• No results found

We willen bijdragen tot het beheersen van de verkeersonveiligheid en engageren ons om de doelstellingen van Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid 2015 actief te ondersteunen en

LOKAAL INTEGRAAL VEILIGHEIDSPLAN

4. We willen bijdragen tot het beheersen van de verkeersonveiligheid en engageren ons om de doelstellingen van Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid 2015 actief te ondersteunen en

een actieve bijdrage te leveren aan het voorkomen van verkeersongevallen of het

verminderen van de gevolgen ervan.

3.2 Strategisch veiligheids- en preventieplan.

Roeselare tekende in 1996 in op de federale financiering in het kader van de drugplannen. In 2007 werden deze hervormd naar de veiligheids- en preventieplannen waarin meerdere fenomenen konden ingeschreven worden. Gezien de financiële beperkingen van het plan werden voor de periode 2007-2010 enkel acties in het kader van drugs ingeschreven. Het SVPP 2007-2010 werd gedurende 2011-2012-2013 zonder inhoudelijke wijzigingen verlengd.

Voor de periode 2014-2017, verlengd met 2018-2019 en 2020, lanceerde de federale regering vernieuwde Strategische veiligheids- en preventieplannen die aan onderstaande doelstellingen moeten voldoen :

1. een preventiebeleid ontwikkelen dat voldoet aan de prioriteiten van de kadernota Integrale veiligheid en/ of het lopende nationaal veiligheidsplan

2. de aanwerving van preventie-en veiligheidspersoneel toelaten met het doel het preventiebeleid bedoeld in 1° of de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties toe te passen

3. de investeringen verzekeren teneinde de openbare ruimte met name door middel van techno-preventieve tools te beveiligen.

Ter realisatie van deze doelstellingen wordt aan de stad Roeselare in het kader van het strategisch veiligheids-en preventieplan € 40 831,43 toegekend. Daarbovenop wordt € 11 412,36 ter beschikking gesteld voor de aanwerving van 2 VTE gemeenschapswachten.

De stad is reeds lange tijd vragende partij naar een inhoudelijke en financiële verbreding van het SVPP. Om deze vraag kracht bij te zetten bood de nieuwe projectperiode de opportuniteit om het SVPP nader te laten aansluiten bij de prioriteiten van het zonaal veiligheidsplan (vermogensdelicten, drugs en overlast: eveneens opgenomen in het nationaal veiligheidsplan) en op deze fenomenen een integraal en geïntegreerd beleid te voeren.

In het kader van het strategisch veiligheids-en preventieplan worden op onderstaande fenomenen ingezet:

1. De criminaliteit tegen goederen - Inbraak

- Diefstal van en in auto’s - Gauwdiefstal

- Fietsdiefstal - Winkeldiefstal

2. Druggerelateerde maatschappelijke overlast 3. Geweld in schoolmilieu

4. Sociale overlast

5. Administratief sanctioneerbare overlast 6. Gewelddadige radicalisering

7. Cybercriminaliteit.

4. Doelstellingen

4.1 Interne organisatie afgestemd op een integrale en geïntegreerde werking

De afgelopen jaren is de stadsstructuur grondig hertekend met oog op een performante werking.

Een integrale en geïntegreerde werking wordt hierbij, ook op het vlak van veiligheidsbeleid, vooropgesteld. Daartoe worden specifieke overlegorganen en communicatiekanalen gecreëerd.

4.1.1. Versterking van politie en gemeenschapswachten

Een afgestemde werking tussen politie en de uitgebreidere equipe gemeenschapswachten (ACT- 11894) staat hierbij centraal. Dit door het verduidelijken van het takenpakket van de wijkinspecteur in relatie met de gemeenschapswachten (ACT- 11893).

Daarenboven wordt de inzet van de preventiewerkers verder uitgebouwd (ACT-11781). De outreachende capaciteit wordt beter op elkaar afgestemd waarbij een gecoördineerde

samenwerking centraal staat. Hierbij wordt geïnvesteerd in een decentrale werking (ACT- 11788).

Problemen worden hierdoor vroegtijdig gedetecteerd, doorverwezen en gericht opgevolgd door de dienst Samenleven. Voor de complexere dossiers van overlast en structurele overlast1 wordt de casemanager-buurtbemiddeling ingezet (ACT-11896).

4.1.2 Multidisciplinair overleg en beleidsplanning

De kerngroep integrale veiligheid wordt het forum waarop veiligheidsproblemen gemonitord en aangepakt worden. Hiertoe worden politie, brandweer, noodplanning en stad (preventiediensten, gemeenschapswachten,…) gegroepeerd(ACT-11779). Specifieke aandacht gaat naar een integrale benadering van sociale veiligheid, fysieke veiligheid en openbare veiligheid. Er wordt stadsbreed werk gemaakt van het wegnemen van structurele oorzaken van onveiligheid en het beheersen van risico’s van dader- of slachtofferschap.

Het lokaal drugoverleg bewaakt de uitvoering van het drugbeleidsplan (ACT-11906), met inbreng van projectuitvoerders , welzijnsdiensten, sociale begeleiders, scholen en drugpreventiewerker.

Hierbinnen wordt informatie gedeeld, signalen aangepakt en ingezet op situaties van

maatschappelijke achterstelling, vroegdetectie bij schoolgaande jeugd, begeleiding van jonge ouders en ontwrichte gezinnen en zorgwekkende zorgmijders. Met projectuitvoerders worden

beheersovereenkomsten afgesloten die een nauwe opvolging waarborgen. Dit overleg wordt ook intergemeentelijk vormgegeven binnen de politiezone (ACT-11909).

Door multidisciplinair overleg wordt (cfr project R-ACT) wordt de hulpverlenende aanpak binnen een overlastproblematiek structureel ingebed (ACT- 11898). Deze aanpak wordt als inspiratiebron gezien voor de oprichting van een (intergemeentelijk) “family justice center” om intra familiaal geweld en complexe gezinssituaties doeltreffend aan te pakken (ACT- 11897).

Bestaande samenwerkingsverbanden en protocollen worden geactualiseerd. De stad stimuleert deze actualisering van de protocollen waarin ze een ondersteunende rol vervult (vb protocol tussen parket en onderwijs).

1 Een complexe melding samenleven is (het ervaren van) een ernstige verstoring van het samenleven, die een multi-disciplinaire aanpak vergt om het probleem meer beheersbaar te maken in zijn verschillende

tijdsdimensies (KT-MLT en LT).

De lokale integrale veiligheidscel (LIVC-R) zet, samen met de consulent (de)radicalisering en

polarisering, verder in op het vormingsaanbod deradicalisering voor onze lokale partners en het tijdig detecteren en tussenkomen bij radicaliseringssignalen via het meldpunt radicalisering (ACT-11782).

Een meerjarenbeleidsplan voor de brandweerzone MIDWEST krijgt vorm, met aandacht voor de aanpak van de D-100 (ambulances), het personeelskader, preventiebeleid, de werving van vrijwilligers en de infrastructuur van de bestaande brandweerpost te Roeselare (ACT-11919).

4.1.3 Technologische ondersteuning

Een efficiënte en effectieve organisatie speelt in op technologische opportuniteiten. Zo wordt binnen de politiezone RIHO het gebruik van bodycams en dashcams geïnitieerd (ACT-11891). Tevens wordt binnen de huidige vestiging van de politie- en brandweerzone de dispatching verder versterkt en ingericht als een veiligheidshuis met een centrale nood- en interventiekamer. Hier is in geval van rampen of noodsituaties permanent een moderne digitale en camera- ondersteunde

overleginfrastructuur aanwezig (ACT- 11785).

Er wordt een mobiel commandovoertuig in gebruik genomen dat kan worden ingezet bij calamiteiten en evenementen. Daarnaast wordt een nieuw politievoertuig met opklapbaar LED scherm

aangekocht voor signalisatie van omleidingswegen of evenementen (ACT-11786).

Het cameraschild in de binnenstad, waarvan de beelden 24/24 worden bekeken door de politiezone RIHO, wordt na de grote inspanningen van de voorbije jaren verder uitgebreid op advies van de politionele stuurgroep camera’s, met verdere inzet van nummerplaatherkenning (ACT-11789).

4.2 Dicht bij de burger

Roeselare is een veilige stad. Dit willen we zo houden door aanhoudende zichtbare inspanningen en initiatieven en in samenwerking met inwoners en bezoekers. Hierbij wordt eveneens ingezet op het verhogen van weerbaarheid van burgers en buurten.

4.2.1 Weerbare en actieve burgers

Zo wordt de sociale veiligheid versterkt door initiatieven te nemen die de participatie, cocreatie, het kwalitatief invullen van de openbare ruimte, signaalfuncties, weerbaarheid en veerkracht, projecten rond integratie en diversiteit en zinvolle vrijetijdsbesteding van jongeren te realiseren (ACT-11301).

Daarbij worden ook buurtinformatienetwerken of netwerken met sleutelfiguren gefaciliteerd (ACT- 11887). In het kader van Net RSL worden burgerinitiatieven ondersteund en begeleid ( ACT-11759), worden acties opgezet inzake tuin-en wijkcomposteren (ACT- 11767) en worden sensibiliserings- en communicatiecampagnes opgesteld. (ACT-11752 en ACT-11770). Via het meldpunt 1788 kunnen wijkbewoners problemen doorgeven aan de stadsdiensten voor snelle opvolging, onder meer door de netheidsbrigade (team van gemeenschapswachten, onderhoudsmedewerkers in samenwerking met de Mooimakers).

4.2.2 Geïnformeerde burgers

Om hun rol voor de burger duidelijker te maken wordt in een grotere naamsbekendheid en imagoversterking van de gemeenschapswachten voorzien (ACT-11895).

In samenspraak met de wijkcomités wordt de actie ‘Wie is je wijkagent’ communicatief vorm gegeven in elke wijk (ACT-11892). De mogelijkheid voor online-aangiftes via police-on-web wordt actiever gepromoot (ACT-11899) Om burgers nog beter te informeren bij rampen of noodsituaties wordt een campagne rond 112 en het Be-alert netwerk opgesteld. (ACT-11916).

Op vlak van preventieprojecten worden de lopende stadstrajecten inzake preventie tegen

cyberpesten, deradicalisering, drugspreventie, sexting, verkeersveiligheid, agressieweerbaarheid en preventie van fietsdiefstal verdergezet (ACT-11913). In de wijken worden informatiemomenten georganiseerd inzake veilig verkeer, samen met voorlichtingsacties over brand- en inbraakpreventie (ACT- 11288). Daarnaast wordt de diefstalpreventieadviseur beter bekendgemaakt en wordt een verdere uitdieping van dit advies via het certificaat inbraak veilig onderzocht (ACT-11915). Er wordt eveneens een actief beleid gevoerd om rookmelders te promoten (ACT-11920).

4.3 Veilige woon- en leefomgevingen

De stad wenst hierbij in te zetten op de aanpak van inbraken/diefstal, verdovende middelen, zwerfvuil/sluikstort, verkeerscriminaliteit, vandalisme, cybercriminaliteit, domicilie-en rechtspersonenfraude, nationaliteitskeuze en schijnhuwelijken.

4.3.1 Zichtbare aanwezigheid

De aanwezigheid van de politie in het stadscentrum wordt versterkt door de inplanting van de politiepost Roeselare in het nieuwe station (ACT-11787). We blijven de zichtbare aanwezigheid van de politie in het straatbeeld en in de wijken versterken door de grotere inzet van flexteams,

hondengeleiders en de wijkinspecteurs, zowel te voet als per fiets, met bijzondere aandacht voor de zogenaamde mijdplaatsen. Daartoe wordt onderzocht hoe de administratieve taken van de politie zo efficiënt mogelijk kunnen worden gereorganiseerd, zodat extra tijd vrijkomt voor het veldwerk (ACT-11890).

Door de verdere uitbouw van de lokale flexteams en de aanwezigheid van gerichte patrouilles wordt de veiligheid tijdens uitgaansmomenten verhoogd (ACT-11664).

Met de uitgebreidere equipe gemeenschapswachten wordt het mogelijk om gebiedsgericht te werken. Hierbij worden gemeenschapswachten en wijkinspecteurs partners in veiligheid binnen hun wijken en vormen ze een eerste aanspreekpunt voor de burger.

4.3.2 Fenomeengerichte aanpak

Om verkeersveiligheid in de buurt van schoolomgevingen en voor voetgangers en fietsers te verzekeren worden in het mobiliteitsplan infrastructurele maatregelen voorgesteld (ACT- 10991).

Om fietsdiefstallen nog sterker tegen te gaan worden in het actieplan fietsdiefstal preventieve, infrastructurele, curatieve en repressieve acties opgenomen. Er wordt geïnvesteerd in een chip-systeem waardoor fietsen sneller kunnen worden getraceerd bij diefstal (ACT-11889).

De politiezone RIHO engageert zich in haar zonaal veiligheidsplan 2020-2025 tot het bijdragen tot het maximaal voorkomen, detecteren en beheersen van de eigendomsdelicten in onze zone door een projectmatige, integrale en geïntegreerde aanpak.

In het kader van veilig uitgaan worden in overleg met de horeca ‘Respect voor RSL’

-sensibiliseringscampagnes opgezet in het kader van verantwoord uitgaan en om alcoholmisbruik, drugs en vandalisme/wildplassen tegen te gaan (ACT-11911). Tevens worden met de horeca-uitbaters en bewoners nieuwe afspraken gemaakt om geluidsoverlast in te perken en netheid te verzekeren (ACT-11912)

Inzake netheid wordt een netheidsplan opgesteld en opgevolgd via de netheidsindex (ACT- 11751), daarnaast wordt uitvoering gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst met OVAM (ACT-11768) die o.a. streeft naar het behalen van de restafvaldoelstellingen, de aanpak van zwerfvuil en sluikstort,

duurzaam bodembeleid. Afvalinzamelinfrastructuur wordt geoptimaliseerd in samenwerking met hogere overheden en private verkavelaars. Op gerichte plaatsen en in een krachtig investeringsplan worden extra ondergrondse afvalinfrastructuur en (slimme)vuilbakken voorzien(ACT-11756) en wordt de aandacht voor netheid bij infrastructuurontwikkeling versterkt (ACT-11758). Tevens wordt het openbaar toiletplan geactualiseerd (ACT-11764) en wordt het gebruik van herbruikbare bekers op evenementen ondersteund (ACT-11772)

Ook watersnood, droogte of brand kunnen voor onveiligheid zorgen. De verdere uitvoering van het waterbeheersingsplan (ACT-10500), het sneeuw- en dooi-overlastdraaiboek (ACT-11020) en het optimaliseren van de brandweer (ACT-11918) binnen de brandweerzone Midwest, zowel op vlak van personeel als infrastructuur, zijn prioriteit.

4.4. Krachtdadig optreden

Het handhavingsbeleid van de stad Roeselare stoelt op 8 principes.

1. Handhaven is meer dan sanctioneren

2. Finaliteit van handhaven: probleemoplossend

3. Opsplitsing tussen eerstelijns- en tweedelijnshandhaving

4. Dienst Samenleven: coördinatie handhavingsbeleid Openbare Overlast

5. Coördinatie tweedelijnshandhavingsbeleid door inhoudelijk verantwoordelijken 6. Vaststellingsbevoegdheid is functiegebonden

7. Handhaving binnen netheidsplan

8. Afgestemde overlegstructuren mbt handhaving

De mogelijkheden inzake bestuurlijke handhaving worden verdiept. Dit om de controle op woonkwaliteit, huisjesmelkerij, nacht- en belwinkels, volks – en voedingsgezondheid en het

horecavergunningenbeleid efficiënt te organiseren, alsook om rechtspersonen-, domicilie- en sociale fraude tegen te gaan. Samenwerking wordt aangegaan met inspectiediensten en het

arbeidsauditoraat (ACT-11900).

Als uitkomst van het handhavingsbeleid wordt een handhavingsequipe gecentraliseerd in afstemming tussen de politie (wijkinspecteurs, de gemeenschapswachten en stedelijke GAS vaststellers (ACT-11901).

Op het vlak van verkeer wordt een nultolerantie gehanteerd voor storend en gevaarlijk

parkeergedrag en snelheidsovertredingen begaan in de vaste zone 30 en de schoolomgevingen (ACT -11384). De politiezone RIHO bepaalt dan ook in haar zonaal veiligheidsplan als doelstelling ‘wij willen bijdragen tot het beheersen van de verkeersonveiligheid en engageren ons om de

doelstellingen van de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid 2015 actief te ondersteunen en een actieve bijdrage te leveren aan het voorkomen van verkeersongevallen of het verminderen van de gevolgen ervan.”. Hierbij wordt de focus gelegd op alcohol- en drugsgebruik in het verkeer, gordel-en gsmgebruik, onaangepast rijgedrag en snelheidsmisdrijven.

Op het vlak van overlast geldt een nultolerantie voor zwerfvuil, vandalisme en drugs (ACT- 11902).

Deze nultolerantie wordt weerspiegeld in het luik handhaving binnen het netheidsplan met duidelijke rollen voor de betrokken stadsdiensten en medewerkers. De gemeenschapswachten handhaven met preventieve waarschuwingen en gericht optreden bij slecht onderhouden voetpaden en de aanpak van hondenpoep en peuken wordt opgevoerd. De strijd tegen zwerfvuil wordt aangepakt met een nultolerantie, met een onmiddellijke beboeting de inzet van mobiele zwerfvuilcamera’s en waar nodig de aanpassing van het openbaar domein. Leegstand en verloedering van het openbaar domein worden streng beboet (ACT- 11754). De politiezone RIHO engageert zich in haar zonaal

veiligheidsplan tot het bijdragen tot het maximaal voorkomen, detecteren en beheersen van de overlast in onze zone door een projectmatige, integrale en geïntegreerde aanpak. Tevens is in het zonaal veiligheidsplan opgenomen dat de politiezone RIHO zich engageert tot het maximaal voorkomen, detecteren en beheersen van het fenomeen drugs in de zone door een projectmatige, integrale en geïntegreerde aanpak (ACT-11907). Zoals de laatste jaren als werd ingevoerd, zal het systeem van de onmiddellijke minnelijke schikking op evenementen of festivals worden verdergezet (ACT-11935).

De dienst samenleven wordt geheroriënteerd met een sterkere focus op de aanpak van openbare overlast en niet enkel gericht op initiatieven die het samenleven faciliteren. Conform de taakstelling van de gemeenschapswachten, en in afstemming met de kerngroep integrale veiligheid, wordt het handhavingsbeleid onder coördinatie van de dienst Samenleven krachtig begeleid. (ACT- 11903).

Het politiereglement wordt als dynamisch instrument ingezet en jaarlijks geactualiseerd als adequaat juridisch instrumentenkader om overlast aan te pakken.(ACT- 11904). Ook hier zal bij de handhaving gebruik gemaakt worden van GAS boetes en alternatieve maatregelen zoals werkopdrachten op het openbaar domein (ACT-11911).

Bij de handhaving inzake omgevingsvergunningen wordt een screening uitgewerkt van vergunningsplichtige activiteiten. In geval van klachten wordt geopteerd voor een adequate handhaving (ACT- 11905).