• No results found

Bekwaamheid en bevoegdheid

5 Invloed veiligheidsketen op repressieve sterkte

Bijlage 3: Vrijwilligers ABC

5 Bekwaamheid en bevoegdheid

5.1 Besluit Personeel Veiligheidsregio’s

In het Besluit Personeel Veiligheidsregio’s wordt een aantal functies (feitelijk: takenpakketten) genoemd waarvoor een door de minister vastgestelde opleiding verplicht is. Dit geldt o.a. voor de functies van manschap en bevelvoerder. De opleiding die hiervoor nodig is, is landelijk vastgesteld. Benodigde kennis en vaardigheden worden uitgebreid beschreven en getoetst. Medewerkers, van wie de functie in het Besluit Personeel Veiligheidsregio’s wordt genoemd, mogen ook alleen maar ingezet worden als zij voldoen aan de opleidings- en vakbekwaamheidseisen zoals bedoeld in dit Besluit.

Kortom: men moet bevoegd en bekwaam zijn.

5.2 Tussentijdse toetsen

Naast “vakbekwaam worden” is “vakbekwaam blijven” minstens zo belangrijk. Nieuwe kennis opdoen, nieuw methoden aanleren, trainen om de vaardigheid niet te verliezen of om nieuwe vaardigheden aan te leren horen bij het een leven lang leren. In dat kader past het ook dat de brandweermedewerker regelmatig wordt getoetst op zijn vakbekwaamheid.

De afdeling Vakbekwaamheid heeft daarvoor de methodiek “Aantoonbare vakbekwaamheid” ontwikkeld. Daarin is de leer- en toetssystematiek vastgelegd.

Vrijwilligers die aangewezen zijn als chauffeur, moeten daarnaast hun groot rijbewijs bijhouden.

De kosten die daaraan verbonden zijn (aanvragen rijbewijs, medische keuring) komen voor rekening van de Veiligheidsregio.

5.3 Ontwikkeling en bevordering

De Veiligheidsregio vindt het belangrijk dat medewerkers, en dus ook vrijwilligers, bij blijven in hun vak, en daarbij ruimte krijgen om zich te bekwamen en te ontwikkelen. Om dit te volgen kent de Veiligheidsregio voor het beroepspersoneel het systeem van functioneringsgesprekken (hoe is het je vergaan, hoe wil je verder, kunnen wij daarbij ondersteunen en wat verwachten wij). In beperkte omvang zal deze gespreksvoering ook bij vrijwilligers ingezet kunnen worden. In overleg met de hoofden brandweerzorg zullen we nader onderzoeken of en hoe dat kan.

Datzelfde geldt voor beoordelingen: op gezette tijden met elkaar het gesprek aangaan over “hoe heb je het er vanaf gebracht” en “wat vinden wij daarvan”, kan heel verhelderend zijn. In beperkte mate willen we ook voor vrijwilligers een beoordelingssystematiek gebruiken, in ieder geval bij wijziging van functie en/of als een bevordering aan de orde is.

Vrijwilligers ABC 85 De praktijk bij de vrijwilligers is momenteel divers. De hier bedoelde gesprekken worden, soms onder een andere benaming, gevoerd, soms ook helemaal niet. Daarom zal, in overleg met de hoofden brandweerzorg, de bruikbaarheid van de systematiek van beoordelingsgesprekken worden besproken.

Hierin zal dan tevens aandacht gevraagd worden voor het bevorderingsbeleid.

En dat alles tezamen... opleidingen, oefeningen, trainingen, conditietesten en fysieke/medische keuringen en gesprekken over de wijze van functioneren, over houding en gedrag...leidt tot een brandweermedewerker die staat voor zijn vak. Ofwel: een vakbekwaam medewerker.

Vrijwilligers ABC 86

6 Verzekeringen

6.1 Soorten verzekeringen en de dekking

Voor de vrijwilligers is een aantal verzekeringen afgesloten te weten:

a) Een algemene WA verzekering. De organisatie is verzekerd als tijdens de werkzaamheden de vrijwilliger door zijn handelen of nalaten de organisatie aansprakelijk wordt gesteld.

b) Een ongevallenverzekering (voor degenen die elders in loondienst zijn, en een aparte verzekering voor zelfstandigen). De ongevallenverzekering voor vrijwilligers die elders in loondienst zijn houdt in dat er een uitkering wordt betaald bij overlijden of bij een ongeval met tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Daarnaast keert de verzekering een bedrag uit dat kan dienen om de hoofdwerkgever te compenseren voor zijn loondoorbetalingsverplichting aan de vrijwilliger. Degenen die niet in loondienst werkt, maar een eigen bedrijf heeft ontvangt dan een tegemoetkoming (met een maximumbedrag per jaar).

c) Molestdekking. Molestdekking wil zeggen dat de verzekerde ook een uitkering ontvangt in geval van molest (sabotage, terreur).

d) Schade aan kleding of uitrusting valt onder dekking zoals die in de CAO (hoofdstuk 19) is opgenomen. De organisatie zal nog een verdere toelichting verzorgen over wat wel/niet wordt vergoed door de werkgever.

e) Schade op het gebied van ziektekosten of gezondheid vallen normaliter onder de verzekeringen van de

zorgverzekeraar en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Is sprake van schade als gevolg van een dienstongeval dan kunnen de kosten die door de verzekeraar niet worden vergoed – voor zover dat redelijk te maken kosten zijn – worden voorgelegd aan de Veiligheidsregio. Omdat hier het oordeel van de Veiligheidsregio (over wat redelijk te maken kosten zijn) meetelt , is het goed hierover vooraf contact op te nemen met de afdeling P&O.

f) Juridische advies/ondersteuning. Heeft de vrijwilliger te maken met een civielrechtelijke claim door derden, met een klacht jegens hem of met betrokkenheid bij een juridische procedure als gevolg van de werkzaamheden als vrijwilliger, dan kan hij een beroep doen op juridische bijstand door of vanwege de Veiligheidsregio.

Op dit moment is de situatie over de 21 vrijwilligerskorpsen in de regio nog erg divers. We zullen het beleid over de aard, het aantal soorten en de hoogte van de verzekeringen daarom opnieuw onder de loep nemen. Tot zolang neemt de Veiligheidsregio de verzekeringen over zoals die bestaan op het moment van overgang.

Zodra het beleid over verzekeringen opnieuw is vastgesteld zal dat voor alle korpsen worden ingevoerd.

6.2 Meldingen ongevallen of schade

Schades kunnen gemeld worden via de korpscoördinator. Voor het melden van schade aan persoonlijke eigendommen kun je contact opnemen met Erie Strijbosch (afdeling P&O). Zij is te bereiken onder tel. nr. 040 2608 530 of via de mail eriestrijbosch@vrbzo.nl.

Het melden van (bijna) ongevallen en van incidenten agressie en geweld verloopt via de korpscoördinator.

Vrijwilligers ABC 87 Het melden van schade, van (bijna) ongevallen en van incidenten die te maken hebben met agressie en geweld jegens hulpverleners is erg belangrijk. op de eerste plaats om te leren van wat er is gebeurd en om preventief op te kunnen treden. Daarnaast ook om zicht te hebben over de aard en het aantal incidenten binnen ons werkgebied.

6.3 Informatie over verzekeringen

Zijn de vragen meer algemeen van aard, overleg dan eerst even binnen je korps. Dan kan er collectief voorlichting georganiseerd worden.

Als er behoefte is om nader geïnformeerd te worden over de verzekeringen dan kan contact worden opgenomen met mevrouw Erie Strijbosch (tel nr. 2608 530).

Vrijwilligers ABC 88

7 Jubilea