• No results found

Hierna worden de berekeningsresultaten van de ‘langtijdgemiddelde beoordelingsniveaus LAr,LT’, de ‘maximale geluidsniveaus LAmax’ en de mogelijke geluidsreducerende maatregelen bespro-ken.

De berekeningsresultaten voor de LAr,LT en de LAmax voor de representatieve bedrijfssituatie zijn in bijlage 3 ‘Berekeningsresultaten’ opgenomen. Hierna worden de resultaten kort besproken.

4.1. Langtijdgemiddelde beoordelingsniveaus LAr,LT

In de volgende tabel zijn de maximaal berekende geluidsbelastingen LAr,LT weergegeven op de noord-, oost- en zuidzijde van het bouwvlak. Voor de nachtperiode zijn geen geluidsbelastingen berekend, omdat de metaalhandel dan nog niet in bedrijf is.

Tabel 3: Maximaal berekende geluidsbelastingen LAr,LT.

Dagperiode Avondperiode

Uit de voorgaande tabel blijkt dat de toetswaarde, zoals gesteld in het Barim, wordt overschre-den in de dagperiode, maar niet in de avondperiode. De overschrijdingen bevinoverschre-den zich hoofd-zakelijk op de oostzijde van het bouwvlak op zowel de begane grond als op de verdieping.

Zonder het treffen van geluidsreducerende maatregelen is het niet haalbaar om met behulp van het afgeven van maatwerkvoorschriften het nieuwe woonzorgcomplex te realiseren. In para-graaf 4.3 worden geluidsreducerende maatregelen besproken.

4.2. Maximale geluidsniveaus LAmax

In de volgende tabel zijn de maximaal berekende geluidsbelastingen LAmax weergegeven op de noord-, oost- en zuidzijde van het bouwvlak. Voor de nachtperiode zijn geen geluidsbelastingen berekend, omdat de metaalhandel dan nog niet in bedrijf is.

Tabel 4: Maximaal berekende geluidsbelastingen LAmax.

Net als voor de LAr,LT geluidsbelastingen blijkt uit de berekeningen dat de toetswaarde alleen in de dagperiode wordt overschreden en niet in de avondperiode. De overschrijdingen bevinden zich op de noord-, oost- en zuidzijde van het bouwvlak op zowel de begane grond als op de verdieping.

Zonder het treffen van geluidsreducerende maatregelen is het niet haalbaar om met behulp van het afgeven van maatwerkvoorschriften het nieuwe woonzorgcomplex te realiseren. In de vol-gende paragraaf worden geluidsreducerende maatregelen besproken.

4.3. Geluidsreducerende maatregelen

Omdat het treffen van geluidsreducerende maatregelen bij de bron, oftewel bij de Metaalhandel Van de Graaf, niet mogelijk is, moeten maatregelen worden getroffen in het overdrachtsgebied of bij het woonzorgcomplex.

Gesteld kan worden dat er alsnog sprake is van een (akoestisch) goed woon- en leefklimaat in het geval de toetswaarde met maximaal 5 dB(A) wordt overschreden. Indien met deze over-schrijding wordt ingestemd is wel noodzakelijk om maatwerkvoorschriften op te stellen voor de Metaalhandel Van de Graaf.

Dove gevel

In het Barim is aangegeven dat toetsing aan de toetswaarde voor een zogenoemde ‘dove gevel’

niet van toepassing is. Onder een ‘dove gevel’ wordt verstaan een gevel waarin alleen bij uit-zondering te openen delen aanwezig zijn, mits deze niet grenzen aan een geluidsgevoelige ruimte (bijvoorbeeld een nooduitgang).

Uit het geveltekeningen van het bouwplan is op te maken dat de verdieping aan de oostzijde als een ‘dove gevel’ is te beschouwen. In het bestemmingsplan ‘Buitendams 326’ wordt deze ‘dove gevel’ juridisch-planologisch vastgelegd. Daardoor zijn de toetswaarden van het Barim niet van toepassing en is toetsing aan toetswaarde niet nodig.

Naast het toepassen van een ‘dove gevel’ is het treffen van een andere geluidsreducerende maatregel noodzakelijk om het bouwplan mogelijk te maken. In de hierna besproken maatrege-len is ervan uitgegaan dat de verdieping aan de oostzijde van het bouwplan als een ‘dove gevel’

wordt uitgevoerd, omdat dit in het bestemmingsplan is juridisch is verankerd.

Toepassen geluidsscherm

Het realiseren van een geluidsscherm aan de oostzijde van het perceel van het nieuwe woon-zorgcomplex is een effectief middel om het geluidsuitstraling van de metaalhandel te reduceren.

In dit onderzoek zijn vier geluidsschermen met verschillende hoogten doorgerekend (zie bijla-ge 3). Al deze schermen zijn bijla-gepositioneerd op 1 meter afstand van de bestemming ‘water’. In tabel 5 zijn de maximaal berekende geluidsbelastingen weergegeven voor de dagperiode op de begane grond aan de oostzijde van het bouwvlak.

Tabel 5: Maximaal berekende geluidsbelastingen in de dagperiode oostzijde van het bouwvlak.

Toetswaarde Schermhoogte

1,55 meter 2,15 meter 2,50 meter 3,15 meter 4,85 meter Begane grond

LAr,LT 50 dB(A) 50 dB(A) 47 dB(A) 45 dB(A) 44 dB(A) 44 dB(A)

LAmax 70 dB(A) 80 dB(A) ** 75 dB(A) * 74 dB(A) * 72 dB(A) * 69 dB(A)

Verdieping (in het bestemmingsplan aangeduid als een ‘dove gevel’)

LAr,LT n.v.t. 55 dB(A) 53 dB(A) 52 dB(A) 50 dB(A) 49 dB(A)

LAmax n.v.t. 83 dB(A) 80 dB(A) 79 dB(A) 77 dB(A) 70 dB(A)

*: Overschrijding toetswaarde Barim.

**: Overschrijding toetswaarde Barim + 5 dB(A).

Uit tabel 5 blijkt dat met een hoogte van 2,15 meter ten opzichte van het plaatselijke maaiveld het mogelijk is om op de begane grond te voldoen aan toetswaarde van 50 dB(A) voor de LAr,LT

en dat de LAmax niet hoger is dan 5 dB(A) boven de toetswaarde. Met het plaatsen van een der-gelijk geluidsscherm is het moder-gelijk om een goed woon- en leefklimaat te creëren. Al moeten er wel maatwerkvoorschriften worden opgesteld voor de Metaalhandel Van de Graaf.

Met een geluidsscherm met een hoogte van 4,85 meter is het mogelijk om op de beide bouwla-gen te voldoen aan de toetswaarden. Vanuit stedenbouwkundig en landschappelijk oogpunt stuit het realiseren van een dergelijk geluidsscherm op bezwaren.

Toepassen tuinmuur

Met het realiseren van een tuinmuur met een hoogte van 2 meter is op de begane grond een LAr,LT geluidsbelasting berekend van maximaal 48 dB(A). Op de noordzijde wordt de toetswaar-de op toetswaar-de verdieping overschretoetswaar-den tot maximaal 51 dB(A). Deze zijtoetswaar-de wordt in het bestem-mingsplan niet als een ‘dove gevel’ aangemerkt. Voor de LAmax geluidsbelastingen is een maxi-male geluidsbelasting berekend van 77 dB(A) op de begane grond. Daardoor wordt de toets-waarde overschreden.