• No results found

8.1 Interviewguide

Inleidende vragen

1. Wat is uw functie/beroep? 2. Bij welke organisatie werkt u?

3. Hoe lang doet u dit werk al?/Hoe lang heeft u deze functie al?

4. Heeft u (veel) contact met de zorgverzekeraars/zorgaanbieders betreffende de kosten van de behandelingen/vergoedingen/tarieven?

5. Heeft u (veel) contact met de zorgverzekeraars/zorgaanbieders betreffende de (medische/specialistische) kennis van de behandelingen en de kosten hiervan?

Inleidende tekst:

In januari 2012 is het experiment vrije prijzen in de mondzorg van start gegaan. Dit betekent dat de mondzorgaanbieders zelf hun prijzen voor de behandelingen mochten gaan bepalen. Sinds die tijd zijn er een aantal onderzoeken gedaan naar dit experiment.

Door dit experiment zijn de zorgverzekeraars hun vergoedingen en de premies gaan aanpassen. Er moest een nieuw evenwicht gevonden worden tussen de prijs die een zorgaanbieder voor een behandeling ging vragen, de zorgverzekeraar ging vergoeden en de zorgconsument moest gaan betalen als premie voor de mondzorgverzekering.

Sommigen hebben dit experiment als mislukt beschouwd: volgens de een kwam dit door de rol die de zorgverzekeraars speelden, volgens een ander volgens de rol van de zorgaanbieder en weer andere gaven aan dat de zorgconsument verkeerd gehandeld zou hebben.

In mijn onderzoek ga ik kijken of (en eventueel waardoor) de relatie tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder is veranderd na het invoeren van het experiment. IK zou daarom eerst willen weten hoe de relatie tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieder voor het experiment te omschrijven valt. Zou u mij kunnen vertellen hoe deze relatie te beschrijven valt.

In dit interview gaat er gesproken worden over de zorgaanbieders. Als er gesproken wordt over zorgaanbieders, wordt er bedoeld: tandartsen. De orthodontisten, mondhygiënistes etc. zullen niet behandeld worden.

Situatie voor invoering van het experiment:

Hoe was de verhouding zorgverzekeraar/ aanbieder voor het invoeren van het experiment/invoeren van marktwerking in de mondzorg?

6. Wat kenmerkte deze relatie?

7. Hoe gingen de actoren met elkaar om?

8. Waren er enkele knelpunten/problemen in deze relatie? Wat waren deze knelpunten? 9. Hoe was deze relatie van invloed op de (kwaliteit) van de behandeling voor de patiënt? 10. Waren de actoren (on)afhankelijk van elkaar?

11. Wie was er verantwoordelijk voor het reguleren en monitoren van de zorgmarkt voor het invoeren van het experiment? 12. Wie maakte en bepaalde het beleid voor de zorgmarkt?

13. Wie was er verantwoordelijk voor het bepalen van de prijzen, vergoedingen en premies? 14. Wie was de centrale actor bij het vormen en uitvoeren van beleid in de zorg?

- 96 - 15. Wat is het belang van de medische codes, opgesteld door de specialisten en professionals?

16. Was er sprake van een monopolie van kennis (macht) bij een van de actoren? Welke actoren? 17. Was in de periode voor het invoeren van het experiment belangrijk dat er gelet werd op

marktwerking/vraagsturing/effectiviteit(doelbereiking)/efficiëntie(kostenbeheersing en toch dezelfde doelen halen)?

18. Moest u concurreren met andere zorgaanbieders/zorgverzekeraars in deze periode? Of had u het gevoel dat u dit moest doen? 19. Heeft u in deze periode contracten afgesloten met zorgverzekeraars/zorgaanbieders over de behandelingen en

premies/vergoedingen hiervoor?

20. Werden uw keuzes en manier van werken bepaald door de keuzes van de consument van de zorg?

21. Was er een ongelijkheid van kennis over de behandelingen en de kosten aanwezig tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieder? 22. Hoe kenmerkte deze ongelijkheid van kennis over de behandelingen en de kosten zich?

23. Was er sprake van een belangentegenstelling tussen de zorgaanbieder en zorgverzekeraar? 24. Hoe kenmerkte deze belangentegenstelling tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar zich?

25. Op welke manier werd er gebruik gemaakt van regels, beperkingen en voorschriften voor de zorgaanbieder om de belangentegenstelling te verminderen/tegen te gaan?

26. Op welke manier werd er gebruik gemaakt van regels, beperkingen en voorschriften voor de zorgaanbieder om de ongelijkheid van kennis over de behandelingen en de kosten te verminderen/tegen te gaan?

27. Op welke manier werd er gebruik gemaakt van het in kaart brengen van de werkzaamheden van de zorgaanbieder om daarmee de belangentegenstelling tegen te gaan?

28. Op welke manier werd er gebruik gemaakt van het in kaart brengen van de werkzaamheden van de zorgaanbieder daarmee de ongelijkheid van kennis over de behandelingen en de kosten tegen te gaan?

29. Op welke manier werd er gebruikt gemaakt van beloningen (financieel, maar ook intrinsiek) om daarmee de belangentegenstelling tegen te gaan?

30. Op welke manier werd er gebruik gemaakt van beloningen (financieel, maar ook intrinsiek) om daarmee de ongelijkheid van kennis over de behandelingen en de kosten tegen te gaan?

Situatie na invoering van het experiment:

Hoe is de verhouding zorgverzekeraar/ aanbieder na het invoeren van het experiment/invoeren van marktwerking in de mondzorg?

31. Wat kenmerkt deze relatie? 32. Hoe gaan de actoren met elkaar om? 33. Zijn er knelpunten/problemen in deze relatie?

34. Hoe is deze relatie van invloed op de (kwaliteit) van de behandeling voor de patiënt? 35. Zijn de actoren afhankelijk van elkaar?

36. Wie is er verantwoordelijk voor het reguleren en monitoren van de zorgmarkt na het invoeren van het experiment?

37. Wie maakt en bepaalt het beleid voor de zorgmarkt?

38. Wie is er verantwoordelijk voor het bepalen van de prijzen, vergoedingen en premies? 39. Wie is de centrale actor bij het vormen en uitvoeren van beleid in de zorg?

40. Wat is het belang van de medische codes, opgesteld door de specialisten en professionals? 41. Is er sprake van een monopolie van kennis (macht) bij een van de actoren? Welke actoren? 42. Is in deze periode belangrijk dat er gelet wordt op marktwerking/vraagsturing/effectiviteit(doelen

- 97 - 43. Moet u op dit moment concurreren met andere zorgaanbieders/zorgverzekeraars? Of heeft u het gevoel dat u dit moet doen? 44. Heeft u in deze periode contracten afgesloten met zorgverzekeraars/zorgaanbieders over de behandelingen en

premies/vergoedingen hiervoor?

45. Worden uw keuzes en manier van werken bepaald door de keuzes van de consument van de zorg?

46. Is er op dit moment een ongelijkheid van kennis over de behandelingen en de kosten aanwezig tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieder?

47. Hoe kenmerkt deze ongelijkheid van kennis over de behandelingen en de kosten zich? is er sprake van een belangentegenstelling tussen de zorgaanbieder en zorgverzekeraar? 48. Hoe kenmerkt deze belangentegenstelling tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar zich?

49. Op welke manier wordt er gebruik gemaakt van regels, beperkingen en voorschriften voor de zorgaanbieder om de belangentegenstelling te verminderen/tegen te gaan?

50. Op welke manier wordt er gebruik gemaakt van regels, beperkingen en voorschriften voor de zorgaanbieder om de ongelijkheid van kennis over de behandelingen en de kosten te verminderen/tegen te gaan?

51. Op welke manier wordt er gebruik gemaakt van het in kaart brengen van de werkzaamheden van de zorgaanbieder om daarmee de belangentegenstelling tegen te gaan?

52. Op welke manier wordt er gebruik gemaakt van het in kaart brengen van de werkzaamheden van de zorgaanbieder daarmee de ongelijkheid van kennis over de behandelingen en de kosten tegen te gaan?

53. Op welke manier wordt er gebruikt gemaakt van beloningen (financieel, maar ook intrinsiek) om daarmee de belangentegenstelling tegen te gaan?

54. Op welke manier wordt er gebruik gemaakt van beloningen (financieel, maar ook intrinsiek) om daarmee de ongelijkheid van kennis over de behandelingen en de kosten tegen te gaan?

Wat zijn de, voor u belangrijke, verschillen tussen de situatie voor en na het invoeren van het experiment? Professioneel gezien/ contactueel gezien, merkt u verschillen met de situatie hiervoor?

In document Het experiment vrije prijzen mondzorg (pagina 95-97)