• No results found

Betekenis van het gebruiksplan

Inleiding

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft op 13 mei 2020 het “Protocol kerkdiensten en andere kerkelijke bijeenkomsten” (verder genoemd: het protocol) beschikbaar gesteld.

Dit ter voorkoming van mogelijk verdere verspreiding van het coronavirus (Covid-19) door gebruik van kerkgebouwen.

Het protocol, nadien op onderdelen gewijzigd en aangevuld, bevat adviezen en richtlijnen om op een verantwoorde wijze kerkdiensten te houden, zo mogelijk met gemeenteleden.

Onder een kerkdienst wordt tevens verstaan een viering, een trouw- en uitvaartdienst en een Top2000-dienst. De adviezen en richtlijnen zijn ook van toepassing op andere

bijeenkomsten al dan niet kerkelijk van aard. De wijzigingen zijn op 1 juni, 1 juli, 15 juli, 13 oktober en 4, 9 en 20 november 2020 en 15 december ingegaan.

De PKN adviseert de kerkenraden niet de grenzen op te zoeken van wat kan en mag.

Online vieringen worden om redenen van gezondheid en veiligheid beschouwd als een goed en verstandig alternatief.

Op 15 december heeft het moderamen verklaard dat het zich goed kan voorstellen dat gemeenten gedurende de lockdown periode van 15 december tot en met (ten minste) 19 januari 2021 de voorkeur geven aan online vieringen. Wanneer men er voor kiest om toch samen te komen, zoals tijdens de kerstdagen, dan kan dit met maximaal 30 mensen.

Het moderamen verwijst daarvoor naar de brief van de voorzitter van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) aan de kerkgenootschappen van 15 december 2020.

Daaraan ligt ten grondslag de brief van de minister van justitie en veiligheid van gelijke datum.

De adviezen en richtlijnen zijn mede afkomstig van de overheid. Daartoe behoren onder andere de zogenoemde Basisregels voor iedereen en de richtlijnen van het RIVM over de te nemen hygiëne- en sanitaire maatregelen. Deze richten zich ook op mensen met een

kwetsbare gezondheid, aangeduid als de risicogroepen.

Grondslag van het gebruiksplan

Als een kerkenraad besluit om tijdens de coronacrisis naast de online kerkdiensten ook fysiek kerkdiensten en andere (kerkelijke) bijeenkomsten te houden, heeft de PKN aangegeven dat daarvoor een gebruiksplan behoort te worden vastgesteld. Dit is in de Ichthuskerk het geval. Om die reden heeft de wijkkerkenraad besloten het voorliggende gebruiksplan vast te stellen, in herziene versies. Het plan bevat de op de Ichthuskerk toegespitste uitwerking van de genoemde adviezen, richtlijnen en de noodverordeningen Covid-19 van de voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden.

Ingaande 1 december 2020 is de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 van toepassing en zijn de noodverordeningen vervallen. De door het Kabinet gegeven maatregelen zijn opge-nomen in ministeriële regelingen. Dit zijn: a) de Tijdelijke regeling maatregelen Covid-19 - een neutrale vertaling van de regels die al in de noodverordeningen stonden, zoals de regel over 1,5 meter afstand houden - en b) de Regeling aanvullende mondkapjes-verplichtingen Covid-19.

De bepalingen in deze wet en de ministeriële regelingen worden geacht deel uit te maken van dit gebruiksplan, voor zover die op kerkgebouwen, dus ook onze Ichthuskerk, van toepassing zijn.

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 3 Versie 6.0. 17 december 2020

Om een kerkdienst te mogen houden, behoren de aanwezigen een zitplaats te worden toegewezen, aangeduid als placeren. Er dient tussen de zitplaatsen een afstand van 1,5 meter te zijn. De kerkzaal van de Ichthuskerk heeft, gelet op deze norm, voor circa 100 personen een zitplaats.

Indien er sprake is van een fysieke kerkdienst met bezoekers, dan dienen deze zich vooraf aan te melden. Deze reservering is verplicht. Daarvan kan niet worden afgeweken. Aan de hand van specifieke triagevragen wordt nagegaan of de kerkgangers al dan niet

symptomen van COVID-19 vertonen. Dit is de gezondheidscheck.

Het begrip “gezamenlijk huishouden” is met het van kracht worden van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 vervallen. Vanaf 1 december 2020 geldt de definitie: personen die op hetzelfde adres woonachtig zijn dan wel een voordeur delen. De veiligeafstandsnorm van 1,5 meter is in een dergelijke situatie niet van toepassing.

Samenzang in kerkdiensten

De PKN roept de kerken (ook) in haar adviezen dringend op af te zien van gemeentezang en zacht zingen. Inzet van maximaal 5 solisten in een zigzagopstelling van 1,5 meter is toegestaan. De afstand van de solist(en) ten opzichte van de andere kerkgangers dient minimaal 5 meter te zijn. Het is de kerkenraad die met inachtneming van het advies van het “1,5 meter-kerkzijn-team” daarover een beslissing neemt.

Mocht samenzang of zacht zingen weer zijn toegestaan, dan zal dit mede afhangen van het aantal bezoekers dat in één van de risicogroepen valt. Ook factoren als leeftijd, grootte en mogelijkheden van het goed kunnen ventileren en luchten van het kerkgebouw, spelen daarbij een rol. Tevens geldt het PKN-protocol “Zingen in de kerk” van 7 juli 2020 dat op 28 september 2020 is aangescherpt op basis van de RIVM-richtlijnen (zie hoofdstuk 2).

Zingen in groepsverband. Als gevolg van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 is het verbod op onder meer zingen in groepsverband per 1 december omgezet in een dringend advies om niet in groepsverband te zingen. Reden hiervoor blijft dat zingen een bron van besmetting is, ook als mensen de coronamaatregelen goed in acht nemen. Dit betekent dat wordt afgeraden om in groepsverband te zingen in koren. Uitzondering vormen kinderen tot en met 12 jaar. Zie ook het bericht van Koornetwerk Nederland van 30 november 2020.

Onderzoek in de Ichthuskerk naar de ventilatiemogelijkheden

De bevindingen en de conclusies zijn op hoofdlijnen beschreven in hoofdstuk 2. Deze dienen ter motivering van het besluit van de kerkenraad van 14 juli 2020.

Onze beheerders hebben met de rekenhulp op www.eerstehulpbijventilatie.nl beoordeeld of in de kerkzaal, de Chagallruimte en de bovenruimten verantwoord kan worden gezongen en door koren kan worden gerepeteerd. Daartoe zijn ook de ventilatoren op het dak van de Ichthuskerk en de ventilatiemogelijkheden in het gebouw geïnspecteerd.

Kinderopvang, kindernevendienst, basiscatechese en tienerdienst Hierop is van toepassing het protocol:

https://jongprotestant.protestantsekerk.nl/nieuws/protocol-jeugdactiviteiten-in-coronatijd/(geactualiseerd op 4 november 2020).

Andere (kerkelijke) bijeenkomsten, zoals vergaderingen en toneeluitvoeringen Ook hiervoor gelden de genoemde algemene uitgangspunten en vereisten. De organisator van de bijeenkomst is verantwoordelijk voor de uitvoering en naleving daarvan.

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 4 Versie 6.0. 17 december 2020

Reikwijdte en actualisatie van het gebruiksplan

Het gebruiksplan geldt voor alle gebruikers van ruimten in en van de bij de Ichthuskerk behorende buitenruimten en wordt geactualiseerd indien daartoe aanleiding is. Het smal moderamen van de wijkkerkenraad is daarvoor verantwoordelijk met de voorzitter als aan-spreekpunt. Deze verantwoordelijkheid heeft eveneens betrekking op het informeren van allen die een taak hebben als beschreven in of voortvloeiende uit het gebruiksplan.

De wijkkerkenraad maakt de afspraken en neemt de besluiten met inachtneming van de opvatting en adviezen van het pastoresteam en het “1,5meter-kerkzijn-team”1. In beginsel neemt de voorzitter van de wijkkerkenraad het initiatief tot het bijeenkomen van deze gremia. Ook de leden hiervan kunnen dit doen.

Het gebruiksplan blijft van kracht zolang wet- en regelgeving en adviezen van de PKN dit noodzakelijk maken.

Vaststelling, inwerkingtreding en bekendmaking

De vaststelling van het geactualiseerde gebruiksplan van 17 december 2020 en de

inwerkingtreding daarvan per gelijke datum, betekenen dat het plan van 8 december 2020 niet meer van toepassing is.

De wijkgemeente is door middel van de zondags- en nieuwsbrief en publicatie op de website (www.pwzn.nl) geïnformeerd over het gebruiksplan. Het plan is ook in de

Ichthuskerk in te zien. Het gebruiksplan is ter kennisneming gestuurd naar de scriba van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Zoetermeer.

Het gemeentebestuur van Zoetermeer wordt geacht op de hoogte te zijn van het gebruiksplan. Dit door dezerzijdse toezending van het plan aan de gemeentelijke wijkregisseur.

Zoetermeer, 17 december 2020.

De wijkkerkenraad van de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord,

J.L. Sneep, voorzitter R. Wessels (scriba a.i.)

1 Aan het “1,5meter-kerkzijn-team” nemen deel: de voorzitter van de wijkkerkenraad (trekker) en vertegenwoordigers van het pastoresteam, de wijkdiaconie, de wijkraad van kerkrentmeesters (beheerders), de taakgroep publiciteit en het kostersteam.

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 5 Versie 6.0. 17 december 2020