• No results found

Associate degrees

In document Sectoranalyse onderwijs (pagina 80-85)

Arbeidsmarktsitua tie na afstuderen

4.2 Associate degrees

Inleiding

Op het moment van één jaar na afstuderen werkt iets meer dan een derde van de afgestudeerden met een Ad-diploma in het onderwijs (zie figuur 4.2). Bijna de helft van de afgestudeerden werkt in een an- dere sector. Bijna twintig procent van de Ad-afgestudeerden komt niet voor in de polisadministratie en heeft dus geen dienstbetrekking. Mogelijk zitten zij in het vervolgonderwijs.

De figuur laat tevens zien dat het aandeel Ad-gediplomeerden dat in het onderwijs werkt na vijf jaar is opgelopen tot 57 procent (een toename van 63% ten opzichte van één jaar na afstuderen). Het aandeel personen met een Ad-diploma dat niet in het onderwijs werkt, is vijf jaar na afstuderen ongeveer een derde.

Figuur 4.2 Arbeidsmarktsituatie Ad-gediplomeerden, binnen 1, 3 en 5 jaar na afstuderen

Bron: analyse CBS-microdata door Regioplan (2017)

In figuur 4.3 staat de arbeidsmarktsituatie van Ad-gediplomeerden drie jaar na afstuderen per opleiding. Gezien het lage aantal gediplomeerden zijn alle Ad-opleidingen samengevoegd, op de opleiding Ad Pe- dagogisch Educatief Medewerker (PEM) na. Het opleidingscluster Ad’s onderwijs bestaat hiermee uit de samenvoeging van de Ad’s onderwijs en de Ad PEM. Gediplomeerden van deze opleiding werken veelal niet in het onderwijs. Dit is niet verrassend, aangezien deze studie, met een focus op het jonge kind, veelal opleidt voor een baan in de kinderopvang of op een peuterspeelzaal.

49

77 Figuur 4.3 Arbeidsmarktsituatie Ad-gediplomeerden, binnen 3 jaar na afstuderen, per opleiding

Bron: analyse CBS-microdata door Regioplan (2017) 1

Dit betreft een samenvoeging van meerdere opleidingen, zie bijlage 4. Werkzaam in het onderwijs

Zoals figuur 4.4 laat zien, werken Ad-gediplomeerden die in het onderwijs werken vooral in het voortge- zet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en bij instellingen die onder meerdere onderwijssecto- ren vallen. De spreiding over deze onderwijssoorten blijft ongeveer gelijk in de verschillende jaren na het afstuderen. Wat opvalt, is dat er na vijf jaar geen personen meer in het speciaal onderwijs werken. Dit is echter te verklaren door het lage aantal Ad-gediplomeerden op het moment van vijf jaar na afstu- deren.

Figuur 4.4 Onderwijssector waar Ad-gediplomeerden werken, binnen 1, 3 en 5 jaar na afstuderen (in personen)

Bron: analyse CBS-microdata door Regioplan (2017) Niet werkzaam in het onderwijs

Van de Ad-gediplomeerden die niet werkzaam zijn in het onderwijs werkt ongeveer de helft in de ge- zondheids- en welzijnszorg (figuur 4.5). De sector die daarna het grootste aantal Ad-gediplomeerden kent, is de groot- en detailhandel. De spreiding over de verschillende sectoren verandert nagenoeg niet door de jaren heen.

78 Figuur 4.5 Niet-onderwijssector waar Ad-gediplomeerden werken, binnen 1, 3 en 5 jaar na afstude-

ren (in personen)

Bron: analyse CBS-microdata door Regioplan (2017) Geen dienstbetrekking

De sociaaleconomische categorie van Ad-gediplomeerden die (op de jaarlijkse peildatum van 1 oktober) niet voorkomen in de polisadministratie wordt weergegeven in figuur 4.6. De grootste groep bestaat uit mensen met een eigen bedrijf en zelfstandigen. Wat opvalt, is dat deze groep zowel één jaar na afstude- ren als drie jaar na afstuderen absoluut gezien ongeveer even groot is. De personen in de overige soci- aaleconomische categorieën zijn in de loop van de jaren dus een dienstbetrekking aangegaan. Gezien het relatief lage aantal Ad-afgestudeerden is het totaal aantal personen vijf jaar na afstuderen erg klein. Hier kunnen dan ook geen conclusies aan worden verbonden.

Figuur 4.6 Sociaaleconomische categorie waar Ad-gediplomeerden in zitten, binnen 1, 3 en 5 jaar na afstuderen (in personen)

79

4.3 Pabo

Inleiding

Een jaar na afstuderen werkt ongeveer 60 procent van de pabogediplomeerden in het onderwijs (figuur 4.7). Vijf jaar na afstuderen is dit aandeel opgelopen tot bijna 80 procent.

Figuur 4.7 Arbeidsmarktsituatie pabogediplomeerden, binnen 1, 3 en 5 jaar na afstuderen

Bron: analyse CBS-microdata door Regioplan (2017) Academische pabo’s

Voor de academische pabo’s is het arbeidsmarktrendement afzonderlijk in beeld gebracht (figuur 4.8). Hierbij gaat het om academische pabo’s met bi-diplomering. Figuur 4.8 toont de arbeidsmarktsituatie voor de pabogediplomeerden die tegelijkertijd een bachelordiploma in onderwijskunde of pedagogische wetenschappen behaalden. Aangezien de eerste academische pabo’s van start gingen in 2008, is het nog te vroeg om de situatie vijf jaar na afstuderen te beschrijven.

Het rendement van deze opleidingen blijft in de eerste drie jaar sterk achter bij het rendement van de reguliere pabo’s. Het is echter goed mogelijk dat dit verklaard kan worden door afgestudeerden die hun studie vervolgen met een masteropleiding.

Figuur 4.8 Arbeidsmarktsituatie gediplomeerden van academische pabo’s, binnen 1 en 3 jaar na afstuderen

Bron: analyse CBS-microdata door Regioplan (2017) Werkzaam in het onderwijs

Zoals kon worden verwacht, zijn de meeste pabogediplomeerden werkzaam in het primair onderwijs (figuur 4.9). De spreiding over de onderwijssectoren verschilt in de loop van de jaren na afstuderen weinig.

80 Figuur 4.9 Onderwijssector waar pabo gediplomeerden werken, binnen 1, 3 en 5 jaar na afstude-

ren (in personen)

Bron: analyse CBS-microdata door Regioplan (2017) Niet werkzaam in het onderwijs

De SBI-sectoren waar pabogediplomeerden werken, zijn voornamelijk de uitzendsector, de gezondheids- en welzijnszorg, en de groot- en detailhandel (figuur 4.10). Hierbij neemt het aantal pabogediplomeer- den in de gezondheids- en welzijnszorg in de loop van de jaren na afstuderen relatief gezien toe, het aantal pabogediplomeerden in de groot- en detailhandel neemt met de jaren relatief gezien af. Figuur 4.10 Niet-onderwijssector waar pabogediplomeerden werken, binnen 1, 3 en 5 jaar na afstu-

deren (in personen)

Bron: analyse CBS-microdata door Regioplan (2017) Geen dienstbetrekking

Figuur 4.11 geeft de sociaaleconomische categorie van pabogediplomeerden weer die (op de peildata) niet in de polisadministratie voorkomen. De grootste groep zit in de categorie ‘overige’. Verder blijkt een relatief grote groep pabogediplomeerden wel in de categorie werknemer te vallen.50

50 Mogelijk waren deze personen op peildatum 1 oktober (polisadministratie) niet in loondienst, maar in de peilmaand oktober wel (bestand sociaaleconomische categorie).

81 Figuur 4.11 Sociaaleconomische categorie waar pabogediplomeerden in zitten, binnen 1, 3 en 5 jaar

na afstuderen (in personen)

Bron: analyse CBS-microdata door Regioplan (2017)

In document Sectoranalyse onderwijs (pagina 80-85)