• No results found

5. Onderzoeksresultaten

5.1. Beschrijvende statistiek

Op basis van de verzamelde data omtrent de mate van risicoverslaggeving van chemische ondernemingen wereldwijd is inzicht verkregen in welke landen en werelddelen veel

rapporteren op het gebied van risico’s en welke landen en werelddelen niet. Er is zowel in kaart gebracht hoeveel woorden een organisatie aan risicoverslaggeving besteedt, als aan de

verhouding van risicoverslaggeving ten opzichte van het gehele jaarverslag over 2010. 5.1.1. De mate van risicoverslaggeving (gemeten in het aantal woorden)

Hieronder zijn allereerst de uitkomsten per werelddeel van het gemiddeld aantal woorden dat in het jaarverslag 2010 gewijd is aan risicoverslaggeving weergegeven:

Figuur 5: Gemiddeld aantal woorden besteed aan risicoverslaggeving per werelddeel.

Uit figuur 5 kan worden geconcludeerd dat de chemische organisaties die gevestigd zijn in het werelddeel Noord-Amerika het meeste aantal woorden besteden aan risicoverslaggeving. Op de tweede plaats volgt Europa en op de derde plaats Australië. Chemische organisaties in Azië rapporteren, ten opzichte van de andere werelddelen, gemiddeld het minste aantal woorden op het gebied van risicoverslaggeving. Hieronder volgen een tweetal figuren (6 & 7) die inzoomen op de werelddelen Noord-Amerika en Azië om te zien hoe de verhoudingen tussen de landen in die werelddelen zijn.

36

Wat opvalt indien ingezoomd wordt op het werelddeel Noord-Amerika en gekeken wordt naar de verhoudingen onderling, is dat chemische organisaties die gevestigd zijn op de Kaayman Eilanden weinig woorden besteden aan risicoverslaggeving ten opzichte van de Verenigde Staten en Canada. Vooral Canada wijdt gemiddeld veel woorden aan risicoverslaggeving, ruim vier keer zoveel als de Kaayman Eilanden. Dit geldt ongeveer eveneens voor de Verenigde Staten.

Figuur 6: Gemiddeld aantal woorden besteed aan Risicoverslaggeving In het werelddeel Noord-Amerika.

Binnen Azië zijn de onderlinge verschillen eveneens groot. Zo besteedt Rusland gemiddeld meer dan twee keer zoveel woorden aan risicoverslaggeving dan China, die volgt op de tweede plaats. Rusland is, in vergelijking met andere landen uit andere werelddelen, het enige land in Azië dat een vergelijkbaar aantal woorden rapporteert. De lage scores van de overige vijf landen verklaren het feit dat Azië als vierde en laatste eindigt in figuur 5.

Figuur 7: Gemiddeld aantal woorden besteed aan risicoverslaggeving in het werelddeel Azië.

Op de volgende pagina is figuur 8 opgenomen waar, in plaats van naar het gemiddeld aantal woorden per werelddeel, gekeken is naar het gemiddeld aantal woorden risicoverslaggeving van alle landen wereldwijd. Hieruit valt op dat Frankrijk gemiddeld het meeste aantal woorden rapporteert (7.519) rapporteert op het gebied van risicoverslaggeving, gevolgd door Canada op de tweede plaats (7.085). De twee landen die gemiddeld de minste woorden opgenomen hebben omtrent risicoverslaggeving zijn Taiwan (0) en India (490).

37

Figuur 8: Gemiddeld aantal woorden risicoverslaggeving per land.

5.1.2. De mate van risicoverslaggeving (gemeten als verhouding)

Omdat bediscussieerd kan worden in hoeverre het aantal woorden een goede maatstaf is om een uitspraak te doen omtrent de mate van risicoverslaggeving, is bij dit onderzoek tevens gekeken naar de verhouding van het aantal woorden ten opzichte van het aantal woorden dat het gehele jaarverslag bevat. Hieronder zijn de uitkomsten per werelddeel weergegeven.

Figuur 9: Gemiddelde percentage risicoverslaggeving t.o.v. gehele jaarverslag per werelddeel.

Wat opvalt uit figuur 9 is dat Noord-Amerika wederom gemiddeld het hoogste percentage in het jaarverslag aan risicoverslaggeving besteedt en dat Azië eveneens op de laatste plaats eindigt. Over Australië kan geconcludeerd worden dat het aantal woorden dat zij besteedt aan

risicoverslaggeving weinig is ten opzichte van Europa en Noord-Amerika, maar het percentage risicoverslaggeving in het totale jaarverslag iets hoger ligt dan het gemiddelde percentage van

38

Europa. Europa besteedt dus meer woorden aan risicoverslaggeving dan Australië, maar ligt qua gemiddeld percentage van het gehele jaarverslag op gelijk niveau met Australië. Dit kan erop duiden dat het totale jaarverslag 2010 in Australië minder pagina’s omvat dan in Europa. Noord-Amerika gaat in beide gevallen, zowel in woorden als in percentage, aan kop. Dit kan verklaard worden door de strenge wet- en regelgeving, bijvoorbeeld SOx, waarmee de Verenigde Staten te maken heeft. Een onderdeel van SOx gaat in op het identificeren en beheersen van risico’s, waardoor organisaties verplicht zijn om risicoverslaggeving op te nemen in hun jaarverslagen (Paape et al., 2009).

Hieronder volgen een tweetal figuren (10 & 11) die inzoomen op Noord-Amerika en Azië om te zien hoe de verhoudingen tussen de landen in de werelddelen zijn.

Binnen Noord-Amerika blijven de verhoudingen tussen de drie landen nagenoeg ongewijzigd ten opzichte van de scores gemeten in het aantal woorden. Voor de Kaayman eilanden geldt eveneens dat Canada bijna vier keer zo’n hoog percentage rapporteert. De Verenigde Staten rapporteert bijna drie keer zoveel als de Kaayman eilanden. De conclusie dat zij minder aandacht besteedt aan

risicoverslaggeving wordt hiermee bevestigd.

Figuur 10: gemiddeld percentage risicoverslaggeving door landen in Noord-Amerika.

In Azië valt op dat Rusland, die eveneens het meeste aantal woorden rapporteerde, tevens ook het hoogste percentage rapporteert in haar jaarverslagen over 2010. Opvallend zijn de tweede en derde plaats van Korea en Japan. Zij besteden gemiddeld relatief weinig

woorden ten opzichte van andere landen, maar de woorden vertegenwoordigen tezamen een relatief hoog percentage in het gehele jaarverslag. De twee landen die het minste aandacht besteden aan risicoverslaggeving zijn wederom India en Taiwan.

Figuur 11: gemiddeld percentage risicoverslaggeving door landen in Azië.

39

Zoals aan het einde van paragraaf 5.1.1 een overzicht is opgenomen van het gemiddeld aantal woorden per land, in plaats van per werelddeel, is dat ook in deze paragraaf het geval. Het overzicht van de gemiddelde verhouding van het aantal woorden risicoverslaggeving ten opzichte van het gehele jaarverslag is hieronder weergegeven in figuur 12.

Figuur 12: Gemiddelde percentage risicoverslaggeving per land.

Uit bovenstaande figuur is af te lezen dat de landen met het gemiddeld hoogste percentage risicoverslaggeving in hun jaarverslag 2010, Canada (13,40%) en Servië (12,57%) zijn. Canada scoort zowel op het aantal woorden als op het percentage risicoverslaggeving hoog. Servië daarentegen scoort relatief laag op het aantal woorden, maar hoog op het gemiddelde

percentage risicoverslaggeving in haar jaarverslagen over 2010. De twee landen die het laagste percentage risicoverslaggeving hebben opgenomen zijn dezelfde als de twee landen met de gemiddeld laagste aantal woorden, namelijk Taiwan (0%) en India (1,53%).

5.1.3. Correlatietest

Voorafgaand aan de regressieanalyse is allereerst een correlatietest uitgevoerd. Deze test is bedoeld om de afhankelijkheid en samenhang tussen de verschillende variabelen die in dit onderzoek betrokken zijn, in beeld te brengen. Een waarde tussen de 0,5 en 0,7 geeft een matige correlatie weer en een uitkomst hoger dan 0,7 geeft een sterke correlatie weer (publicatie Universiteit Leiden over correlatie en regressie, 2012). Een sterke correlatie betekent dat variabelen eventueel samengevoegd kunnen worden om zodoende een meer accurate uitkomst te krijgen. Voor dit onderzoek is de Spearman’s correlation test gekozen, omdat deze test als uitkomst eventuele correlaties tussen paren variabelen aangeeft. Uit de test is gebleken dat de variabelen in dit onderzoek veelal een matige correlatie kennen. De sterkste correlatie is

gevonden tussen de LNomzet en Big-4 auditor (0,608). Een volledig overzicht van de correlaties is opgenomen in bijlage 2.

40

5.2. H1: de invloed van de ondernemingsgrootte op de mate van