• No results found

4. Resultaten

4.3 Analyse data en samenstelling variabelen

4.3.2. Bevindingen factoranalyse met rotatietechniek (variomax)

Zoals uit het operationeel maken van de constructen (3.4) blijkt zijn de verschillende CE toepassingen (Pleitbezorging door inwoners, pleitbezorging door de eigen organisatie, co-creatie, inwoners als leverancier van ideeën, inwoners als promotors en WOM) separaat bevraagd op de in het onderzoeksmodel gehanteerde variabelen (bekend zijn met, belangrijk vinden van, hanteren, planvorming werkproces en planvorming organisatiestructuur, daadwerkelijke aanpassingen werkprocessen en organisatiestructuur).

De factoranalyse heeft tot doel om uit groepen van afzonderlijk gestelde vragen gemeenschappelijke factoren te herleiden, factoren die aansluiten bij het onderzoeksmodel. Onderzocht is met behulp van factoranalyse of afzonderlijk gestelde vragen te herleiden zijn naar een of een beperkt aantal aspecten (factoren). Gecontroleerd is of de ladingen van de items op de verschillende factoren hoog genoeg is om significant te zijn. Gecontroleerd is of de verschillende waarden die een item scoorde op verschillende factoren voldoende discriminerend zijn (verschil in waarden absoluut >= 0.2). In die gevallen waarin de factoranalyse in de component transformatie matrix uitkomsten tussen verschillende factoren gaf met een absolute waarde >= 0.3, is ter controle nog de Oblimin methode als rotatietechniek toegepast. Hierna volgt een beschrijving van de per set van items uitgevoerde factoranalyse en de resultaten.

a. Factoranalyse items die de bekendheid met CE toepassingen hebben gemeten. Uit deze factoranalyse blijkt dat er 2 factoren te onderkennen zijn: 1 factor op de items idee generator, co-creatie, promotor en WOM en de andere factor op de items pleitbezorging organisatie en pleitbezorging inwoners. Het verschil in waarden in de component transformatie matrix tussen de factoren is in absolute zin <= 0.3. Factoren zijn derhalve onderling discriminerend en convergeren intern van elkaar. Factoren mogen dan als variabele gehanteerd worden.

b. Factoranalyse items die de belangrijkheid van CE toepassingen hebben gemeten. Uit deze factoranalyse blijkt dat er 2 factoren te onderkennen zijn: 1 factor op de items pleitbezorging inwoners, promotor en WOM en de andere factor op het item pleitbezorging organisatie, idee generator en co-creatie. Het verschil in waarden in de component transformatie matrix tussen de factoren is in absolute zin <= 0.3. Factoren zijn derhalve onderling discriminerend en convergeren intern van elkaar. Factoren mogen dan als variabele gehanteerd worden.

c. Factoranalyse items die het hanteren van CE toepassingen hebben gemeten, toont aan dat er 1 factor aanwezig is voor alle bevraagde items (pleitbezorging organisatie, pleitbezorging inwoners, idee-generator, co-creatie en WOM).

d. De factoranalyse op de items die het maken van plannen om de organisatiestructuur aan te passen hebben gemeten, toont aan dat er 1 factor aanwezig is voor alle bevraagde items (pleitbezorging organisatie, pleitbezorging inwoners, idee- generator, promotor, co-creatie en WOM).

e. De factoranalyse op de items die het maken van plannen om de werkprocessen aan te passen hebben gemeten geeft als resultaat dat er 2 factoren te onderkennen zijn: 1 factor op de items pleitbezorging inwoners, pleitbezorging organisatie, idee-generator en co-creatie en de andere factor op de items promotor en WOM. Het verschil in waarden in de component transformatie matrix tussen de factoren is in absolute zin <= 0.3. Factoren zijn derhalve onderling discriminerend en convergeren intern van elkaar. Factoren mogen dan als variabele gehanteerd worden.

f. De factoranalyse op de items die het aanpassen van de organisatiestructuur aan te passen hebben gemeten, toont aan dat er 1 factor aanwezig is voor alle bevraagde items (pleitbezorging organisatie, pleitbezorging inwoners, idee- generator, promotor, co-creatie en WOM).

g. De factoranalyse op de items die het aanpassen van werkprocessen hebben gemeten, toont aan dat er 1 factor aanwezig is voor alle bevraagde items (pleitbezorging organisatie, pleitbezorging inwoners, idee- generator, promotor, co-creatie en WOM).

Met bovenstaande is aangetoond is dat factoren onderling discriminerend zijn en intern van elkaar convergeren. Ter controle van de factoranalyse resultaten is een Cronbach’s alpha toets uitgevoerd om de betrouwbaarheid te toetsten van de gevonden factoren. In tabel 9 zijn de richtlijnen opgenomen zoals die door George and Mallery (2003) worden geven:

TABEL 9

Cronbach’s alpha toets normen (George en Mallery (2003))

>= 0.9 >=0.80 >= 0.70 >= 0.60 >= 0.50 <= 0.50

Uitstekend Goed Acceptabel twijfelachtig onvoldoende onacceptabel

In tabel 10 (volgende bladzijde) worden de Cronbach’s alpha toetswaarden op de hiervoor bepaalde factoren en hun betekenis gegeven.

TABEL 10

Resultaten factoranalyse en Cronbach’s alpha toets

Onderzoeksmodel Factor of individueel Cronbach's alpha Betekenis

item toets waarde

Bekend zijn met CE toepassing Factor 1 0,755 op 4 items Het hanteren van deze factor

- Idee generator als samengestelde variabele uit deze 4 items, - Co-creatie is toegestaan, betrouwbaarheid is acceptabel tot goed - Promotor

- WOM

Factor 2 0,617 op 2 items Het hanteren van deze factor

-Pleitbezorging Organisatie als samengestelde variabele uit deze 2 items,

-Pleitbezoring Inwoners is toegestaan, betrouwbaarheid is twijfelachtig tot acceptabel Belangrijk vinden CE toepassing Factor 1 0,710 op 3 items Het hanteren van deze factor

-pleitbezorging inwoners als samengestelde variabele uit deze 3 items,

-Promoter is toegestaan, betrouwbaarheid is acceptabel tot goed

-WOM

Factor 2 0,618 op 3 items Het hanteren van deze factor

-pleitbezorging organisatie als samengestelde variabele uit deze 2 items,

-Co-creatie is toegestaan, betrouwbaarheid is twijfelachtig tot acceptabel -Idee-generator

Hanteren van CE toepassing 0,712 op 6 items Het hanteren van deze factor

als samengestelde variabele uit deze 6 items, is toegestaan, betrouwbaarheid is acceptabel tot goed Plannen organisatiestructuur 0,791 op 6 items Het hanteren van deze factor

aanpassen agv CE toepassingen als samengestelde variabele uit deze 6 items, is toegestaan, betrouwbaarheid is acceptabel tot goed Plannen werkprocessen Factor 1 0,736 op 4 items Het hanteren van deze factor

aanpassen agv CE toepassingen -pleitbezorging inwoners als samengestelde variabele uit deze 4 items, -pleitbezorging organisatie is toegstaan, betrouwbaarheid is acceptabel tot goed -Idee-generator

-Co-creatie

Factor 2 0,747op 2 items Het hanteren van deze factor

-Promotor als samengestelde variabele uit deze 2 items,

-WOM is toegstaan, betrouwbaarheid is acceptabel tot goed

Organisatie structuur aangepast 0,808 op 6 items Het hanteren van deze factor

agv CE toepassingen als samengestelde variabele uit deze 6 items,

is toegestaan, betrouwbaarheid is goed Werkprocessen aangepast 0,790 op 6 items Het hanteren van deze factor

agv CE toepassingen als samengestelde variabele uit deze 6 items,

is toegestaan, betrouwbaarheid is acceptabel tot goed

De factoranalyse en de Cronbach’s Alpha meting tonen aan dat de componenten “bekend zijn met de kansen voor CE toepassingen” en “belangrijk vinden van de CE toepassingen” als afzonderlijke constructen herkenbaar zijn.

Het component “belangrijk vinden van de CE toepassingen” geeft 2 onderscheidende factoren: 1 factor op de items pleitbezorging inwoners, promotor en WOM en de andere factor op het item pleitbezorging

organisatie, idee generator en co-creatie. De beide factoren zijn onderling discriminerend en convergeren intern van elkaar en mogen als separate variabele worden gehanteerd. Bij de beantwoording van deze component is gebruik gemaakt van een 7-punt Likertschaal waarvan de antwoorden de volgende score vertegenwoordigen: 1= geheel onbelangrijk, 2= onbelangrijk, 3= enigszins onbelangrijk, 4= neutraal, 5= enigszins belangrijk, 6= belangrijk en 7= uiterst belangrijk.

De factor op de items pleitbezorging inwoners, promotor en WOM kent een gemiddelde van 5,15 met een standaard deviatie van 0,83. 83,5% van de respondenten gaven in hun antwoord aan dat zij de CE

toepassingen pleitbezorging inwoners, promotor en WOM enigszins belangrijk tot uiterst belangrijk vinden.

De factor op de pleitbezorging organisatie, idee generator en co-creatie kent een gemiddelde van 5,83 met een standaarddeviatie van 0,63. 95,6% van de respondenten gaven in hun antwoord aan dat zij de CE

toepassingen pleitbezorging organisatie, idee generator en co-creatie enigszins belangrijk tot uiterst belangrijk vinden.

Hypothese 1, waarin gesteld is dat het belangrijk vinden van de kansen van CE toepassingen door de Noord-Nederlandse gemeenten wordt gevoeld, wordt op basis van bovenstaande uitkomst en analyse ondersteund.

De component “bekend zijn met CE toepassingen” geeft sterke lading op 2 factoren: 1 factor op de items idee generator, co-creatie, promotor en WOM en de andere factor op de items pleitbezorging organisatie en pleitbezorging inwoners. De beide factoren zijn onderling discriminerend en convergeren intern van elkaar en mogen als separate variabele worden gehanteerd. Bij de beantwoording van deze component is gebruik gemaakt van een 7-punt Likertschaal waarvan de antwoorden de volgende score vertegenwoordigen: 1= geheel onbekend, 2= onbekend, 3= enigszins onbekend, 4= neutraal, 5= enigszins bekend, 6= bekend en 7= uiterst bekend.

De factor op de items idee generator, co-creatie, promotor en WOM kent een gemiddelde van 4,69 met een standaard deviatie van 1,03. 64,8% van de respondenten gaven in hun antwoord aan dat zij enigszins bekend tot uiterst bekend zijn met de CE toepassingen idee generator, co-creatie, promotor en WOM.

De factor op de items pleitbezorging organisatie en pleitbezorging inwoners kent een gemiddelde van 4,01 met een standaarddeviatie van 1,02. 51,6% van de respondenten gaven in hun antwoord aan dat zij enigszins bekend tot uiterst bekend zijn met de CE toepassingen pleitbezorging organisatie en pleitbezorging inwoners.

Hypothese 2, waarin gesteld is dat Noord-Nederlandse gemeenten bekend zijn met de kansen van CE toepassingen, wordt op basis van bovenstaande uitkomst en analyse ondersteund.