• No results found

Een beschrijving van de verschillende verschijningsvormen:

• Internationale houdsterstructuren160: Wanneer een in Nederland geves-

tigde entiteit dochtervennootschappen houdt van een buitenlandscon- cern, wordt deze Nederlandse entiteit als tussenhoudster gezien. Winst behaald door de dochtervennootschappen is belast in het land waar deze gevestigd zijn. Om de behaalde winst zonder dubbele belastingheffing naar het moederland te laten terugkeren, is zekerheid in Nederland ge- wenst met betrekking tot de toepassing van de deelnemingsvrijstelling.161

Het APA/ATR-team verstrekt deze zekerheid vooraf hierover en geeft bindend advies of de deelnemingsvrijstelling van toepassing is op een tussenhoudster in een internationale organisatie.162

• Co¨operatie163: Een onderneming kan gedreven worden in de vorm van

een co¨operatie. Deze vorm biedt fiscale voordelen en een grotere mate van flexibiliteit dan bijvoorbeeld een BV. Het APA/ATR-team geeft vooraf zekerheid aan een Nederlandse co¨operatie of deze inhoudingsplich- tig is voor de dividendbelasting.

• Private Equity164: Door middel van private equity is er voor investeerders

de mogelijkheid om financieel deel te nemen in bedrijven. Dit fonds haalt vooral vermogen op van banken, pensioenfondsen, verzekeraar en van particuliere investeerders. Dit vermogen wordt vervolgens door de fondsen ge¨ınvesteerd in bedrijven. Door middel van een Nederlandse tussenhoudster worden deze verworven bedrijven vaak aangehouden door de buitenlandse Private equity fondsen. Zekerheid is gewenst over de structuur die wordt opgezet en ook over verschillende deelonderwerpen van het ATR-besluit. Bijvoorbeeld over de deelnemingsvrijstelling of buitenlandse belastingplicht. Dit wordt dan samengevoegd tot een ATR. • Buitenlandse belastingplicht165: Vennootschappen die niet in Nederland

zijn gevestigd, maar wel activiteiten in Nederland verrichten of inkom- sten genereren kunnen aangemerkt worden als buitenlands belasting- plichtige. Deze vennootschappen willen graag zekerheid vooraf dat ze met betrekking tot de in Nederland verrichte activiteiten of gegeneerde inkomsten niet in Nederland belastingplichtig zijn.

• Hybride financieringsvorm166: Dit is een vorm van financieren die zowel

aspecten van een lening als van kapitaal bevat. Doel van hybride leningen

160V-N 2017/31.3, onderdeel D, par. 1.

161De deelnemingsvrijstelling is terug te vinden in Artikel 13 van de Wet VPB 1969. 162Besluit staatssecretaris van Financi¨en 3 juni 2014 DGB 2014/3099.

163V-N 2017/31.3, onderdeel D, par. 2. 164V-N 2017/31.3, onderdeel D, par. 3. 165V-N 2017/31.3, onderdeel D, par. 4. 166V-N 2017/31.3, onderdeel D, par. 5.

is om aan de vraag van de geldlener te kunnen volstaan. Bij deze vorm van financieren wordt zekerheid gewenst van het APA/ATR-team voor de kwalificatie van deze financieringsvormen.

• Hybride entiteiten167: Een onderneming kan in meerde rechtsvormen ge-

dreven worden. Voorbeelden hiervan zijn een BV, een NV en een V.O.F. Er kan om zekerheid vooraf verzocht worden over de kwalificatie van deze vormen. Ook voor kwalificatie voor buitenlandse rechtsvormen kan deze zekerheid verkregen worden.

• Principaalstructuren168: Hierbij is sprake van een situatie waarbij soort-

gelijk functies van een organisatie bij elkaar worden gegroepeerd en cen- traal worden aangestuurd. Hierbij kan gedacht worden aan een centrale aansturing voor verkopen of productie in een grote geografische streek. Die vennootschap die de centrale aansturing verricht wordt de princi- paal genoemd. Doordat de ondernemingsbeslissingen bij de principaal liggen loopt deze daarmee meer risico dan de vennootschappen waarin de fabrieken en verkooporganisaties worden gedreven. De overwinsten en verliezen komen dan ook toe aan de principaal en aan de fabrieken en verkooporganisaties waarmee minder risico’s gepaard gaan komt een geringe beloning toe. Met gebruikmaking van een APA wordt vooraf zekerheid afgegeven over beloningen van Nederlandse en buitenlandse fabrieken en verkooporganisaties.

• Routinematige functies169: Vennootschappen die in Nederland gevestigd

zijn en deel uitmaken van een multinationale groep kunnen taken uit- voeren die routinematig zijn. Zulke activiteiten, zoals van fabrieken en distributiecentra, brengen niet veel risico met zich mee. Om voor deze activiteiten volgens het arm’s length beginsel een zakelijke beloning vast te stellen wordt door middel van een APA deze zekerheid vooraf verkre- gen. Een zakelijke beloning is een die tussen onafhankelijke derde tot stand zou komen.

• Informeel kapitaal170: De totaalwinstgedachte die voortkomt uit artikel

8 wet VPB 1969 jo. Artikel 3.8 Wet IB 2001 houdt in dat alle winst die een entiteit maakt is onderworpen aan vennootschapsbelasting. Voor en nadelen die niet uit die entiteit voortvloeien moeten uit de fiscale winst worden ge¨elimineerd. Wanneer een Nederlandse Vennootschap alleen vanwege aandeelhoudersmotieven een voordeel levert of krijgt dan moet dit onzakelijke aspect uit de fiscale winst worden ge¨elimineerd. Gevolg hiervan is dat de fiscale winst hoger of lager uitvalt dan de commerci¨ele winst. Omtrent de zekerheid vooraf wordt door de Belastingdienst een

167V-N 2017/31.3, onderdeel D, par. 6. 168V-N 2017/31.3, onderdeel D, par. 7. 169V-N 2017/31.3, onderdeel D, par. 8. 170V-N 2017/31.3, onderdeel D, par. 9.

afspraak gemaakt aangaande de waardering van een bepaald activum die zonder tegenprestatie wordt overgebracht naar Nederland. De ont- vanger kan vervolgens het informeel kapitaal afschrijven van de winst. Daarnaast wordt ook een oordeel gegeven of zowel de verstrekker als degene die het informeel kapitaal ontvangt hiervan bewust zijn.

• Financierings- en royalty-activiteiten171: Hierbij is sprake van dienst-

verleningslichamen die de financieringen verzorgt binnen een concern. Leningen voor vennootschappen binnen dit concern kunnen worden aan- gegaan bij dit dienstverleningslichaam. In deze situaties kan door middel van een APA-verzoek vooraf zekerheid worden gevraagd omtrent een za- kelijke beloning voor de financieringsactiviteiten.

• Hoofdhuis- vaste inrichting winst toerekening172: Door middel van een

APA kan zekerheid vooraf worden verkregen over de winstverdeling tus- sen een vennootschap in het ene land en een vaste inrichting in het buite- land. Ook kan zekerheid vooraf worden verkregen of er sprake is van een vaste inrichting173 in Nederland van een lichaam dat in het buitenland is gevestigd.

• Her factureren174: Hierbij verstuurt een buitenlandse vennootschap een

factuur voor de geleverde producten aan een vennootschap in Nederland. De vennootschap in Nederland verstuurt op eigen naam een factuur van deze producten aan de afnemers. Door middel van een APA-verzoek kan vooraf zekerheid worden verkregen over een zakelijke beloning voor de activiteiten die de Nederlandse vennootschap verricht.

171V-N 2017/31.3 onderdeel D, par. 10. 172V-N 2017/31.3 onderdeel D, par. 11.

173Artikel 17, derde lid, onderdeel a van de Wet VPB 1996. 174V-N 2017/31.3 onderdeel D, par.12.