• No results found

Bijlage 1: Analyse van de webdiscussies

5. Conclusie en discussie

5.2. Discussie

5.2.1. Bijlage 1: Analyse van de webdiscussies

Webdiscussie 1

Rutte: 'Ik wil een Europa dat Nederland dient' OPINIE - Mark Rutte − 09/05/14, 22:00

© EPA. Premier Rutte in Brussel in maart van dit jaar na afloop van een Europese top.

OPINIE Als Nederland vrijer, veiliger en welvarender wordt van Europa, moeten wij het omarmen, schrijft premier Mark Rutte.

Er zijn mensen die vinden dat je veel verhevener over Europa moet spreken. Als het 'Project van de Vrede'. Maar eerlijk gezegd maak ik mij veel grotere zorgen over hoe Europa steeds meer de projectie van onze onvrede lijkt te worden.

Al sinds het referendum over de Europese Grondwet in 2005 worden de vragen over Europa versmald tot 'Ben je voor of tegen Europa'? Het resultaat is een schijnkeuze, alsof het gaat om een 'alles-of-niets-Europa'. Ik heb mijzelf altijd de vraag gesteld: wat schieten wij op met de Europese samenwerking?

Mijn partij, de VVD, kijkt heel pragmatisch naar Europa. De vraag die wij ons stellen is: hoe maakt Europa ons vrijer, veiliger en welvarender? Dat is de lakmoesproef waarmee ik alles wat uit 'Brussel' komt, beoordeel. En omdat we in Europa zitten voor Nederland, wil ik dat het antwoord op die vragen positief is. Dan omarm ik Europa.

Er zijn mensen die vinden dat je veel verhevener over Europa moet spreken. Als het 'Project van de Vrede'. Maar eerlijk gezegd maak ik mij veel grotere zorgen over hoe Europa steeds meer de projectie van onze onvrede lijkt te worden. Daarom wil ik u een geheim verklappen: de verkiezingen van 22 mei gaan niet over Europa. Ze gaan niet over Brussel. Nee, ze gaan gewoon over Nederland.

29

Welbegrepen eigenbelang

Het gaat om ons welbegrepen eigenbelang. Europa moet werken voor Nederland. Het gaat om banen. Iedereen moet zijn talenten kunnen verzilveren en op eigen benen kunnen staan. En daarbij hebben we de Europese samenwerking hard nodig. Nederland is een land waar ruim twee miljoen banen van export afhankelijk zijn. Export betekent handel, handel betekent banen, en met banen kunnen we ons eigen leven inrichten.

Partijen die een schijnbaar overzichtelijke keuze voorleggen - zoals voor of tegen Europa - voeren een nepdiscussie. In de gemeenteraadsverkiezingen hebben we ook geen discussie gevoerd over 'voor of tegen' de gemeente Kampen, Middelburg of Leiden.

Deze verkiezingen gaan over wat we willen bereiken met de Europese samenwerking. Daarvoor moet je in Europa durven zitten. Partijen die die keuze al bij voorbaat uitsluiten, handelen dus tegen Nederland. Als de PVV zegt: we willen uit Europa, dan is dat niet in het Nederlands belang. Wie onze luiken dichtgooit, gooit namelijk ook onze glazen in. En die gok gaan wij niet nemen!

De vraag is of de partijen die alles of niks willen eerlijk durven te zijn tijdens deze verkiezingen.

Tafelzilver erachteraan

Er zijn ook partijen, zoals D66 en GroenLinks, die juist de luiken veel verder willen opengooien. En het liefst ons tafelzilver erachteraan. Nederland kent traditioneel een lage rente op zijn staatsleningen. Een beloning voor prudent financieel beleid. Maar er zijn partijen die het liefst eurobonds willen. Ik vraag u: zou u een pinpas willen delen met de rest van Europa? En vindt u dat Brussel de motor moet zijn achter de homo-emancipatie? Voor partijen als D66 en GroenLinks is Europa blijkbaar zo'n doel op zich dat ze zelfs bereid zijn het risico te nemen dat conservatieve linkse en rechtse meerderheden in Europa kernwaarden van Nederland ter discussie kunnen stellen.

De vraag is of de partijen die alles of niks willen eerlijk durven te zijn tijdens deze

verkiezingen. Dan zeggen ze 'uit Europa' in plaats van 'minder Europa'. Dat wat hun betreft die blauwe enveloppe van de belastingdienst voortaan uit Brussel komt. Dat ze een Europees leger willen.

Maar wat opvalt, is dat sommige leiders van die partijen dan ineens heel voorzichtig worden. Vragen over Europese belastingen worden ontweken en de woorden 'Europees leger' moeten tot de verkiezingen maar niet in de mond worden genomen, want daarvan 'zou de kiezer weleens kunnen schrikken'. Die partijen behandelen Europa als een kind waarvan de fouten worden vergoelijkt.

De VVD kiest wel, namelijk voor een Europa waar dat nodig is, en in het belang van

Nederland. Op 22 mei gaat het niet over 'alles of niets' maar over Nederland. Dus als men mij vraagt of ik voor of tegen Europa ben, dan krijgt men van mij een simpel antwoord: Ik ben

30

voor Nederland, voor banen. Dat belang heb ik dagelijks voor ogen en daar knok ik voor.

Mark Rutte is premier van Nederland en leider van de VVD. Dit is een verkorte versie van de rede die premier Rutte gisteravond uitsprak in

de Hooglandse Kerk in Leiden bij het slot van de Europa-week.

1 van 4 volgende

59 REACTIES

59. Roezepoes

Mark Rutte, je intenties zijn goed maar de uitwerking blijkt dodelijk voor Nederland. Mark,

Nederland had procentueel nog nooit zoveel werklozen sinds Nederland die rampzalige stap heeft gemaakt naar meer Europa. Onze ouderen worden in de hoek gedrukt en leven op het bestaansminimum. Ik neem het jouw kwalijk als je met jouw goede! intenties toch doorgaat met dit corrupte Europa. En Mark het is nooit te laat om terug te stappen en minder,minder en minder Europa te bewerkstelligen.

10/05/14 09:56

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 58. JohnJansensJr

Ik mis de traditionele slotzin: . "Ik beloof de Nederlandse Kiezers 1000 Euro als de VVD de grootste wordt,waarvoor alvast dank".

10/05/14 09:52

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 57. zelf op onderzoek uit

Mark , Europa is het werelddeel. En sinds je roept om banen zijn er meer werklozen bijgekomen; blind voor de werkelijkheid.

10/05/14 09:50

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 56. Jean Du Lac

Beste Mijnheer Rutte, wanneer u meer banen wilt kunt u die gemakkelijk creëren. U hebt namelijk de BTW in Nederland naar 21% gebracht, diverse bezuinigingen door gevoerd ,lastenverzwaring voor de Burger,waardoor de koopkracht is gedaald en onze binnenlandse economie een enorme knauw kreeg. Dit is ten koste gegaan van veel banen. En dat gaat maar door, U hebt de negatieve spiraal in werking gezet. En waarvoor heeft u dit gedaan? De 3% afspraak vanuit Brussel. Waar heeft u het bovenstaand over?

10/05/14 09:47

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 55. EddieVaIiant

@rechts-is-beter. Helaas zijn de andere politieke partijen nog erger. En je geeft zelf toe met jouw eigen nickname dat rechts beter is.

31

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 54. zelf op onderzoek uit

Inderdaad : 'Als .... '. En we zijn niet vrijer geworden, immers is er zeggenschap weggegeven. Dus die klopt van geen kant. Net Bevrijdingsdag gevierd , rood-wit-blauw. Straks blauw met sterretjes en doen wat ons opgedragen wordt. Dat is geen vrijheid.

10/05/14 09:46

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 53Sam&Dave

Voor of tegen Europa? Ik ben voor Nederland en banen. Voor of tegen Nederland? Ik ben voor Drente en banen. Voor of tegen Drente? Ik ben voor Emmen en banen. Voor of tegen Emmen?

10/05/14 09:40

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 52. rechts-is-beter

Zou er nog iemand zijn die maar 1 woord gelooft van wat deze Jan Klaassen te vertellen heeft? En de VVD, een partij die geurt naar corruptie en belangenverstrengelingen, bol staat van de recente schandalen, volop bevolkt wordt door mannetjes en vrouwtjes die grote belangen in het bedrijfsleven vertegenwoordigen, mag die überhaupt nog wel bestaan? Immers, we hebben toch een wet die het bestaan van "criminele organisaties" verbiedt? Het wordt tijd dat de kiezer definitie afrekent met de VVD

10/05/14 09:27

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 51. Pixel

Het gaat niet om meer of minder Europa, het gaat om meer of minder EU. De meest

overbodige bestuurslaag die er bestaat. Zaken dien je als buren op te lozen en niet door een verworden moloch. Mark mijn stem krijg je niet, je praat mooi, maar je verhaaltje geloof ik niet. Mijn stem zal een protest stem zijn. Zo de stemmingen in de diverse landen te horen, ben ik niet de enige. Brussel doet het fout, minder Brussel, is meer Europa.

10/05/14 09:24

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 50. Veldluis

Nederland geeft 6 miljard per jaar uit aan de EU. De EU-bureaucraten beslissen vervolgens hoe dit geld wordt herverdeeld over de EU staten. Dan moet Rutte eens uitleggen hoe hiermee het belang van Nederland wordt gediend.

10/05/14 09:23

32

49. bnccjc10

Beste Professor Plano: Misschien moet je ons een keer je geloofsbrieven laten zien op basis waarvan je iemand als Verhofstad een "knotsgekke Vlaamse zot" denkt te kunnen noemen. Ben benieuwd!

10/05/14 09:22

Beledigend? Ongepast? Meld het ons.

48. bnccjc10

Merkwaardig: een Europa dat Nederland dient. Waar hebben we dat aan te danken. Zijn we zo bijzonder? Of zou hij bedoelen: een Europa waarvan in ieder geval Nederland profiteert. Dit zgn welgemeende eigenbelang is wel een erg smalle basis voor samenwerking in Europa. Beetje benepen opvatting ook. Maar wel van een benepenheid die de VVD de laatste tien jaar kenmerkt!

10/05/14 09:19

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 47. Fransien1

De slogan ik ben niet voor of tegen Europa maar voor Nederland doet me wel heel erg denken aan het niet rechts niet links maar recht door zee van Verdonk. Rutte is voor banen door ze overal waar maar kan weg te bezuinigen. Hij durft het zonder enige schaamte te zeggen. 10/05/14 09:12

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 46. Anna Lyse

Is Rutte nu werkelijk zo dom? Via salami politiek worden steeds meer bevoegdheden naar de EU overgeheveld. En dat na een referendum waarin de NL tegenstemde. En wat gebeurde er in Lissabon? . En dan nog wat: wanneer hij het over het belang van NL heeft dan bedoelt hij de multinationals en de banken die profijt hebben van een gemeenschappelijke euro. De burger mag de behalve de zwakke euro ook nog de rente betalen van zuidelijke landen. Nee Mark, mij bedonder je niet meer. Ik ben klaar wakker!

10/05/14 09:11

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 45. Roezepoes

Mark wat jij wilt en wat je bewerkstelligd is precies het tegenoverstaande. Nederland dient Europa en wordt volkomen leeggezogen. Absurde netto afdrachten aan dit(corrupte) Europa hebben er toe geleid dat de werkloosheid tot nog nooit gekende hoogte is gestegen. Dat onze kwetsbare ,ouderen slachtoffer zijn van jouw verkeerde keuze, dat de inkomens van

gepensioneerde al 5 jaar lang niet worden gecompenseerd. Ja en als jij niet ingrijpt, zullen de gaarkeukens onze toekomst zijn,STOP Mark!

33

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 44. Kink5

Rutte heeft in die zin gelijk dat het helemaal niet gaat over in of uit de EU. . Daarvoor is het te laat gezien de globalisering en bovendien is de werking van de 5 instanties te complex. . . Echter, de VVD mag de hand vooral in eigen boezem steken, met mensen als Teeven die kinderen wil deporteren,(pvv-buiging) een EU waarin het neoliberalisme welig tiert, nee, dat moet je inderdaad niet willen.

10/05/14 08:57

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 43. francq b

Ik ben een voorstander van Europa, maar niet dit Europa. De enige manier om dat duidelijk te krijgen is tegen Europa te stemmen. De focus op geld is eng, Van Balen in Kiev was eng, de onmenselijkheid is eng, de discussie voor of tegen is inhoudsloos. Een andere focus is noodzakelijk: Europa is er niet voor Nederland, Europa is er voor iedereen.

10/05/14 08:57

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 42. Jonggrijs

Mark Rutte zou niet misstaan als weerman,, altijd de dreiging van regen en storm maar dankzij hem altijd met zon. . Waar Rutte voor knokt is zijn gedroomde land,, idd met altijd mooi weer! . Hoogtijd voor een nieuwe regering voor deze Rutte -weer- gaat leuteren. 10/05/14 08:53

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 41. 1950

En weet u wat ik wil, mijnheer Rutte ? . Een premier die niet liegt. 10/05/14 08:51

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 40. Veldluis

Citaat "hoe maakt Europa ons vrijer, veiliger en welvarender?" De vraag is dan natuurlijk wie "ons" is. Sommige Nederlanders zijn blij met de komst van werknemers uit Oost Europa. Andere Nederlanders verliezen daardoor hun baan. VVD-stemmers zijn waarschijnlijk wel blij met "Europa".

10/05/14 08:41

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 39. Roezepoes

Mark wat jij wilt en wat je bewerkstelligd is precies het tegenoverstaande. Nederland dient Europa en wordt volkomen leeggezogen. Absurde netto afdrachten aan dit(corrupte) Europa

34

hebben er toe geleid dat de werkloosheid tot nog nooit gekende hoogte is gestegen. Dat onze kwetsbare ,ouderen slachtoffer zijn van jouw verkeerde keuze, dat de inkomens van

gepensioneerde al 5 jaar lang niet worden gecompenseerd. Ja en als jij niet ingrijpt, zullen de gaarkeukens onze toekomst zijn,STOP Mark!

10/05/14 09:05

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 38. herald2003

Voorlopig heeft de elite alle baat bij de overgave aan Brusselse dictaten want de ze weet goed voor zichzelf te zorgen en heeft een heel eigen agenda: eenvoudige arbeid wordt goedkoper en dat is gunstig voor de grote ondernemers en de elite kan deelnemen aan de riante banen-carrousel in Brussel en omgeving. En het volk heeft het nakijken, want wat heeft zij te zeggen in dit proces? . En we kunnen niet zeggen dat we niet gewaarschuwd zijn voor mooi-prater Rutte. Denk aan de 1000 euro babbel.

10/05/14 08:35

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 37. Poldi

De grootste volksverlakker aller tijden Rutte beschuldigt anderen van oneerlijkheid. . Je moet maar lef hebben. De Nederlandse bevolking staat het water aan de lippen, zijn door allerlei belastingen . moedeloos geworden. Werken loont niet meer!!. Alles ten koste van die Ellende Unie waar met geld gestrooid wordt, . zonder verantwoording af te leggen. Het is een

criminele bende in Brussel! Die wij met z'n allen kunnen bekostigen, . iedere dag weer!. 10/05/14 08:35

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 36. Poldi

Ik geloof puinhoop maker Rutte niet. . Ik geloof de VVD niet. . Ik zie niets in D66 en GL. . Ik zie niets in de Ellende Unie, en eindelijk begint er van binnenuit in heel Europa eenzelfde geluid te klinken. . Wij willen ons land terug! . En zo is het.

10/05/14 08:33

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 35. koh-i-noor

Hmpf. . Volgens mij zijn er verkiezingen op komst, en dient het volk ten spoedigste ingelicht te worden omtrent de grootse plannen van de man. . Niet dat hij er iets van kan waarmaken, maar het klinkt niet gek.

10/05/14 08:32

35

34. JPHR

Daarom verkoopt Rutte dus EU inclusief Nederland aan Amerika. . Rutte wil zo snel mogelijk dit handelsverdrag TTIP. . http://www.clingendael.nl/pub lication/geopolitics-ttip . Verwijder spatie uit de link. . Citaat van de door Zbigniew Brezinsky geinspireerde Hillary Clinton: "TTIP is an 'economic NATO'." . Dat verdrag verplicht ons tot harmonisering met de

wetgeving uit dat door en door gecorrumpeerde Amerika. . Verrhofstad van de Euroliberalen stond op het Maidan plein net als Nuland.

10/05/14 08:32

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 33. Pieterdevries

Ik mis de m.i. belangrijkste uitspraak van deze Rutte 'ook Zwitserland en Noorwegen MOETEN de EU regels volgen'. Daarmee bevestigt hij wat we al wisten, de chantage door Brussel met de gemeenschappelijke markt. Het gepraat over banen is tegelijk lachwekkend en droevig, de werkloosheid in de euro landen is gigantisch, en loopt steeds verder op. De enige oplossing is dus samen met een stel andere landen het monster te verlaten.

10/05/14 08:29

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 32. Kuukske

Rutte gebruikt hier een spin 'Ik wil een Europa dat Nederland dient'. Europa? Gaat het niet over de EU? Door het woord Europa te gebruiken wakkert hij nog even de oorlog retoriek aan. Als we het niet doen dan ontstaat er oorlog. In Oekraine zien we nu live hoe oorlog ontstaat: politici gesteund door "de ware macht", bankiers, multinationals, lopen over de rug van de bevolking heen om hun doelen te bereiken. Zo ontstaan oorlogen. Door politici die niet hun volk dienen maar oligarchy. Wel Mark?

10/05/14 08:09

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 31. Professor Plano

Met zijn onbenullige grijns probeert Marx Rutte ons wederom glashard te belazeren. Eerst steunt hij de grootste, meest fanatiek federalistische europaat die in Brussel rondloopt, de knotsgekke Vlaamse zot Verhofstadt, en nu affichieert de schaamteloze volksverlakker en nep-liberaal Marx Rutte zich als een pseudo EU-scepticus. Daar trappen de kiezers niet nogmaals in, de firma Leugen & Bedrog van Marx & Samsom heeft onze belangen geschaad en onze welvaart en soevereiniteit verkwanseld...

10/05/14 08:05

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 30. Professor Plano

Dat een ras-opportunist, spectaculair onbekwame nitwit en politieke charlatan als Marx Rutte alhier premier kon worden is al erg genoeg. Dat een babbelzieke, nietszeggende snateraar als

36

de rabiate weg-met-ons europaat, het pedante kereltje Pechtold van het dweilorkest DEU66, zoveel zwalkende kiezers bij het afvoerputje lijkt op te vangen is zo mogelijk nog erger, althans voor zinnige mensen met gezond verstand die fel tegen meer, meer en nog meer bemoeienis van dat vervloekte EU-gedrocht zijn...

10/05/14 07:54

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 29. Moro123

Mijnheer Rutte, 9 jaren te laat!!!!!! 10/05/14 07:43

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 28. haidiehai-heydiehey!

Ik moet telkens een beetje overgeven in mijn mond van alles wat deze trekpop te zeggen heeft.Klaarblijkelijk worden acteurs en circus-acts in den politiek rijkelijk beloond. Om anderen voorteliegen. De moeder van Rutte is vast heel trots op haar kleine huichelaar. 10/05/14 07:40

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 27. Professor Plano

De immer onbenullig lachende, schaamteloze volksverlakker, op en over het paard getilde nep-liberaal en rabiate weg-met-ons europaat, de zo spectaculair blunderende kluns-premier Marx Rutte van de VeuVeuDeu heeft de kiezers te vaak belogen en belazerd, daarvoor krijgt hij straks bij de komende EU-verkiezingen de rekening, dat gaan we regelen...

10/05/14 07:29

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 26. herald2003

Rutte babbelt zoals meestal weer in slogans, want dat gaat er altijd in: "handelen tegen Nederland".. "glazen in gooien"..etc . Gesteld dat het waar zou zijn, wat geregeld wordt aangevoerd, dat in NL per burger de EU ons al duizenden euros zou hebben opgeleverd,dan zou dat dus betekenen dat wij, als compleet zelfstandige handelsnatie, er nog veel meer op achteruit zouden zijn gegaan dan we al zijn zonder de netto mega- betalingen/"leningen" etc aan Zuid-Europa?? En wij moeten dat geloven??

10/05/14 07:22

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 25. Rijntje de Vos

Na de verkiezingen is het weer anders bij deze man en de VVD. Het is een partij van roeptoeters en fatamorgana's. Hebben allemaal een te grote broek gkregen van hun moeder maar praten er wel naar.

37

24. Arjan Fernhout

Wederom is Rutte niet inhoudelijk over Europa. Als Rutte stelt dat deze verkiezingen gaan over wat we willen bereiken met de Europese samenwerking, dan moet hij aangeven wat hij daaraan wil verbeteren want die samenwerking is slecht. Als Draghi stelt dat hij de inflatie wil laten oplopen tot 2% [ECB target indicator, pure logica: http://tinyurl.com/cuao7f3], dan is dat te bereiken door loonsverhogingen en lastenverzwaringen voor MKB terug te draaien. Tot nu toe doet Rutte het tegenovergestelde.

10/05/14 01:14

Beledigend? Ongepast? Meld het ons. 24. BoertjevanBuuten

"Het gaat om banen." De zoveelste leugen van Rutte: het gaat om schaalvergroting en