• No results found

B EREIKEN VAN POTENTIËLE KOPERS

In document Klant en Koning (pagina 76-78)

4 A NALYSE EN C ONCLUSIES

4.6.2 B EREIKEN VAN POTENTIËLE KOPERS

Bij deelvraag 5 werd al duidelijk wanneer potentiële kopers klant worden. Namelijk:

- Als het assortiment uitgebreid wordt (61,1%)

- Als ze via internet bij ’t Winkeltje kunnen bestellen. (47,2%) - Als er gepind kan worden bij ’t Winkeltje. (30,5%)

- Als de openingstijden duidelijker of ruimer zijn. (22,2%) - Als de winkel voor mindervaliden beter toegankelijk is. (8,3%)

- Als het goedkoper wordt of er voor korting gespaard kan worden. (8,3%) - Als het bestellen makkelijker wordt. (2,8%)

- Als er genoeg parkeerruimte is. (2,8%)

Opvallend genoeg zijn dit geen zaken die verband hebben met verbondenheid met de winkel of de stichting. Wat juist wel het geval is bij de redenen waarom mensen wel naar ’t Winkeltje (zouden) gaan.

Het gaat hier om praktische zaken en niet om een gevoel. Mensen bezoeken dus ’t Winkeltje vooral vanwege verbondenheid en mensen blijven weg vanwege praktische zaken. Je zou kunnen zeggen dat er dus een harde kern van klanten is, die zich met de winkel verbonden voelt en daarom komt. Maar dat de groep die niet komt dit doet omdat ze een stukje kwaliteit en service missen en niet die verbondenheid voelen. De uitdaging ligt er dan dus vooral in om deze laatste groep mensen tevreden te stellen door een aantal praktische zaken te verbeteren. Daarnaast is het belangrijk om de mensen die zich verbonden voelen te koesteren.

4.6.3V

ERBONDENHEID

Om de verbondenheid met de stichting te vergroten zou er meer bekendheid gegeven kunnen worden aan het feit dat door aankopen te doen in ’t Winkeltje het evangelisatiewerk van de stichting gesteund wordt. Uit enquêtevraag 14 blijkt dat 74,4% hiervan op de hoogte is, maar 25,3% niet. En dat terwijl de mensen die ervan op de hoogte zijn dit als een belangrijke reden geven om naar ’t Winkeltje te gaan.

4.6.4A

SSORTIMENT

De belangrijkste reden voor mensen om niet naar ’t Winkeltje te gaan is vanwege het beperkte assortiment. Vanwege de grootte van de winkel is het lastig om veel meer producten aan te bieden. Wel kan er gekeken worden hoe het assortiment beter op de wensen van de potentiële klant afgestemd kan worden. Uit enquêtevraag 3 wordt duidelijk in welke producten men interesse heeft.

Case Summary

Cases

Valid Missing Total

N Percent N Percent N Percent

Vraag 3 80 98,8% 1 1,2% 81 100,0%

a. Dichotomy group tabulated at value 1.

Responses Percent of Cases

N Percent

Waarin bent u geïnteresseerd?a

interesse romans 32 9,2% 40,0%

interesse studieboeken 23 6,6% 28,7%

interesse kinderboeken 26 7,5% 32,5%

interesse andere boeken 28 8,1% 35,0%

interesse bijbels 34 9,8% 42,5%

interesse muziek 50 14,4% 62,5%

interesse dvd's 27 7,8% 33,8%

interesse kaarten 39 11,2% 48,8%

interesse agenda's kalenders 22 6,3% 27,5%

interesse accessoires 24 6,9% 30,0%

interesse geen van allen 2 0,6% 2,5%

interesse anders 6 1,7% 7,5%

interesse liedboek 25 7,2% 31,2%

interesse baby kinderspullen 9 2,6% 11,2%

Total 347 100,0% 433,8%

De meeste interesse is er in muziek (62,5%), daarna in kaarten (48,8%). Zo’n 30% heeft interesse in de diverse boekencategorieën, dvd’s, accessoires en agenda’s/kalenders. Bij de boekencategorieën hebben romans en de Bijbel de voorkeur.

Het is opvallend dat er zoveel interesse is in muziek, aangezien het assortiment cd’s dit jaar drastisch verminderd is het afgelopen jaar vanwege tegenvallende verkopen. Ook landelijk worden er steeds minder cd’s verkocht blijkt uit de literatuurverkenning en interviews. Een verklaring kan zijn dat de cd’s die de winkel verkocht niet overeenkomen met de interesse van deze respondenten. Een andere verklaring kan zijn dat het beperkte assortiment niet de enige reden is waarom mensen geen/weinig cd’s kopen bij ’t Winkeltje.

Bij enquêtevraag 11, wat mist u in het assortiment, wordt er meer gespecificeerd wat voor cd’s men mist. Het komt neer op populaire muziek, zoals van artiesten die op de EO-jongerendag, Flevo Festival en opwekking komen. En daarnaast ook de cd’s van opwekking. Veel respondenten zeggen uitsluitend dat het assortiment breder moet, zonder te specificeren. Vanuit de interviews wordt duidelijk dat met name de fullprice cd’s niet goed verkopen. Het is daarom aan te bevelen om cd’s aan te bieden in de midprice categorie. Omdat niet geheel duidelijk wordt waarmee het assortiment cd’s uitgebreid moet worden, zou het interessant zijn om dit nader te onderzoeken.

Uit de interviews blijkt dat er soms hypes zijn op het gebied van muziek, bijvoorbeeld de nieuwe Opwekking-cd of een nieuwe cd van Elly en Rikkert. Het is belangrijk om deze hypes te signaleren en te zorgen dat dit op voorraad is. Omdat zo’n hype zijn eigen energie heeft hoeft er geen aandacht in de zin van promotie aan worden besteed. (Van Dorp, 2012) Om de verkoop van de cd te bevorderen kan er dit najaar ook aangesloten worden bij de landelijke actieweek voor de christelijke muziek, georganiseerd door de BCB.

4.6.5K

AARTEN

Kaarten blijken erg gewild. ’t Winkeltje heeft hier ook een ruim aanbod in. Bij enquêtevraag 11, wat mist u in het assortiment, geven 2 personen aan het aanbod graag uitgebreid te zien. En wel met kaarten zonder tekst en envelop, en kaarten met mooie teksten van bijvoorbeeld opwekking. Uit de interviews komt de suggestie om kaartenmolens ook te gebruiken om mensen naar de winkel te trekken. Door buiten een rek te plaatsen kunnen mensen rustig snuffelen zonder in de winkel te zijn. Ook kan dit niet-christenen trekken die op zoek zijn naar een kaart. Door ook kaarten aan te bieden zonder (christelijke) tekst, is het ook voor hen interessant. (Verkaik, 2012)

4.6.6B

OEKEN

Boeken zijn het belangrijkste product van de winkel. Alle categorieën bij elkaar opgeteld is daar ook de meeste interesse in. Romans en Bijbels zijn uitschieters met 40% interesse. De overige categorieën worden allemaal door zo’n 30% interessant gevonden.

In document Klant en Koning (pagina 76-78)