• No results found

Soest is met 45.612 inwoners per 1 januari 2012 de kleinste gemeente van de betreffende casussen (CBS,2012). Behalve Soest-Zuid waren er in 2010 nog vier andere gebieden in Soest die een BIZ wilden starten (Gemeente Soest, 2010). Soest-zuid is een wijkwinkelcentrum en bestaat uit drie gebieden namelijk de Zuidpromenade, de winkels aan de Soesterbergsestraat en het plein van Zuid (Gemeente Soest, 2006). Het winkelgebied ligt decentraal in de kern aan de zuidzijde van Soest. Het winkelaanbod heeft een omvang van ongeveer 7.000 vierkante meter winkelvloeroppervlakte (wvo) (Gemeente Soest, 2006, p.22). De meerderheid van de winkels is gelegen aan de Soesterbergsestraat, dit is de doorgaande route van Soesterberg naar Soest. Het nieuwe winkelproject Plein van Zuid heeft een zwakke relatie met het overige winkelaanbod. De Zuidpromenade is een enigszins gedateerd winkelproject met een intern gerichte oriëntatie waardoor het winkelaanbod maar gedeeltelijk zichtbaar is. Plein van Zuid heeft een eigentijdse uitstraling net als de nieuwe winkelprojecten aan de oostzijde van de Soesterbergsestraat. Het gebied is door de diverse bouwstijlen geen eenheid (Gemeente Soest, 2006, p.23).

Volgens de ondernemers van het betreffende gebied onderscheidt het winkelgebied zich door haar unieke ligging, diversiteit en kleinschaligheid van bedrijven met bijbehorende persoonlijk service. Het winkelgebied is een fijn gebied om in te ondernemen en geniet in de regio redelijke bekendheid. Om dit beter, positief te kunnen benutten en in te zetten ten behoeve van economische klimaat versterking van het gebied dienen de unieke aspecten van het gebied gecommuniceerd en gepromoot te worden zowel lokaal als in de regio. De ledenvergadering van de Vereniging heeft het bestuur goedkeuring gegeven om een BIZ op te richten (Stichting Ondernemersfonds winkelcentrum Soest-Zuid, 2010).

5.1.1 Procedure

Zoals hierboven vermeld hebben de leden van de Vereniging toestemming gegeven voor het oprichten van een BIZ. Deze oprichting is gestart met een plan van aanpak. Deze zal hier nader worden omschreven.

Actieplan

In het plan van aanpak wordt omschreven om welk gebied het gaat, zie uitvoeringsovereenkomst, zodat men precies weet welke ondernemers wel of niet moeten stemmen. Om alle ondernemers te kunnen bereiken en van informatie te voorzien is gekozen voor de volgende aanpak: Toelichting op 23 en 25 augustus 2010 tijdens een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis, waarbij de leden geïnformeerd zijn. Een extra bijeenkomst te houden voor de winkeliers van het winkelgebied medio oktober 2010, mede om allen nog eens uit te leggen hoe het in elkaar zit en ten slotte het uitzetten van de stemming. Deze stemming zal na 28 oktober 2010 aan alle ondernemers in het toekomstige BIZ-gebied worden uitgereikt en zal bij de gemeente ontvangen moeten zijn voor 20 november 2010 (Stichting Ondernemersfonds winkelcentrum Soest-Zuid, 2010). Daarnaast wordt omschreven welke activiteiten ondernomen zullen worden in de BIZ. Deze activiteiten zijn gerelateerd aan de visie en doelstelling van Stichting Ondernemingsfonds Winkelcentrum Soest Zuid: het bevorderen van de leefbaarheid, veiligheid en uitstraling van het gebied om de aantrekkelijkheid voor bedrijven te bevorderen en het ondernemers klimaat te verbeteren.

Naast de activiteiten wordt er ook een begroting weergegeven in het plan van aanpak. De uitgaven voor het jaar 2011 zijn als volgt begroot, hierbij wordt uitgegaan van 80 ondernemers (Stichting Ondernemersfonds winkelcentrum Soest-Zuid, p. 9,2010):

78

1. Een schoon gebied € 8.000

2. Een veilig gebied €11.000

3. Een aantrekkelijk gebied €12.000 4. Professioneel gebiedsmanagement €12.000

5. Onvoorziene kosten € 5.000

Totaal €48.000 incl. BTW

Dit bedrag moet geïnd worden via de BIZ. Gebruikers van panden zijn bijdrageplichtig, tenzij het pand op 1/1/11 leeg staat. Dan wordt naar wens van de Stichting Ondernemingsfonds Soest – Zuid, de eigenaar bijdrageplichtige. Alle gebruikers hebben een gelijk belang bij het instellen van de BI-zone en worden daarom met een vast bedrag belast. Dit is een wens van de ondernemers. De BIZ bijdrage wordt per WOZ object geheven. De bijdrage luidt als volgt 1,5 0/00 van de WOZ waarde met een maximum van €1.500 per jaar (Stichting Ondernemersfonds winkelcentrum Soest-Zuid, 2010, p. 9). Stichting

Het bestuur van de Vereniging Winkelkring Soest – Zuid zal de Stichting Ondernemingsfonds Soest – Zuid oprichten. De stichting zal de volgende zaken aanpakken voor bezoekers, bewoners en ondernemers (Stichting Ondernemersfonds winkelcentrum Soest-Zuid, 2010, p.6):

1. Een schoon gebied:

o Onderzoek naar verschillende vormen van vuilafvoer

o Zo mogelijk invoeren van nieuwe vorm van vuilafvoer

o Schoonmaak en schoonhouden actie 2. Een veilig gebied:

o Activiteiten ter verbetering van het veiligheidsgevoel en veiligheidsimago, waaronder Keurmerk Veilig Ondernemen en een beter controle daarop

o Camerabeveiliging en actieve alarmopvolging

o Aanschaf Externe Defibrillator (AED) en duidelijke aanduidingen 3. Een aantrekkelijk en duurzaam gebied:

o Onderzoek en uitvoering van energiebesparing op en bij alle gebouwen

o Kleine collectieve evenementen ter verbetering van het (economisch) leefklimaat o Jaarlijkse grootse activiteit ter verbetering van het (economisch) leefklimaat

4. Het professioneel uitvoeren van activiteiten voor gebiedsmanagement ten behoeve van de positionering en professionalisering van het gebied:

o Betaalde bestuursondersteuning o Exploitatie stichting

o Samenwerking met derden o Onvoorziene kosten

Naast bovenstaande activiteiten zorgt de Stichting ervoor dat door het bestuur van de Stichting jaarlijks een begroting wordt vastgesteld en er verantwoording wordt afgelegd over het voorgaande jaar. Daarnaast heeft de Stichting op de volgende wijze een relatie met de huidige Vereniging: Het bestuur is slechts met goedkeuring van de Vereniging bevoegd te besluiten tot het aangaan van

79 overeenkomsten tot het verkrijgen, vervreemden of bezwaren van registergoederen en tot het aangaan van overeenkomsten, waarbij de stichting zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een ander verbindt. Deze besluiten kunnen slechts worden genomen met een meerderheid van ten minste twee derde van de uitgebrachte stemmen in een vergadering waarin ten minste drie vierde van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is (Stichting Ondernemersfonds winkelcentrum Soest- Zuid, 2010, p. 11).

Als de draagvlakmeting er door komt zal de Stichting per 1 januari 2011 actief worden voor de wettelijke maximale duur van 5 jaar.

Uitvoeringsovereenkomst

In de uitvoeringsovereenkomst wordt als eerste het gebied omschreven. De BI-zone wordt door de ondernemers als volgt afgebakend: het gebied te Soest, uitmakende de Soesterbergestraat Soest – Zuid (vanaf kruising met de Vondellaan tot aan de rotonde bij Pon Dealer), het plein van Zuid, het Driftje en een deel van de Gallenkamp Pelsweg (Gemeente Soest, 2010b). Tevens staat vermeld wanneer de overeenkomst eindigt en om welke reden tussentijdse beëindiging mogelijk is. Daarnaast worden de prestatieafspraken voor zowel de stichting als de gemeente omschreven. Opvallend is dat de subsidie besproken wordt in de uitvoeringsovereenkomst, in alle andere gevallen is hiervan sprake bij de verordening en niet de uitvoeringsovereenkomst. Net als in het plan van aanpak worden de activiteiten besproken en de begroting. Tevens wordt de evaluatie en overleg besproken. Verordening

De verordening die is opgesteld geldt niet alleen voor de casus Soest-Zuid maar ook voor vier andere gebieden; Bedrijventerrein de Soestdijkse Grachten, Winkel Promenade Soestdijk, Winkelkring Koninginnelaan en winkelcentrum Rademakerstraat Soesterberg. Er staat aangegeven welke panden wel en niet bijdrageplichtig zijn en voor welke maatstaf. De maatstaf staat per gebied omschreven (Gemeente Soest, 2010c).

Draagvlak

Op 3 december 2010 maakt de gemeente Soest de resultaten van de draagvlakmeting die onder de ondernemers in de 5 BI-zones (Soestdijkse Grachten, Winkelpromenade Soestdijk, Soest-Zuid, Koninginnelaan en Rademakerstraat) is gehouden bekend. Hieruit blijkt dat geen van de vijf gebieden hebben voldaan aan de voorwaarden die gesteld zijn aan de draagvlakmeting dus ook niet Soest-Zuid en er is dan ook geen BI-zone van start gegaan (Gemeente Soest, 2010).

80