• No results found

a. Passief gebouw

De business incubator voldoet aan de energieprestaties van een passiefgebouw en is CO2-neutraal, d.w.z. dat het niet alleen energie-efficiënter is ten opzichte van een traditioneel gebouw maar ook dat het veel comfortabeler is.

De gevel van het gebouw is sterk geïsoleerd om warmte-uitwisselingen met het buitenklimaat te beperken en een K-peil te bereiken van K18. De prestaties van de gebouwschil zijn zodanig dat de luchtdichtheid (n50) minder bedraagt dan 0,6 v/h. Deze prestatie werd met een erkend proefsysteem (blowerdoortest) gecontroleerd.

Een fotovoltaïsche installatie van 1.500 m² voorziet in de elektriciteitsbehoeften van de business incubator en laat toe een CO2-neutraal niveau te bereiken.

Aan de zuidkant loopt de fotovoltaïsche installatie door op de terrassen en patio's en beschermt de driedubbele beglazing waardoor de zon in de zomer niet in de modules kan binnendringen.

Alle ramen zijn uitgerust met zonweringen (luiken of jaloezieën) die afhankelijk van de behoeften van het binnenklimaat worden aangestuurd. Hun automatische werking wordt aangestuurd door het centraal Gebouwbeheersysteem (GBS). Met de bedieningskast die zich in elke module naast de deur bevindt, kan de huurder afwijken van de automatische werking van de zonweringen. De gebruiksaanwijzing van de bedieningskast is als bijlage toegevoegd.

De kunstmatige verlichting, de mechanische ventilatie en de verwarming door convectie worden eveneens afhankelijk van de behoeften van het binnenklimaat aangestuurd.

Het gebouw is uitgerust met een centraal Gebouwbeheersysteem (GBS) voor de monitoring en de aansturing van alle technische installaties.

Het tocht er nooit en er heerst altijd een constante temperatuur. De lucht wordt continu ververst en gefilterd waardoor de luchtkwaliteit veel beter is dan in een traditioneel gebouw. De driedubbele beglazing zorgt voor het geluidscomfort en de plaats van de ramen zorgt in elk lokaal voor een aanzienlijke inbreng van daglicht en visueel comfort.

Wat betekent dit voor de huurders

Het is absoluut niet toegestaan gaten in de gevels te boren om noch de isolatie noch de winddichtheid te beschadigen.

De technische werking van het gebouw wordt automatisch door het GBS aangestuurd met het oog op een optimaal comfort van de huurders en een beperkt energieverbruik. De huurders hebben echter de mogelijkheid om via de bedieningskast de zonweringen en de ramen manueel te besturen.

Deze afwijkingen van de automatische werking hebben een impact op het energieverbruik en het comfort: in de winter, wanneer koude lucht via de open ramen binnendringt, zal de verwarmingsvraag hoger zijn. Omgekeerd zal in de zomer de binnentemperatuur stijgen wanneer de zonnestralen binnenvallen omdat de zonweringen opgerold/open zijn.

Bijgevolg is het wenselijk om voor de zonweringen en de draairamen de automatische werking zo veel mogelijk te handhaven.

Water

Het waterverbruik is in de huur van de module inbegrepen.

In het sanitair en de kitchenettes is koud leidingwater beschikbaar. Alleen de douches van het fietslokaal beschikken over sanitair warm water.

Voor de wc's wordt regenwater gebruikt.

Elektriciteit

Het elektriciteitsverbruik is in de huur van de module inbegrepen.

De fotovoltaïsche zonnepanelen zorgen voor de elektriciteitsproductie.

Elk kantoor is uitgerust met:

Een contactdoos in de gipskartonwand naast de deur;

Minimaal een meervoudige contactdoos in de vloer toegankelijk via de opening in een tegel van de verhoogde vloer.

De tegels van de verhoogde vloer die met een opening zijn uitgerust, kunnen afhankelijk van de inrichtingsbehoeften van de huurder worden verplaatst.

De verlichting van de modules bestaat uit TL-armaturen uitgerust met een dimmer om de verlichtingssterkte in de werkzone afhankelijk van de natuurlijke verlichting te regelen (gemiddeld 500 lux).

De besturing wordt uitgevoerd met een drukknop en een aanwezigheids-/afwezigheidsdetector per module.

Een aanvullende lokale kunstmatige verlichting kan worden verzekerd met een bureaulamp.

Verwarming

De warmteproductie is gecentraliseerd in de stookruimte die zich in de kelderverdieping bevindt. De warmteproductie wordt verzekerd door twee gasgestookte condensatieketels met een beperkt vermogen (105 kW) dankzij de hoge thermische isolatie van de gebouwschil. De netto verwarmingsvraag bedraagt minder dan 15 kWh/m²/jaar.

De verwarming van de modules wordt uitgevoerd met in de verhoogde vloer ingebouwde convectoren.

De temperatuur in elke module is in het gebouwbeheersysteem (GBS) op 21 ºC geprogrammeerd. De huurder kan deze temperatuur aanpassen via de bedieningskast die zich naast de ingangsdeur bevindt.

Hygiënische ventilatie

De hygiënische ventilatie van de business incubator wordt verzekerd door 4 dubbelstroomventilatorgroepen met warmtewielwisselaar: een groep per "kantoorcompartiment"

(niveau +2) en een groep voor het deel ontvangsthal en mezzanine.

Dit systeem laat toe de hygiënische ventilatiedebieten te verzekeren en tegelijkertijd de voelbare warmte en de latente warmte (vochtigheid) op de afgezogen lucht terug te winnen en zodoende de warmtevraag te beperken.

Via een ingestelde uurprogrammering in het GBS worden in de kantoren vaste luchtdebieten gehandhaafd.

In de lokalen met een meer wisselende bezetting (vergaderzalen, ontvangsthal, enz.) worden de geleverde debieten door middel van een CO2-sensor aangepast afhankelijk van de bezetting.

Draairamen (ondoorzichtige) in de gevel laten toe de ventilatiestrategie met een natuurlijke ventilatie (free-cooling) aan te vullen.

De gebruikers kunnen deze draairamen manueel bedienen (bedieningskast naast de deur).

Koeling

In de winter wordt de koeling van het gebouw verzekerd door een intensieve nachtventilatie, ook passieve ventilatie genoemd.

's Nachts worden de draairamen aan de onderkant van de gevel en de koepels van de centrale gebouwdelen automatisch geopend voor een grote toevoer van verse lucht in het gebouw. De toevoer van verse lucht gebeurt op natuurlijke wijze, terwijl de afzuiging gebeurt door middel van afzuigventilators op het dak om de nodige debieten te verzekeren. Tijdens de dag straalt de thermische massa (zichtbeton) van het gebouw deze frisheid uit en zorgt voor het comfort van de huurders.

Behalve de nachtkoeling en de natuurlijke ventilatie, wordt de passieve koelstrategie van het gebouw aangevuld met de volgende maatregelen:

gemotoriseerde zonweringen;

zonwerende beglazing;

beperking van de binnenbelastingen;

thermische inertie: zichtbeton free-cooling tijdens de dag.

b. Brandbeveiliging

Het gebouw is uitgerust met een gecentraliseerde branddetectie. Drukknoppen voor brandmelding en brandalarm bevinden zich ter hoogte van de vluchtwegen.

De huurders moeten kennisnemen van de bij brand in acht te nemen veiligheids- en evacuatie-instructies, die in de gemeenschappelijke ruimten van de business incubator zijn aangeplakt. Zij moeten eveneens deelnemen een de jaarlijkse evacuatie-oefening en die strikt in acht nemen.

Al het eerstehulp- en brandbestrijdingsmaterieel moet vrij toegankelijk zijn. Het eerstehulp- en brandbestrijdingsmaterieel mag buiten brandsituaties niet worden gebruikt.

Elk compartiment van de business incubator is uitgerust met een brandhaspel en blusser.

c. Toegang / badges / sleutels / post / levering

De verdiepingen zijn toegankelijk met 2 liften vanaf de ontvangsthal of vanaf de parking. De toegangen zijn beveiligd met badgelezers.

Elke deur van de incubatormodules is uitgerust met een slot met veiligheidssleutel.

Elk bedrijf gevestigd in een incubatormodule ontvangt minimaal 2 sleutels van de deur van zijn module.

De post geadresseerd aan de bij Greenbizz gevestigde bedrijven en gestuurd naar het adres Dieudonné Lefèvrestraat 17, wordt aan de receptiebalie ter beschikking gehouden van de geadresseerden. Elk bedrijf moet zijn post aan de receptiebalie afhalen.

De bedrijven kunnen hun post en pakketten tussen 09.00 uur en 17.00 uur aan de receptiebalie in ontvangst nemen en worden verzocht de nodige schikkingen te treffen voor leveringen buiten deze uren.

Het CSTC/WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) is gevestigd in zone B van de business incubator (zone naast het terras, toegankelijk via een glazen deur). Zonder de toestemming van het personeel van het WTCB is deze zone niet toegankelijk voor de huurders van de business incubator.

d. Internet

Elke module beschikt over een internetverbinding via minimaal een datacontactdoos waarvan het gebruik in de huurprijs is inbegrepen.

De gehele business incubator is uitgerust met wifi ter beschikking van de bedrijven die er gevestigd zijn en van de bezoekers.

De code van de Wifi Guest is: GreenBizz2016

De onderneming Wifi is Wifi Greenbizz en is toegankelijk met de code: GreenBizz2017

De bedrijven worden aangeraden via de datacontactdoos met internet te verbinden eerder dan met wifi, omdat de verbinding via de contactdoos voor elk bedrijf beveiligd is en sneller is dan de wifi-verbinding.

Bij de eerste verbinding via de datacontactdoos zal de gebruiker een gebruikersnaam en wachtwoord moeten invullen. Het bedrijf zal zijn logingegevens bij zijn vestiging meegedeeld krijgen. Zo zullen elk bedrijf en al zijn computers met een eigen beveiligd netwerk met het internet verbonden zijn.

Deze procedure moet voor elke verbinding met een nieuwe computer worden herhaald.

Het is belangrijk deze gebruikersnaam en wachtwoord zorgvuldig te bewaren want u zult die ook nodig hebben voor de installatie van randapparatuur (printer, enz.) en Greenbizz houdt deze niet bij.

e. Telefonie

Elke module beschikt over minimaal één telefoonlijn waarvan Greenbizz het nummer aan het bedrijf zal meedelen.

Het doorkiesnummer van de telefoonlijn bestaat uit de laatste 4 cijfers van het telefoonnummer.

Bijvoorbeeld: voor het nummer 02/233.81.00 is het doorkiesnummer 8100.

Een pincode die toegang geeft tot de ingesproken berichten en andere functionaliteiten, zal eveneens aan het bedrijf worden meegedeeld bij zijn vestiging.

Om een buitennummer op te roepen, moet u eerst 0 intikken. Druk vervolgens op "dial" of "#" om het telefoonnummer in te tikken.

Voor de doorschakeling van uw telefoon, zijn twee opties beschikbaar (met Greenbizz overeen te komen):

1. Automatische doorschakeling naar een smartphone na 30 seconden zonder antwoord.

2. Manuele doorschakeling naar een smartphone. Meld uw Gsm-nummer aan Greenbizz en ga hiervoor als volgt te werk:

#793 = Al mijn oproepen naar mijn smartphone doorschakelen

#79 = De automatische doorschakeling annuleren

In het eerste geval worden uw berichten op uw smartphone opgeslagen en in het tweede geval worden uw berichten op uw vaste lijn opgeslagen.

f. Printers

De bij Greenbizz gevestigde bedrijven kunnen gebruik maken van de printer-kopieerapparaten geïnstalleerd in de gemeenschappelijke ruimten van de blokken A en C.

Hiertoe wordt elk bedrijf verzocht om de printers en de Papercut-software op hun computers te installeren (zie de gebruiksaanwijzing die als bijlage is toegevoegd). De gebruikersnaam en wachtwoord zijn dezelfde als voor de internetverbinding.

Het gebruik van de printers gebeurt met een badge, hetzij de toegangsbadge, hetzij een specifieke badge voor de printer-kopieerapparaten wanneer meer dan een bedrijf de software gebruiken.

Elk kwartaal zal Greenbizz de afdrukken en kopieën tegen de volgende prijzen factureren:

o Z/W A4: € 0,01/pagina

o Kleur A4: € 0,05/pagina (1 pagina per blad) of € 0,04/pagina R/V.

o A3: 0.10€/pagina

g. Meubilair

Voor elke werkpost stelt Greenbizz het volgende meubilair gratis ter beschikking:

o 1 bureau

o 1 bureaustoel op wieltjes o 1 wandrek

Afhankelijk van de inrichting van het kantoor, zal Greenbizz eventueel reservestoelen en ladeblokken ter beschikking stellen.

Indien een bedrijf meer meubilair wenst, moet hiervoor een aanvraag worden ingediend bij Greenbizz die een offerte zal opstellen.

Het bedrijf moet de lokalen, het meubilair en de ter beschikking gestelde installaties in perfecte staat van netheid en onderhoud behouden. De huurder moet de onderhoudsdienst op de hoogte stellen van enige defecten die hij zou kunnen vaststellen.

h.

Gemeenschappelijke diensten

Naast de hierboven beschreven diensten, genieten de bedrijven gevestigd in de incubator van de volgende diensten:

Atrium: de polyvalente zaal is 24 uur per dag en 7 dagen per week toegankelijk, uitgezonderd wanneer er bijzondere evenementen plaatsvinden. In een dergelijk geval zal Greenbizz de huurders op de hoogte brengen, maar zij zullen nog altijd door de zaal kunnen om naar hun kantoor te gaan of om het gebouw te verlaten.

Ontspanningsruimten: op de 2e verdieping van de blokken A en C stelt Greenbizz ontspanningsruimten ter beschikking van alle huurders van de business incubator.

Terrassen: de terrassen over de gehele lengte van de business incubator (aan de kant van de Lefèvrestraat) en uitgerust met buitenmeubilair (in de zomer) zijn toegankelijk vanaf de blokken A, B (uitsluitend voor het personeel van het WTCB) en C en zijn voorbehouden voor de bedrijven gevestigd in de business incubator en voor hun bezoekers.

Keukens: 2 kitchenettes (een in blok A en een in blok C) uitgerust met vaatwerk zijn ter

beschikking van de huurders. De gebruikers worden verzocht om na gebruik van de elektrische huishoudtoestellen (magnetron, waterketel, enz.) het vuile vaatwerk in de vaatwasser te

stoppen.

Vergaderzalen: 5 vergaderzalen (4 op de 1e verdieping en 1 op de 2e verdieping) zijn ter beschikking van de bij Greenbizz gevestigde bedrijven.

De huurders kunnen de zalen reserveren via het reserveringsplatform Skedda (https://greenbizz.skedda.com/booking). Greenbizz zal voor elke gebruiker een login voorzien en communiceren.

Overeenkomstig met de serviceovereenkomst kunnen de gevestigde bedrijven de vergaderzalen maximaal 5 uur per week gratis huren. Na deze 5 uur zal Greenbizz de huur van de zalen factureren tegen het tarief dat als bijlage is toegevoegd.

Reiniging en afvalbeheer:

De gemeenschappelijke ruimten, het sanitair en de vergaderzalen worden dagelijks gereinigd.

De kantoren worden wekelijks gereinigd. Greenbizz zal aan de bedrijven de dag meedelen waarop de reinigingsdienst langskomt om het kantoor te reinigen.

In de gemeenschappelijke ruimten stelt Greenbizz vuilnisbakken ter beschikking voor de selectieve sortering van papier/karton, PMD en restafval.

In de kantoren beschikken de huurders over papiermanden. Deze zijn de enige vuilnisbakken waarvoor de schoonmaaksters zullen zorgen. De rest van het afval moet in de vuilnisbakken van de gemeenschappelijke ruimten gegooid worden.

De huurders worden verzocht om deze selectieve sortering in acht te nemen.

Voor groter afval zoals kartonnen verpakkingen, verzoeken wij de bedrijven om die naar het vuilnislokaal te brengen op niveau -1 aan de rechterkant van de ingang tot de parking voor de auto's.

Kartonafval moet samengeperst worden zodat het afval het minst mogelijk volume neemt.

Receptie

De receptiebalie voor het onthaal van de bezoekers van de bij Greenbizz gevestigde bedrijven, is open van maandag tot vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.

De bedrijven kunnen de receptiebalie oproepen op de volgende nummers:

o 8100 # = Andrea o 8101 # = Dorothée o 8102 # = Jean-Marc

i. Begeleiding

Greenbizz biedt start-ups en projectdragers die zich op de site vestigen gratis gepersonaliseerde begeleiding aan.

De inhoud, de aard en de duur van de begeleiding worden per geval met de ondernemer/onderneming overeengekomen.

j. Communicatie

Op zijn website, op zijn Facebook-pagina en op zijn LinkedIn-pagina zal Greenbizz de bedrijven vermelden die in zijn business incubator gevestigd zijn.

Met het oog op een efficiënte communicatie wordt elke ondernemer verzocht om zijn bedrijf in een kleine tekst van 5 regels beknopt voor te stellen en een logo te leveren in jpeg-formaat.

Greenbizz verzoekt de huurders hun bedrijfsevenementen mee te delen die op de website en de sociale media kunnen worden gepost.