• No results found

Besluitvorming ten aanzien van het gebruiksplan

Besluitvorming wijkkerkenraad van 25 mei 2020

Het PKN-protocol van 29 mei 2020 geeft aan dat er maximaal 30 gemeenteleden (exclusief medewerkers) bij een kerkdienst aanwezig mogen zijn. Tot de medewerkers behoren de voorganger, de ouderling en diaken van dienst, de pianist/organist, de koster(s), de beameraar(s) en, indien aanwezig, de solist en de tolk gebarentaal.

Op zondag 14 juni is bij wijze van proef voor de eerste maal weer een kerkdienst gehouden met kerkenraadsleden en medewerkers tot een maximum van 30 personen. Tevens is besloten de samenzang, in afwachting van de uitkomsten van een extern onderzoek, nog niet toe te staan. Vooralsnog lijkt het zingen een mogelijke bron van besmetting te zijn.

Besluit wijkkerkenraad van 9 juni 2020 tot vaststelling van het gebruiksplan (versie 1.0)

Met de vaststelling van het gebruiksplan is voor iedere bezoeker van de Ichthuskerk, al dan niet kerkganger, duidelijk dat onze kerk de voorschriften en richtlijnen van de overheid en het PKN-protocol toepast en toeziet op de naleving daarvan.

Daarmee geven wij als kerk aan het belang te onderschrijven van de doelstellingen van het overheidsbeleid over de bescherming van de kwetsbare medemens en het voorkomen van overbelasting van de zorg. Dit is in lijn met het derde gezamenlijk Communiqué van Boeddhistische Unie Nederland, Hindoeraad Nederland, Contactorgaan Moslims en Overheid, alsmede Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (waarin ook de PKN is vertegenwoordigd) over versoepeling van de religieuze en levensbeschouwelijke bijeenkomsten (juli 2020).

Voorts is besloten vanaf zondag 5 juli kerkdiensten met gemeenteleden te houden.

De diensten op 21 en 28 juni zijn online vieringen. De tweede helft van juni wordt gebruikt om de details van het gebruiksplan verder te regelen en uit te werken, mede aan de hand van de ervaringen op zondag 14 juni.

Besluit wijkkerkenraad van 14 juli 2020 tot vaststelling van het herziene gebruiksplan van 15 juli 2020 (versie 2.0)

De kerkenraad heeft op 14 juli kennisgenomen van de richtlijnen van het RIVM voor samenzang tijdens kerkdiensten en koorrepetities:

● Gezondheidscheck van de aanwezigen aan de hand van de triage-vragen;

● Verplichte registratie van kerkgangers, ook bij diensten met minder dan 100 mensen;

● Kerkgangers houden in beginsel minimaal 1,5 meter afstand van elkaar met de stoelen bij voorkeur in zigzagopstelling;

● Goede ventilatie van de ruimten gedurende 24 uur per dag is van wezenlijk belang;

● Regelmatig en afdoende luchten van de ruimte. Ramen, luiken of deuren worden zo tegen elkaar open gezet dat er een flinke luchtstroming of luchtcirculatie ontstaat.

In zijn vergadering van 14 juli heeft de kerkenraad een uitvoerige uiteenzetting gekregen over de uitkomsten van het onderzoek inzake de ventilatiemogelijkheden voor samenzang en koorrepetitie waarvan in hoofdstuk 1 sprake is.

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 6 Versie 6.0. 17 december 2020

Deze uitkomsten laten zich als volgt omschrijven.

A. Samenzang is mogelijk:

● met 130 personen in de kerkzaal tijdens een reguliere kerkdienst van maximaal 1,5 uur en circa 24 minuten zang. Bedenk hierbij dat het aantal personen dat de dienst kan bijwonen, gelet op de norm van 1,5 meter, rond de 100 ligt (inclusief de

medewerkenden);

● met maximaal 34 personen en een voorganger in de Chagallruimte met een 1,5 meter opstelling tijdens een Chagallviering van maximaal 1 uur en 7 minuten zang.

B. Koorrepetitie:

● met maximaal 50 leden in de kerkzaal gedurende 45 minuten (= circa 30 minuten zang).

Vervolgens dient de zaal 20 minuten te worden gelucht waarna de repetitie kan worden voortgezet.

Na bespreking hiervan acht de kerkenraad de conclusie gerechtvaardigd dat hervatting van de samenzang en koorrepetities met ingang van 15 juli 2020 verantwoord is. Dit met inachtneming van hetgeen bij A en B is beschreven. Gewezen is op het advies van het RIVM van 30 juni 2020. Daaruit blijkt dat nog altijd niet duidelijk is welke rol de aerosolen spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Om die reden blijft behoedzaamheid, aldus het RIVM, geboden.

● De kerkenraad onderschrijft nadrukkelijk dit RIVM-advies. Op grond daarvan is besloten het aantal uit te nodigen kerkgangers voor een dienst in de kerkzaal voorlopig te stellen op 50 (exclusief de medewerkenden) en de samenzang en solozang met elkaar af te wisselen. We zingen op ingetogen wijze. Als te zijner tijd wordt besloten ook weer Chagallvieringen te houden, zal worden bepaald hoeveel personen in de gelegenheid worden gesteld de viering bij te wonen.

● Met deze opstelling zoekt de kerkenraad niet meteen de uiterste grens op van wat nog veilig kan. Bij de digitale aanmelding voor het bijwonen van een dienst in de kerkzaal en de viering in de Chagallruimte wordt men geattendeerd op de triage-vragen. Dat vindt nogmaals plaats bij binnenkomst in de kerk.

● De beheerders van de Ichthuskerk overleggen met de besturen van de koren over het aantal koorleden dat op een verantwoorde wijze aan de repetitie kan deelnemen.

Voorts is op 14 juli 2020 besloten weer de mogelijkheid te bieden van:

● het verzorgen van de Bijbellezing door de lector;

● kinderopvang, kindernevendienst en tienerdienst;

● koffiedrinken na de kerkdienst.

In beginsel is de ingangsdatum van deze onderdelen van ons kerkzijn eveneens 15 juli 2020. Er kunnen redenen zijn een latere datum te hanteren. Zie hiervoor meer specifiek het vervolg van het gebruiksplan. Op de kinderopvang, de kinderneven dienst en de tienerdienst is het protocol van toepassing zoals benoemd in hoofdstuk 1.

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 7 Versie 6.0. 17 december 2020

Besluit wijkkerkenraad van 13 oktober 2020 tot vaststelling van het herziene gebruiksplan van 13 oktober 2020 (versie 3.0)

De kerkenraad heeft kennisgenomen van de maatregelen van de rijksoverheid van

28 september, de noodverordening van de voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden van 29 september en de adviezen van de PKN van 30 september en 5 oktober. Deze gelden vooralsnog tot en met het einde van oktober.

De kerkenraad heeft de navolgende besluiten genomen.

● Uitgangspunt is en blijft dat bij de besluitvorming over de maatregelen en de adviezen de kerkenraad niet de grenzen opzoekt van hetgeen is toegestaan.

● De viering van de Maaltijd van de Heer op 25 oktober zal plaatsvinden op de wijze zoals die is vermeld onder 5.4.1. van het gebruiksplan. Het voornemen van de wijkkerkenraad van 28 september om de Maaltijd van de Heer te vieren op de wijze van de Oosterkerk verdraagt zich bij nader inzien niet met de geldende coronamaatregelen waaronder de verplichte placering en het streven beweging in de kerkzaal zoveel mogelijk te beperken.

● Het maximum aantal kerkgangers dat een dienst kan bijwonen is vastgesteld op 30 personen. Volgens de PKN worden onder personen verstaan: volwassenen. Daarbij worden niet meegeteld: a) de medewerkenden; b) de kinderen in de basisschoolleeftijd en c) de tieners. Zij zijn slechts voor korte tijd in de kerkzaal aanwezig. Eenmaal per 14 dagen is er kindernevendienst, basiscatechese en tienerdienst.

● Bij de vaststelling van het genoemde aantal kerkgangers is rekening gehouden met de waargenomen uitingen in de samenleving over de mogelijkheden die de kerken wordt geboden in relatie tot hetgeen is toegestaan voor het merendeel voor niet-kerkelijke samenkomsten en activiteiten.

● De medewerkenden zijn vermeld in de zondagsbrief of op het liturgieblad.

● Samenzang en zacht zingen zijn vooralsnog niet toegestaan. De medewerking van een solist (maximaal 5 solisten) blijft mogelijk. Hij/zij houdt ten minste 5 meter afstand van de gemeenteleden. De solist of de zanggroep neemt plaats rechts op het liturgisch centrum, gezien vanuit de kerkzaal.

● De responsies, het Onze Vader en het Amen na de zegen kunnen worden uitgesproken.

● Tijdens het lopen in de kerk draagt iedereen een mondkapje d.w.z. bij binnenkomst en bij het verlaten van de kerk. Tijdens de viering zelf kan het kapje worden afgedaan. Ook de ambtsdragers dragen bij het lopen aan het begin en het einde van de dienst een mondkapje, maar niet als zij van of naar het liturgisch centrum gaan of daarop een rol hebben.

● Allen houden zich voorts strikt aan:

- de 1,5 meter norm;

- het van tevoren reserveren (= de verplichte registratie);

- de placering d.w.z. dat bij binnenkomst een vaste zitplaats wordt aangewezen;

- de gezondheidscheck, d.w.z. het beantwoorden van vragen of sprake is van symptomen van het coronavirus;

- het desinfecteren van de handen in de hal van de kerk.

● Kerkgangers die zich niet tevoren hebben aangemeld kunnen in beginsel de kerkdienst niet bijwonen. Dat kan alsnog indien kort voor aanvang van de dienst blijkt dat er minder dan 30 mensen aanwezig zijn. Zij zullen nadrukkelijk worden gevraagd zich voortaan wél aan te melden.

● Indien in een kerkdienst een afkondiging van overlijden is, worden voor de naaste familieleden enkele stoelen vrijgehouden.

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 8 Versie 6.0. 17 december 2020

● Voor een uitvaartdienst geldt volgens de rijksoverheid niet het maximum van

30 personen. Het aantal personen dat maximaal aanwezig kan zijn bij een uitvaartdienst wordt bepaald door de 1,5 meter norm. Ook hier geldt dat niet de grens wordt

opgezocht wat formeel is toegestaan.

● Dit houdt in dat in de kerkzaal van de Ichthuskerk ongeveer 100 personen (excl. de medewerkenden) een uitvaartdienst kunnen bijwonen. Verplicht zijn (zo mogelijk) het reserveren, het placeren en de gezondheidscheck aan de hand van de triagevragen.

● Voor de uitvaartdienst gelden dezelfde (overige) regels als voor de reguliere kerkdienst.

● Als de condoleance ook in de Ichthuskerk plaatsvindt, zijn hiervoor dezelfde regels als voor de uitvaartdienst van toepassing.

● Het aantal aanwezigen in een huwelijksdienst is maximaal 30 (excl. medewerkenden).

Voor het overige gelden daarbij dezelfde regels als voor een reguliere kerkdienst.

● Op het gebruik van de kerkzaal door R.E.A.P. Church op zondagmiddag zijn dezelfde bepalingen van toepassing die gelden voor onze wijkgemeente.

● Er wordt zeer terughoudend omgegaan met het elkaar ontmoeten in vergaderingen en bijeenkomsten. Het advies is dit zoveel als mogelijk digitaal te realiseren tenzij fysiek contact wezenlijk is.

● De inloop van Open Ichthus op woensdagmorgen kan blijven doorgaan. Dit met

inachtneming van wet- en regelgeving, maatregelen en adviezen van de rijksoverheid.

● Met de koren die in ons kerkgebouw repeteren en met de overige huurders/gebruikers van de ruimten in ons kerkgebouw, worden/zijn vanuit beheer specifieke afspraken gemaakt. Deze zijn gebaseerd op de daarvoor geldende maatregelen van de

rijksoverheid en de bepalingen in de noodverordening van de voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden.

Besluit wijkkerkenraad van 10 november 2020 tot vaststelling van het herziene gebruiksplan van 10 november 2020 (versie 4.0)

De kerkenraad heeft kennisgenomen van de maatregelen van de rijksoverheid van 3 en 6 november inzake de tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown. Ook van de nood-verordeningen van de voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden van 4 en 9 november en de adviezen van de PKN van 4 november. Deze gelden vooralsnog tot en met 18

november.

De kerkenraad heeft het navolgende overwogen.

Het Kabinet heeft de oproep gedaan zoveel mogelijk thuis te blijven en niet-noodzakelijke reizen te vermijden. Dit om het aantal besmettingen met het coronavirus zo snel mogelijk te laten dalen.

Besproken is wat deze oproep betekent voor de kerkdiensten en andere kerkelijke en niet-kerkelijke bijeenkomsten/vergaderingen/activiteiten. Afschalen naar minder dan 30 kerk-bezoekers (excl. medewerkers) of dit aantal handhaven omdat het, juist in deze tijd, zo belangrijk is dat mensen fysiek in een dienst bij elkaar kunnen komen als bron van hoop, licht en uitzicht in deze onzekere en zorgvolle omstandigheden.

Besloten is te kiezen voor het laatste. Dit betekent dat maximaal 30 mensen op zondag-morgen in de kerkzaal de kerkdienst kunnen bijwonen. Dit aantal is exclusief de op het liturgieblad vermelde medewerkers. Daarbij is meegewogen dat de PKN geen aanleiding heeft gezien aanvullende c.q. nieuwe adviezen en/of richtlijnen te geven voor de

kerkdiensten. De kerkenraad is evenwel van oordeel dat het passend is om in de geest van de rijksmaatregelen het aantal medewerkenden aan een dienst (weer) te verminderen.

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 9 Versie 6.0. 17 december 2020

Ook is nogmaals de noodzaak benadrukt de reeds bestaande maatregelen en genomen besluiten strikt na te leven en deze waar nodig te wijzigen en/of aan te vullen.

De besluiten (reeds mededeling van gedaan in de zondagsbrief van 8 november).

● Het aantal medewerkers wordt (weer) beperkt. Dit houdt in dat de ouderling en de diaken de bijbellezing verzorgen (in plaats van de lector), er geen collectant is en dat de bloemengroet wordt verzorgd door de ouderling van dienst (aankoop en bezorgen na de dienst).

● Alle kinderen in de basisschoolleeftijd die de kindernevendienst bezoeken en de tieners voor de tienerdienst gaan na aankomst bij de kerk rechtstreeks naar hun ruimten. Kort vóór de zegen komen zij allen in de kerkzaal voor het ontvangen van de zegen. Voor hen zijn zitplaatsen beschikbaar.

● De tieners (vanaf 13 jaar) dragen bij het lopen een mondkapje. Zij kunnen het mondkapje afdoen wanneer zij zitten.

● Kerkelijke bijeenkomsten, vergaderingen en activiteiten worden zoveel mogelijk online gehouden, tenzij fysiek bij elkaar komen zeer wezenlijk is.

● In verband met de regels die gelden voor de groepsgrootte, kan de inloop op woensdagmorgen van 10.00-12.00 uur geen doorgang vinden.

● Bij het napraten op het kerkplein dient de groepsgrootte van maximaal 2 personen van verschillende huishoudens in acht te worden genomen.

● Vanuit beheer worden afspraken gemaakt met externe gebruikers van zaalruimten, waaronder de koren. Er is sprake van een zangpauze van twee weken voor de

repeterende koren met meer dan twee personen of één huishouden (zie Protocol van Koorwerk Nederland van 4 november 2020).

Benadrukt zijn de bestaande maatregelen en genomen besluiten.

● De 1,5 meter norm.

● Het van tevoren reserveren (verplichte registratie).

● De placering (iedereen wordt bij binnenkomst een vaste plaats in de kerk toegewezen).

● De gezondheidscheck (het beantwoorden van vragen of sprake is van symptomen van het coronavirus).

● Het desinfecteren van de handen met gel in de hal van de kerk.

● Geen samenzang. Medewerking van een solist of een zanggroep is mogelijk.

● Tijdens het lopen in de kerk, d.w.z. bij binnenkomst en bij het verlaten van de kerk, draagt iedereen een mondkapje. Gedurende de viering zelf kan het kapje worden afgedaan.

● Ook de ambtsdragers dragen bij het lopen aan het begin en het einde van de dienst een mondkapje, maar niet als ze van of naar het liturgisch centrum gaan of op het centrum een rol hebben.

● Geen koffie en thee in de kerk en op het kerkplein.

Besluit wijkkerkenraad van 8 december 2020 tot vaststelling van het herziene gebruiksplan van 8 december 2020 (versie 5.0)

De wijkkerkenraad heeft kennisgenomen van de inwerkingtreding ingaande 1 december 2020 van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19. De maatregelen om het coronavirus tegen te gaan worden niet meer in een noodverordening beschreven maar in ministeriële regelingen, zoals de Tijdelijke regeling maatregelen Covid-19. Deze regeling bevat een neutrale vertaling van de regels die al in de noodverordeningen stonden, zoals de regels over afstand houden. De wet geldt voor drie maanden maar de werkingsduur kan worden verlengd.

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 10 Versie 6.0. 17 december 2020

Op basis hiervan en met inachtneming van de adviezen van het “1,5meter-kerkzijn-team”

heeft de wijkkerkenraad de navolgende besluiten genomen.

● De bepalingen in de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 en de daarop gebaseerde

ministeriële regelingen zijn van toepassing op dit gebruiksplan, voor zover die betrekking hebben op kerkgebouwen. Het begrip “gezamenlijk huishouden” is met het van kracht worden van deze wet vervallen. Vanaf 1 december 2020 geldt de definitie: personen die op hetzelfde adres woonachtig zijn dan wel een voordeur delen. De veiligeafstandsnorm van 1,5 meter is in een dergelijke situatie niet van toepassing.

● Uitgangspunt blijft het besluit van de wijkkerkenraad om niet meer dan 30 volwassenen (excl. medewerkers vermeld op liturgieblad) tot de kerkdienst toe te laten. Kinderen in de basisschoolleeftijd en tieners worden niet meegeteld. Daarbij is overwogen dat zij maar voor korte tijd in de kerkzaal zijn (tot aan het kindermoment) en omdat het voor hen belangrijk is om het contact met de kerk zoveel mogelijk in stand te houden. Op de website en de zondagsbrief wordt de noodzaak van het tevoren aanmelden blijvend beklemtoond. Met dit besluit wordt binnen de grens gebleven van hetgeen is toegestaan (we zoeken niet “de randen op”).

● Voor huwelijks- en uitvaartdiensten in de kerk geldt het maximum aantal personen van 30 niet. Om redenen van veiligheid en gezondheid spreken we echter af dat voor een huwelijks- en uitvaartdienst in de kerkzaal maximaal 50 zitplaatsen beschikbaar zijn.

Daarmee doen wij recht aan het aantal toe te laten bezoekers van de reguliere

kerkdienst en ook aan het bijzondere karakter van een huwelijks- en een uitvaart-dienst.

De 50 zitplaatsen zijn bestemd voor familie en door de familie uitgenodigde gasten.

Medewerkers aan de dienst en, voor zover het een uitvaartdienst betreft, het personeel van de uitvaartonderneming behoren niet tot de 50 personen. Vanuit de familie wordt voorafgaand aan de dienst een overzicht gemaakt van de namen en

bereikbaarheidsgegevens van de familie en de gasten die de dienst bijwonen. Het zich houden aan het aantal van maximaal 50 aanwezige personen en het beschikbaar zijn op de dag van de uitvaart van het overzicht, zijn nadrukkelijk verantwoordelijkheden van het bruidspaar of de familie. Indien de naleving daarvan niet dan wel onvoldoende wordt toegezegd, dan heeft dit tot gevolg dat de huwelijks- of uitvaartdienst niet in de

Ichthuskerk kan worden gehouden en zal moeten worden uitgeweken naar een door het bruidspaar of de familie zelf gekozen locatie. De voorganger bespreekt het voor-gaande met het bruidspaar dan wel familie en/of uitvaartverzorger.

● Voor het veilig kunnen ondertekenen van de kaartgroet na de dienst, wordt op de sta-tafel desinfecterende gel gezet.

● Vanaf zondag 29 november verzorgt de lector weer de bijbellezing, wordt de bloemen-groet door een gemeentelid verzorgd en is ook de collectant weer in functie. Zij worden ook vermeld op het liturgieblad.

● Marga Verbeek en Ronald de Jonge bespreken de organisatie van de kindernevendienst en de tienersdienst tijdens de Advents- en Kerstperiode.

● In de Adventsperiode is er iedere zondag kindernevendienst. Normaal gesproken zijn er dan meer gezinnen in de kerk. Om ook andere gemeenteleden de mogelijkheid te bieden een dienst bij te wonen, worden de ouders gevraagd niet samen te komen. Om dezelfde reden wordt deze vraag ook aan de partner van een medewerker gesteld.

● Herbevestigd wordt het besluit tijdens de kerkdienst niet te zingen (ook niet zacht zingen). Wel zijn een gesproken acclamatie en medewerking van solist(en) mogelijk. Er wordt naar gestreefd de inzet van een zanggroep te beperken tot maximaal 5 personen met een minimale afstand van 5 meter ten opzichte van de overige kerkgangers.

● Ook na 1 december worden de bestaande afspraken over het gebruik van het mond-kapje gehandhaafd.

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 11 Versie 6.0. 17 december 2020

● De bijeenkomsten van Open Ichthus op dinsdagmiddag, de inloop op woensdagmorgen (echter zonder lunch) en de maandelijkse ouderengesprekskring (ongeveer 11 deel-nemers) kunnen plaatsvinden. Het is voor het welzijn van de oudere gemeenteleden heel wezenlijk om elkaar juist nu te kunnen blijven ontmoeten. Dat kant kan op een veilige manier binnen de geldende overheidsmaatregelen: maximaal 30 personen per

zelfstandige ruimte (= een aparte zaal). Vanzelfsprekend gelden ook de voorwaarden:

registratie van namen en bereikbaarheidsgegevens, gezondheidscheck, treffen van hygiënemaatregelen, placering en de 1,5meter norm. Uitgangspunt is dat men zeer attent is op mogelijke corona-gerelateerde klachten. Bezoekersstromen van en naar die zalen moeten gescheiden zijn.

● Viering van de Maaltijd van de Heer op 3 januari 2021. Met instemming van de

wijkdiaconie zal de viering met brood en druivensap gehouden worden op de ingetogen en veilige wijze zoals die in de Protestantse Gemeente Benthuizen plaats vindt. Gebruik zal worden gemaakt van de bekertjes uit de Oosterkerk. Er zijn ook afspraken gemaakt over de inrichting van de kerkzaal.

● De noodzaak wordt onderkend om via de contactpersonen de diverse afspraken over

“hoe te handelen”, nog eens onder de aandacht te brengen.

● Als gevolg van de nieuwe wet is het verbod op onder meer zingen in groepsverband per

● Als gevolg van de nieuwe wet is het verbod op onder meer zingen in groepsverband per