• No results found

9.4 Bijlage 4 Uitwerking van het interview (Deelvraag 3) Tabel 8 – Uitwerking van de interviews met de leerlingen: preconcept en de invloed van een religie (N=18)

In document En de mens dan? (pagina 58-60)

Lln. Klas Aanwezig- heid preconcept

Uitleg:

mensen zijn dieren?

Wat is de reden van de gedachte? Religie Ouders religie

Invloed van religie Opvallende

aspecten

1. B1C Aanwezig Mensen zijn geen dieren, ze zijn anders. Je hebt planten, dieren en mensen.

Dit dacht ik zelf en ik heb dit gelezen in het biologieboek. In het boek wordt vaak geschreven: planten, dieren en mensen. Daarom dacht ik dit.

Geen Beide Katholiek

N.v.t. N.v.t.

2. B1C Aanwezig Ik vind het lastig: wel en niet. Mensen lijken niet op dieren: zij doen, eten en lopen anders. We zijn wel een beetje dieren, want we lijken op apen.

Op school heb ik het verschil tussen mensen, dieren en planten geleerd. Ik heb op tv over apen en mensen gezien. Op tv zie ik wel vaker programma’s over dit soort dingen. Het geloof heeft er niks mee te maken.

Katholiek Beide Katholiek

Het geloof heeft niet veel invloed op mijn opvattingen. We gaan met speciale gelegenheden naar de kerk en ik bid alleen als er iets is.

Deze leerling was twijfelachtig over het preconcept: wel en niet.

3. B1C Aanwezig Mensen zijn verschillend. Mensen zijn anders dan dieren. Dieren worden verzorgd door mensen. Als ik zie hoe mensen en dieren leven, zijn er grote verschillen.

Ik heb mijn eigen mening. In de lessen heb ik dit ook geleerd. Uit de lessen is naar voren gekomen dat mensen belangrijker zijn dan dieren: dieren zijn er voor het verkrijgen van voedsel voor mensen.

Katholiek Beide Katholiek

Ik geloof wel in Jezus, maar niet in de kerk. Ik geloof niet in alle verhalen van de Bijbel. Ik kom alleen in de kerk met speciale gelegenheden. De kerk heeft niet een grote invloed op mijn opvattingen, ik heb mijn eigen mening.

N.v.t.

4. B1C Afwezig We zijn allemaal organismen: we moeten allemaal eten, uitscheiden, enzovoorts. Mensen zijn alleen verder in de revolutie.

Dit heb ik zelf bedacht. Islam Beide Islam

Het geloof speelt een belangrijke rol in mijn leven. Ik verbied mijzelf bepaalde dingen, zoals varkensvlees, hallal vlees, seks voor het huwelijk, enzovoorts. Daar houd ik mij aan. Ik bepaal wel zelf of ik het eens ben met de regels van de Islam.

N.v.t.

5. B1C Afwezig Mensen zijn niet een heel ander ras. We zijn allemaal een beetje hetzelfde.

Ik heb op tv vaak van dit soort programma’s gezien. Sikhisme Beide Sikhisme

Ik geloof wel in het Sikhisme, maar niet erg streng. Ik bid af en toe. Mijn geloof heeft bij sommige dingen wel invloed op mijn opvattingen. Homoseksualiteit mag bij ons geloof bijvoorbeeld niet, ik ben het daar wel mee eens. Met andere dingen weer niet.

N.v.t.

6. B1C Afwezig Ik ben het daar mee eens. Ik weet niet waar mensen anders bij horen (niet bij de planten in ieder geval).

Ik heb op tv wel eens een programma gezien. Apen zijn dieren, maar wij zijn ook apen. Dit heb ik wel eens op Discovery Channel gezien.

Katholiek Beide Katholiek

Het geloof speelt niet echt een belangrijke rol in mijn leven. We hebben het er thuis niet veel over. Ik bid heel soms, en ik ga één keer in het jaar naar de kerk. Het geloof heeft niet echt invloed op mijn opvattingen.

N.v.t.

7. B1H Aanwezig Ik vind het lastig, maar ik ben het hier niet mee eens. Dieren zien er anders uit, kunnen niet praten en zij hebben een vacht.

Dit heb ik zelf ervaren, ik zie het met mijn eigen ogen. Dit heeft ook met onze cultuur te maken, ik zie het overal om ons heen.

Katholiek Beide Katholiek

Het geloof speelt best wel een belangrijke rol. Ik bid wel vaak, maar ik ga niet zo vaak naar de kerk. Het geloof heeft ook wel invloed op mijn opvattingen. Ik wil aardig zijn tegen mensen, want ik wil graag naar de hemel.

Deze leerling twijfelde enigszins over het preconcept.

8. B1H Aanwezig Mensen zijn wel van dieren (de apen) afkomstig, maar we lijken niet op andere dieren.

Ik heb dit geleerd op de basisschool. Het heeft ook wel met het geloof te maken.

Katholiek Beide Katholiek

Het geloof speelt niet echt een belangrijke rol in mijn leven. Ik ga met Pasen en Kerst naar de kerk. Ik bid als er erge dingen zijn gebeurd. Het geloof heeft wel invloed op mijn opvattingen: ik vind wel dat mensen goed en aardig met elkaar

59

om moeten gaan (dit zegt het geloof). 9. B1H Aanwezig Ik ben het er niet mee eens. Ik

heb wel eens gehoord dat wij afstammen van apen, maar ik geloof het niet helemaal.

Dit heeft vooral met de cultuur te maken. Andere mensen vinden het aapverhaal ook maar raar.

Geen Geen N.v.t. N.v.t.

10. B1H Afwezig Ik ben het daarmee eens. Darwin zegt dit ook.

Ik heb dit geleerd op de basisschool. Ik heb ook wel eens een documentaire gezien op tv (National Geographic).

Katholiek Moeder Katholiek

Het geloof speelt niet echt een belangrijke rol in mijn leven. Ik ga heel soms naar de kerk (één keer in de twee maanden) en ik bid heel soms. Ik ben meer in God gaan geloven nu mijn opa is overleden. Het geloof heeft niet veel invloed op mijn opvattingen. Ik ben het met sommige dingen eens en met andere dingen helemaal niet.

N.v.t.

11. B1H Afwezig Ik ben het daar mee eens. We zijn ontstaan uit de apen.

Ik heb geleerd van de lessen. Het heeft niet te maken met de cultuur of het geloof. Ik heb dit gehoord op de basisschool en tijdens de geschiedenisles op het DBC.

Katholiek Beide Katholiek

Het geloof speelt niet een belangrijke rol in ons leven. We gaan nooit naar de kerk (met Kerst wel). Het geloof heeft niet echt invloed op mijn opvattingen. Van het geloof mag je mensen niet kwetsen en dit neem ik serieus. Maar de rest neem ik niet serieus.

N.v.t.

12. B1H Afwezig Mee eens, we zijn zoogdieren. Ik heb dit geleerd tijdens de lessen van de basisschool en van het DBC.

Geen Moeder Katholiek

N.v.t. N.v.t.

13. B1M Aanwezig Ik ben het daar niet mee eens. Dieren kunnen niet praten. Ze ‘zeggen’ dat we van de apen. Dit geloof ik wel, maar ik vind toch dat mensen geen dieren zijn.

Op tv wordt gezegd dat we afkomstig zijn van de apen. Maar mijn eigen ervaringen spreken dit tegen: mensen kunnen praten, enzovoorts. Het geloof speelt bij mij ook wel een rol. Ik twijfelde ook wel: ik weet dat ze zeggen dat de mens van de aap komt, maar ik geloof ook in het scheppingsverhaal.

Katholiek Vader Protestant Moeder Katholiek

Ik ga regelmatig naar de kerk, maar ik bid wat minder dan vroeger. Ik houd mij niet aan alle tien geboden.

N.v.t.

14. B1M Aanwezig Ik ben het daar niet mee eens. Mensen doen anders en hebben andere gewoontes.

Dit is gewoon zo, dat heb ik gemerkt uit eigen ervaringen. Mijn konijn doet anders dan mensen. Het heeft ook wel een beetje te maken met de lessen. Daaruit blijkt dat dieren anders zijn, bijvoorbeeld de bouw van het lichaam.

Katholiek Beide Katholiek

Het geloof heeft niet een belangrijke rol in mijn leven. Ik ga nooit naar de kerk en ik bid nooit. Het geloof heeft ook geen invloed op mijn opvattingen.

N.v.t.

15. B1M Aanwezig Ik ben het daar niet mee eens. Dieren doen anders dan mensen. Dieren hebben geen huis en ze leven buiten.

Ik heb dit geleerd door de lessen op school. Het heeft ook wel met de cultuur te maken.

Het geloof heeft er niets mee te maken.

Katholiek Beide Katholiek

Ik ben een beetje gelovig. Het geloof speelt niet een belangrijke rol in mijn leven. Ik bid soms, en met Pasen en Kerst ga ik naar de kerk. Het geloof heeft ook niet veel invloed op mijn opvattingen. Van het geloof mag je bijvoorbeeld niet vloeken, maar dat doe ik wel.

N.v.t.

16. B1M Afwezig Mee eens, mensen stammen af van apen. Apen zijn dieren. Een paar apen hebben zich ontwikkeld tot mensen.

Dit heb ik geleerd van de theorie van Darwin. Ik heb dit op tv gezien. Dit heb ik altijd al gedacht. In de lessen heb ik het ook geleerd. Het geloof heeft er niet mee te maken.

Geen Beide Katholiek

N.v.t. N.v.t.

17. B1M Afwezig Mee eens, wij zijn ook organismen en wij behoren tot het dierenrijk.

Ik heb geleerd dat mensen afstammen van apen. Dit heb ik gezien op tv en geleerd tijdens de geschiedenisles.

Katholiek Beide Katholiek

Het geloof speelt niet een belangrijke rol in mijn leven, maar ik ben er wel mee bezig. Ik ga alleen met speciale gelegenheden naar de kerk, maar ik bid wel elke avond. Het geloof heeft wel een invloed op mijn opvattingen. Na het leven willen mensen in de hemel komen: handel hiernaar.

N.v.t.

18. B1M Afwezig Mee eens, mensen en dieren hebben dezelfde soort cellen. Mensen en dieren behoren tot dezelfde categorie.

Ik heb dit geleerd bij het vak biologie: bij het hoofdstuk ‘Ordening’. Mijn mening heeft niet met het geloof te maken.

Katholiek Beide Katholiek

Ik ben eigenlijk niet zo gelovig. Ik ben vroeger gedoopt, ik heb de communie en het vormsel gedaan, maar ik heb er niet veel mee. Ik bid nooit en ik ga niet naar de kerk. Het geloof heeft ook niet veel invloed op mijn opvattingen. Als in de Bijbel staat dat mensen bepaalde dingen niet mogen doen, dan doe ik het juist wel.

60

9.5 - Bijlage 5 - Uitwerking van het focusgesprek

In document En de mens dan? (pagina 58-60)