• No results found

Aantal shots en totale duur van de preview

In document “Straks, na de reclame…” (pagina 33-36)

Ten eerste is onderzocht uit hoeveel shots de reclameblokpreviews bestaan en hoe lang deze shots duren. Hierbij moet opgemerkt worden dat de previews dikwijls ingeleid c.q. beëindigd worden door een logoshot, waarin het logo van het programma te zien is. Aangezien in deze shots dikwijls informatie door een voice-over gegeven wordt, zijn deze shots meegenomen in de beschrijving en berekening van het aantal shots in de previews.

Wat betreft het aantal shots zijn enkele uitschieters op te merken; zoals eerder vermeld bestaan twee previews, naast een logoshot, uit slechts één shot, terwijl het eerste shot van Red

Mijn Vakantie de kroon spant met maar liefst 17 shots. Het aantal shots in de overige

previews varieert van 3 tot 11 shots. Het gemiddelde aantal shots is 6.4, wat afgerond wordt naar 6 shots.

Ook wat betreft de duur van de previews zijn enkele uitschieters te benoemen; de preview van

Terug op de Werkvloer duurt slechts 6 seconden, terwijl de eerste preview van Red Mijn Vakantie maar liefst 44 seconden duurt. De duur van de overige previews varieert van 9 tot 35

seconden. De gemiddelde duur van de previews is 20,4 seconden, wat afgerond wordt naar 20 seconden.

5.2.2. Chronologie

Vervolgens is de chronologie van de gebeurtenissen in de previews vergeleken met de chronologie van de gebeurtenissen in de aflevering. Hierbij moet opgemerkt worden dat er twee previews geanalyseerd zijn waarbij er geen uitspraak gedaan kan worden over de

chronologie, omdat deze previews, naast een logoshot, uit slechts één shot bestaan. Deze previews zijn de preview in Samenwonen en de tweede preview in Undercover in Nederland. Er blijven dus 30 previews over waarbij de chronologie van de gebeurtenissen bekeken kan worden.

De chronologie komt bij de meerderheid van de previews overeen met de chronologie in de afleveringen. Dit is bij 22 previews het geval. De overige 8 previews, waarbij de chronologie dus niet overeen komt met de chronologie in de aflevering, zijn verspreid over de overige subgenres.

In slechts één subgenre komt de chronologie van de gebeurtenissen in elke preview overeen met de chronologie van de aflevering, namelijk in het subgenre ‘reportage’.

5.3. Functie

De functie van reclameblokpreviews is onderzocht door de beschrijving van story-points in de previews.

Tijdens de analyse is gebleken dat er 10 verschillende story-points voorkomen in de onderzochte previews. Deze story-points worden hieronder met een korte beschrijving weergegeven:

1. Emotie: Personen vertonen emoties, zoals verdriet, boosheid of angst. 2. Bekentenis: Personen bekennen een geheim.

3. Complicatie: Een onverwachte gebeurtenis levert een complicatie op. 4. Geheimzinnigheid: Er wordt geheimzinnig over een gebeurtenis gesproken. 5. Geld: De gebeurtenis draait om geld.

6. Confrontatie: Een persoon wordt geconfronteerd met zijn activiteiten. 7. Resultaat: Het resultaat van een activiteit wordt genoemd.

8. Seks: Het onderwerk ‘seks’ wordt genoemd. 9. Humor: Een gebeurtenis is komisch.

10. Sensatie: een gebeurtenis is sensationeel.

Het story-point ‘humor’ komt het meest voor in de previews, namelijk 16 keer. Hierbij valt op dat de programma’s in de subgenres ‘bemiddeling’ en ‘reportage’ allen geen previews met dit story-point bevatten. De programma’s welke tot dit subgenre behoren zijn dikwijls van serieuze aard, waardoor de aanwezigheid van het story-point ‘humor’ wellicht ongepast is. De programma’s in het subgenre ‘interview’ bevatten elk juist wel een preview met dit story-point.

In de andere subgenres komt dit story-point wel voor in de previews, maar niet in alle previews of in elk programma.

Het story-point ‘emotie’ komt 14 keer in de previews voor, waarbij opvalt dat alle previews in de programma’s die tot het subgenre ‘bemiddeling’ behoren dit story-point bevatten. Zoals eerder vermeld zijn de programma’s welke tot dit subgenre behoren dikwijls serieus van aard en komt er veel drama in voor, waardoor de aanwezigheid van het story-point ‘emotie’ verklaard kan worden. De programma’s die tot het subgenres ‘magazine’ behoren hebben allen juist geen previews die dit story-point bevatten. Deze programma’s zijn veelal informatief van aard, waardoor het story-point ‘emotie’ hier wellicht niet thuis hoort.

In de andere subgenres komt dit story-point wel voor in de previews, maar niet in alle previews of in elk programma.

Het story-point ‘sensatie’ komt 10 keer voor in de previews, waarbij opvalt dat de programma’s in de subgenres ‘wedstrijd’ en ‘reportage’ elk een preview bevatten met dit story-point. In deze programma’s staan spannende wedstrijden en sensationele onthullingen centraal, wat de aanwezigheid van dit story-point kan verklaren. Een ander opvallend aspect is dat de programma’s in het subgenre ‘magazine’ allen juist geen previews met dit story-point bevatten, wat wederom verklaard kan worden door de informatieve aard van deze programma’s.

In de andere subgenres komt dit story-point wel voor in de previews, maar niet in alle previews of in elk programma.

Het story-point ‘geheimzinnigheid’ komt 8 keer voor in de previews, waarbij opvalt dat de programma’s in de subgenres ‘wedstrijd’ en ‘interview’ allemaal geen previews bevatten met dit story-point. Voor het subgenre ‘interview’ is dit te verklaren; door middel van een interview wordt immers getracht de geheimzinnigheid rondom een persoon weg te nemen. Een ander opvallend aspect is dat de programma’s in het subgenre ‘magazine’ allen juist wel previews met dit story-point bevatten. Wellicht is dit story-point de enige oplossing om deze informatieve programma’s aantrekkelijker te maken voor de kijker.

In de andere subgenres komt dit story-point wel voor in de previews, maar niet in alle previews of in elk programma.

Het story-point ‘resultaat’ komt 7 keer voor in de previews, waarbij opvalt dat enkel programma’s welke tot de subgenres ‘docuserie’ en ‘wedstrijd’ behoren dit storypoint in previews toont. In de overige subgenres komt dit story-point helemaal niet voor. In de programma’s welke tot het subgenre ‘docuserie’ behoren komt dit story-point voornamelijk voor wanneer er een make-over of transformatie plaats vindt. Het vertonen van de bijbehorende resultaten is dus een logische keuze. In de programma’s welke tot het subgenre ‘wedstrijd’ behoren speelt de uitvoering van opdrachten een grote rol, waarbij tevens het resultaat van die uitvoering belangrijk is.

De story-points ‘bekentenis’, ‘complicatie’, ‘geld’ en ‘confrontatie’ komen allen slechts 2 keer voor in de previews. Hierbij valt op dat het story-point ‘geld’ enkel in de previews va het programma Red Mijn Vakantie voorkomt. In dit programma worden gedupeerde reizigers geholpen, waarbij het verlies van geld natuurlijk een grote rol speelt, wat verklaart waarom dit story-point juist in dit programma voorkomt.

Een ander opmerkelijk punt is dat het story-point ‘confrontatie’ enkel voorkomt in programma’s welke gepresenteerd worden door Alberto Stegeman, te weten Red Mijn

Vakantie en Undercover in Nederland. De confrontatie met personen behoort blijkbaar tot de

favoriete bezigheden van deze presentator.

De overige story-points zijn verspreid over de verschillende subgenres.

Ten slotte komt het story-point ‘seks’ in slechts één preview voor, namelijk de preview van

Oh Oh Tirol. De aanwezigheid van dit story-point is niet verbazingwekkend, aangezien de

groep jongeren tijdens hun vakantie als voornaamste bezigheden stappen en seks heeft. Na de beschrijving van de resultaten van het onderzoek kan een conclusie geformuleerd worden. Deze conclusie wordt beschreven in het volgende hoofdstuk.

6. Conclusie

Het doel van dit onderzoek was om het genre ‘reclameblokpreview’ te definiëren. Het onderzoek is uitgevoerd door een aantal realityprogramma’s en de bijbehorende reclameblokpreviews te analyseren, waarbij de inhoud, vorm en functie van deze previews onderzocht is.

Na de bespreking van de analyse in hoofdstuk 4 zijn in hoofdstuk 5 de resultaten van de analyse weergegeven. Op basis van die resultaten kan een conclusie geformuleerd worden over het genre ‘reclameblokpreview’.

De onderzoeksvraag van dit onderzoek luidde:

‘Hoe zijn reclameblokpreviews opgebouwd wat betreft inhoud, vorm en functie en welke uitspraken kunnen daardoor gedaan worden over het genre ‘reclameblokpreview’?

In document “Straks, na de reclame…” (pagina 33-36)