• No results found

Tabel 10 Overzicht van alle antwoorden op vraag 11 van de vragenlijst

Als u aan gezond eten denkt; wat is het eerste dat in u opkomt?

respondent 1 Veel groente en fruit, weinig frisdrank en chips en snoep

respondent 2 Groente, niet te vet, niet teveel rood vlees respondent 3 Fruit, vezels en groente

respondent 4 Gezond samengesteld, voedzaam eten, niet calorierijk en niet zoet respondent 5 Veel groente en fruit

respondent 6 Groente, fruit, noten, olie, gevarieerd respondent 7 Fruit, groente, water

respondent 8 Sla, groente en fruit respondent 9 Vers

respondent 10 Groente en fruit

respondent 11 Genoeg vitamines die hij binnen moet krijgen respondent 12 Gevarieerd en vers eten

respondent 13 Drie maaltijden per dag; waaronder ontbijt, lunch en diner en gevarieerd respondent 14 Breakfast and diner

respondent 15 Groente en fruit

respondent 16 Veel fruit en groente en geen zoetigheid respondent 17 Van alles eten en alles met mate

respondent 18 Groente, fruit, water drinken respondent 19 Zo puur mogelijk

respondent 20 Groente, vis, fruit en kip respondent 21 Gezonde vetten

respondent 22 Groente

respondent 23 Volkoren producten, veel groente en niet zoveel veel vet(olie). Groente stomen respondent 24 Fruit, groente, vlees/vis, vezels

respondent 25 Fruit en groente respondent 26 Groente en fruit respondent 27 Groente en fruit respondent 28 Groente en fruit respondent 29 Groente en fruit

49

Tabel 11 Overzicht van alle antwoorden op vraag 14 van de vragenlijst

Waarin verschilt de voeding op een trainings- of wedstrijddag in

vergelijking met een reguliere dag?

respondent 1 Op een wedstrijddag ontbijt hij met brood. Op een andere dag met havermoutpap.

respondent 2 Hij eet op vrijdagavond (voor de wedstrijd) extra stevige maaltijd. Nasi of bami of pasta.

respondent 3 Er is geen verschil.

respondent 4 Opmerking: Bij uitwedstrijden verzorgt Ajax het eten

respondent 5 Op lange trainingsdagen (maandag en vrijdag) eet mijn kind een warme maaltijd tussen de middag en s'avonds na de training een broodmaaltijd. Iedere

trainingsdag eet hij op de heenweg in de auto een banaan en krijgt hij drinken & op de terugweg van lange trainingsdagen krijgt hij komkommer/krentenbol/noten en wat drinken.

respondent 6 n.v.t. respondent 7 n.v.t.

respondent 8 Op de heenweg naar een training krijgt hij een extra boterham en fruit. respondent 9 S' middags in de auto warm eten. Broodje gezond/lasagne/couscous salades. respondent 10 n.v.t.

respondent 11 n.v.t.

respondent 12 Eet meer fruit op trainingsdagen, maar zijn nog erg zoekende naar het juiste voedingspatroon.

respondent 13 n.v.t. respondent 14 n.v.t.

respondent 15 Ontbijten op wedstrijddagen sneller in vergelijking met een reguliere dag. Tosti's en jus d'orange worden niet vers geperst.

respondent 16 Op trainingsdagen eet ik samen met mijn kind warm. Mijn dochter en man moeten hun eten opwarmen s 'avonds opwarmen in de magnetron. Na de training eet mijn zoon drie boterhammen met kipfilet. Ik eet vaak niets en sla als het ware een maaltijd over. Ik vraag mij af waarom de onderbouwspelers niet bij Ajax eten. Ze vergeten wel eens dat je thuis een leven hebt.

respondent 17 Als hij traint eet hij wel iets later. En als hij niet traint vroeger. respondent 18 Hij eet iets later als hij heeft getraind.

respondent 19 Op wedstrijddagen eet hij extra pasta, bami of boterhammen voor de wedstrijd. respondent 20 Hij vindt het minder leuk om thuis te eten. Hij eet vier keer per week bij Ajax.

Thuis eet hij rijst met kip (niet veel vlees). respondent 21 n.v.t.

respondent 22 Soms eet hij na Ajax nog wel eens bij mij een tosti of noodles als het niet lekker was of als hij nog trek heeft,

50

respondent 24 Soms eet hij minder bij Ajax, omdat hij het niet lekker vindt. Maar dan eet hij thuis weer wat meer.

respondent 25 Hij eet vier dagen per week bij Ajax.

respondent 26 Wij eten voornamelijk rijst en pasta en weinig aardappels. Bij Ajax zal hij vaker aardappelen eten.

respondent 27 Vrijdag heeft hij een lange dag en eet ik samen met mijn zoon tussen de middag warm. Na de training eet hij thuis een tosti ipv een broodmaaltijd.

respondent 28 n.v.t respondent 29 n.v.t

respondent 30 Thuis krijgen ze heel af en toe pizza en patat. Dit krijgen ze bij Ajax natuurlijk niet.

Tabel 12 Overzicht van alle antwoorden op vraag 32 van de vragenlijst

Wat vindt u van de informatievoorziening vanuit Ajax?

respondent 1 Goed

respondent 2 Goed. Maar ik zou nog wel willen weten wat het echte verschil is als hij gezonder gaat eten. Wordt ie dan echt een betere voetballer?

respondent 3 Ik krijg ieder jaar twee formulieren, maar deze lees ik nooit. respondent 4 Redelijk. Het kan beter.

respondent 5 De toegankelijkheid is er, maar ik mis een brochure waarin staat welke

voedingsstoffen mijn zoon nodig heeft en wanneer hij wat moet eten/drinken. respondent 6 Goed

respondent 7 Het is mij tot nu toe niet echt opgevallen. Dat wil niet zeggen dat het er niet is of slecht is. Ik heb er gewoon geen erg in. Hij eet vier keer per week bij Ajax. Dit is wel prima.

respondent 8 Dit is de eerste week dat ik informatie krijg over voeding, vind het voldoende. respondent 9 Magertjes. We krijgen een kookclinic. Het moet interactiever worden.

Bijvoorbeeld een quiz of een spelelement. Tijdens de kookclinic zag je dat veel mensen afgeleid waren.

respondent 10 Minimaal. Ajax is een topclub. Ajax creëert een topsportklimaat en daar hoort gezonde voeding ook bij. Ajax mag meer de adviserende rol aannemen richting de spelers. Dan wordt het voedingsadvies thuis ook serieuzer genomen.

respondent 11 Goed. Kookclinic 1 keer per jaar.

respondent 12 Wat er tot nu toe is georganiseerd is goed. Behoefte aan meer diepgang en maatwerk. Wil graag praktische tips. Wat moeten ouders geven aan kinderen voor/tijdens/na een training of wedstrijd? Algemene informatievoorziening is wel goed. Na de kookclinic is er meer bewustwording.

respondent 13 Ze zijn er wel mee bezig. Sport en voeding gaan samen. respondent 14 Goed

respondent 15 Vind het niet veel voorstellen. Afgelopen week voor de tweede keer een kookclinic gehad. De informatie was hetzelfde als vorig jaar.

51

respondent 16 Prima. We hebben deze week een kookclinic gehad en een lijst met voorkeur- middenweg-uitzonderingsproducten toegestuurd gekregen. Alleen valt me op dat producten die in de middenweg- en uitzonderingsgroep vallen worden gegeven tijdens de Toernooien (Mars, witbrood en Caprisun) Dat vind ik raar. Ik geef mijn zoon vaak twee bruine boterhammen belegd met kipfilet mee.

respondent 17 Heel professioneel. respondent 18 Goed

respondent 19 Goed dat ze ermee bezig zijn. Ik vind dat ze de kinderen meer mogen betrekken. Ajax moet meer er meer op toezien dat de jongens goed eten. Ze zouden ze positief kunnen aanmoedigen.

respondent 20 Goed

respondent 21 Heel goed. Het is de laatste twee jaar al veel beter dan een paar jaar geleden. De laatste twee jaar is de voorziening actiever geworden zoals de kookclinics.

Daarnaast krijgen de jongens soms tussendoor te horen wat goed is. Verder is het ook beter geworden door de kok die vier jaar geleden gekomen is.

respondent 22 Het is iets minder geworden . Ik krijg geen mail meer met tips of informatie respondent 23 Dit is het eerste seizoen dat mijn zoon bij Ajax voetbalt. Ik ben tevreden. Mijn

dochter loopt bij een diëtist dus krijg buiten Ajax om ook al voldoende informatie over gezonde voeding.

respondent 24 Goed

respondent 25 Het kan beter. Ik zou graag iets meer informatie op papier willen. respondent 26 Goed

Respondent 27 Ik heb nu twee kookclinics gehad. Daarna hoor je een jaar niets meer. Vorig jaar kregen de spelers in de wintermaanden extra vitaminesupplementen vanuit Ajax. Dit jaar kregen ze dat niet. Vreemd waarom ze dit het ene jaar wel doen en het andere jaar niet. Dat toont geen beleid aan.

Respondent 28 Goed. kookclinic was erg leuk. Ik heb een abonnement bij HelloFresh. Begin dit seizoen hebben ik en mijn zoon een gesprek met Peter Res gehad. Hij had een te hoog vetpercentage en zat niet lekker in zijn vel. Nu voelt hij zich weer fit. Respondent 29 Prima, Tijdens de kookclinic wordt het een en ander verteld, maar dat is niets

nieuws. We hadden al een HelloFresh maaltijdenbox voor 4 dagen in de week. De recepten tijdens de kookclinic waren voor mij niet nieuw. Ik vind het vooral interessant om te weten wat je wel/niet mag eten/drinken als je lactose- intollerantie hebt. Ik wil voornamelijk praktische tips.

52

Tabel 13 Overzicht van alle antwoorden op vraag 43 van de vragenlijst

Heeft u nog ideeën, opmerkingen en/of aanvullingen die u kwijt wilt?

Respondent 1 Ik sta niet stil bij de inname van noten en zaden, omdat het voor mijn zoon en

mijzelf normaal is om te eten. Ik denk dat als je een beetje het nieuws volgt en op internet kijkt dat je best goed kan weten wat gezond is. Ik heb daarom ook niet echt behoefte aan meer informatie, omdat wij er al goed op letten. Ik vind een persoonlijk gesprek met een diëtist wel goed voor diegene die het echt nodig hebben. Daarnaast is een kookclinic als vorig jaar ook leuk. Maar eerlijk gezegd zal ik een brochure niet nalezen.

Het eten bij Ajax kan soms droog zijn, maar dat snap ik. Het ligt allemaal in bakken. Maar soms is mijn zoon wel positief over het eten.

In eerste instantie vind ik mijn zoon zelf verantwoordelijk, hij is 15. Maar er moet natuurlijk wel genoeg aanbod zijn vanuit Ajax als ze bijvoorbeeld weg zijn of in de kantine.

Respondent 2 Ik vind het lastig om mijn kind te dwingen. Hij proeft niet zoveel. Daarnaast eet hij slecht groente en noten. Hij eet wel veel fruit. Ik kan hem niet dwingen om dingen te eten die hij niet lust. Ik zou een receptenboekje vooral gericht op groente (die niet zichtbaar zijn of iets dergelijks) erg op prijs stellen. Ik wil weten of betere voeding leidt tot betere sportprestaties. Na de training kan Ajax misschien zorgen voor verschillende tussendoortjes.

Respondent 3 Ik vind het belangrijk dat er wordt gecommuniceerd welke voedingsstoffen er in bijvoorbeeld noten of vis zitten en waarom dat belangrijk is voor een sporter. Ik wil graag bevestiging vanuit de literatuur. De jongens zijn 50% van de tijd bij Ajax, dus de verantwoordelijkheid voor een gezond voedingspatroon ligt dan ook zeker voor 50% bij Ajax. Ajax luistert toch naar niets. Ik hoop dat Ajax iets met jullie onderzoek doet, maar heb er weinig vertrouwen in.

Respondent 4 Ik wil meer weten wat mijn kind precies nodig heeft (voedingsbehoefte). Wat heeft een puber in de groei nodig. Wat is goed? Mag het calorierijk? Mijn kind houdt niet van ongebrande noten, maar wel van gebrande noten. Wat moet ik doen als mijn kind geen noten wil eten? Of het niet meeneemt naar school? Misschien een afspraak met diëtist voor de jongens met overgewicht en ondergewicht. Om een verantwoordelijke manier aan te komen of af te vallen. De spelers zouden meer begeleiding kunnen krijgen tijdens het eten. De trainers zitten aan een andere tafel. De ene keer pakt mijn zoon van alles wat. Maar hij komt soms ook met veel trek thuis, omdat het eten niet lekker was. Er is veel keuze en geen toezicht. Iedereen mag zelf pakken wat hij wil.

Minder snoepautomaten in de kantine. Tussen wedstrijden/trainingen naast fruit misschien ook evergreen of mueslirepen verschaffen of iets dergelijks. Bij

toernooien en overwinningen liever niet meer langs de Mc Donalds of Kentucky. Respondent 5 Ajax moet zich vaker bemoeien met de voeding en vochtinname van de kinderen.

Adviezen van trainers/mentoren worden sneller aangenomen dan de adviezen van ouders. Misschien is het een idee om eens per maand tijdens de

mentortraining aandacht aan voeding te besteden. Of dat de spelers huiswerk mee naar huis krijgen: noteren wat ze gegeten/gedronken hebben op een dag. Ik vind het lastig om een volwaardige warme maaltijd klaar te maken. Ik zou graag recepten vanuit Ajax ontvangen, bijvoorbeeld via een speciale voedingspagina op de website van Ajax. Misschien kunnen ze wat regelen in samenwerking met HelloFresh? Sinds de kookclinic van afgelopen maandag geef ik mijn kind nu vaker vette vis, noten en nog meer water.

53

Respondent 6 Ik ben eigenlijk wel tevreden. Mijn zoon eet vrijwel alles. Elke dag fruit, noten en elke week vis. Hij is sterk en groot. Van mij hoeft er niks veranderd te worden. Respondent 7 Misschien wat meer informatie over frisdrank, of een quiz om de voedingskennis

van de ouders en spelers te testen. Dan kan je zien of het aan de kennis ligt of aan andere dingen.

Respondent 8 Wanneer de jongens klaar zijn met trainen en de kleedkamer uitlopen, gaan zij direct naar huis. Ajax zou hier de jongens moeten stimuleren om meer fruit te eten. Bijvoorbeeld door net zoals bij de middenbouw fruitschalen neer te zetten. Het is belangrijk dat het in het zicht ligt. Ik hoop dat er een receptenbundel uitkomt met daarin volwaardige maaltijden voor sporters, als vervolg van de kookclinic. Mijn vrouw en ik vinden zelf-effectiviteit van ons kind belangrijk. Wij vinden het niet zozeer de vraag of het ons zou lukken om de voeding te

verbeteren, maar of het ons kind zou lukken.

Respondent 9 De snoepautomaten mogen wat mij betreft weg, of het assortiment in de kantine en automaten mag gezonder. Zet voor de onderbouw ook fruit klaar na een training! Lunch in de bus naar een toernooi is voor verbetering vatbaar (mars mag eruit) BentoBox: tip voor een uitgebalanceerde voeding. Vreemde ogen dwingen. Trainers zijn niet verantwoordelijk, maar kunnen wel een oogje in het zeil houden. Respondent 10 Vanuit Ajax zou ik graag twee keer per week recepten ontvangen. Bijvoorbeeld

net zoals operations een wekelijkse mail maar dan vanuit de keuken met 1 of 2 recepten. Zodat je aan het eind van het jaar een receptenboek kan uitbrengen met daarin 52 recepten gebundeld. Ik wil niets opgedrongen krijgen. Ik wil dus bijvoorbeeld geen maaltijdenbox verplicht bestellen. Ik wil zelf bepalen wat ik eet op welke dag.

Respondent 11 De lunch tijdens toernooien mag wel beter. Als ze het niet kennen eten ze het vaak niet. Terwijl ze het wel nodig hebben voor de wedstrijd. Dus misschien de lunch iets aantrekkelijker maken.

Respondent 12 Ik wil meer praktische tips in relatie met leeftijd: Wat heeft een kind nodig op welke leeftijd?

Respondent 13 n.v.t.

respondent 14 Thuis bereiden we het eten op een andere manier.

Respondent 15 Onderweg naar toernooien wordt het eten verzorgd door Ajax. Ik hoor dat ze dan ook gewoon een Mars krijgen en een AA drink op de terugweg drinken. Ik vind dat mentoren vaker met de spelers over voeding moeten praten. Spelers hebben ontzag voor de mentoren.

Respondent 16 Ajax moet rekening houden met ouders die het niet zo breed hebben. In het elftal van mijn zoon zitten ook ouders die wonen in een asielzoekerscentrum en

mensen met een uitkering. Veel mensen kunnen het zich niet veroorloven om twee keer per week vis te eten. Vooral niet met het hele gezin. Ajax zou de ouders van spelers die nieuw zijn bij Ajax een kennispakket kunnen geven. Wacht niet met het geven van voedingstips. Pas na een jaar hoorde wij iets over voeding via een kookclinic. Dat mag wat mij betreft wel eerder. Jeugdspelers van de

onderbouw mogen ook wel voorlichtingslessen krijgen van Peter. Mentoren zouden ook wat meer kunnen denken aan voeding. Ze kunnen bijvoorbeeld uitleggen waarom je tomaten moet eten. De kinderen kijken tegen de mentor op. De lunchpakketten tijdens toernooien mag beter!

Respondent 17 Wat adviseert Ajax de jongens tussen school en training en wedstrijd te eten? Hoe zit het met snelle en langzame koolhydraten, fruit en de Glycemische index. Ik wil

54

graag praktische tips. Wanneer Ajax voedingsadvies aan spelers zou aanbieden zal er minder discussie zijn tussen kind en ouder. Snoepautomaat mag weg. Er moet iets gegeten worden na de training voor de onderbouw, het duurt soms lang voordat de jongens thuis zijn en kunnen eten. Biedt i.p.v. de snoepautomaat sportvoeding aan: noten/wortels/fruit/smoothies/Herbalife shakes.

Respondent 18 n.v.t.

respondent 19 Mijn zoon vindt het eten bij Ajax minimaal. Soms eet hij helemaal niet bij Ajax en gaat hij zonder eten naar huis. De maaltijden die Ajax verzorgd mogen cultureler. Meer gerechten uit andere keukens. Groenten kunnen op verschillende manieren bereid worden. Ajax moet er beter op toezien dat de jongens goed eten bij de club. Het mag niet zo zijn dat mijn zoon zonder eten naar huis gaat, omdat hij het eten niet lekker vindt. Het maakt indruk als trainers zich bemoeien met het eetgedrag. Ooit kregen de jongens broccoli, maar deze was te lang gekookt en geel uitgeslagen. Een teamgenoot wilde dit niet eten. Maar toen een trainer zei dat hij zijn broccoli moest eten, at hij het toch op. Ik vind dit een goede zaak. Je levert je kinderen over aan Ajax, en gaat ervan uit dat zij dan goed voor de jongens zorgen.

Respondent 20 Niet alleen voeding is belangrijk, ook goed slapen. Ik heb de trainer gebeld dat hij moet doorgeven dat mijn zoon goed moet slapen. Hij luistert wel naar de trainer, dus het werkte wel dat hij dat zei.

respondent 21 Informeel met de jongens 30 minuten. Interactief. Met een leuk filmpje en een goede voetballer. Wat weten jullie van goede voeding? Vraagbaak op internet. Mensen willen vaak anoniem blijven. Dan kunnen ze op hun gemak een vraag stellen. Ook handiger voor de diëtist zelf. Daarnaast informatie of recepten op de site zetten. Vitogreen = zeewier en Bonusan Multivitamine voor sporters en jonge mensen. Dat gebruikt mijn zoon. Misschien goed om te weten dat hij dat als aanvulling gebruikt. Het is misschien interessant om te kijken naar waarom de jongens niet altijd alles eten bij Ajax. 1 stoer gedrag. 2 moeilijke eters of 3 het smaakniveau bij Ajax kan omhoog.

Respondent 22 Kantine aanbod mag gezonder, Avondeten is niet altijd lekker (droog en koud) en soms te weinig. De jongens zouden ook voorlichting mogen krijgen. Wat doet suiker en vet bijvoorbeeld met je lichaam? Informeer daarover. Mail de ouders af en toe. Stuur kleine reminders, kleine tips.

Respondent 23 Ik zou het goed vinden als spelers ook voedingsvoorlichting krijgen, zodat ze elkaar kunnen aanmoedigen. Ik ben gemotiveerd om de voeding van mijn kind te verbeteren, maar als dit teveel geld kost weet ik niet of het mij gaat lukken. Respondent 24 Een kookclinic voor de ouders van de middenbouw zou ook leuk zijn. Vorig jaar

waren wij er wel. Toen zat hij nog in de onderbouw.

Het eten kan soms droog zijn (aardappels ). Maar sommige dingen vinden ze wel weer lekker zoals de zalm.

Respondent 25 Tijdens toernooien krijgen ze soms te weinig eten hoor ik. Er mogen dan meer tussendoortjes beschikbaar zijn. Het ene kind heeft daar misschien meer behoefte aan dan het andere kind. Daar moet wel rekening mee worden gehouden vind ik. Als ze na een wedstrijd bij een andere wedstrijd op de bank zitten mogen er ook