• No results found

Analyse resultaten

4.1 Inleiding

In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de onderzoeksresultaten. De onderdelen van het raamwerk genoemd in hoofdstuk 2.5 zullen apart behandeld worden. Per onderdeel zal in worden gegaan op de onderzoeksvragen die opgesteld zijn in hoofdstuk 3.3. Hierbij wordt per onderdeel inzichtelijk gemaakt wat wordt gerapporteerd, wat de verschillen zijn tussen de geselecteerde landen en worden verbanden benoemd. In hoofdstuk 5 worden de belangrijkste bevindingen uit dit hoofdstuk nogmaals benoemd. Hierbij wordt inzicht gegeven in wat momenteel wordt gerapporteerd over water en wat de verschillen zijn tussen de ondernemingen uit de verschillende landen.

4.2 Meten en rapporteren van het huidige watergebruik

Bij dit onderdeel is onderzocht in hoeverre ondernemingen informatie verschaffen over hun verbruik van water. Hierbij is gekeken naar de verslaggeving over de totale omvang van het water verbruik, onderscheid in gebruik, recycling/hergebruik en de kwaliteit van het afgegeven water. De resultaten zullen per onderdeel uiteengezet worden en als laatste wordt een analyse gemaakt over de samenhang tussen de vier onderdelen. 0 2 4 6 8 10 12 Aantal Australie Canada Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten La n d

Informatie over de omvang water gebruik

a. kwantitatieve informatie met toelichting b. enkel kwantitatieve informatie

c. er wordt geen informatie over de omvang verstrekt

Gebleken is dat 70% van de onderzochte ondernemingen kwalitatieve en/of kwantitatieve informatie heeft opgenomen in het duurzaamheidsverslag over de omvang van het watergebruik. In de bovenstaande figuur is een onderverdeling gemaakt tussen de verschillende landen die onderzocht zijn. Hierbij komt naar voren 9 van de 11 ondernemingen in Australië kwantitatief rapporteert over de omvang van het watergebruik en daarvan hebben 3 ook een toelichting op de cijfers. De ondernemingen uit de Verenigde Staten en Canada scoren relatief slechter dan de ondernemingen in Australië en het Verenigd Koninkrijk. 50% van de ondernemingen in deze 2 landen rapporteert over de omvang van het gebruik van water.

Onderscheid in gebruik 0 2 4 6 8 10 12

Australie Canada Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten

Landen

Aa

nta

l c. nee

b. ja, maar niet toegelicht

a. ja, een onderscheid wordt gemaakt en toegelicht.

Figuur 5: verdeling informatie over onderscheid in gebruik

In totaal rapporteren 6 van de 44 onderzochte ondernemingen over een onderscheid in het gebruik van water. Van de onderzochte ondernemingen is maar 1 die een onderscheid gemaakt heeft tussen blauw, groen en grijs gebruik en daarbij een toelichting heeft verstrekt. Deze onderneming bevindt zich in Australië. 3 ondernemingen in de Canada en 2 in de Verenigde Staten maken een onderscheid in het gebruik maar lichten dit onderscheid niet toe in het duurzaamheidsverslag. De onderzochte ondernemingen het Verenigd Koninkrijk doen allen geen verslag over het onderscheid in het gebruik van water. Dit wordt duidelijk geïllustreerd in het bovenstaande figuur.

0 2 4 6 8 10 12 Percentage ondernemingen Australie Canada Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten La n d

omvang recyclede/hergebruikte water

a. enkel kwalitatieve informatie b. enkel kwantitatieve informatie

c. zowel kwalitatieve als kwantitatieve informatie d. er wordt geen informatie verstrekt

Figuur 6: verdeling informatie over omvang recyclede/hergebruikte water

Uit het bovenstaande figuur is af te leiden dat het merendeel van alle ondernemingen niet rapporteert over de omvang van het recyclede/hergebruikte water, namelijk 75%. In het Verenigd Koninkrijk is van de onderzochte ondernemingen maar één die verslag geeft over de omvang van het recyclede water. Deze informatie is alleen kwalitatief, wat wil zeggen dat ze de recycling van water bij de onderneming beschrijven maar hierbij geen aantallen geven. De onderzochte ondernemingen in de Verenigde Staten rapporteren in vergelijking met de andere onderzochte landen het meest over de omvang van het recyclede water namelijk 45%. Bij Canada en Australië is dit respectievelijk 27% en 18%. De omvang van het recyclede/hergebruikte water wordt in getallen bij 5 van de 44 onderzochte ondernemingen gerapporteerd wat 11% van het totaal is.

Wordt over de kwaliteit van het afgegeven water verslag

gedaan? Totaal Relatief

Enkel kwantitatieve informatie 1 2%

Kwantitatieve informatie met toelichting 8 18%

Uit de bovenstaande figuur komt naar voren dat 80% van alle onderzochte ondernemingen geen informatie opneemt over de kwaliteit van het afgegeven water. Bij de overige 20% wordt kwantitatieve informatie verstrekt over de kwaliteit van water waarbij het merendeel ook een toelichting geeft. De informatie die hierbij wordt gerapporteerd gaat in op de hoeveelheid afvalstoffen die in het afgegeven water zitten. De onderstaande figuur laat zien in welke land de meeste ondernemingen rapporteren over de kwaliteit van hun afgegeven water. 4 ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk geven kwantitatieve informatie over de kwaliteit van het afgegeven water en daarbij ook een toelichting. 2 ondernemingen in Australië en de Verenigde Staten doen verslag over de kwaliteit van het afgegeven water waarbij 1 ondernemingen in de Verenigde Staten alleen kwantitatieve informatie rapporteert en hierbij geen toelichting geeft.

0 2 4 6 8 10 12 Aantal ondernemingen Australie Canada Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten La nd

kwaliteit van het afgegeven water

c. er wordt geen informatie verstrekt b. kwantitatieve informatie met toelichting a. enkel kwantitatieve informatie

Figuur 7: verdeling informatie over kwaliteit van het afgegeven water

Uit de voorgaande analyses blijkt dat de ondernemingen in Australië en het Verenigd Koninkrijk ongeveer anderhalf keer zo vaak verslag doen over de omvang van hun watergebruik. In het onderscheiden van het watergebruik in waterbronnen rapporteren 6 van de onderzochte ondernemingen in alle 4 de landen, waarbij de ondernemingen in Canada het vaakst hierover verslaan (3 ten opzichte van 2 in de Verenigde Staten, 1 in Australië en geen in het Verenigd Koninkrijk). Over de omvang van het recyclede/hergebruikte hoeveelheid water rapporteren de ondernemingen in de Verenigde Staten het

Over de verslaggeving van de kwaliteit van het afgegeven water rapporteren juist de ondernemingen het vaakst met 4 ondernemingen en hierover rapporteert als minste met 1 onderneming Canada. De onderstaande figuur laat dit duidelijk naar voren komen. Opvallend is dat geen enkel land over het geheel genomen over de 4 punten, beter of slechter scoort dan een ander land.

Aantal ondernemingen die rapporten over de verschillende onderdelen 0 2 4 6 8 10

Australie Canada Verenigd

Koninkrijk Verenigde Staten Land Aa nt a

l omvang van het gebruikte water

onderscheid in gebruik

omvang recyclede/hergebruikte water

kwaliteit van het afgegeven water

Figuur 8: onderverdeling gerapporteerde informatie naar land

4.3 Beoordelen van de wateromgeving en water risico’s

In deze paragraaf wordt een analyse gemaakt van het onderdeel “beoordelen van de wateromgeving in risico’s”. Dit onderdeel is onderverdeeld in 3 onderzoeksvragen welke per vraag zullen worden geanalyseerd in deze paragraaf waarbij aan het eind nog een algemene analyse plaats vind over dit onderdeel.

In de onderzoeksvraag “wordt informatie verstrekt over de wateromgeving waarin de onderneming actief is?” is een onderscheid gemaakt tussen een hoge mate van detail en een lage mate van detail. Dit onderscheid is in de vragenlijst verwerkt. Het volgende figuur geeft inzicht in de rapportage over dit onderwerp door de verschillende ondernemingen in de verschillende landen.

0 2 4 6 8 10 12 Aantal ondernemingen

Australie Canada Verenigd Koninkrijk

Verenigde Staten

La

nd

Informatie over de wateromgeving

c. nee

b. ja, maar summier in de tekst genoemd a. ja, een onderscheid wordt gemaakt en toegelicht.

Figuur 9: verdeling informatie over de wateromgeving

Uit de figuur valt af te leiden dat de onderzochte ondernemingen uit Canada het minst rapporteren over de wateromgeving waar de onderneming actief is ten opzichte van de andere drie landen. In het Verenigd Koninkrijk rapporteert 1 onderneming minder ten opzichte van Australië en Canada maar is de verslaggeving over de wateromgeving wel uitgebreider indien daarover gerapporteerd wordt. Van alle onderzochte ondernemingen maakt 27% een onderscheid in de wateromgeving en geeft hierbij een toelichting, benoemd 34% wel de wateromgeving maar is de gegeven informatie summier en de overige 39% rapporteert niets over de wateromgeving. De informatie is als summier gekenmerkt wanneer alleen de wateromgeving waarin de onderneming actief is benoemd word en verder geen tot weinig informatie gegeven word over de waterproblematiek daar. Indien een onderneming dit wel toelichtte is dit gekenmerkt als een onderscheid en een toelichting.

Vervolgens is ingegaan op de vraag: “Wordt informatie verstrekt over de wijze waarop de wateromgeving wordt beïnvloed door het watergebruik van de onderneming”. Hierbij is gekeken of ondernemingen kwalitatieve (relatieve), kwantitatieve (absolute), kwalitatief en kwantitatief of geen informatie gaven over de invloed van de onderneming op de wateromgeving door het watergebruik. In de onderstaande figuur