• No results found

Beleid, verantwoordelijkheden en principes van indelen

5. Indelingsbeleidsplan

5.2. Beleid, verantwoordelijkheden en principes van indelen

5.2.1. Beleid

Het indelingsbeleid wordt voor meerdere jaren vastgelegd (2019-2024). Dit houdt in dat keuzes langer houdbaar moeten zijn, met inachtneming van ontwikkelingen zoals ledenaantal, clubontwikkelingen en golfbewegingen in kwaliteit.

Alle (jeugd)spelers worden geacht uit te willen komen in het team waarin zij worden/zijn ingedeeld.

Hieraan wordt zo goed mogelijke invulling gegeven conform onderstaande verantwoordelijkheden, principes en vastgelegde jaarplanning.

5.2.2. Verantwoordelijkheden

De indeling gebeurt onder verantwoordelijkheid van de diverse TC leden (afhankelijk van verantwoordelijkheidsgebied) en zal worden goedgekeurd door de Technische Commissie.

Binnen de jeugd is de Hoofd Opleidingen het aanspreekpunt voor indelingsvraagstukken voor de prestatieve teams, waarbij van een Klasse coördinator wordt verwacht dat hij/zij zijn input levert. Voor alle recreatieve teams is de Klasse coördinator het aanspreekpunt voor indelingsvraagstukken. De trainers en begeleiders zijn ervoor verantwoordelijk dat het toekomstperspectief per speler in kaart is gebracht. Zij dienen een advies uit te brengen voor de indeling van iedere speler voor het komende seizoen. Concreet betekent dit dat voor iedere jeugdspeler een advies is afgegeven in welk team hij het volgende seizoen kan uitkomen.

De samenstelling van de selectie zal gebeuren in samenspraak tussen Coördinator Selectiezaken en de trainers van 1 en 2. De samenstelling van de selectieteams zal wekelijks worden bepaald door de trainers van de elftallen. Deze personen doen dit in een onderling overleg op de donderdagavond na de laatste training. Hierbij kan (indien nodig) de coördinator selectiezaken aanwezig zijn. De spelers hebben zich te schikken in het elftal waar ze desbetreffende week zijn ingedeeld. De Coördinator Selectiezaken zal in goed overleg met de trainer bepalen of spelers van buitenaf een welkome versterking zijn voor de vereniging. Spelers uit de lagere seniorenteams van Berghem Sport welke zich willen voegen bij de selectie, zullen zich moeten melden bij de Coördinator Selectiezaken om hun wensen aan te geven.

5.2.3. Principes Teamgrootte

Vanaf seizoen 2019-2020 zijn dit streefgetallen voor teams:

• Selectieteams: 35 speler (2 elftallen)

• Seniorenteams: 20 spelers (elftallen)

• Damesteam 35 spelers (2 elftallen

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes in de doelstelling om ontwikkeling en plezier voorop te stellen. Daarom geldt ook voor meisjes dat eerst wordt gekeken naar de individuele kwaliteiten. Als een meisje goed genoeg is voor prestatief voetbal, of zelf bij jongens wil voetballen dan wordt dit aangemoedigd. Mochten voldoende meisjes overblijven om een Meisjesteam te creëren dan

Dispensatie

Er wordt vanzelfsprekend geen dispensatie toegepast voor prestatieve teams omdat daarmee promotie van deze teams op voorhand wordt uitgesloten en dit tegen de KNVB-regels is voor prestatieve teams.

Voor recreatieve teams kan dispensatie in overleg en onder verantwoordelijkheid van de klasse-coördinator worden voorgesteld aan de TC. Na instemming van de TC zal de (wedstrijd)secretaris de aanvraag indienen bij de KNVB.

Vervroegd doorschuiven spelers

Er wordt terughoudend omgegaan met het vervroegd doorschuiven van spelers naar een hogere leeftijdscategorie. Let wel: Het gaat hier om bijv. het vervroegd doorschuiven van een JO16/17 speler naar JO18/19 klasse. Van een “even onder” team (O14/O16/O18) naar een “oneven onder” team (O15/O17/O19) is geen vervroegd doorschuiven maar een verschuiving binnen de betreffende leeftijdsklasse!

In het algemeen wordt de vraag hiertoe getoetst aan de individuele ontwikkeling van een speler (is deze uitgeleerd in zijn huidige leeftijd?). Er worden drie criteria aangelegd om de beoordeling te

onderbouwen/steunen:

• Deelname aan KNVB regio team/trainingen,

• Deelname aan een traject van proeftrainingen of gespeeld hebben bij een BVO,

• Positieve beoordeling van de Hoofdopleidingen.

Daar waar de vereniging voornemens is een speler vervroegd door te schuiven zal te allen tijde contact worden opgenomen met de speler en zijn ouders/verzorgers om deze keuze uit te leggen.

Plaatsing nieuwe leden

Nieuw leden worden, indien mogelijk, direct geplaatst in hun leeftijdscategorie bij een team, waar nog ruimte is. Hierbij zijn de streefgetallen voor de teamgrootte bepalend. Mochten er geen plaatsen beschikbaar zijn, worden nieuwe leden op een tijdelijke wachtlijst geplaatst totdat een nieuw team kan worden geformeerd of een plaats vrijkomt.

Op deze regel kunnen uitzonderingen worden gemaakt in overleg met alle betrokken partijen. Hiervoor ligt het initiatief bij de Klasse coördinator en dient ter goedkeuring aan de TC te worden voorgelegd.

Wijziging in teamsamenstelling

Bij de bekendmaking van de teamindeling wordt uitgegaan van een vaste samenstelling voor het gehele seizoen. Er zullen hele goede overwegingen moeten zijn om tot tussentijdse wisselingen over te gaan, waarbij rekening dient te worden gehouden met meerdere belangen.

Vanzelfsprekend zal hier per situatie en individueel gekeken worden naar een optimale oplossing die in lijn ligt met het technisch beleidsplan. De Hoofdopleidingen en de Klasse coördinatoren geven een advies aan TC die hierin een uiteindelijke beslissing neemt.

Indeling spelers in lager team ten opzichte van eerder seizoen (lager indelen)

In het pupillenvoetbal (013 en jonger) wordt door de KNVB gewerkt met geboortejaarcompetities, dit houdt in dat iedere speler (uitzonderingen daargelaten) ieder jaar automatisch doorschuift naar een volgende leeftijdscategorie (bijvoorbeeld van O10 naar O11). Daarom kan het in deze groep niet voorkomen dat een speler in een volgend seizoen in een lager team wordt ingedeeld (bijvoorbeeld in huidig seizoen O11-1 en in volgend seizoen O11-2.

Bij het juniorenvoetbal (O15 en ouder) wordt doorgaans twee seizoenen achter elkaar in dezelfde leeftijdscategorie gespeeld. In deze categorieën is het mogelijk dat een speler in het eerste jaar wordt ingedeeld in bijvoorbeeld de O15-2 en het jaar erna in de O15-3.

Tijdens het indelingsproces is het uitgangspunt om tot een zorgvuldige indeling te komen die langer houdbaar is. Hierdoor zal over het algemeen het aantal spelers wat te maken krijgt met lager indelen zeer beperkt blijven. Het behoort echter wel tot de mogelijkheden, zowel bij prestatieve teams als recreatieve teams.

5.2.4. Junioren naar senioren

Vervroegd doorschuiven naar senioren

In beginsel worden jeugdspelers ingedeeld in een team in de jeugdafdeling. Het is echter mogelijk dat een jeugdspeler wordt ingedeeld of toegevoegd aan de seniorenselectie. In dat geval wordt gekeken naar het belang van de speler, zijn leeftijd en zijn ontwikkeling. Hoofdopleidingen, Coördinator selectiezaken bereiden besluitvorming voor waarbij de Technische Commissie hierover een unaniem standpunt dient in te nemen.

Het is voor de hand liggend dat het doorschuiven naar de senioren alleen gebeurt als het om het 1e team gaat. In het belang van de speler kan het wenselijk zijn om de speler door te schuiven naar het 2e. Tijdens het seizoen vast doorschuiven gebeurt in principe niet of alle partijen moeten het hier mee eens zijn.

Lenen van spelers in verband met schorsingen en blessures

Het incidenteel lenen van O19-junioren door de seniorenselectieteams is mogelijk indien dit noodzakelijk is. Hierbij wordt in eerste instantie gekeken naar 2e jaars O19-junioren.

Het verzoek om spelers te lenen wordt gedaan aan de Coördinator selectiezaken die dit vervolgens overlegt met Hoofdopleidingen Bovenbouw en de Klasse coördinator O19 klasse. Bij dit verzoek dient een onderbouwing op kwalitatieve en kwantitatieve gronden worden gedaan, waarom bijvoorbeeld niet van het tweede kan worden geleend. In overleg met de trainer van de O19 wordt een besluit genomen en worden afspraken gemaakt.

Meetrainen met seniorenselectie

Op het moment dat een O19-speler meer weerstand kunnen gebruiken dan bij hun eigen team kan worden geboden, dient de mogelijk te worden gecreëerd. 2e jaars hebben gelegenheid mee te trainen na de winterstop. De hoofdopleidingen Bovenbouw en de trainer van O19-1 maken hierover in overleg met de technische staf van de seniorenselectieteams worden afspraken. In de besluitvorming staat het belang van de speler centraal.

5.3. Jaarplanning indelingsproces jeugd

Stap 1: 1 december – 31 december,

Inventariseren mogelijk vervroegd doorschuiven en/of zij-instromers per leeftijdsklasse.

Resultaat: Een overzicht van mogelijk vervroegde doorschuivingen en zij-instromers. A.d.h.v. dit overzicht gaan deze meetrainen bij het team waartoe zij geacht worden ingedeeld te worden.

Stap 2: 1 Januari – 15 Januari,

Vraagstelling aan alle trainers, begeleiders en scouts, om hun inzichten en advies te geven over hun spelers (inclusief eventuele in/doorstromers) en het team waarin zij verwachten dat hun spelers volgend jaar terecht kunnen komen.

Resultaat: Een overzicht vanuit alle prestatieve teams en recreatieve teams bij Klasse coördinator waarin per speler wordt genoemd waarin de huidige trainer, begeleiders deze speler komend seizoen het meest waarschijnlijk ziet uitkomen.

Stap 3: 15 Januari – 1 April,

Samenvoegen van alle opgaven van huidige trainers, inzichten klasse coördinatoren (en voor prestatieve teams inzichten Hoofdopleidingen. Deze inzichten met elkaar evalueren.

Resultaat: Vanwege twijfelgevallen een voorlopige indeling voor het volgend seizoen.

Stap 4: 1 April – 15 Mei

Voorlopige indeling van de prestatieve teams bespreken met Technische Commissie als opbouw tot bekendmaking en waar nodig individuele berichtgeving en berichtgeving op website.

Resultaat: Een door Technische Commissie goedgekeurde voorlopige indeling van de prestatieve teams.

Stap 5: 15 Mei – 8 Juni

Verloop eerste voorbereiding prestatieve teams volgend seizoen, zoveel als mogelijk onder leiding van de trainers voor betreffende team van volgend seizoen. Evaluatie eerste voorbereiding door trainers, klasse coördinatoren en Hoofdopleidingen ten behoeve van definitieve indeling selectieteams.

Resultaat: Een nog door Technische Commissie goed te keuren definitieve indeling.

Stap 6: 8 Jun – 20 Juni

De definitieve indeling met Technische Commissie bespreken ter realisatie van een goedgekeurde definitieve indeling.

Resultaat: Een onder verantwoordelijkheid van Technische Commissie goedgekeurde indeling voor volgend seizoen.

Stap 7: 20 Juni – 27 Juni

Technische Commissie biedt de indeling aan websitebeheerder aan ter publicatie op website.

Resultaat: Indeling volgend seizoen per team staat op website van Berghem Sport.

Stap 8: 20 Juni – 27 Juni

Vragenuur voor spelers en ouders, georganiseerd door Jeugdcommissie en technisch kader, op de eerste zaterdagochtend na de publicatie van de definitieve indeling,

Resultaat: Vragen over de indeling kunnen snel na de bekendmaking van de definitieve indeling kenbaar worden gemaakt en worden beantwoord.