• No results found

Bijlage 5: Interviews personeel, Groenen Bouw & Onderhoud

In document Lean, de toekomst voor Groenen!? (pagina 54-56)

7 Bijlagen

7.5 Bijlage 5: Interviews personeel, Groenen Bouw & Onderhoud

Interview met T. Fisser, Calculator GBO

Hoe wordt werk verkregen? Wie zijn daar mee bezig?

Projecten worden altijd verkregen door middel van inschrijving, hiervoor wordt een opzet gemaakt door de calculatie, soms samen met een plan van aanpak vanuit de werkvoorbereiding, waarna de directie de eindverantwoording heeft en de uiteindelijke inschrijving bepaald.

Hoe ziet het traject van calculatie van projecten er stapsgewijs uit?

Het traject wordt ingezet aan de hand van informatie uit bestek en tekeningen, in geval van een bestaande toestand kan er een schouw worden gehouden, waarna de prijs wordt bepaald. In sommige gevallen wordt een proefwoning gemaakt om een realistisch beeld te krijgen van de werkzaamheden, dit is wel in opdracht van de opdrachtgever.

Hoe komen aantallen tot stand? (oppervlaktes, aantallen, etc.)

Aantallen komen waar het kan uit de bijgeleverde staten bij het bestek, anders moet er uitgeteld worden vanuit de tekeningen. Wel moet altijd een controle gedaan worden als er een bestaande situatie is.

Hoe worden kosten voor onderdelen bepaalt? Vanuit kerngetallen of via offertes?

Kosten worden waar mogelijk gehaald uit offertes, waarvan er altijd een aantal naar verschillende partijen gaan. Waar dit niet mogelijk is wordt gewerkt met kengetallen en eenheidsprijzen. Interview met R. Sanders, werkvoorbereider GBO

Hoe verloopt de werkvoorbereiding, wanneer wordt er gestart en hoeveel ruimte is er met de uitvoering?

Werkvoorbereiding start nadat werk verkregen is van opdrachtgever. De tijd tussen voorbereiding en uitvoering bedraagt op het moment tussen een dag en een week. Als er voor bepaalde delen langere levertijden nodig zijn, wordt dit waar mogelijk naar voren getrokken. Gestart wordt met de

overdracht van gegevens uit de calculatie naar werkvoorbereiding en projectleider, welke dit als basis gebruiken voor het werk.

Hoe wordt de planning bepaald en welke partijen zijn daarbij betrokken?

De planning wordt opgezet door de werkvoorbereiding aan de hand van de begroting. De gerekende uren worden ingepland en vervolgens wordt dit gecontroleerd door de projectleider en vervolgens verstuurd naar de uitvoerder en onderaannemers.

Hoe komt de bouwplaats inrichting tot stand?

De bouwplaatsinrichting wordt ontworpen door de werkvoorbereiding als voorstel voor de betreffende uitvoerder, die hier wijzigingen op kan aanbrengen voordat het definitief wordt. Het komt ook voor dat de bouwplaatsinrichting als samenwerking tussen werkvoorbereider en uitvoerder tot stand komt.

Hoe is de inkoop van materiaal geregeld?

Materiaal wordt ingekocht naar de specificaties van de opdrachtgever of zoals vermeld in het bestek. Hiervoor wordt naar minimaal 3 partijen offerte geschreven, welke vergeleken worden door de werkvoorbereiding. Als het binnen het gecalculeerde budget valt kan het ingekocht worden, anders is overleg met projectleiding nodig.

54 Hoe worden onderaannemers gecontracteerd?

Contracteren van onderaannemers gebeurt door de projectleider, aan de hand van vergelijkende offertes gemaakt door de werkvoorbereiding. Ook hier worden minimaal 3 partijen betrokken, mits daar de tijd voor is. Voor kleine zaken is een offerte niet nodig en hiervoor kan de werkvoorbereiding zelf opdracht geven naar vaste partners.

Is bekend wat Lean inhoud en wat dit kan doen voor de organisatie van een project? Zo ja, welke verbetering wordt verwacht door het toepassen van Lean?

Ja, Lean is bekend, werkvoorbereiding is op cursus geweest voor het werken met Lean. Het was de bedoeling dit te gebruiken voor het project aan de Hudsonlaan, maar dit is vanwege de

veranderingen in de opdracht niet van de grond gekomen.

Verwacht wordt dat Lean een betere afstemming tussen de partijen verzorgt, waardoor minder uren verloren gaan en er beter samengewerkt wordt.

Interview met R. Dingen, uitvoerder GBO

Hoe wordt gecommuniceerd met onderaannemers en hebben zij inspraak in het proces van planning en werkwijze?

Elke ochtend is de eerste handeling een werkoverleg met de voorlieden van de onderaannemers in de keet. Hierin komen de gedane en komende werkzaamheden, mogelijke risico’s en de planning ter sprake. Ook kunnen de verschillende voorlieden onderling overleg plegen met betrekking tot

werkzaamheden die invloed op elkaar hebben.

Hoe wordt de kwaliteit en voortgang van het werk gecontroleerd tijdens de uitvoering? Het halen van de planning en de kwaliteit van het werk zijn de verantwoordelijkheid van de onderaannemer, vertegenwoordigd door de voorman op het werk. Deze moet het gedane werk controleren en communiceren met de uitvoerder. De uitvoerder controleert de verschillende onderaannemers op hun gedane werk en de geleverde kwaliteit. Deze controle is nodig omdat de onderaannemers hun eigen controle vrij laks uitvoeren, aangezien de voorman ook productie moet maken.

Hoe gaat de oplevering van een werk?

Tijdens de afwerking van een project wordt gecontroleerd op de kwaliteit van het werk door de uitvoerder, waarna eventuele onvolkomenheden opgelost kunnen worden. Hierna vind een opname plaats met de opdrachtgever, waarbij alles nogmaals gecontroleerd wordt, waarna de overdracht van het project plaatsvindt.

Is bekend wat Lean inhoud en wat dit kan doen voor de organisatie van een project?

Ja, Lean houd in dat er tijdwinst geboekt wordt tijdens een project door strakker te plannen, hierdoor kan een project sneller afgewerkt worden.

Zo ja, welke verbetering wordt verwacht door het toepassen van Lean?

Een automatisering van het managementproces rondom de uitvoering van de bouw en digitale hulpmiddelen die helpen bij het controleren van het geleverde werk.

55

In document Lean, de toekomst voor Groenen!? (pagina 54-56)