• No results found

4.1 Missie en visie

Elk persoon in de ELZ kan zelf en/of met hulp zo veel mogelijk zijn zorg en ondersteuningsproces vorm geven. We hebben hierbij bijzondere aandacht voor personen zonder of beperkte context. Goed gevormde medewerkers werken en denken doelstellingsgericht samen met en rond de persoon in de ELZ met aandacht voor de waarden van de eerstelijnszone WE40:

vertrouwen, verantwoordelijkheid, echtheid, betrokkenheid en respect. Samen met het beleid en met overkoepelende structuren komen we tot tijdige, werkbare, gedragen en duurzame oplossingen. ELZ WE40 kiest voor een gedeelde verantwoordelijkheid.

Binnen ELZ WE40 heeft men als algemeen doel het eerstelijnsaanbod binnen de regio optimaal te ondersteunen. Hierbij zullen bruggen gebouwd worden tussen de gezondheids- en welzijnszorg, met als doel de ‘schotten’ hiertussen zoveel mogelijk te laten verdwijnen, zodat er een brede, geïntegreerde en multidisciplinaire zorg ontstaat.

Hoe we deze missie en visie willen bereiken, is terug te vinden onder onze doelstellingen.

4.2 Centrale waarden en principes

Er werd gekozen voor 5 centrale waarden (kernwaarden):

1. Vertrouwen

2. Verantwoordelijkheid 3. Authenticiteit – Echtheid 4. Betrokkenheid

5. Respect

We trachten deze centrale waarden kenbaar te maken bij iedereen binnen onze eerstelijnszone a.d.h.v. herbruikbare boodschappentasjes. Er werd dan ook gevraagd deze zoveel mogelijk te gebruiken en ons hiervan beeldmateriaal te bezorgen. Op deze manier werden 300 tasjes verspreid.

4.3 Strategische en operationele doelen

Hieronder vindt u onze beleidsvisie vertaald in strategische doelstellingen, operationele doelstellingen en hoe we deze plannen te verwezenlijken. De indicatoren zijn bepaald op basis van acties, die verder uitgewerkt worden in het actieplan.

Ook is terug te vinden aan welke beleidsuitdagingen uit de omgevingsanalyse we werken (onder indicatoren).

Strategische doelstelling 1:

Er is een sterk netwerk in ELZ WE40

OD 1.1 Het samen brengen van de eerstelijnszorgaanbieders7. Indicatoren netwerkmomenten werd onderzocht (vertrekkende vanuit bovenstaande indicator).

- ELZ WE40 organiseerde jaarlijks minstens 2 vormingen/intervisiemomenten.

- ELZ WE40 organiseerde jaarlijks minstens 1 netwerkmoment voor alle clusters.

- ELZ WE40 werkte mee aan de uitvoering van de Vlaamse Gezondheidsdoelstellingen

o ELZ WE40 werkte mee aan de bekendmaking van de (acties rond) de Vlaamse Gezondheidsdoelstellingen op vraag van partnerorganisaties.

o ELZ WE40 heeft een samenwerking met intergemeentelijk preventiewerker

o ELZ WE40 werkte samen aan de verdere bekendmaking van Beweging Op Verwijzing

- ELZ WE40 verstuurde jaarlijks minstens 3 nieuwsbrieven naar het netwerk.

- ELZ WE40 maakte een communicatieplan op en voerde de nodige acties hiervan uit.

Strategische doelstelling 2:

De persoon en zijn netwerk vinden vlot hun weg in het aanbod van de benodigde zorg en welzijn en krijgen hierbij ondersteuning indien nodig.

OD 2.1 Er is een duidelijk overzicht in begrijpbare taal van het aanbod binnen ELZ WE40. Dit bevat een verklarende woordenlijst en beknopte informatie per dienst/discipline (contactgegevens, wat, waar, wie), met inbegrip van juridische informatie.

Indicatoren

(INZETTEN OP

BELEIDSUITDAGINGEN 1, 4, 5, 6, 7, 10)

- ELZ WE40 stelde een verklarende woordenlijst op.

- ELZ WE40 houdt de Sociale Kaart up to date

- ELZ WE40 ontwikkelde een vorming ‘aanbod 1ste lijn’ en bood deze aan aan organisaties, kringen, verenigingen (afgestemd op eigen noden).

- ELZ WE40 organiseerde minstens 2 intervisiemomenten zodat ieder elkaars werking leert kennen (gekoppeld aan OD 1.1 en OD 3.1)

- ELZ WE40 heeft een overzicht van de verschillende organisaties die informatie en/of ondersteuning bieden voor PZON en zijn of haar mantelzorgers. Dit overzicht is te raadplegen door zowel professionelen, personen met zorg- en ondersteuningsnood als mantelzorgers.

OD 2.2 De werking van GBO wordt ondersteund door ELZ WE40.

- Toelichting: Als eerste en meest kwetsbare doelgroep wordt gekozen voor de groeiende groep van éénoudergezinnen. Binnen het samenwerkingsverband GBO

1. 7 Eerstelijnszorgaanbieder: een persoon, dienst of organisatie die als zorg- of welzijnsactor professioneel zorg of ondersteuning verleent aan personen met een zorg- en ondersteuningsvraag, met uitzondering van de personen, diensten of organisaties met een gespecialiseerd zorg- en ondersteuningsaanbod.

WE40 willen we de toegankelijkheid naar het brede hulpverleningsaanbod verhogen en de onderbescherming van kwestsbare inwoners tegen gaan door enerzijds in te zetten op actieve doorverwijzing tussen de partners en anderzijds meer laagdrempelig buurtgericht (outreachend) te werken. Belangrijk daarvoor is een betere kennis en afstemming van elkaars aanbod te realiseren. (zie actieplan GBO)

o ELZ WE40 en GBO WE40 stemmen het actieplan op elkaar af.

o ELZ WE40 helpt mee aan het in kaart brengen van het hulp- dienst- en zorgverleningsaanbod in de regio (cf. OD 2.1)

Indicatoren

(INZETTEN OP

BELEIDSUITDAGINGEN 1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10)

- Er vond jaarlijks overleg plaats tussen ELZ WE40 en GBO WE40.

- ELZ WE40 werkte mee aan de acties van GBO WE40.

- ELZ WE40 bracht het hulp- dienst- en zorgverleningsaanbod in de regio in kaart, en ondersteunde hiermee de werking van GBO (cf. OD 2.1)

OD 2.3 De persoon en zijn netwerk kunnen warm en met zorg de overgang van de eerste lijn naar de tweede lijn maken en omgekeerd.

- Toelichting:

o Er werd afgesproken om op regelmatige basis overleg te houden tussen het KOM-netwerk en de ELZ uit het regionale zorgplatform. Deze overleggen zijn op dit moment al van start gegaan.

o Er werd afgesproken om op regelmatige basis overleg te houden tussen AZ Sint-Lucas en ELZ WE40, ook dit overleg is reeds een eerste maal van start gegaan.

o Op niveau van het regionaal zorgplatform zal op regelmatige basis overlegd worden. Hierop zijn ook de ELZ de 2de lijn aanwezig.

o Verdere specifieke acties worden uitgewerkt in het actieplan.

Indicatoren

(INZETTEN OP

BELEIDSUITDAGINGEN 1, 4, 5, 10)

- ELZ WE40 had minstens jaarlijks overleg met het KOM-netwerk.

- ELZ WE40 had minstens jaarlijks overleg met AZ Sint-Lucas.

- ELZ WE40 had minstens jaarlijks overleg met het regionaal zorgplatform.

Bovenstaande indicatoren kunnen nog verfijnd worden afhankelijk van wat in het actieplan bepaald wordt.

- ELZ WE40 voerde de acties uit het actieplan uit m.b.t. deze OD.

Strategische doelstelling 3:

De persoon en zijn netwerk zijn maximaal betrokken bij de eerstelijnshulp

OD 3.1 De persoon en zijn netwerk hebben zelfregie over de eigen zorg.

Indicatoren

(INZETTEN OP

BELEIDSUITDAGINGEN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10)

- ELZ WE40 organiseerde een gebruikersplatform (voor de burgers) om op die manier de persoon met zorg- en ondersteuningsnood en diens netwerk te informeren, te bevragen en te betrekken bij het beleid.

- ELZ WE40 stimuleerde de medewerkers in de 1ste en 2de lijn om behoefte- en doelgericht te werken. Minstens 1 vormingsmoment per jaar handelt o.a. over dit thema.

- ELZ WE40 informeerde de persoon en zijn netwerk, maar ook de zorgverleners, over het bestaan van hulpmiddelen, ondersteunende organisaties, hun rechten en tegemoetkomingen.

- ELZ WE40 ontwikkelde een methodiek om vormingen voor burgers in kader van de eerstelijnszorg te bundelen. Het overzicht is beschikbaar en waar mogelijk wordt samenwerking gestimuleerd.

GERELATEERDE DOCUMENTEN