• No results found

Brandpreventie

In document Drongengoedbos te Knesselare en Maldegem (pagina 159-162)

De kans op bosbrand in het gebied is eerder gering. Er worden geen specifieke maatregelen genomen ter preventie van bosbranden. Door het kappen of omvormen van homogene naald-houtbestanden naar gemengde, loofnaald-houtbestanden zal de brandgevoeligheid afnemen. Het ontwikkelen van boomrijke heide kan de brandgevoeligheid beperkt doen toenemen.

Bij bosbrand of dreiging van bosbrand kunnen de hulpdiensten gebruik maken van de bestaan-de boswegen en zijn bestaan-de meeste bosbestaan-delen snel en gemakkelijk bereikbaar.

4.8 Open plekken

Tijdens de planperiode zullen er 75,3 ha (15,4%) permanent open plekken in het plangebied aanwezig zijn. Hiervan zal er 65,3 ha (13,3%) een natuurgericht beheer krijgen. Deze zones bestaan uit gemaaide of begraasde graslanden, boomrijke heide, boomgaarden en poelen (dus exclusief bosranden). Zie kaart 4.2.

4.8.1 Maaibeheer en begrazing

In het plangebied zijn verschillende (niet heischrale) graslanden die natuurgericht worden be-heerd. Per bosplaats is dit:

DRONGENGOED:

De graslanden ten westen van de Drongengoedhoeve worden verder verschraald (vermin-deren witboldominantie). Het betreft 7 graslanden (7o, 8g, 8p, 9g, 9m, 9q. 9s) met een tota-le oppervlakte van 13,4 ha. Deze graslanden worden gemaaid eind mei-begin juni en wor-den dan nabegraasd (max. 1 GVE/ha). Bij de voedselrijkere percelen kan de eerste 5 jaar worden geopteerd om tweemaal per jaar te maaien. Langs de randen van de graslanden die aansluiten op bos wordt een strook van 5 m breed niet meegemaaid. Bij te sterke ver-ruiging kan deze overgangszone om de 3 jaar worden gemaaid.

ONDERDALE

Bestand 12e: de noordrand van dit bestand (0,28 ha) grenst aan de graslanden van het mi-litair vliegveld en wordt meegemaaid of begraasd met het beheer van de graslanden op het vliegveld.

Bestanden 12 f en 12i: in dit graslandcomplex van 6 ha wordt ook een regime van een voor-jaarsmaaibeurt met nabegrazing toegepast. De begrazing kan tot november gebeuren.

Bestand 12p (0,74 ha): dit grasland nabij het militair vliegveld wordt tweemaal per jaar ge-maaid of eenmaal met nabegrazing.

Bestand 12k: in dit bestand is er ca. 3,2 ha jong bos en 4,6 ha halfopen zone. Het volledige perceel blijft in extensieve begrazing. De gesloten boszones worden regelmatig pleks- of strooksgewijs opengekapt.

Wachtweides

Voor de schaapskudde worden er enkele (tijdelijke) wachtweides voorzien. De huidige wacht-weide 8f (3,5 ha) wordt bij inrichting van deze wacht-weide tot hondenzone verplaatst naar het gras-land 6p (5,8 ha). Dit zal waarschijnlijk gezien de pachtsituatie niet voor 2017 kunnen gebeuren.

Te Onderdale is grasland 12d (1,17 ha) ook een meer permanente wachtweide. Daarnaast zijn er in de omgeving van de hoeve enkele tijdelijke wachtweides, nl. 110e (0,37 ha) en 110d (1,11ha).

4.8.2 Ontwikkelen boomrijke heide en heischraal grasland

In het openbaar deel wordt boomrijke heide in belangrijke mate uitgebreid door middel van kaal-kappen (zie kaart 4.1a), in totaal zal er op het einde van de planperiode 19,7 ha boomrijke hei-de aanwezig zijn. Op hei-de plaatsen van hei-de kaalkappen worhei-den hei-de percelen normaliter enkel ge-plagd. Ontstroken zal er normaliter niet gebeuren, tenzij er een maaibeheer zal worden uitge-voerd.

Hierna volgt er een extensieve begrazing met schapen (herderen) of worden de percelen (om-geving Maldegemveld) in een groter begrazingsblok ingeschakeld.

De eerste jaren na de kap dienen de percelen strikt te worden opgevolgd om te sterke verbos-sing of verbraming tegen te gaan. Indien nodig kan er bijkomend worden gemaaid (manueel want stronken worden niet verwijderd). Bij het plaggen wordt er op toegezien dat de structuur van de eventueel aanwezige rabatten worden behouden.

Per bosplaats is dit:

DRONGENGOED:

Bestanden 4f, 4j, 4k, 4n, 4o, 4p, 4q: over een oppervlakte van 7,8 ha wordt het naaldhout gekapt en wordt er geplagd. Het deel van bestand 4q is al grotendeels gekapt.

Bestanden 4s en 4t: deze beide bestanden (4,95 ha) worden gekapt en geplagd, een klein bestandje met berk blijft staan. De percelen gaan op termijn onderdeel uitmaken van een groot begrazingsblok.

Bestanden 7a, 7b en 7c: Twee fijnsparbestanden (7a en 7b) en een gemengde Doug-las/lorkenaanplant (7c) zullen gekapt en geplagd worden.

Bestand 7d: in dit grasland van 4,15 ha wordt met uitzondering van de zuidelijke rand de bovenste 10 cm afgegraven. De uitgangssituatie voor de ontwikkeling van heischraal gras-land blijkt hier op basis van bodemonderzoek bijzonder gunstig. Na een opvolging geduren-de 2 à 3 jaar na geduren-de afgraving kan het perceel in een groot begrazingsblok worgeduren-den inge-schakeld.

Bestand 8a: een aanplant van Fijnspar dat op korte termijn zal worden gekapt en geplagd.

Dit perceel van 3,8 ha wordt in een groot begrazingsblok ingeschakeld. Aan de oostrand sluit het aan bij de corridor naar het militair vliegveld.

Na uitvoering en evaluatie van bovenvermelde omvormingen naar boomrijke heide wordt on-derzocht wat de potentie is om de aanwezige homogene bestanden met Am. eik en het bestand 4c met Cors. den in het westelijk deel van deze bosplaats te kappen en om te vormen naar boomrijke heide. In totaal betreft het 5 bestanden met een totale oppervlakte van 11,57 ha.

ONDERDALE:

Bestand 12m: deze recente berkenopslag van 2,29 ha wordt gekapt, geplagd en ook ont-stronkt. Het is het enige perceel dat wordt ontstronkt en maaiklaar wordt gemaakt om jaar-lijks te kunnen maaien. In dit perceel zijn nog waardevolle relicten aanwezig met o.a. veel Tweenervige zegge, Liggende walstro, Dopheide, … dit perceel grenzend aan de graslan-den van het militair vliegveld heeft dan ook een hoge potentie tot heischraal grasland met heide-elementen.

Bestand 12n: in een deel (1,21 ha) van dit bestand worden de lorken gekapt en wordt er geplagd. Deze zone met boomrijke heide wordt door herderen beheerd, de aanwezigheid van Adelaarsvaren kan er wel voor zorgen dat er bijkomend moet worden gemaaid.

PILKEM:

Bestand 100f: Over een beperkte oppervlakte (0,18ha) zal de reeds aanwezige heischrale open plek opengehouden worden door het regelmatig kappen van boomopslag.

4.8.3 Zoombeheer

In de interne bosranden worden het pad beheerd als een zoom en dit om de heischrale soorten en heide te kunnen behouden en uit te breiden. Het maaien mét afvoer wordt beperkt tot één late najaarsmaaibeurt (oktober) en/of kunnen ook worden begraasd met een geherderde schaapskudde. Het gaat om volgende zones (zie kaart 4.2):

DRONGENGOED:

Bestand 3d: over een lengte van 320 m wordt de dreef over een breedte van ca. 5 m ge-maaid.

Bestanden 4a-4h (interne bosrand I3): in deze bestanden is een interne bosrand van 600 m aanwezig waarvan het centrale deel jaarlijks wordt gemaaid.

Bestanden 4b-4f-4h (interne bosrand I4): langs de dreven is er een interne bosrand met een lengte van 900 m waarvan het centrale deel (ca. 5 m) als zoom wordt beheerd.

Bestanden 6d-6g (interne bosrand I2): deze interne bosrand over 250 m wordt over een breedte van 4 m gemaaid.

Ook langs verschillende dreven wordt er eenmaal per jaar gemaaid met afvoer van het maaisel en dit voor het behoud en de ontwikkeling van heischrale vegetaties in de bermen van deze dreven. Het betreft in totaal 3,18 km dreef in bosplaats Drongengoed, zie kaart 4.3.

4.8.4 Ruigtebeheer

PILKEM:

Bestand 14b: Deze voormalige wildakker die was ingezaaid met Boekweit zal een ruigte-beheer krijgen. Natuurlijke opslag zal op regelmatige tijden terug worden afgezet en dit over een oppervlakte van 0,63 ha.

In document Drongengoedbos te Knesselare en Maldegem (pagina 159-162)