• No results found

4. Onderzoeksopzet

4.3. Analysemethode

Zoals eerder vermeld bevat de database van PImPo cijfergegevens voor verkiezingen tot en met 2013. Ik zal voor de verkiezingen na 2013 zelf de verkiezingsprogramma’s coderen aan de hand van PImPo Data Documentation and Codebook (2018) en Positions and saliency of immigration in party manifestos: a novel dataset using crowd coding (2018). Deze twee documenten bevatten uitgebreide informatie over de methode die de onderzoekers gebruikt hebben om verkiezingsprogramma’s te coderen. Dit zou mij genoeg informatie moeten verschaffen om zelf de ontbrekende data te kunnen toevoegen.

Echter moet er wel opgemerkt worden dat er binnen PImPo gebruik gemaakt wordt van crowd coding, verschillende onderzoekers coderen hier bepaalde stukken tekst waarna de codering onderling

vergeleken wordt. Op die manier beoogt men om onregelmatigheden weg te werken en de objectiviteit zo hoog mogelijk te houden. Ik zal geen gebruik maken van crowd coding aangezien ik alleen werk aan dit onderzoek. Om mijn codering te controleren maak ik wel gebruik van de ‘main dataset’ van het Party Manifesto project. In deze ‘main dataset’ hebben onderzoekers recente verkiezingsprogramma’s gecodeerd op basis van dezelfde criteria die gebruikt wordt binnen PImPo. Op die manier kan ik dus controleren of mijn codeerresultaten correct waren en kan ik deze eventueel bijsturen.

In volgend stappenplan beschrijf ik alle stappen die ik doorlopen heb tijdens het coderen van de

verkiezingsprogramma’s na 2013. Ik maak hiervoor gebruik van het programma Nvivo, in dit programma kan ik stukken tekst onderverdelen in ‘nodes’. Op die manier kan ik gestructureerd

verkiezingsprogramma’s coderen en onderverdelen in ofwel ‘migratie’ of ‘immigrant integratie’ gerelateerde zinnen.

31

4.3.1. Stap 1: het coderen van de verschillende programma’s in Nvivo

Elk programma heb ik geïmporteerd in Nvivo en voor elk heb ik de stappen van het schema overlopen.

Figuur 2: hierarchical coding of immigration and immigrant integration positions

Bron: Lehman & Zobel (2018a)

Indien de zin betrekking had tot het thema immigratie en/of integratie plaatste ik deze in de node ‘immigratie en/of integratie’. Dit deed ik voor de drie verkiezingsprogramma’s. Op die manier creëerde ik een ‘node’ met alle zinnen die gerelateerd waren aan immigratie en/of integratie. Soms kan het zijn dat maar een deel van een zin gecodeerd wordt, vandaar dat het begrip Quasi Sentences gebruikt wordt. Quasi Sentences (QS) “are units of analysis capturing one unique argument in a sentence. They are never

longer than one natural sentence, but sometimes shorter than a natural sentence” (Lehman & Zobel,

2018a, p. 9).

Op basis van deze gegevens maakte ik twee nieuwe ‘nodes’ aan: ‘migratie’ en ‘integratie’. Elke zin werd onderverdeeld in een van deze twee nieuwe ‘nodes’. Als laatste stap bepaalde ik de ‘direction’ van elke zin: is deze zin supportive, neutral of sceptical ten aanzien van migratie of integratie. Dit bepaalde ik aan

32

de hand van categorieën die het Manifesto project standaard toepast bij het coderen van verkiezingsprogramma’s. Deze categorieën zijn:

Tabel 2: categorieën met betrekking tot immigratie en immigrant integratie

Code Titel Inhoud

601.2 Immigration: negative Statement advocating the restriction of the process of immigration, i.e. accepting new immigrants. Might include statements regarding,

• Immigration being a threat to national character of the manifesto country,

• ‘the boat is full’ argument;

• The introduction of migration quotas, including

restricting immigration from specific countries or regions etc.

Only concerned with the possibility of new immigrants.

602.2 Immigraiton: positive Calls for immigrants that are in the country to adopt the manifesto country’s culture and fully assimilate. Reinforce integration.

Only concerned with immigrants already in the manifesto country.

607.2 Integration: diversity (positive)

Calls for immigrants that are in the country to adopt the manifesto country’s culture and fully assimilate. Reinforce integration.

Only concerned with immigrants already in the manifesto country.

608.2 Integration: assimilation (negative)

Calls for immigrants that are in the country to adopt the manifesto country’s culture and fully assimilate. Reinforce integration.

Only concerned with immigrants already in the manifesto country.

33

4.3.2. Stap 2: berekenen van saliency en position

Om deze stap uit te voeren maak ik gebruik van het Codeerboek voor de PImPo dataset (2018). In dit codeerboek wordt de ‘saliency’ (prominentie) voor migratie en integratie samen en afzonderlijk berekend. Dit door de proportie voor beide te berekenen. Voor ik deze formules uitvoer, moet ik aan elke categorie (sceptical, neutral of supportive) een waarde toekennen. Sceptical zinnen krijgen een minteken (waarde - 1), neutral zinnen krijgen een 0-waarde en supportive zinnen krijgen een plusteken (waarde +1). Daarna kan ik de verschillende formules uitvoeren. De formule voor proportie voor immigratie en integratie samen is:

Formule 1: Saliency

∑ 𝑖𝑚𝑚𝑖𝑔𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑄𝑆 + ∑ 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑔𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑄𝑆 𝑇𝑜𝑡𝑎𝑎𝑙 𝑎𝑎𝑛𝑡𝑎𝑙 𝑄𝑆

De formule voor de proportie van immigratie en integratie apart is:

Formule 2: Saliency Immigration

∑ 𝐼𝑚𝑚𝑖𝑔𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑄𝑆 𝑇𝑜𝑡𝑎𝑎𝑙 𝑎𝑎𝑛𝑡𝑎𝑙 𝑄𝑆

Formule 3: Saliency integration

∑ 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑔𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑄𝑆 𝑇𝑜𝑡𝑎𝑎𝑙 𝑎𝑎𝑛𝑡𝑎𝑙 𝑄𝑆

Om de ‘position’ van een partij te bepalen ten aanzien van immigratie en immigrant integration hebben we volgende formule nodig:

Formule 3: Immigration/ Integration Position

*voor de positie van integration is de formule volledig dezelfde, maar zijn het de cijfergegevens van integration die gebruikt moeten worden.

Van dit resultaat wordt nogmaals de ‘saliency’ berekend, dit doe je door de supportive en sceptical sentences op te tellen en te delen door alle zinnen met betrekking tot immigratie of integratie.

34

4.3.3. Stap 3: toevoegen van eigen cijfergegevens aan de bestaande dataset

Als laatste stap worden de eigen berekende cijfergegevens toegevoegd aan de al bestaande cijfergegevens. Die kunnen daarna geanalyseerd worden.

35

5. Exploratief empirisch onderzoek