• No results found

De aura is de naam voor het menselijk energieveld. Het is een specifieke vorm van universele energie om het menselijk lichaam heen en bestaat uit verschillende lagen die, hoe verder ze van het lichaam af liggen, bestaan uit steeds fijnere substanties met steeds hogere vibraties.

2.1 De invulling van de aura volgens Barbara Brennan

In haar boek ’Licht op de Aura’ onderscheidt Barbara Brennan zeven auralagen:

De eerste drie lagen zijn verbonden met het fysieke niveau:

1. Etherisch lichaam (lager etherisch aspect) 2. Emotioneel lichaam (lager emotioneel aspect) 3. Mentaal lichaam (lager mentaal aspect)

4. Astraal lichaam – de vierde auralaag. Deze vormt de brug tussen het fysieke en het spirituele niveau.

De laatste drie lagen bevinden zich op spiritueel niveau:

5. Etherisch-causale lichaam (fysiek aspect) 6. Universeel liefdeslichaam (emotioneel aspect) 7. Ketherisch-causale lichaam (mentaal aspect)

De eerste, derde, vijfde en zevende laag hebben een bepaalde structuur. De tweede, vierde en zesde laag bestaan uit een vloeistofachtige substantie, zonder een bepaalde structuur. Ze nemen vorm aan dankzij de structuur van de oneven lagen. Iedere volgende auralaag doordringt alle lagen eronder, inclusief het fysieke lichaam. Elke auralaag staat in verbinding met een bepaald chakra, de eerste laag met het eerste chakra, de tweede laag met het tweede chakra, et cetera.

Uit de onderstaande tabel blijkt de link met de verschillende chakra’s. Ook wordt duidelijk waar de verschillende auralagen mee geassocieerd worden en welk werkwoord daarbij past.

Auralaag Chakra Associatie Bijpassend werkwoord

7 Ketherisch-causaal

6 Voorhoofdschakra Universele of goddelijke liefde

ik voel universele liefde 5 Etherisch-causaal

lichaam

5 Keelchakra Kracht van het woord, scheppingskracht, verantwoordelijkheid

ik wil

© 2020 ZoMa Opleidingen, Sonnedach 1, 6931 JA Westervoort Pagina 11 van 21

Auralaag Chakra Associatie Bijpassend werkwoord

4 Astraal niveau 4Hartchakra Liefdesenergie ik voel menselijke liefde 3 Mentaal lichaam 3 Zonnevlecht Lineair denken ik denk

2 Emotioneel lichaam 2 Harachakra Persoonlijke emoties (beleven, voelen)

ik voel (emotioneel) 1 Etherisch lichaam 1 Basischakra Lichamelijke

gewaarwordingen (pijn of genot)

ik voel (lichamelijk)

Fysiek Fysiek functioneren ik besta, ik word

Tabel 3: De link tussen aura's en chakra's

2.2 Een uitgebreidere opbouw van de aura

In paragraaf 2.1 leerden we dat Barbara Brennan in haar boek ‘Licht op de Aura’ drie auraniveaus onderscheidt:

1. het fysieke niveau , dat bestaat uit drie lagen 2. het astrale lichaam, de brug

3. het spirituele niveau, dat ook weer uit drie lagen bestaat

In deze paragraaf bespreken we elk van de zeven lagen van de aura meer in detail.

2.2.1 Het etherisch lichaam (eerste laag)

De eerste auralaag is het etherisch lichaam. Deze laag ligt 0,5 tot 5 cm voorbij het fysieke lichaam en bestaat uit een bepaalde structuur van krachtlijnen. Het heeft dezelfde opbouw als het fysieke lichaam, inclusief alle anatomische onderdelen en organen. Het is als het ware een duplicaat van het fysieke lichaam. De webachtige structuur van het etherisch lichaam is constant in beweging. Dat is te zien als een blauwachtig-wit licht. De kleur van het etherisch lichaam zelf is lichtblauw tot grijs.

2.2.2 Het emotionele lichaam (tweede laag)

De tweede auralaag is het emotionele lichaam. Deze laag ligt 2,5 tot 7,5 cm voorbij het fysieke lichaam en is verbonden met gevoelens. Het is geen duplicaat van het fysieke lichaam zoals de eerste auralaag. Het emotionele lichaam is zichtbaar als gekleurde wolken van een fijne substantie die continu en vloeiend in beweging zijn. De kleur is afhankelijk van wat iemand op een bepaald moment voelt. Zo zijn duidelijke, sterk geladen gevoelens te zien als een heldere, duidelijke wolk. En bij verwarde gevoelens is een donkere, modderige wolk te zien.

2.2.3 Het mentale lichaam (derde laag)

De derde auralaag, het mentale lichaam, ligt 7 tot 20 cm voorbij het fysieke lichaam en is verbonden met gedachten en mentale processen. Deze laag is te zien als een helder, geel licht dat uitstraalt

© 2020 ZoMa Opleidingen, Sonnedach 1, 6931 JA Westervoort Pagina 12 van 21

boven het hoofd en de schouders en die het hele lichaam omgeeft. Hoe geconcentreerder het denken, hoe helderder het licht. Net als de eerste auralaag bestaat het mentale lichaam uit een structuur. Het bevat de structuren van onze ideeën. Gedachten kunnen hier als vormen gezien worden, als een soort van ‘vlekken’ met verschil in helderheid.

2.2.4 Het astrale lichaam (vierde laag)

De vierde auralaag wordt het astrale lichaam genoemd. Deze laag ligt 15 tot 30 cm voorbij het fysieke lichaam en is vormeloos. Je zou kunnen zeggen dat het astrale lichaam oneindig is. Deze auralaag vormt de toegang tot de Bron.

Het astrale lichaam is te zien als kleurwolken, vermengd met roze, de kleur van de liefde. Op dit niveau vindt uitwisseling tussen mensen plaats, vaak zonder dat ze zich ervan bewust zijn. Het gaat daarbij om pure interactie.

2.2.5 Het etherisch-causale lichaam (vijfde laag)

De vijfde auralaag heet het etherisch-causale lichaam en ligt 45 tot 60 cm voorbij het fysieke lichaam.

Deze laag bevat alle vormen die op het fysieke niveau bestaan in blauwdruk. Met andere woorden de eerste laag ontleent zijn structuur aan de vijfde laag, omdat het de vorm aanneemt van die

blauwdruk (of volmaakte vorm). De metafoor hiervoor is een negatief. Wanneer de eerste laag door ziekte wordt misvormd, moet er op etherisch-causaal niveau gewerkt worden aan het herstel.

Klanken hebben op dit niveau de sterkst helende kracht. Deze laag heeft een smalle ovaalvorm die opgebouwd lijkt te zijn uit transparante lijnen op een kobaltblauwe achtergrond.

2.2.6 Het universele liefdeslichaam (zesde laag)

De zesde auralaag is het universele liefdeslichaam en ligt 60 tot 80 cm voorbij het fysieke lichaam. Op dit niveau, dat onder andere bereikbaar is door meditatie, kan iemand ervaren dat hij één is met het universum, waar liefde en licht is in alles wat bestaat. Op dit niveau is sprake van een verruimd bewustzijn. Deze onvoorwaardelijke liefde stroomt wanneer er verbinding wordt gelegd tussen een open hartchakra en een open universele-liefdechakra. Het universele liefdeslichaam is te zien als een prachtig glinsterend, pastelkeurig licht, met een zilver/gouden gloed en een opaalachtige schittering.

2.2.7 Het ketherisch-causale lichaam (zevende laag)

De zevende auralaag is het ketherisch-causale lichaam. Deze gestructureerde laag ligt 75 tot 100 cm voorbij het fysieke lichaam en is samengesteld uit sterke fijne goud-zilveren draadjes die de hele aura bij elkaar houden. De eivormige buitenrand van deze laag omvat alle auralichamen. In deze laag zit de verbinding met en de informatie van alle chakra’s samen, als een soort netwerkstructuur van het fysieke lichaam, een soort hologram.

De netwerkstructuur bevat dus alle informatie van alle chakra’s en houdt alle niveaus bijeen. Alles werkt hier met elkaar samen. Hier bevinden zich ook de zogenoemde ‘banden’. Dat zijn gekleurde lichtstroken die je verbinden met je vorige levens. De band rondom het hoofd-nekgebied bevat meestal het vorige leven dat je in de huidige leven uit moet werken. Hier is je levensplan in

© 2020 ZoMa Opleidingen, Sonnedach 1, 6931 JA Westervoort Pagina 13 van 21

opgeslagen; dat wil zeggen een plan met de thema’s die je in dit leven uit wilt werken en de lessen die je in dit leven wilt leren.

Als we ons op de zevende auralaag laag afstemmen en onze trilling verhogen, kunnen we de eenheid ervaren met iedereen om je heen, anders gezegd: dan ervaren we eenheidsbewustzijn.

Figuur 2: De auralagen rondom het lichaam

© 2020 ZoMa Opleidingen, Sonnedach 1, 6931 JA Westervoort Pagina 14 van 21

Samengevat: de eerste drie auralagen zijn verbonden met de fysieke wereld en corresponderen met de eerste drie chakra’s. De vierde auralaag, die verbonden is met het hartchakra, vormt de brug tussen de fysieke en de spirituele wereld. Hier gaat alle energie van de ene wereld naar de andere wereld langs. Deze laag vormt als het ware de toegangspoort tot andere werkelijkheden. De bovenste drie auralagen zijn verbonden met de spirituele wereld.

2.3 Aura’s leren zien

Aura’s zien vraagt oefening. De onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

- Wanneer je begint met het leren zien van aura’s helpt het om de omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken. Plaats een persoon voor een witte of lichte achtergrond. Een gekleurde achtergrond verandert de kleur van het aura.

- Focus je blikveld op het midden van het voorhoofd. Dit is de plaats van het ‘derde oog’.

- Kijk gedurende 30 tot 60 seconden geconcentreerd naar dit punt.

- Na 30 seconden richt je je aandacht op je buitenste gezichtsvermogen (dat wil zeggen dat je ruimer gaat kijken), terwijl je ogen gericht blijven op het derde oog. Concentratie is belangrijk.

Verzet je tegen de verleiding om in de rondte te gaan kijken.

- Als het goed is, zie je dat de achtergrond het dichtst bij de persoon lichter is en een andere kleur heeft dan het gebied dat verder van de persoon verwijderd is.

- Hoe langer en geconcentreerder je kijkt, des te duidelijker het wordt.

De ervaring leert dat het in het begin soms lastig is om aura’s te onderscheiden. Maar door er zelf regelmatig mee te oefenen, lukt het gaandeweg steeds beter.

2.4 Betekenis van aurakleuren

Net als bij de chakra’s hebben ook de kleuren van de aura betekenis. In de onderstaande tabel lichten we deze betekenis toe.

ROOD wilskracht, passie, vitaliteit, lichamelijke activiteit, verlangen, boosheid of nervositeit ORANJE creativiteit, kunstzinnigheid, expressiviteit, denken terwijl je bezig bent, drang om

succes of resultaat te hebben

GEEL zonnig, opgewonden, mentaal, kracht, verwachting, machtsstrijd

GROEN genezen, onderwijzen, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen, goed zelfvertrouwen, goede balans tussen lichaam en geest

BLAUW diepe gevoelens, vrede, liefde, affectie, communicatie, hoogste idealen volbrengen VIOLET mystiek, vereniging, betovering, charme, diep spiritueel inzicht, veel spirituele energie WIT hoger ontwikkeld of spiritueel wezen, heeft de eigenschappen van alle kleuren, sterke

motivatie, vermogen om te concentreren

Tabel 4: De betekenis van de aurakleuren

© 2020 ZoMa Opleidingen, Sonnedach 1, 6931 JA Westervoort Pagina 15 van 21

In document Opleiding Holistisch Therapeut (pagina 10-15)

GERELATEERDE DOCUMENTEN