• No results found

27. 2020_GRMW_00102 CAPACITEITSBEPALING VAN DE SCHOLEN VAN HET GEWOON- EN BUITENGEWOON BASISONDERWIJS EN VAN HET GEWOON EN BUITENGEWOON SECUNDAIR

Hoofdstuk IV. Maatregelen in kader van openbare veiligheid, orde en rust

27. 2020_GRMW_00102 CAPACITEITSBEPALING VAN DE SCHOLEN VAN HET GEWOON- EN BUITENGEWOON BASISONDERWIJS EN VAN HET GEWOON EN BUITENGEWOON SECUNDAIR

ONDERWIJS VAN HET STEDELIJK ONDERWIJS GENT VOOR HET SCHOOLJAAR 2020-2021 - GOEDKEURING

Beslissing: Goedgekeurd in vergadering van 17 februari 2020 Zijn aanwezig bij de beslissing van dit punt:

mevrouw Zeneb Bensafia, voorzitter

de heer Mathias De Clercq, burgemeester, de heer Filip Watteeuw, schepen, mevrouw Sofie Bracke, schepen, mevrouw Elke Decruynaere, schepen, mevrouw Astrid De Bruycker, schepen, de heer Sami Souguir, schepen, mevrouw Tine Heyse, schepen, mevrouw Mieke Van Hecke, schepen,

mevrouw Annelies Storms, schepen, de heer Bram Van Braeckevelt, schepen, de heer Rudy Coddens, schepen, de heer Christophe Peeters, ondervoorzitter, de heer Johan Deckmyn, mevrouw Gabi De Boever, de heer Guy Verhofstadt, mevrouw Anne Schiettekatte, mevrouw Elke Sleurs, mevrouw Sara Matthieu, mevrouw Stephanie D'Hose, de heer Veli Yüksel, de heer Sven Taeldeman, de heer Jef Van Pee, de heer Mehmet Sadik Karanfil, de heer Gert Robert, mevrouw Karlijn Deene, de heer Carl De Decker, mevrouw Mieke Bouve, de heer Cengiz Cetinkaya, mevrouw Karla Persyn, mevrouw Evita Willaert, mevrouw Anneleen Van Bossuyt, mevrouw Hafsa El -Bazioui, de heer Tom De Meester, de heer Bert Misplon, de heer Fourat Ben Chikha, mevrouw Anita De Winter, de heer Joris Vandenbroucke, de heer Manuel Mugica Gonzalez, mevrouw Patricia De Beule, de heer Mattias De Vuyst, de heer Stijn De Roo, mevrouw Sonja Welvaert, de heer Christiaan Van Bignoot, mevrouw Adeline Blancquaert, de heer Ronny Rysermans, de heer Nicolas Vanden Eynden mevrouw Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; de heer Luc Kupers, adjunct-algemeendirecteur

Bevoegd: Elke Decruynaere

Juridisch kader

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 1.

Openbare notulen van de gemeenteraad van 17 en 18 februari 2020

De beslissing wordt genomen op grond van:

 Het Decreet Basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 37 novies, 37 decies en 37 undecies;

 De omzendbrief van 5 juni 2012 m.b.t. inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs;

 Het Decreet betreffende Gelijke Onderwijskansen-I van 28 juni 2002.

Motivering

Basisonderwijs

Het Decreet Basisonderwijs van 25 februari 1997 bepaalt dat het schoolbestuur verplicht is voor al zijn scholen van het gewoon- en buitengewoon basisonderwijs de capaciteit te bepalen:

 op niveau van de school

 op niveau van de vestigingsplaats

 op niveau kleuteronderwijs

 op niveau lager onderwijs

 het type voor het buitengewoon basisonderwijs.

Het Decreet bepaalt eveneens dat het schoolbestuur voor al zijn scholen gewoon- en buitengewoon basisonderwijs de capaciteit kan bepalen:

 op niveau van het geboortejaar voor het kleuteronderwijs

 op niveau van het leerjaar voor het lager onderwijs.

Indien het schoolbestuur van deze mogelijkheid geen gebruik maakt, dan kan op niveau van het geboortejaar en op niveau van het leerjaar niet geweigerd worden op basis van capaciteit.

De Stad Gent kiest ervoor om voor al haar scholen waarvan ze het schoolbestuur is, wel gebruik te maken van deze mogelijkheid.

De capaciteiten zijn meegedeeld aan het LOP (Lokaal overlegplatform) Gent.

Dit zijn eveneens de capaciteiten die gebruikt worden in CAR (centraal aanmeldingsregister).

Secundair onderwijs

In het besluit van 27 juni 2011 heeft de gemeenteraad van de Stad Gent de capaciteit goedgekeurd van alle secundaire scholen waarvoor de Stad Gent het schoolbestuur is.

In de toelichting bij het besluit werd daarbij aangegeven dat het aangewezen is die vastgestelde capaciteit jaarlijks te herbekijken op basis van schommelingen in vraag en aanbod.

Tevens moeten scholen vóór de start van de inschrijvingsperiode voor alle vestigingsplaatsen met een eerste leerjaar van de eerste graad van het voltijds gewoon secundair onderwijs een capaciteit bepalen op één van volgende niveau's:

Openbare notulen van de gemeenteraad van 17 en 18 februari 2020

- het structuuronderdeel (1A of 1B)

- de combinatie van de beide structuuronderdelen (1A of 1B)

In het buitengewoon secundair onderwijs moet (met uitzondering van type 5, waar dit niet verplicht is) het schoolbestuur voor elk van zijn scholen de capaciteit bepalen op één of meerdere van volgende niveau's:

- de school

- de vestigingsplaats - de opleidingsvorm - het type

- het structuuronderdeel

- de combinatie van twee of meerdere structuuronderdelen - de pedagogische eenheid

Deze capaciteiten worden doorgegeven aan het LOP (Lokaal Overlegplatform).

Voor het schooljaar 2020-2021 moet de capaciteitsbepaling van de scholen van het gewoon- en buitengewoon basisonderwijs en van het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs van het Stedelijk Onderwijs Gent worden goedgekeurd.

Zoals aangegeven in het document als bijlage bij dit besluit:

- in het gewoon basisonderwijs komen er 26 plaatsen bij ten opzichte van het schooljaar 2019-2020.

- in het buitengewoon basisonderwijs gaan er 46 plaatsen weg ten opzichte van het schooljaar 2019-2020. De afgelopen jaren werd het gewoon basisonderwijs op punt gesteld, heden wordt het buitengewoon basisonderwijs op punt gesteld.

- in het gewoon secundair onderwijs komen er 8 plaatsen bij ten opzichte van het schooljaar 2019-2020. Na de aanmeldingsperiode wordt er opnieuw geëvalueerd of dit voldoende is.

- in het buitengewoon secundair onderwijs verdwijnen er 4 plaatsen ten opzichte van het schooljaar 2019-2020. De capaciteit wordt aangepast aan de realiteit.

Bijgevoegde bijlage(n):

- Capaciteit gewoon en buitengewoon onderwijs - 2020-2021 (deel van de beslissing)

Beslissing

Openbare notulen van de gemeenteraad van 17 en 18 februari 2020

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen, beslist het volgende:

 Met unanimiteit Artikel 1:

Keurt goed de bepaling van de capaciteit van de scholen van het gewoon en buitengewoon basisonderwijs en van het secundair en het buitengewoon secundair onderwijs van het Stedelijk Onderwijs Gent voor het schooljaar 2020-2021, zoals vermeld in bijlage.

Openbare notulen van de gemeenteraad van 17 en 18 februari 2020

School Groep Capaciteit schooljaar