• No results found

5. Exploratief empirisch onderzoek

5.3. Antwoord op de onderzoeksvraag

Vanuit de analyse van de onderzoeksresultaten kan ik een antwoord bieden op de onderzoeksvraag en deelvragen die ik stelde bij de probleemstelling. Als eerste zal ik de twee deelvragen beantwoorden, daarna zal ik de hoofdvraag bespreken.

5.3.1. Antwoord op deelvraag 1

Om een antwoord te bieden op deelvraag 1: komt het thema migratie en integratie frequenter aan bod na de ‘migratiecrisis’, heb ik alle resultaten van de grafieken samengevat in onderstaande tabel.

Tabel 13: samenvatting evolutie prominentie van het thema migratie en integratie

Migratie: verschil na 2015?

Integratie: verschil na 2015?

Totaal: verschil na 205?

CDU NEE** NEE NEE

Fine Gael JA** JA JA

VVD JA JA JA

*JA: het verloop van de grafiek is gewijzigd na de ‘migratiecrisis’ van 2015 *NEEN: het verloop van de grafiek is niet gewijzigd na de ‘migratiecrisis’ van 2015

Deze tabel stelt dat er voor de CDU tussen 2009 en 2017 er voor het thema migratie en integratie geen wijziging in evolutie vast te stellen was en de trend zich na 2015 doorzet zoals er voor. Dit betekent dat de ‘migratiecrisis’ geen impact heeft gehad op de mate waarin het thema migratie en integratie voorkomt in het verkiezingsprogramma van de CDU.

Uit de cijfergegevens van Fine Gael zien we dat er tussen 2007 en 2016 een verschil is in evolutie en dat de migratiecrisis een impact heeft gehad op de mate waarin migratie en integratie aan bod komt. Bij zowel migratie en integratie is er tussen 2007 en 2011 een sterke daling van de mate waarin het thema aan bod komt, tussen 2011 en 2016 daalt dit nog verder maar in mindere mate dan voorheen. Voor het thema integratie is er zelf een lichte stijging waarneembaar.

44

Als laatste kwamen de cijfergegevens van de VVD aan bod, de regeringspartij van Nederland, waaruit blijkt dat er tussen de verkiezingen van 2006 en 2010 een sterke stijging voltrok in de aanwezigheid van zowel migratie als integratie. Deze aanwezigheid daalde daarna, in mindere mate, voor de verkiezingen van 2017.

De ‘migratiecrisis’ heeft dus geen impact gehad op de frequentie van het thema migratie en integratie in het verkiezingsprogramma van de CDU. Voor de VVD zien we dat de ‘migratiecrisis’ wel een impact heeft gehad, het thema komt minder aan bod dan voordien. Bij Fine Gael merken we dat de trend zich verder doorzet en er minder aandacht is voor het thema migratie en integratie, maar dat deze trend zich minder sterk doorzet en de ‘migratiecrisis’ vooral hier een impact heeft gehad.

5.3.2. Antwoord op deelvraag 2

De tweede deelvraag van deze masterproef wil nagaan of de context waarin het thema migratie en integratie aan bod komt gewijzigd na de ‘migratiecrisis’ of zet de evolutie die zich voltrok voor 2015 zich verder door? Aan de hand van de cijfergegevens die resulteerden uit de kwalitatieve inhoudsanalyse en de besproken grafieken, kunnen we volgende tabel opstellen:

Tabel 14: samenvatting positie ten aanzien van het thema migratie en integratie

Partij Immigratie: verschil na 2015? Integratie: verschil na 2015?

CDU JA* (-) JA (+)

Fine Gael NEEN** JA (-)

VVD JA (-) NEEN

*JA: het verloop van de grafiek is gewijzigd na de ‘migratiecrisis’ van 2015 *NEEN: het verloop van de grafiek is niet gewijzigd na de ‘migratiecrisis’ van 2015

Voor de CDU merken we op dat er een breuk is met de evolutie die zich voordeed voor zowel migratie als integratie. Voor het thema migratie is de context positiever geworden, voor het thema integratie is de positieve evolutie te niet gedaan door een sterke negatie context in het verkiezingsprogramma van 2017. We kunnen dus, voorzichtig, stellen dat de ‘migratiecrisis’ ervoor zorgde dat het thema integratie

45

Voor de positie van Fine Gael ten aanzien van migratie zien we geen impact van de ‘migratiecrisis’ en zet de positieve evolutie voor 2015 zich op dezelfde manier door na 2015. Voor het thema integratie zien we dat de ‘migratiecrisis’ wel een impact heeft gehad, voor 2015 komt het thema positief aan bod. In 2016 zien we dat de context negatief geëvolueerd is.

Bij de VVD zien we voor het thema integratie geen wijziging in de evolutie die zich doorzette voor de ‘migratiecrisis’, het thema blijft steeds negatiever aan bod komen. Voor het thema migratie zien we dat hier ook de negatieve trend zich verder doorzet, echter niet zo sterk als voor 2010. Hier heeft de migratiecrisis mogelijks ook een impact gehad.

De ‘migratiecrisis’ heeft dus vooral bij de CDU een impact gehad op de context waarin het thema migratie en integratie aan bod komt. Bij Fine Gael zien we dat de ‘migratiecrisis’ enkel een negatieve impact had op het thema integratie, bij de VVD zien we een afzwakking van de negatieve evolutie bij het thema migratie.

5.3.3. Had de ‘migratiecrisis’ een impact op partijstandpunten?

Om te antwoorden op deze onderzoeksvraag, moeten we beide deelvragen samen nemen. Dit resulteert in volgende tabel:

Tabel 15: samenvatting positie en frequentie van het thema migratie en integratie

Migratie: verschil na 2015? Integratie: verschil na 2015? Deelvraag 1 Deelvraag 2 Deelvraag 1 Deelvraag 2

CDU NEEN** JA (-) NEEN JA (+)

Fine Gael JA* NEE JA JA

VVD JA JA (-) JA NEEN

*JA: het verloop van de grafiek is gewijzigd na de ‘migratiecrisis’ van 2015 *NEEN: het verloop van de grafiek is niet gewijzigd na de ‘migratiecrisis’ van 2015

Hieruit kunnen we vaststellen dat de ‘migratiecrisis’ voor de CDU een impact heeft gehad op het thema migratie en integratie. Het thema migratie komt voor 2015 in een positieve context voor, na 2015 in een

46

negatieve context. Bij Fine Gael zien we dat de ‘migratiecrisis’ een impact heeft gehad op het thema migratie en integratie. Voor het thema migratie enkel in de mate waarin het thema aan bod komt, voor het thema integratie wijzigde zowel de frequentie als de context. Als laatste zien we bij de VVD dat de ‘migratiecrisis’ een impact heeft gehad op het thema migratie en integratie, waar voor beide de

frequentie is gewijzigd. Voor het thema migratie is ook de evolutie van de context gewijzigd, de negatieve trend zet zich iets minder sterk door.

In het algemeen zien we dat de factor ‘migratie’ geen absolute invloed heeft gehad op het

verkiezingsprogramma van regerende politieke partijen en werden bepaalde evoluties verder doorgezet. In bepaalde gevallen zien we dat de ‘crisis’ wel een impact heeft gehad en de frequente en/of de context gewijzigd is of een trend zich minder/sterker doorzette. Dit is echter zeer partij gebonden waardoor een er van een algemene impact geen sprake is.

47