-Als Tarik en Leyla zuinig aan doen dan kunnen zij per maand €500 missen om de lening terug te betalen.

-Tarik en Leyla willen hun spaargeld niet gebruiken voor de verbouwing. Dit is echt bedoeld voor de studie van de kinderen.

Inkomen Tarik en Leyla

-Tarik werkt vier dagen per week als gemeenteambtenaar. Hij verdient maandelijks €2.000 netto.

-Leyla werkt ook vier dagen. Zij werkt als planner op een scheepswerf en verdient €1.800 netto per maand.

-Tarik en Leyla verwachten de komende jaren geen veranderingen in hun inkomen.

Vermogenspositie Tarik en Leyla

-Tarik en Leyla hebben €8.000 gespaard. Dit is bedoeld voor de studie van de kinderen.

-Daarnaast staat €1.500 op de gezamenlijke spaarrekening voor onvoorziene uitgaven.

-Tarik en Leyla hebben geen consumptieve kredieten.

-De koopwoning heeft een WOZ-waarde van €235.000. De hypothecaire inschrijving bedraagt €225.000. Tarik en Leyla hebben een aflossingsvrije hypotheek afgesloten van €220.000. De rente bedraagt 5,6% en staat nog elf jaar vast.

-Tarik en Leyla hebben een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering afgesloten op beide levens met een verzekerd kapitaal van €220.000.

Vraag 1

Tarik en Leyla twijfelen of het verstandiger is om de lening hypothecair te sluiten. Met welke extra kosten moeten zij dan rekening houden? (Let op, er zijn drie antwoorden juist)

A. Notariskosten.

Wanneer de lening hypothecair wordt afgesloten moeten advieskosten worden betaald voor het advies dat de adviseur Hypothecair krediet geeft. Omdat tegenover de lening een hypothecaire zekerheid staat, moet de inschrijving van de hypotheek hoog genoeg zijn.

De inschrijving van Tarik en Leyla bedraagt €225.000 terwijl de huidige hypothecaire geldlening €220.000 bedraagt. Er is nog een ruimte van €5.000. Omdat het gewenste krediet hoger is, moet een nieuwe inschrijving worden gedaan. Hiervoor moeten zij de notaris betalen.

Om zeker te weten dat de woning voldoende opbrengt bij verkoop om de daaraan gekoppelde geldlening te voldoen, moet een taxatierapport worden opgemaakt. Deze drie onderdelen brengen kosten met zich mee. De vraag is of deze kosten kunnen worden terugverdiend met behulp van de lagere rente. Door de hoogte van deze kosten is consumptief financieren voor kleine leningen vaak interessanter. Wanneer bijvoorbeeld geen nieuwe inschrijving hoeft plaats te vinden, kan dit anders zijn.

Toetsterm 2d.1

Vraag 2

De leennorm van Tarik en Leyla bedraagt €1.739. De netto woonlasten bedragen €872. Hoeveel bedraagt de leencapaciteit van Tarik en Leyla?

Toelichting

Kom je uit op een geheel bedrag? Vul twee nullen achter de komma in.

Kom je uit op een niet geheel bedrag? Vul twee cijfers achter de komma in.

Antwoord vraag 2

Het juiste antwoord is €80.200,00.

In de casustekst wordt vermeld dat Tarik €2.000 netto per maand verdient en Leyla €1.800. Op het totale netto

Netto inkomen €3.800

Leennorm €1.739 Woonlasten €872 -/- Afloscapaciteit €1.189

Leencapaciteit = €1.189 x 50 = €59.450,00.

Toetsterm 2d.2 en 3a.1

Vraag 3

De adviseur adviseert Tarik en Leyla een aflopend krediet. Tarik zegt: ‘ik vind het wel heel jammer dat we dan de betaalde rente niet van ons inkomen af mogen trekken’. Welke reactie van de adviseur is het meest professioneel en inhoudelijk correct?

A. Ook voor een aflopend krediet geldt dat de rente aftrekbaar kan zijn. Voor jullie is de rente gedeeltelijk aftrekbaar. De rente over het geld dat jullie lenen voor de openslaande tuindeuren is wel aftrekbaar en de rente op het deel van de lening voor de loungeset en verrijdbare buitenkeuken niet.

B. Ook een aflopend krediet komt voor renteaftrek in aanmerking. Je lost hier namelijk ook op af via een annuïtair aflossingsschema. Dus voor jullie geldt dat jullie ook de rente op dit consumptieve krediet mogen aftrekken van jullie inkomen in box 1.

C. Helaas hebben jullie inderdaad geen recht op renteaftrek. Maar het krediet verlaagt wel jullie vermogen in box 3. Hierdoor hoeven jullie minder belasting te betalen in box 3.

Antwoord vraag 3

Het juiste antwoord is: ook voor een aflopend krediet geldt dat de rente aftrekbaar kan zijn. Voor jullie is de rente gedeeltelijk aftrekbaar. De rente over het geld dat jullie lenen voor de openslaande tuindeuren is wel aftrekbaar en de rente op het deel van de lening voor de loungeset en verrijdbare buitenkeuken niet. (A)

Om hier het juiste antwoord te kiezen heb je inhoudelijke kennis nodig over de belastingwetgeving. De rente op een krediet is aftrekbaar van het inkomen in box 1 als het krediet in maximaal 360 maanden minimaal annuïtair wordt afgelost via een vast aflossingsschema én het geld wordt gebruikt voor de aanschaf, verbouwing of

onderhoud van de eigen woning. Het deel van de lening dat wordt gebruikt voor de plaatsing van de openslaande tuindeuren voldoet aan deze voorwaarden.

Het kopen van een loungeset en een verrijdbare buitenkeuken wordt niet gezien als de aanschaf, verbouwing of onderhoud van de eigen woning. Daarom is dit deel van de rente niet aftrekbaar.

Toetsterm 3b.1

Vraag 4

Tarik en Leyla vragen zich af er met het krediet gebeurt als zij zouden scheiden. Wie kan dan worden aangesproken voor het terugbetalen van het krediet? Welke reactie van de adviseur is het meest professioneel en inhoudelijk correct?

A. Dit is afhankelijk van de huwelijkse voorwaarden die jullie op hebben laten maken toen jullie trouwden.

B. Jullie kunnen beiden worden aangesproken voor het terugbetalen van de schuld.

C. Alleen degene die in het huis blijft wonen moet de schuld afbetalen.

Antwoord vraag 4

Het juiste antwoord is: jullie kunnen beiden worden aangesproken voor het terugbetalen van de schuld.(B)

In de casus staat vermeld dat Tarik en Leyla het krediet samen af willen sluiten. Als zij allebei tekenen voor het krediet dan kunnen zij na een scheiding allebei worden aangesproken voor het terugbetalen van het krediet. Als zij dit niet willen dan kunnen zij in het echtscheidingsconvenant afspraken maken over de verdeling van de schuld. Zij moeten vervolgens bij de kredietverstrekker een verzoek indienen voor ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid.

De kredietverstrekker beoordeelt vervolgens of het krediet betaalbaar is op één inkomen. Als dat het geval is, dan kan de ander worden ontslagen van hoofdelijke aansprakelijkheid. Die persoon kan dan niet meer worden aangesproken voor de terugbetaling van het krediet.

Toetsterm 3e.2