• No results found

Analyse categorie Reportage

In document “Straks, na de reclame…” (pagina 116-127)

3.6.1: Undercover in Nederland SBS6 Datum: 20-3-2011 Aflevering 52 Duur: 42.00

Te bekijken via: http://www.sbs6.nl/web/show/id=117418/langid=43/media=271123/page=1 Deel 1

Alberto Stegeman introduceert het onderwerp van deze aflevering; drugssmokkel. Hij vertelt welke onderwerpen besproken zullen worden, waarna hij ook vermeld een zelfbenoemde sexleraar te hebben ontmaskerd. Hierna start de leader.

Alberto vertelt dat veel jongeren in handen vallen van drugsronselaars. Zij vervoeren drugs voor geld, maar weten niet waar ze aan beginnen. Alberto praat met Lucia. Zij heeft drugs gesmokkeld, van Venezuela naar Nederland. Via haar werk als prostituee is ze in de drugswereld terecht gekomen. Lucia vertelt over haar tijd als drugssmokkelaar en hoe haar leven erdoor kapot gemaakt is. Alberto vertelt vervolgens dat Lucia in de gevangenis terecht is gekomen.

Vervolgens zegt Alberto dat Lucia door haar werk als prostituee in aanraking met drugs is gekomen, waarna hij zegt dat hen hetzelfde is overkomen. In de vorige aflevering ontmaskerde Alberto foute pooiers, door medewerksters undercover op hen af te sturen waarbij zij zich voordeden als prostituee. Eén van deze personen bleek ook drugsplannen te hebben. Een anonieme medewerkster, ze noemt zich Saskia, neemt contact op met een vrouw, waarna ze afspreken op het station in Utrecht.

Op het station ontmoeten ‘Saskia’ en de vrouw elkaar. Saskia draagt een verborgen camera op haar kleding, waardoor Alberto mee kan kijken en luisteren. De vrouw vraagt waarom Saskia de prostitutie in wilt. Als zij zegt dat ze veel schulden heeft, begint de vrouw over drugssmokkel. Ze vertelt dat je door drugs te smokkelen vanuit Suriname snel geld kunt verdienen. Zij heeft zelf twee keer een partij drugs vervoerd en dat ging probleemloos. Alberto constateert dat de vrouw een drugsronselaar is. De vrouw vertelt Saskia dat zij door haar Nederlandse uiterlijk makkelijk langs de douane zal komen.

Op Schiphol praat Alberto met een Roland Scheltes, een chef van de Marechaussee, over drugssmokkel. De chef vertelt dat een Nederlands voorkomen geen voordeel is; iedereen wordt gecontroleerd.

Lucia vertelt ondertussen dat zij meer dan 14 keer drugs gesmokkeld heeft, maar dat ze dit voornamelijk voor andere personen deed, niet voor haarzelf.

Op het station van Utrecht schetst de vrouw een geromantiseerd beeld van de drugssmokkel; ze vertelt dat Saskia een ticket en appartement krijgt, waardoor de hele trip op een vakantie zal lijken.

Lucia vertelt dat ook zij een vakantie aangeboden kreeg. Bij haar ging het mis; haar paspoort werd ingenomen en ze moest lang wachten totdat iemand contact met haar op nam. Vervolgens vertelt ze hoe ze op het vliegveld in Peru opgepakt werd. De controleurs waren echter omgekocht, waardoor ze gewoon het vliegtuig in mocht. Een volgende keer ging het minder goed; ze werd door acht soldaten opgepakt. Ze belandt voor twee jaar achter de tralies. Op het station van Utrecht vertelt de vrouw dat opgepakt worden in Suriname bijna onmogelijk is. Vervolgens zegt ze dat Saskia contact op moet nemen met de opdrachtgever. Hij zal haar meer informatie geven over de vlucht en de drugs. De vrouw instrueert Saskia vervolgens hoe ze zich moet gedragen bij de douane en verzekert haar wederom dat het makkelijk zal zijn. Ze nemen afscheid. Vervolgens belt de vrouw naar Saskia, met de vraag

of Saskia meer smokkelaars kan regelen. Saskia zegt iemand te weten, waarna ze een nieuwe afspraak maken.

De chef van de Marechaussee vertelt hoe mensen drugs smokkelen. Ze hebben drugs in boeken, gipsen benen en zelfs snoepjes gevonden. Alberto vraagt hoeveel mensen per jaar gepakt worden en hoeveel mensen door de controle glippen.

De volgende afspraak is bij het station van Breda. Saskia en een andere jonge vrouw, wederom voorzien van een verborgen camera, ontmoeten hier de vrouw en haar opdrachtgever. Alberto zit ondertussen in een auto bij het station en hoort en ziet alles wat er gebeurt. De man lijkt het zaakje niet te vertrouwen, maar de meisjes weten hem te overtuigen op een terras te gaan zitten. Hier vertelt het duo wat ze van de meisjes verwachten en wat hen in Suriname te wachten staat. De vrouw vertelt dat ze bolletjes zullen slikken, waarna de man zegt dat dit volkomen veilig is.

Op Schiphol laat de chef een foto zien van 250 bolletjes die door een persoon gesmokkeld werden. Hij vertelt vervolgens dat je na het knappen van slechts één bol al kan overlijden. Terug in Breda vertellen de ronselaars hoeveel de meisjes kunnen verdienen met het smokkelen; ze krijgen €6000 per kilo drugs.

Preview 1

Shot Screenshot Beeld Geluid Bijz.

1 Duur: 1 sec.

Getilt beeld van een man. Zijn gezicht is wazig. VO Alberto: Straks confronteer ik… 2 Duur: 1 sec.

Getilt beeld van een straat. VO Alberto: … deze drugsronselaars. 3 Duur: 2 sec. MLS van Alberto. Hij loopt achter een man aan. 4

Duur: 2 sec.

LS van een raam. VO Alberto: En ontmasker ik een zelfbenoemde… 5 Duur: 2 sec. LS van jaloezieën voor een raam.

VO Alberto: …sexleraar. 6 Duur: 4 sec. MLS van Alberto in een hal. Hij opent de deur. Een man, zijn gezicht wazig, komt binnen.

Alberto: Hallo. Kom binnen.

7 Duur: 2 sec.

MLS van een meisje voor een raam. Haar hoofd is wazig.

Alberto: Voor wie kom je?

8 Duur: 5 sec. MLS van Alberto en de man in een hal, ze praten.

Man: Ja, Eef.

Alberto: En hoe oud is Eef?

Man: Ze heeft gezegd veertien. Ondertiteling: Voor Eef. Ze heeft gezegd veertien. 9 Duur: 4 sec. MLS van Alberto op straat, hij kijkt naar de camera. VO Alberto: Tot zo meteen. In beeld verschijnt de tekst ‘Undercover in Nederland’. Deel 2

Terug in Breda vertellen de ronselaars dat de meisjes de meeste informatie over de bolletjes in Suriname zullen krijgen, waarna ze hen nogmaals verzekeren dat ze niet opgepakt zullen worden.

Lucia kreeg dit ook te horen, maar is wel opgepakt. Ze vertelt hoe zij de gevangenis in Venezuela werd binnen gebracht. Ze heeft daar twee jaar en vier maanden vast gezeten. In Breda vertelt de man wat de meisjes bij de douane moeten zeggen tegen de controleurs. Ook zegt hij dat zijn organisatie enkele controleurs heeft omgekocht. Als de meisjes weer in Nederland zijn moeten ze de bolletjes uitpoepen, waarna ze hun geld krijgen. Alberto stapt uit de auto en loopt naar de ronselaars. Hij confronteert hen met hun praktijken, waarna het duo weg rent. Alberto volgt hen, waarna de vrouw zegt dat ze niks fout doen; ze zegt enkel te informeren voor een organisatie. Uit de beelden van het gesprek op Utrecht Centraal blijkt echter dat ze wel meer doet dan enkel informeren. Alberto vraagt of zij beseft dat ze het leven van jonge mensen verwoest. De vrouw zegt zich dit te realiseren.

Lucia vertelt hoe traumatisch haar verblijf in de Venezuelaanse gevangenis was.

In Breda confronteert Alberto de vrouw met haar uitspraak dat er niks kan gebeuren, waarna ze zegt zichzelf aan te geven. Alberto zegt vervolgens dat mensen die er betrouwbaar uitzien makkelijk jonge mensen weet te ronselen.

Lucia vertelt dat jonge mensen op moeten letten en contact moeten opnemen met de politie of vrienden als ze problemen hebben.

Alberto introduceert het volgende onderwerp; de ontmaskering van een seksleraar van een minderjarig meisje. Hij is op een verkoopsite een advertentie tegengekomen waarin een man zijn seksuele diensten aanbiedt om jonge meisjes les te geven. Bij de advertentie staan foto’s van jonge meisjes met oudere mannen.

Alberto besluit een onderzoek te starten naar de man. Hij stuurt de man een e-mail waarin hij zich voordoet als de 14-jarige Eva en vraagt om seksles. De man stuurt een bericht terug waarin hij enkele seksuele handelingen benoemt die hij het meisje kan leren. Hij nodigt het meisje uit voor een sessie bij haar thuis, maar dan moet ze het wel geheim houden. Alberto gaat op deze uitnodiging in. Een vrouwelijke collega belt de man en geeft hem het adres. Alberto zal de man op dat adres opwachten. Met verborgen camera’s wordt de buurt in de gaten gehouden en een vrouwelijke collega gaat voor het raam staan. Alberto hoopt dat de man gelooft dat ‘het meisje’ echt veertien jaar is. De man belt ‘het meisje’ op om te controleren of ze echt zo jong is als ze zich voordoet en belt vervolgens aan. Hier wacht Alberto hem op. Hij nodigt de man uit binnen te komen, waarin hij de man confronteert met zijn praktijken. Alberto zegt dat hij woedend is op de man en leest hem de e-mails voor die hij onwetend aan Alberto heeft gestuurd. De man zegt dat hij uit interesse contact zoekt met

jonge meisjes. Hij realiseert zich ineens dat hij gepakt wordt, waarna hij zegt geen toestemming te geven voor het filmen. Hij wilt naar de politie gaan om Alberto aan te geven, waarna deze zegt met hem mee te lopen.

Preview 2

Shot Screenshot Beeld Geluid Bijz.

1 Duur: 5 sec. MLS van Alberto en de man. Ze lopen door de hal en vervolgens door de deur. De camera volgt hen. VO Alberto: Straks na de reclame ziet u hoe zijn plan heel anders uitpakt. Tot zo meteen.

2 Duur: 4 sec.

MLS van Alberto op straat, hij kijkt naar de camera. In beeld verschijnt de tekst ‘Undercover in Nederland’. Deel 3

Alberto zegt dat hij met de man meeloopt naar de politie. Hij zegt dat hij de man mag filmen, maar de man mag zich niet met 14-jarige meisjes inlaten. Er volgt een terugblik naar een eerdere uitzending, waarin Alberto de zogenaamde ‘maagdenleraar’ confronteert. Hij zegt dat de man na de uitzending is opgepakt.

Alberto zegt tegen de seksleraar dat hij ziek in zijn hoofd is en vraagt hem wat hij met de 14-jarige Eva van plan was. De man zegt dat hij het meisje wilde waarschuwen en dat ze geen vreemde mannen moet vertrouwen. Alberto heeft zijn leugen direct door, waarna de man breekt. Alberto stelt voor naar de politie te gaan zodat de man zichzelf kan aangeven. De man stemt hiermee in. Ze lopen het huis uit, waarbij de man zegt het nooit meer te doen. Ze lopen naar een politiebureau waar de man zichzelf aangeeft. Alberto heeft niet eerder meegemaakt dat iemand die hij confronteerde zichzelf aangaf. Hij hoopt dat de man zal leren van zijn fouten, waarna de uitzending is afgelopen.

3.6.2: Lauren Verslaat Veronica Datum: 22-3-2011 Aflevering 16 Duur: 41:53 Te bekijken via: http://www.veronicatv.nl/web/show/id=445551/langid=43/media=273398/page=1 Deel 1

Presentatrice Lauren Verster kondigt het onderwerp van deze uitzending aan; ze gaat mee met een beveiligde vlucht waarmee opgepakte illegalen vanuit Amerika naar El Salvador, hun land van herkomst, vervoerd worden. Ze vergelijkt haar komende vlucht met de film Con Air, waarna de leader start.

Lauren staat op de grens van Mexico en de VS, waar dagelijks vele Mexicanen proberen de VS binnen te komen. Deze mensen verblijven vervolgens illegaal in het land, waarbij zij door zich bijvoorbeeld aan te sluiten bij bendes, uitzetting proberen te voorkomen. Lauren ontmoet goede vriend en fotograaf Morten Andersen in een typisch Amerikaanse lunchroom. Zij is eerder met hem in Colombia en Venezuela geweest, waar zij criminele bendes volgden. Morten vertelt dat hij het fascinerend vindt dat de VS een eigen luchtvaartmaatschappij hebben waarmee illegale criminelen uitgezet worden. Lauren vraagt of de vlucht gevaarlijk is, waarna Morten uitlegt hoe de gevangenen geboeid het vliegtuig ingeloodst worden. Boven El Salvador mogen de gevangenen de boeien afdoen, omdat Amerika niet het recht heeft de mannen buiten de VS gevangen te houden.

Lauren vertelt dat er per jaar duizenden illegalen de VS binnenkomen, waarvan het merendeel direct opgepakt wordt. Zij en Morten gaan naar een gevangenis waar illegalen en criminelen wachten op hun uitzetting. De gevangenen krijgen meestal pas één dag voor de vlucht te horen dat zij uitgezet worden. Ze ontmoeten Eduardo, een gevangenenbegeleider tijdens de uitzettingsvlucht. Hij neemt hen mee de gevangenis in, waarbij Lauren over de strenge beveiliging spreekt. Ze lopen een zaal binnen waar gevangenen zitten. De meeste van hen hebben geen idee wanneer ze uitgezet zullen worden. Ze praten met een man die 24 jaar lang illegaal in de VS heeft gewoond en vannacht op een vlucht gezet zal worden. Hij zegt dat er besloten werd hem te deporteren nadat hij vijf minuten te laat op een afspraak met de immigratiedienst verscheen. Hij is bang om naar El Salvador te gaan, omdat hij daar opgewacht zal worden door bendeleden. Ze spreken een andere gevangene, die ook met de vlucht van vannacht mee zal gaan. Hij zegt zo snel mogelijk terug te willen keren naar de VS om geld te verdienen, wat hij vervolgens naar zijn familie in El Salvador stuurt. Ze spreken een volgende gevangene. Hij is ook bang voor de bendes in El Salvador. De MS en de Dieciocho heersen daar en martelen of vermoorden mensen die hen geen geld geven. Zijn broer is door één van de bendes vermoord. Voordat de mannen terug zijn in El Salvador moeten ze echter eerst mee op een zwaarbewapende vlucht met moordenaars en verkrachters. Lauren en Morten gaan naar de grenscontrolepost in Nogales, op de grens tussen Mexico en de VS. Hier hebben ze een afspraak met Eric Cantu. Hij neemt hen mee naar een kantoor, waar echter niemand gefilmd mag worden. De agenten willen niet herkend worden, omdat er eerder agenten vanwege hun werk vermoord zijn. Ze gaan naar een kamer vol tv-schermen, waar de grens haarscherp in de gaten wordt gehouden. Eric wijst schermen aan en vertelt hoe de agenten te werk gaan als ze iemand over een hek zien springen.

Preview 1

Shot Screenshot Beeld Geluid Bijz.

1 Duur: 2 sec.

MS van Eric. Hij bestuurt een auto.

VO Lauren: Straks ga ik op pad met de border control en zien… Onderin beeld staat de tekst ‘Na de reclame’ 2 Duur: 2 sec.

MCU van Lauren en Morten. Ze zitten op de achterbank van de auto en kijken om zich heen. VO Lauren: … we hoe ze mensen die illegaal proberen binnen te komen… Hetzelfde onderschrift. 3 Duur: 2 sec. MLS van twee agenten. Ze slaan een vrouw in de boeien. VO Lauren: …op pakken. Hetzelfde onderschrift. 4 Duur: 2 sec. LS van de agenten. Ze begeleiden de vrouw naar een auto. Hetzelfde onderschrift. 5 Duur: 1sec. LS bij een

vliegtuig, een agent sleept een ketting over de grond.

VO Lauren: En we vliegen mee met Con Air. Hetzelfde onderschrift. 6 Duur: 2 sec.

MS van de ketting. VO Lauren: Het gevangenentransport met zware criminelen… Hetzelfde onderschrift. 7 Duur: 1 sec. LS van agenten, ze begeleiden twee gevangenen naar het vliegtuig. VO Lauren: … aan boord, op weg naar… Hetzelfde onderschrift. 8 Duur: 2 sec. MLS van een agente. Ze helpt gevangenen de trap van het vliegtuig op. VO Lauren: … El Salvador. Hetzelfde onderschrift. 9 Duur: 4 sec. MS van Lauren in een vliegtuig. Ze praat tegen de camera. Lauren: Iedereen is zo meteen vrij, vrij van boeien… Hetzelfde onderschrift. 10 Duur: 4 sec. CU van de boeien van een gevangene. Een hand maakt de boeien los.

Lauren: … in het vliegtuig, en wij zitten er nog steeds tussen.

Hetzelfde onderschrift.

11 Duur: 7 sec.

Het scherm van een digitale camera komt in beeld, waarop foto’s van de vlucht te zien zijn. Het laatste beeld is het logo van Lauren Verslaat. De titel van de laatste foto is ‘TOT_ZO.jpg’ Deel 2

Eric neemt Lauren en Morten mee naar een grenspost, waar mensen na vertoon van hun paspoort de grens over kunnen. Op dat moment wordt een vrouw uit de rij gehaald met een vals paspoort. Ze wordt naar een auto gebracht en mag de VS nooit meer binnen komen. Achter een hek staan verschillende mannen de agenten te bekijken. Eric vertelt dat zij scouts kunnen zijn; mannen die informatie over de werkwijze van de agenten vergaren, welke ze gebruiken om de grens illegaal over te steken. Lauren gaat met een mogelijke scout praten. De man zegt dat hij met zijn visum de grens niet mocht oversteken en boos is over de wijze waarop zijn visum ingetrokken werd. Lauren zegt dat we nooit zullen weten of zijn verhaal waar is, of dat hij een scout is. Eric vertelt vervolgens dat er overal langs het hek bij de grens scouts staan, die naast het bekijken van de agenten deze soms ook verwonden.

Ze rijden langs het gedeelte van het hek waar volgens Eric elke dag agenten met stenen bekogeld worden. Het is niet veilig om uit te stappen, dus ze rijden door naar een veiliger stuk. Ze stoppen bij een gedeelte van de grens waar het hoogste hek staat. Het hek is gevuld met beton, zodat het niet geramd kan worden met een auto. Lauren zegt dat ze snapt dat het nodig is, maar ze vindt het hek nogal agressief overkomen.

Lauren en Morten maken zich klaar voor de deportatievlucht van die nacht. Ze gaan midden in de nacht naar een vliegveld. Ze lopen een detentiecentrum bij het vliegveld binnen, waar ze de gevangenen zien die met de vlucht mee gaan. Er zijn 80 criminele passagiers en 26 illegalen zonder strafblad. Lauren praat met enkele geboeide gevangenen. Zij vertellen haar dat ze al 15 uur geboeid zijn en geen idee hebben waar ze zijn. Eén gevangene vertelt bang te zijn voor de bendes in El Salvador. Een andere gevangene wordt plotseling boos over het feit dat de man met ‘een Amerikaan’ praat. De man zegt dat Lauren geen Amerikaanse is en hem slechts wil interviewen. Lauren en Morten verlaten de cel, waarna de gevangenen naar een bus moeten lopen, waarmee ze naar het vliegtuig gebracht zullen worden.

Bij het vliegtuig gaan de 26 illegalen zonder strafblad en de vrouwen eerst het vliegtuig in. Hierna wordt de beveiliging aangescherpt voor de komst van de criminelen. Elke gevangene wordt gefouilleerd en gecontroleerd op wapens. Lauren ziet Raoul lopen, een man die ze eerder in de gevangenis heeft gesproken en die bang was voor de bendes in El Salvador. Lauren zegt vervolgens dat er ook in het vliegtuig bendeleden kunnen zitten, waarna ze het vliegtuig in stapt.

In het vliegtuig wordt een veiligheidsinstructie door een stewardess gegeven. Lauren merkt op dat de mannen bij een ongeluk geen kant op kunnen omdat ze vastgeketend zijn aan hun stoel. Het vliegtuig stijgt op. Lauren vertelt dat de ergste criminelen achter in het vliegtuig zitten en dat ze daar niet naar toe mag. Als ze het toch probeert wordt ze door beveiligers tegen

In document “Straks, na de reclame…” (pagina 116-127)