• No results found

Buitenruimte Breda in vergelijking met 3 steden.

De gemeenten Eindhoven, Helmond en ‘s-Hertogenbosch voeren elk eigen onderzoeken uit naar de waardering van inwoners ten aanzien van de publieke buitenruimte. Van elke gemeente afzonderlijk kan de waardering van de publieke ruimte in beeld worden gebracht. Tevens is te zien welke ontwikkelingen zich voordoen in de loop der jaren.

Gezien het feit dat de manier van enquêteren per gemeente verschilt, is het niet mogelijk om gegevens met elkaar te vergelijken. Wanneer een vraag anders is gesteld kan dit immers gevolgen hebben voor het gegeven antwoord. Een vergelijking tussen antwoorden van verschillende vragen is hierdoor niet mogelijk. Op basis van de algehele beeld wat ontstaat naar aanleiding van de onderzoeken per gemeente kan er een vergelijking gemaakt worden tussen de gemeenten. Deze vergelijking betreft een vergelijking van algehele trend per gemeente.

Uit de onderzoeken van de vier gemeenten komt naar voren dat in geen van de gemeenten sprake is van een neerwaartse trend in de tevredenheid van burgers ten aanzien van het onderhoud van de publieke buitenruimten. In de gemeente ‘s- Hertogen Bosch is sprake van een duidelijke toename van tevredenheid. Op vrijwel elk aspect van de publieke buitenruimte scoort de gemeente beter dan in voorgaande jaren. Uit de inwoners enquête van de gemeente Helmond blijkt dat de tevredenheid van inwoners over de jaren heen nagenoeg gelijk blijft. Uit de laatste meting in 2011 blijkt dat de rapportcijfers ten aanzien van verschillende aspecten van de buiten ruimte licht gestegen zijn ten opzichte van de voorgaande jaren. Ook in de gemeente Eindhoven hebben zich geen opmerkelijke verschillen voorgedaan in vergelijking met de andere jaren. Uit de inwoner enquête van de gemeente Eindhoven blijkt dat er nagenoeg geen verschil is op te merken in de waardering van inwoners ten aanzien van de publieke buitenruimte.

Leefb aarometer

Uit de scores van de Leefbaarometer (2010) blijkt dat de vier gemeenten niet veel verschillen in scores. Er bestaat weinig verschil tussen de waardering ten aanzien van de publieke ruimten in de vier gemeenten. De totaalscore die de leefbaarheid uitdrukt is in de vier gemeenten ‘Positief’. Enkele deelscores die medebepalend zijn voor de totaalscore verschillen.

Leefbaarometer Totaal score 3 Deelscore Publieke Ruim te (0= landelijk gemiddelde)

Breda Positief -13

Helmond Positief -11

Eindhoven Positief -12

S’ Hertogen Bosch Positief -5

Bron: Leef baarometer scores 2010, Ministerie BZK.

3

In de Leef baarometer is leef baarheid gedef inieerd als ‘de mate waarin de leefomgeving aansluit bij de voorwaarden en

behoeften die er door de mens aan worden gesteld ’ Om de leef baarheid te kunnen bepalen wordt gebruik gemaakt v an

49 onderliggende indicatoren. Deze worden v erv olgens onderv erdeeld in zes leef baarheidsdimensies: te weten: woning v oorraad, publieke ruimte, Voorzieningen niv eau, bev olkingssamenstelling, sociale Samenhang en Veiligheid. De deelscores (niet de totaal score) kan een waarde tussen -50 (een grotere negatiev e af wijking) en +50 (een grote positiev e af wijking) aannemen. Gegev en het f eit dat de leef baarheid situatie in Nederland gemiddeld positief beoordeeld wordt, kan het v oorkomen dat (bijna) alle deelscores negatief uitv allen bij een matig positiev e totaalscore.

Inmiddels is er een nieuwe Leefbarometer (2013) uitgekomen met gegevens uit 2012. Daaruit blijkt dat de score voor Breda op punten iets negatiever is geworden, al blijft de overall score aan de ‘positieve’ kant vergeleken met veel andere grote gemeenten.

Eindhoven

Sinds 2009 wordt aan Eindhovenaren gevraagd om middels een rapportcijfer aan te geven in welke mate men tevreden is over het onderhoud van de buurt en het schoonhouden van de straat. In 2012 Eindhovenaren beoordelen het onderhoud van de buurt met een 6,7. In voorgaande jaren scoorde Eindhoven hetzelfde. Er is geen noemenswaardig verschil op te merken in de waardering van burgers ten aanzien van het onderhoud van de buurt. Het rapportcijfer met betrekking tot het schoonhouden van de straat is in de verschillende jaren niet veel veranderd. In 2012 beoordeelt de Eindhovenaar het schoonhouden van de straten met een 6,6. In voorgaande jaren scoorde Eindhoven een 6,5.

Sinds 2004 meet de gemeente Eindhoven de tevredenheid van burgers middels een inwoner enquête. Sinds 2011 is dit beschikbaar op internet. Eindhovenaren zijn tevreden over het onderhoud van de hoofdwegen, het onderhoud van de bomen in de buurt en de straatverlichting. Eindhovenaren zijn minder tevreden over de hondenpoep in de straat en het zwerfvuil in de straat.

Helmond

Het oordeel van de bewoners over het onderhoud van de buurt lijkt in de jaren nagenoeg niet veranderd. Het merendeel van de inwoners is tevreden over het onderhoud van het grijs, groen en blauw in de eigen buurt. In 2008 is men het minder tevreden over het onderhoud dan in andere jaren. In 2009 is er een toename in het percentage tevreden inwoners ten aan zien van het onderhoud in de eigen buurt. In 2011 houdt deze stijgende lijn aan en is zeven op de tien Helmonders tevreden over het onderhoud van de straten, trottoirs, paden en pleinen in de buurt. Bijna zeven op de tien Helmonders geeft aan tevreden te zijn over het onderhoud van de plantsoenen en parken in de buurt. Bijna drie kwart van de Helmonders geeft aan tevreden te zijn over het onderhoud van de sloten, vijvers en waterpartijen in de buurt.

’s-Hertogenbosch

In 2011 heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch middels een inwoner enquête gevraagd naar de mening van inwoners ten aanzien van het onderhoud en het schoonhouden van de openbare ruimte. Uit de meting van 2011 blijkt dat inwoners meer tevreden zijn over het schoonhouden van de buurt dan in voorgaande jaren. De tevredenheid weergegeven in rapportcijfers toont aan dat op elk aspect beter wordt gescoord dan in voorgaande jaren. Zo beoordelen inwoners het

schoonhouden van de naaste woonomgeving met een 6,6. In voorgaande jaren werd dit aspect nog beoordeeld met een 5,7 in 2007 en een 6,2 in 2009. De inwoners van ‘s - Hertogenbosch

beoordelen het onderhoud van het groen met een 7,8. Ook dit cijfer is een verbetering in vergelijking met voorgaande jaren. Het onderhoud van de wegen wordt beoordeeld met een 7,6. Ook hier is een verbetering opgetreden in vergelijking met voorgaande jaren.

De gemeente ‘s- Hertogenbosch voert sinds 2002 een tweejaarlijks onderzoek uit naar de tevredenheid van inwoners ten aanzien van het schoonhouden en het beheer van de openbare ruimte. Uit deze onderzoeken blijkt dat het aandeel tevreden inwoners met de jaren geleidelijk toeneemt. Op vrijwel elk aspect van de openbare ruimte wordt beter gescoord dan in het voorgaande jaar.