• No results found

6 Externe veiligheid

6.2.3 Auto-, spoor- en vaarwegen

Wegen

In de nabijheid van het plangebied vindt transport van gevaarlijke stoffen plaats over de rijksweg A17 en de provinciale weg N285.

9Dit kantoorgebouw maakt deel uit van een Bevi-inrichting.

figuur 6.4 Ligging relevante wegen

Plaatsgebonden risico Rijksweg A17

Over de rijksweg worden brandbare vloeistoffen, toxische vloeistoffen, brandbare gassen en toxische gassen getransporteerd. De Rijksweg A17 heeft een veiligheidszone (gestandaardiseerde maximale PR 10-6 contour) van 27 meter tussen afrit Moerdijk en knooppunt Klaverpolder en een zone van 16 meter tussen afrit Moerdijk en afrit Zevenbergen. Deze afstanden reiken niet tot over het plangebied. Er is dus geen sprake van knelpunten met het plaatsgebonden risico.

Plasbrandaandachtsgebied A17

Vanuit het Basisnet geldt voor de Rijksweg A17 ter hoogte van het plangebied een plasbrandaan-dachtsgebied (PAG) van 30 meter. Dit PAG Ligt over het plangebied maar reikt niet tot geprojec-teerde bebouwing in het plangebied.

Groepsrisico A17

Uit de groepsrisicoberekening blijkt dat het groepsrisico van de Rijksweg A17 ter hoogte van het plangebied 0,007 maal de oriëntatiewaarde is.

Plaatsgebonden risico N285

De N285 verbindt het ZIM met de rijksweg A17. Over de N285 worden brandbare gassen getransporteerd. Op basis van de aantallen is afgeleid dat de weg geen PR 10-6 contour heeft.

Groepsrisico N285

Verder is afgeleid dat het groepsrisico van de N285 onder de oriëntatiewaarde ligt. Omdat het nieuwe bestemmingsplan geen hogere personendichtheden toestaat dan het huidige bestem-mingsplan, is ook geen sprake van toename van het groepsrisico. Om deze reden is verantwoor-ding van het groepsrisico niet verplicht.

Spoor

In en rond het ZIM liggen verschillende spoorlijnen (zie figuur 6.5):

 doorgaand spoor Dordrecht – Breda;

 doorgaand spoor Dordrecht – Roosendaal;

 raccordementspoor van het ZIM naar de aansluiting met het doorgaand spoor;

 spoornetwerk op het ZIM incl. een emplacement.

figuur 6.5 Ligging spoorwegen

Risico’s spoor Dordrecht – Breda/Roosendaal

Het spoor Dordrecht – Breda/Roosendaal ligt op ruim 2 kilometer afstand van het plangebied.

Vanwege de grote afstand tussen het plangebied en de spoorlijnen reikt alleen het invloeds-gebied van toxische vloeistoffen (D4) tot het planinvloeds-gebied. Vanwege de grote afstand en het lage vervoersaantal van toxische stoffen zal het effect op het plangebied nihil zijn. Externe veiligheids-aspecten van de doorgaande sporen worden daarom niet nader beschouwd.

Plaatsgebonden risico Raccordementspoor

Over het raccordementspoor worden brandbare gassen en brandbare vloeistoffen vervoerd. Het raocordementspoor heeft geen veiligheidszone (geen gestandaardiseerde maximale PR 10-6 contour).

Plasbrandaandachtsgebied Raccordementspoor

De ‘Regeling basisnet’ geeft aan dat voor de spoorwegen in het plangebied geen plasbrandaan-dachtsgebied (PAG) van toepassing is.

Groepsrisico Raccordementspoor

Het groepsrisiconiveau van de spoorwegen ligt ruim onder 1% van de oriëntatie waarde.

Risico’s spoorwegnetwerk op het ZIM

De overige spoorlijnen op het ZIM maken geen deel uit van het Basisnet. Voor dit spoorweg-netwerk mag er vanuit worden gegaan dat het vervoersaantal veel lager is dan op het raccorde-mentspoor, omdat het spoornetwerk hiervan aftakt. Gesteld kan worden dat het risico van het spoorwegnetwerk aanzienlijk lager zal liggen dan het risico van het raccordementspoor Het spoorwegnetwerk heeft dus geen PR 10-6 contour en het groepsrisico is lager dan 1% van de oriëntatiewaarde.

Plaatsgebonden risico emplacement

Op het industrieterrein is een spoorwegemplacement aanwezig (zie figuur 6.6). Dit emplacement is aangewezen in het Bevi. In de omgevingsvergunning (milieu) is vastgelegd dat de PR 10-6 con-tour de inrichtingsgrens niet mag overschrijden.

Groepsrisico emplacement

Het groepsrisico is nihil. Dit is te verklaren op grond van de grote afstand tot concentraties met hoge personendichtheden.

figuur 6.6 Spoorwegen, incl. Basisnet spoorweg en emplacement

Vaarwegen

Direct ten noorden van het ZIM ligt de rivier Hollandsch Diep waarover gevaarlijke stoffen (zeeroute) worden vervoerd.

Plaatsgebonden risico Hollandsch Diep

Uit de voorpublicatie van de Regeling basisnet blijkt dat het Hollandschap Diep geen PR 10-6 contour heeft die buiten de oever ligt. Het plaatsgebonden risico vormt dus geen knelpunt.

Groepsrisico Hollandsch Diep

Het invloedsgebied van het vervoer van gevaarlijke stoffen over het Hollandsch Diep is 1.000 meter. Het Hollandsch Diep is daarmee een relevante risicobron voor het plangebied. Op advies van het Ministerie IenM is het groepsrisico kwalitatief beschouwd. Hieruit is gebleken dat er geen relevant groepsrisico is.

6.2.4 Windturbines

Op het industrieterrein bevinden zich momenteel drie windturbines. Deze zijn positief bestemd in het vigerende bestemmingsplan en ook opgenomen in het voorontwerp van het nieuwe bestemmingsplan ZIM. Inmiddels heeft de gemeente een bestemmingsplan vastgesteld dat de bouw van 7 windturbines mogelijk maakt. Dit plan is nog niet onherroepelijk.

Plaatsgebonden risico windturbines

In tabel 6.2 zijn de kenmerken risicocontouren en werpafstanden van de drie bestaande windtur-bines weergegeven. De posities van de nieuwe turwindtur-bines zijn onder andere gebaseerd op de af-standen tot andere functies in het plangebied.

tabel 6.2 Kenmerken en risicocontouren bestaande windturbines

Vestas V66 (Middenweg) Meg Micon NM48 (Keteldiep)

aantal 2 1

ashoogte 67 meter 60 meter

rotordiameter 66 meter 48 meter

vermogen per turbine 1,7 MW 0,75 MW

PR 10-5 33 meter 24 meter

PR 10-6 100 meter 79 meter

werpafstand nominaal 175 meter 142 meter

werpafstand overtoeren 519 meter 430 meter

Van de windturbines van windpark Industrieterrein Moerdijk is nog niet bekend welk turbinetype wordt gebouwd. In het bestemmingsplan Windpark Industrieterrein Moerdijk is de realisatie van 7 turbines mogelijk gemaakt met een tiphoogte van maximaal 180 meter. In tabel 6.3 zijn de ken-merken van een worst case turbinetype, passend binnen het bestemmingsplan weergegeven.

tabel 6.3 Worst case turbinetype en veiligheidsafstanden windturbines Windpark Industrieterrein Moerdijk Vestas V126 (tiphoogte: 180 m)

aantal 7

ashoogte 105-125 meter

rotordiameter 117 – 132 meter

vermogen per turbine Ca 3 – 5 MW

PR 10-5 contour 41 meter

PR 10-6 contour 152 meter

High Impact Zone 137,5 meter

Werpafstand bij nominaal toerental 163 meter

Tiphoogte 180 meter

Werpafstand bij overtoeren 344 meter

Groepsrisico bestaande windturbines

Windturbines kennen geen groepsrisicoberekening zoals gedefinieerd in het Bevi.