• No results found

4. INTERNET, DE WMO EN KERKELIJKE WEBSITES IN DE PRAKTIJK 1 Internet in Nederland

4.2 Kerkelijke websites en sociale media 1 Sociale media gebruik in Nederland

4.2.2 Amerikaans onderzoek naar kerken, sociale media en websites

De inzet van technologie (zoals de inzet van websites en sociale media) door kerken blijkt in de Verenigde Staten gerelateerd te zijn aan de leeftijdsopbouw. Een kerk met relatief veel jongere volwassenen heeft vaak de neiging spannend en innovatief te zijn, en is vaak meer betrokken bij het werven van nieuwe leden. Ze zijn vaak (meer) bereid om mensen te bereiken en er moeite voor te doen. Dit kan cruciaal zijn want kerken die bezoekers blijven volgen, onder andere door het versturen van emails, telefonisch contact, persoonlijke bezoeken et cetera, blijken de meeste kans te hebben deze mensen ook daadwerkelijk te werven voor activiteiten (Kirk Hadaway, 2015).

Veel kerken in de Verenigde Staten zien websites (in combinatie met sociale media) dan ook als dè manier om potentiële nieuwkomers te informeren over hun kerk en in contact te blijven met leden. Een aantal jaren geleden was het beschikken over een eigen website, gezien de relatieve zeldzaamheid, nog iets bijzonders. Echter, nu bijna driekwart van de kerken in de V.S. over een eigen website beschikt, is het bijzondere element ervan (grotendeels) af (Kirk Hadaway, 2015, p.15).

Vandaag de dag is het voor Amerikaanse kerken meer van belang gebruik te maken van een verscheidenheid van (nieuwere) technologieën (zoals e-mail, een website, blogs, Facebook, Twitter, Podcasts, elektronische nieuwsbrieven, en andere sociale media / technologieën) om potentiële deelnemers te informeren over de kerk en haar activiteiten, en voor het helpen creëren en onderhouden van de gemeenschap (Kirk Hadaway, 2015, p.15). Toenemend gebruik van technologie zorgt ervoor dat een kerk beter voorbereid is om aan nieuwe uitdagingen te voldoen. Naarmate het gebruik van technologie stijgt neemt de duidelijkheid van visie en doel toe. Bovendien staat een kerk dan meer open voor veranderingen, zoals blijkt uit de hier opvolgende grafiek 4

:

Grafiek 4

Open voor veranderingen

0" 5" 10" 15" 20" 25" 30" 35" 40" 45" Laag" Hoog" Gebruik"technologie" (Bron: Thumma, 2015)

Niet alleen vallen kerken die moderne technologie gebruiken meer op, de technologische middelen zorgen er ook voor dat de boodschap effectiever wordt

Grafiek 5

Betrokkenheid kerkgangers in rekruteren

0" 10" 20" 30" 40" 50" 60"

Niet" Beetje" Enigszins"Behoorlijk" Veel"

Gebruik"technologie"

(Bron: Thumma, 2015)

Bovendien blijkt dat zoals blijkt uit grafiek 5, van ongeveer 50 procent van de

geloofsgemeenschappen dat aangaf geavanceerd gebruik te maken van technologie, veel van hun leden betrokken zijn bij het werven van anderen voor activiteiten van hun kerk (Thumma, 2015, p. 8).

Grafiek 6

Giften per kerkganger

0" 200" 400" 600" 800" 1.000" 1.200" 1.400" 1.600" 1.800" <"50"leden" 51/100"

leden" 101/250"leden" >"250"leden"

Weinig" Gemiddeld"

Veel"gebruik"technologie"

(Bron: Thumma, 2015)

Interessant voor kerken is bovendien dat giften per kerkganger, in vrijwel alle gevallen toenamen naarmate het gebruik van technologie steeg (Thumma, 2015, p. 8). Echter verhoogd gebruik van technologie is geen garantie voor succes. Andere factoren, in het bijzonder interne conflicten, kunnen namelijk positieve technologische effecten teniet doen. Ook moet het gebruik van technologie niet overschat worden. Het is slechts een van de vele factoren die invloed hebben op hoede kerk zich ontwikkelt. Bovendien moet het gebruik ervan onderdeel zijn van een brede strategie, anders blijkt de potentiële winst verspild (Thumma, 2015, p. 9).

4.2.3 Conclusie deelvraag 4

Welke sociale media zijn voor kerkelijke websites van belang?

Het onderzoek uit de Verenigde Staten toont duidelijk de voordelen aan van het gebruik van (moderne) technologie, zoals de aanwezigheid op sociale media. Het is dan ook van belang dat websites ondersteund worden / in verbinding staan met deze (sociale) media. Immers door het gebruik ervan kunnen kerken verder reiken dan alleen de eigen kring. Bovendien blijkt het, zoals in de Verenigde Staten aangetoond, indirecte voordelen te kunnen opleveren (zoals meer inkomsten, een verhoogde effectiviteit, en een hogere motivatie onder de kerkgangers om mensen te werven voor activiteiten).

In Nederland blijkt er sprake te zijn van een ‘top 5’ van sociale media waarvan veruit het meeste gebruik wordt gemaakt. Van deze ‘top 5’ kan vooral Facebook voor kerkelijke websites van (cruciaal) belang kan zijn. Dit sociaal medium is namelijk (buitengewoon) populair; zowel in het totaal aantal gebruikers als wel het gebruik per dag. Bovendien geeft een ruime meerderheid (59 procent) dit sociale medium het meest belangrijke platform te vinden. Zo kunnen jongeren, die zoals eerder aangeven relatief veel gebruik maken van de sociale media, door kerkelijke berichten van vrienden op Facebook, geattendeerd worden op / doorverwezen naar de kerkelijke websites. Andere sociale media (zoals Foursquare, Snapchat, Pinterest en Instagram) kennen een lager aantal gebruikers (zowel in het totaal gebruik als het gebruik per dag). Wel is er sprake van een toenemend gebruik van deze sociale media, waardoor ze, op den duur, steeds interessanter voor kerkelijke websites kunnen gaan worden.

Onder de gebruikers van de sociale media valt op dat, vooral het (sociale media) gebruik bij jongeren hoog is; bij zowel Facebook als de overige sociale media.

Aangezien jongeren (over het algemeen) door kerken moeilijker te benaderen zijn kan het gebruik van sociale media op kerkelijke websites, met Facebook in het bijzonder,

van (groot) belang zijn. Zo kunnen jongeren door kerkelijke berichten van vrienden op Facebook, geattendeerd worden op / doorverwezen naar de kerkelijke websites. Het gebruik van sociale media voor ouderen op kerkelijke sites lijkt relatief minder

interessant, aangezien ouderen (qua verbruik) duidelijk onder het landelijke gemiddelde zitten. Bovendien blijkt deze groep, in tegenstelling tot de jongeren, eerder af te haken. Echter de ouderen die actief zijn kunnen, door het plaatsen van hun berichten, jongeren attent maken op de kerkelijke websites.

4.3 Websites PKN-RKK