• No results found

Koen Abts is universitair docent aan het departement Sociologie van Tilburg Uni- versity en research fellow aan het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonder- zoek (KU Leuven). Hij is tevens coördinator van de Belgian National Election Study 2014. Zijn huidige onderzoeksinteresse gaat uit naar breuklijnentheorie, maatschappelijk onbehagen, verzorgingsstaatattitudes, politiek cynisme, euro- scepticisme en populisme.

k.abts@uvt.nl

Stéfanie André is universitair docent bij de afdeling sociologie aan de Radboud Uni- versiteit Nijmegen. Daarnaast is zij deel van het Nederlandse Nationaal Coördi- nerend Team van het European Social Survey voor ronde 9 (2018). Zij doet onder- zoek naar parttime werken en het combineren van werk en zorg door mannen in Europa. Op dit moment onderzoekt zij onder gemeenteambtenaren de invloed van het (veranderende) vaderschapsverlof op genderrolhoudingen en werk-zorg- keuzes.

s.andre@ru.nl

Yosef Arab schreef in 2017 zijn bachelorscriptie getiteld ‘De invloed van opleidings- niveau op partijkeuze in Nederland’ bij de Opleiding Sociologie van de Vrije Uni- versiteit Amsterdam onder begeleiding van Harry Ganzeboom. Dit artikel is een uitwerking van deze BA-thesis. Hij volgt nu een Master Criminologie aan de Uni- versiteit Leiden.

josefArab@gmail.com.

René Bekkers is hoogleraar filantropie bij de afdeling Sociologie aan de Vrije Uni- versiteit Amsterdam. In zijn onderzoek geeft hij multidisciplinaire verklaringen van de achtergronden en consequenties van deelname aan filantropie, vrijwilli- gerswerk en bloed- en orgaandonatie. Website: http://renebekkers.wordpress. com.

r.bekkers@vu.nl

Harry Ganzeboom is hoogleraar sociologie en methoden & technieken van sociaal- wetenschappelijk onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam (afdeling Socio- logie) en was als Nationaal Coördinator verantwoordelijk voor de ESS dataverza- meling in Ronde 3 (2006) en 4 (2008). Zijn belangrijkste onderzoeksbelangstelling

geldt de internationale vergelijking van sociale stratificatie en sociale mobiliteit. In 2010-2014 voerde hij het project ‘Improving Measurement of Social Background in the European Social Survey’ uit, dat door NWO als ESS-ontwikkelingsproject wordt gefinancierd.

harry.ganzeboom@vu.nl.

Willem Gielen is statistisch onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek te Heerlen. Hier werkt hij met name aan het maken van statistische rapportages op basis van diverse grote enquête-onderzoeken op het terrein van arbeid, veilig- heid en wonen. Daarnaast doet hij ook onderzoek naar de kiezers van sociaalde- mocratische partijen.

wjm.gielen@cbs.nl

Hester van Herk is Full Professor of Cross-Cultural Marketing Research at Vrije Universiteit, Amsterdam, the Netherlands. She is an expert in consequences of personal and cultural values on consumer behavior in developed and emerging markets and in cross-cultural research methodology. She is co-editor of the book Cross Cultural Issues in Consumer Science and Consumer Psychology: Current Perspectives and Future Directions (Springer 2017). Hester currently serves on the board of the Dutch marketing research association (MOA) and is Associate editor at Frontiers in Psychology.

h.van.herk@vu.nl

Marieke Haan is universitair docent bij de afdeling sociologie van de Rijksuniversi- teit Groningen. In haar werk richt zij zich op: mixed device surveys, ontwerpen en valideren van korte vragenlijsten, targeting van moeilijk bereikbare surveygroepen en interviewer-respondent interactie.

marieke.haan@rug.nl

Arno van Hootegem is doctoraatsstudent aan het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (KU Leuven) als begunstigde van een beurs van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Zijn onderzoek bekijkt de publieke opinie ten opzichte van herverdelende rechtvaardigheid. Bijkomende onderzoeksinteres- ses zijn: attituden naar vluchtelingen, verzorgingsstaatattitudes en maatschappe- lijk onbehagen.

arno.vanhootegem@kuleuven.be

Eelke de Jong is Professor of International Economics. De laatste twintig jaar richt een belangrijk deel van zijn onderzoek zich op de rol van waarden en normen voor

het verklaren van verschillen tussen landen met betrekking tot economische insti- tuties. Hij is de auteur van het eerste boek op dit gebied, getiteld Culture and Eco- nomics, Routledge 2009. Momenteel onderzoekt hij verschillen tussen landen in het waarderen van de rol van de markt. Dit is onderzoek is een deel van het project Moral Markets, en wordt door de Templeton Foundation gefinancierd.

e.dejong@fm.ru.nl

Gerbert Kraaykamp is hoogleraar empirische sociologie aan de Radboud Univer- siteit. Hij is de Nationaal Coördinator European Social Survey in Nederland voor Ronde 7 (2014), ronde 8 (2016) en ronde 9 (2018). Zijn onderzoek richt zich onder andere op cultureel kapitaal, onderwijsongelijkheid en sociale stratificatie. g.kraaykamp@maw.ru.nl

Lisa-Marie Kraus werkt als promovenda aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In het kader van het project Becoming a Minority, doet zij onderzoek naar de reac- ties van mensen van Europese afkomst op meerderheid-minderheden contexten. l.m.kraus@vu.nl

Alex Lehr is universitair docent aan de afdeling politicologie van de Radboud Uni- versiteit Nijmegen. Zijn onderzoek bevindt zich op het snijvlak van de sociolo- gie, economie, politicologie en arbeidsverhoudingen. Hij richt zich daarbij op vraagstukken op het gebied van conflict en vertegenwoordiging, met name op de arbeidsmarkt en gerelateerd aan arbeidsmarktposities.

a.lehr@fm.ru.nl

Ingmar Leijen is universitair docent aan de afdeling Marketing, School of Business and Economics, Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op cross culturele verschillen in (medisch) consumentengedrag, hoe values deze verschil- len kunnen verklaren.

Ingmar.leijen@vu.nl

Aart C. Liefbroer is themaleider ‘Familie & Generaties’ bij het Nederlands Interdis- ciplinair Demografisch Instituut (NIDI) te Den Haag, hoogleraar ‘Demografie van de Levensloop’ bij het Universitair Medisch Centrum Groningen en hoogleraar ‘Demografie van Jong Volwassenen en Intergenerationele overdracht’ aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich vooral op veranderingen in de levensloop van jong-volwassenen.

Bart Meuleman is universitair hoofddocent aan het Instituut voor Sociaal en Poli- tiek Opinieonderzoek en coördinator van het Centrum voor Sociologisch Onder- zoek (KU Leuven). Hij verricht er surveyonderzoek naar verzorgingsstaatattitu- des, anti-immigratie opvattingen en etnische vooroordelen. Op methodologisch vlak is hij expert in analysetechnieken voor comparatief onderzoek (met name multilevelanalyse en structurele vergelijkingsmodellen).

bart.meuleman@kuleuven.be

Roza Meuleman is universitair docent aan de afdeling Sociologie van de Radboud Universiteit. Sinds 2014 maakt ze deel uit van het Nederlandse nationale coördi- natieteam voor de European Social Survey in Nederland. Haar onderzoek richt zich op cultuurparticipatie, cultureel kapitaal en stratificatie. In 2017 ontving ze een prestigieuze onderzoeksbeurs (VENI) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De focus van dit onderzoeksproject ligt op culturele verbindingen: de rol van culturele interesse in toegang tot sociale hulp- bronnen en de gevolgen voor sociale ongelijkheid en sociale cohesie.

r.meuleman@maw.ru.nl

Tim van Meurs is promovendus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als onderdeel van het Erasmus Initiative ‘Smarter Choices for Better Health’ doet hij onderzoek naar sociaaleconomische status en het gebruik van gezondheidsinfor- matie. Hierin onderzoekt hij waarom lage SES-individuen minder worden beïn- vloed en de rol van anti-elitisme in deze kloof.

vanmeurs@essb.eur.nl

Yfke Ongena is universitair docent in de communicatie- en informatiewetenschap- pen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek richt zich op methodolo- gie van vragenlijstonderzoek en ze is in het bijzonder geïnteresseerd in de interac- tie tussen interviewer en respondent in survey interviews.

y.p.ongena@rug.nl

Diana Mariana Popa is Lecturer at University Politehnica of Bucharest, in the Department of Training for the Teaching Career and Social Sciences. She is a social scientist and has written several articles about social, economic or cultural aspects connecting and comparing Romania and The Netherlands. On the sub- ject of migration, she writes about East European migrants, making use of ESS data.

Annemiek Schilpzand is junior docent/onderzoeker aan de afdeling International Economie bij het Institute of Managment Research aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op culturele en institutionele economie en vooral het snijvlak met rechten. Momenteel onderzoekt ze moraliteit in economische per- spectief.

a.schilpzand@fm.ru.nl

Bart Sandberg is Masterstudent Political Science aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hiervoor heeft hij de Bachelor Sociologie aan dezelfde universiteit afgerond. Naast zijn Master is hij momenteel bezig zijn bachelorscriptie te bewerken voor een publicatie in Mens & Maatschappij. Zijn scriptie gaat over de invloed van onderwijsstelsels op de relatie tussen opleidingsniveau en rechtsradicaal stemmen met behulp van alle ESS rondes.

bartsandberg@gmail.com

Paul Sellies heeft een Master Sociology and Demography aan de Universitat Pom- peu Fabra in Barcelona afgerond en daarnaast een Master Population Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen behaald. Hij heeft zich tijdens zijn studie gespe- cialiseerd in onderzoek naar sociale ongelijkheid. In dit kader heeft hij een stage gelopen bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut en bij het Nationaal Coördinatie Team van de European Social Survey aan de Radboud Uni- versiteit Nijmegen.

p.sellies@gmail.com

Marion Wittenberg is servicemanager DataverseNL, een repository service voor Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen en accountmanager voor het online archiveringssysteem EASY. Zij is betrokken bij het Europese SSHOC- project (Social Science and Humanities in the Open Cloud) dat zich richt op ver- betering van de data-infrastructuur voor de sociale wetenschappen en de humani- ora. Daarnaast is ze redactielid van e-data&research, de nieuwsbrief over data en onderzoek in de alfa- en gammawetenschappen. Voor ESS-NL organiseert zij in samenwerking met de nationale ESS-coördinator (twee)jaarlijkse workshops voor gebruikers van ESS-data.