• No results found

Beschrijving van de alternatieven en het versterkingstraject

In document MER FASE 1 DIJKTRAJECT ARCEN DEEL A (pagina 30-35)

De alternatievenafweging vindt voor de meeste thema’s op dijksectieniveau plaats. Voor enkele thema’s is de onderlinge samenhang tussen de dijksecties relevant, zoals voor ruimtelijke kwaliteit en rivierkunde. Hiervoor zijn deelgebieden opgesteld. In de volgende paragrafen worden de deelgebieden en de belangrijkste kenmerken van het huidige versterkingstraject kort behandeld.

Daarnaast worden per deelgebied de verschillende alternatieven benoemd. Deze alternatieven staan weergegeven in Figuur 10. Voor een uitgebreide omschrijving van de alternatieven wordt verwezen naar hoofdstuk 7 van dit MER.

Het dijktraject Arcen kan onderverdeeld worden in drie deelgebieden waarin sprake is van samenhang tussen de verschillende dijksecties. Voor Arcen zijn dit de deelgebieden:

• Zuid (dijksectie 1 tot en met 4);

• Midden (dijksectie 5 tot en met 7);

• Noord (dijksectie 8 en 9).

HWBP Noordelijke Maasvallei

31

Figuur 10 Alternatieven dijktraject Arcen F

32 3.3.1 Deelgebied Zuid

Deelgebied Zuid bestaat uit vier dijksecties. Het versterkingstraject begint ter hoogte van de

Looierweg. Vanaf hier loopt het traject via de N271 richting het noorden. Ten zuiden sluit het traject aan op hoge gronden. Deze hoge gronden hebben onvoldoende hoogte. Tussen dijkpaal 65.030 en 65.031 ligt een verholen kering. Dit is geen dijk maar een smalle natuurlijke hoogte. Deze is kwetsbaar door het smalle profiel. Van hieruit loopt het traject richting de Schans waar het

versterkingstraject afbuigt van de N271 en de weg de Schans volgt. Het huidige kruinniveau is circa NAP +17,0 meter. Met de nieuwe normering is deze hoogte onvoldoende. Er is een verhoging nodig tot circa 2,5 meter. Tussen de N271 en de Maas ligt een natuurgebied Barbara’s Weerd, onderdeel van het Natura 2000- gebied Maasduinen. Een deel van dit natuurgebied ligt op voldoende hoogte, de rest van het gebied heeft onvoldoende hoogte.

Figuur 11 Alternatieven deelgebied Zuid

Alternatieven deelgebied Zuid Dijksectie 1

1A Huidige kering versterken en aansluiting hoge grond 1B Korte aansluiting hoge grond, kasteeltuinen binnendijks 1C Korte aansluiting hoge grond, kasteeltuinen buitendijks Dijksectie 2

2A Huidige kering versterken 2B Kering westzijde langs de Schans Dijksectie 3

3A Huidige kering versterken, kistdam 3B Kering ruim langs watermolen 3C Kering strak langs watermolen

Dijksectie 4

4A Huidige kering versterken 4B Kering westzijde langs de Schans

In hoofdstuk 7 zijn de alternatieven beknopt toegelicht.

Indien er gekozen wordt voor alternatief 1C, komt er in de dijksecties 2 tot en met 4 geen dijkversterking. De huidige dijk in sectie 4 wordt afgegraven, op de dijken in secties 1 tot en met 3 bevindt zich de weg, daar blijft de huidige kering onveranderd.

3.3.2 Deelgebied Midden

Deelgebied Midden bestaat uit drie dijksecties. Het versterkingstraject begint vanaf dijkpaal 65.046 bij het plein van de Schanstoren. Het plein wordt gekenmerkt door een flauw buitentalud dat uitloopt naar een kleine haven. De huidige kruinhoogte van het plein is NAP + 16,5 meter. Vanaf het Schansplein loopt de kering langs het appartementencomplex tot en met het restaurant Alt Arcen.

Het appartementencomplex heeft een waterkerende muur. Tussen het complex en het restaurant liggen circa 10 woningen. Door de achtertuinen loopt een keermuur waarvan de bovenkant op NAP + 17,0 meter ligt. Vanaf Alt Arcen loopt de kering zigzaggend door de achtertuinen van de bewoners van de Maasstraat. In dit gedeelte ligt een demontabele wand van circa 135 meter, een keermuur van circa 720 meter en er zijn 6 coupures aanwezig in dit tracé. De demontabele wand heeft een

HWBP Noordelijke Maasvallei

33 drempelhoogte van circa NAP +16,25 meter en de hoogte van de keermuur is circa NAP + 17,0 meter. De demontabele wand wordt bij hoogwater opgebouwd tot de hoogte van de keermuur. Het deelgebied eindigt aan het einde van de keermuur.

Figuur 12 Alternatieven deelgebied Midden

Alternatieven deelgebied Midden Dijksectie 5

5A1 Huidige kering versterken, constructie met ophogen plein 5A2 Huidige kering versterken, constructie met zichtbehoud 5B Zelfsluitende kering in Schans/Raadhuisplein/Maasstraat Dijksectie 6

6A1 Rechttrekken huidig dijktraject, constructie zonder zichtbehoud

6A2 Rechttrekken huidig dijktraject, constructie met zichtbehoud

6B Zelfsluitende Kering in Schans/Raadhuisplein/Maasstraat Dijksectie 7

7A1 Rechttrekken huidig dijktraject, constructie zonder zichtbehoud

7A2 Rechttrekken huidig dijktraject, constructie met zichtbehoud

7B Zelfsluitende kering in Schans/Raadhuisplein/Maasstraat 7C1 Dijktraject langs Maas, dijk

7C2 Dijktraject langs Maas, verhogen tuinen 7C3 Dijktraject langs Maas, dijk en constructie

In hoofdstuk 7 zijn de alternatieven beknopt toegelicht.

3.3.3 Deelgebied Noord

Deelgebied Noord bestaat uit twee dijksecties. Het versterkingstraject begint bij dijkpaal 65.057. De huidige kering bestaat uit een dijk door agrarisch gebied. De dijk heeft een slank profiel met een kruinhoogte van NAP + 16,9 meter. De kering is met gras bekleed. Vanaf dijkpaal 65.066 ligt er een verharde weg buitendijks. Vanaf dijkpaal 65.073 ligt een verholen kering (een natuurlijke smalle hoogte) ter hoogte van de Maasstraat. Deze is echter nooit als zodanig ontworpen. De dijk heeft een hoogte van circa NAP + 16,8 meter. Binnenwaarts loopt de grond verder op ten opzichte van de kruin. Ter hoogte van dijkpaal 65.083 heeft de provincie een drempel laten aanleggen in verband met toekomstige aansluiting op hoge grond. Formeel gezien is de kering hier lager.

34 3.3.4 Beken

In het dijktraject Arcen ligt de Lingsforterbeek. Voor deze beek speelt een beekherstelopgave (zie hoofdstuk 2.3). De werkzaamheden voor de dijkversterking in het dijktraject Arcen worden daarom gecombineerd met het vispasseerbaar maken van de Wijmarsche watermolen.Hiervoor zijn twee mogelijkheden: technisch en natuurlijk. De Wijmarsche watermolen bevindt zich op de grens van de dijksecties 3 en 4 (in deelgebied Zuid).

Figuur 14 Overzicht van de dijksecties 3 en 4 met de locatie van de Wijmarsche watermolen

Alternatieven beken

Beek 1 Natuurlijke vispassage Beek 2 Technische vispassage

In hoofdstuk 7 zijn de alternatieven beknopt toegelicht.

Figuur 13 Alternatieven deelgebied Noord

Alternatieven deelgebied Noord Dijksectie 8

8A Huidige kering versterken

8B Systeemmaatregel, nauwe doorstroomopening 8C Systeemmaatregel, brede doorstroomopening Dijksectie 9

9A Huidige kering versterken 9B Korte route naar hoge grond

In hoofdstuk 7 zijn de alternatieven beknopt toegelicht.

HWBP Noordelijke Maasvallei

35

In document MER FASE 1 DIJKTRAJECT ARCEN DEEL A (pagina 30-35)