• No results found

In de gemeente Voorst liggen meerdere kleinere en grotere bedrijventerreinen. De meeste terreinen liggen in Twello. Ook in de middelgrote kernen Terwolde, Wilp en Voorst komen bedrijventerreinen voor. Daarnaast is er het afzonderlijke bedrijventerrein van de VAR. De functie van deze bedrijventerreinen is divers en de ruimtelijke inrichting is hierop aangepast. Dit maakt dat eenduidige criteria voor alle bestaande bedrijventerreinen kunnen worden opgesteld. De relatief grootschalige bebouwing staat op enige afstand van de ontsluitingswegen en vrij op de kavel. De kantoorgedeelten zijn georiënteerd op de weg en staan voor op de kavel. In veel gevallen vormt het kantoorgedeelte een geïntegreerd onderdeel van het bedrijfsgebouw. De hallen en loodsen staan meestal naast of achter het kantoorgedeelte, zover het geen geïntegreerd geheel is. De bebouwing varieert van bedrijfshallen en showrooms tot kantoren. De bebouwing en hallen bestaan meestal uit één hoge bouwlaag onder een zadeldak. Meer recente bedrijfsbebouwing is veelal voorzien van twee bouwlagen onder een plat dak.

De kantoorbebouwing is veelal opgetrokken in baksteen. Voor de bedrijfsbebouwing geldt dat hooguit voor de plint, waarboven een opbouw van damwanden volgt. Showrooms bestaan hoofdzakelijk uit glas. De detaillering van de bebouwing is in het algemeen zeer sober. Alleen in kleurgebruik wordt gepoogd het bebouwingsbeeld op te vrolijken. Bij meer moderne bebouwing valt op dat het kantoorgedeelte een meer representatief uiterlijk krijgt en wordt voorzien van een individuele vormgeving en een modern en afwijkend kleur> en materiaalgebruik.

Binnen de gemeente Voorst zijn de volgende bedrijventerreinen gelegen, te weten:

− Bedrijventerrein Terwolde

Het bedrijventerrein van Terwolde ligt aan de Twelloseweg en is herkenbaar aan het grote voormalige coöperatiegebouw. De bebouwing is verder vooral achter het bebouwingslint gelegen. De bebouwing op het bedrijventerrein is functioneel van aard en van matige architectonische kwaliteit. Loodsen en hallen bepalen hoofdzakelijk het beeld.

− Bedrijventerrein Voorst

Het bedrijventerrein van de kern Voorst is recent uitgebreid. Het ligt aan de zuidwestkant van het dorp, grenzend aan korenmolen De Zwaan. Van oudsher vindt hier aan de agrarische sector gebonden bedrijvigheid plaats. Later is dit uitgebreid met detailhandel en andere bedrijvigheid. De relatief grootschalige bebouwing staat op enige afstand van de weg vrij op de kavel. De bebouwing bestaat uit bedrijfshallen, showrooms en boerderijen. Het kleur> en materiaalgebruik varieert al naar gelang de ouderdom van de bebouwing.

− Bedrijventerrein Wilp

De voormalige ijsfabriek kan gezien worden als een klein bedrijventerrein. Het ligt aan de Molenallee in het westen van het dorp en vormt de entree tot het dorp Wilp vanuit het westen. De voorzijde wordt gedomineerd door een representatief kantoor in twee bouwlagen en voorzien van donker metselwerk. Aan de achterzijde liggen grote productiehallen. De grote productiehallen achter het kantoor hebben een hoogte tot circa 10 meter.

De oudste gedeelten zijn ook opgetrokken uit baksteen. De overige hallen zijn gebouwd van trespa in een felle witte kleur met blauw als accentkleur.

− Bedrijventerrein De Belt in Twello

Bedrijventerrein uit de jaren ‘50 ten noorden van de spoorlijn langs de Rijksstraatweg. De bebouwing bestaat hoofdzakelijk uit grote loodsen en productiehallen. Aan de architectuur is weinig aandacht besteed. De meeste bebouwing bestaat uit damwanden in lichte kleuren. De kantoorgedeelten zijn weinig representatief.

− Bedrijventerrein Nijverheid in Twello

Bedrijventerrein uit de jaren ‘70 ten zuiden van de spoorlijn aan de westkant van Twello. Het is een zeer functioneel bedrijventerrein met voornamelijk opslag en productiebedrijven. De bebouwing bestaat uit een op de kop liggend kantoorgedeelte en daarachter grote hallen en loodsen.

− Bedrijventerrein Teuge

Rondom de luchthaven Teuge vindt al sinds de tot standkoming van de luchthaven bedrijvigheid plaats.

Hoofdzakelijk bestaat dit terrein uit grote hallen in damwandprofielplaten. De architectuur is sober te noemen. Het nieuwe terrein ten zuiden van de luchthaven zal nader ontwikkeld moeten worden. Gelet op de ligging (tegen de sportvelden en een naoorlogs woonwijk aan) worden hieraan geen bijzondere eisen gesteld.

− Bedrijvenstrook Teuge

In de directe nabijheid van de nieuwe woningbouw wordt een bedrijvenstrookje ontwikkeld. Dit sluit aan de andere zijde aan op een te ontwikkelen bedrijventerrein. Wenselijk is een ontwikkeling die met beide karakters rekening houdt

− Bedrijventerrein Engelenburg in Twello

Groot bedrijventerrein in het zuidwesten van Twello dat geleidelijk is ontwikkeld in vanaf de jaren ‘80.

Het terrein kent een strakke verkaveling waartussen de opslag, distributie en productiebedrijven staan.

Langs de doorgaande Leigraaf staan ook perifere detailhandelsvestigingen met showrooms.

Krepel te Klarenbeek

Rondom een voormalige kopermolen aan de Klarenbeek is een fabriekscomplex ontstaan waarin nu een houtfabriek is gevestigd. Het fabriekscomplex bestaat uit een oud gedeelte met shed>dak en meer moderne uitbouwen en hallen van één bouwlaag met en zonder zadeldak tot een hoogte van 10 meter. De bebouwing staat grotendeels achter op het erf met daarvoor een grote open ruimte aan de Kopermolenweg.

− De VAR

Langs de rijksweg A1 gelegen vuilverwerkingsbedrijf. Het grote complex is ruimtelijk afgeschermd door hoge groene wallen. Op het terrein zelf is bebouwing in de vorm van enorme loodsen aanwezig in een lichte kleurstelling en onder grijze zadeldaken.

Ontwikkelingen, waardebepaling en beleid

De bedrijventerreinen bieden ruimte voor een groot deel van de werkgelegenheid in de gemeente Voorst. De inrichting en locatie van de terreinen is een directe afgeleide van de veranderende vestigingseisen door de tijd.

Deze ontwikkeling laat onder meer zien dat de representativiteit van de panden een steeds grotere rol gaat spelen. Dit uit zich onder andere in het (visueel) scheiden van kantoor> en productieruimte, waarbij de eerste het visitekaartje van het bedrijf vormt. Veelal liggen de bedrijventerreinen aan de rand van de bebouwing en zijn daarmee een entree tot het dorpen. Bij uitbreiding gaat veel aandacht uit naar de landschappelijke inpassing en de beeldkwaliteit.

Het welstandsbeleid dient geen beperkingen op te leveren voor het normaal kunnen functioneren van de aanwezige bedrijven. Gezien de vaak gevoelige ligging van de bedrijventerreinen wordt wel waarde gehecht aan het representatieve karakter van de bebouwing langs de doorgaande wegen en aan de dorpsrand. Het welstandsbeleid is gericht op het behoud en ontwikkelen van deze waarden.

Het grote bedrijfscomplex van de VAR.

Welstandscriteria

Algemeen De bestaande gebouwde omgeving is het kwalitatieve referentiepunt voor ieder (vergunningplichtig) bouwwerk. Dat wil zeggen dat een bouwkundige toevoeging of verandering de bestaande stedenbouwkundige en

landschappelijke structuur, de typologie van gebouwen en detaillering, kleur en

materiaalgebruik ervan als uitgangspunt dient te nemen.

Ligging en

plaatsing het kantoor/ de entree bevindt zich in de representatieve gevel;

de representatieve gevel is naar de weg gekeerd;

bedrijfswoningen en/of kantoren dienen voor op het terrein te worden geplaatst.

Massa

en vorm bebouwing

bedrijfswoningen zijn als afzonderlijke eenheid herkenbaar;

kantoorgedeelten zijn als afzonderlijke eenheid herkenbaar;

bij grotere bouwmassa’s dient een gevelgeleding en/of segmentering aangebracht te worden.

Detaillering, kleur> en materiaalgebruik

gebruik van baksteen in kantoorgedeelten en/of representatieve gevel;

geen gebruik van dekzeilen voor gevels of dakvlakken;

geprofileerde (gelijkend op hout) kunststof kozijnen met ramen en deuren zijn toegestaan.

Vlakke, glimmende kunststofprofielen zijn uitgesloten.

Aanvullend voor het bedrijventerrein Engelenburg>Noord gelden aanvullende gebiedsgerichte criteria.

Monumenten

Voor de in het deelgebied aanwezige rijks> en gemeentelijke monumenten zijn op voorhand geen concrete welstandscriteria te geven. Voor deze bouwwerken is een geïntegreerd advies van de welstands> en monumentencommissie benodigd.

Op basis van cultuurhistorische of architectonische aspecten of vanwege de stedenbouwkundige situering en het unieke karakter van het bouwwerk in relatie tot de omgeving, zijn deze monumenten aangewezen. Deze panden worden grotendeels op grond van de monumentenverordening beschermd. Voor onderhoud en verbouwingen aan rijksmonumenten is een omgevingsvergunning ingevolge de Wabo, artikel 2.1, lid 1 onder f vereist. Voor zowel de rijks>

als gemeentelijke monumenten geldt dat de bestaande beeldbepalende onderdelen van deze bouwwerken gehandhaafd dienen te blijven.

Wijzigingen worden harmonieus met de bestaande architectuur ontworpen en uitgevoerd, zodat de authenticiteit van het beeldbepalende bouwwerk gehandhaafd blijft.

Binnen het deelgebied gaat het om de volgende bouwwerken:

− Krepellaan 6: Fabriekscomplex.

7.9 Teelt Ondersteunende Voorzieningen (TOV)