• No results found

Het advies van het LKT-team voor het reconstructiegebied als geheel

Vanuit het watersysteem gezien is een visie op het reconstructiegebied als geheel zelfs onontbeerlijk! Binnen die visie zullen de deelgebieden wel een eigen karakter ontwikkelen.

De opgave voor De Liemers is van een heel ander karakter dan die voor de rest van het Reconstructiegebied. De Liemers heeft de laatste decennia een nieuwe structuur gekregen. Op deze structuur dient volgens het team voortgeborduurd te worden door de ontwikkeling van het stedelijk netwerk in interactie met een nieuw recreatief netwerk een nieuw groen-blauw netwerk. Het meest oostelijk deel van de Liemers-LKT-sessie ligt dan wel in het gebied van de Liemers-West Achterhoek commissie, maar zou eigenlijk beter bij de planvorming voor de Achterhoek betrokken kunnen worden.

Het waardevol kralensnoer langs de Oude IJssel biedt voor het team grote kansen als ruggengraat tussen Achterhoek en Liemers. Ontwikkelingen als bij Ulft en Gendringen passen daar niet in.

De Achterhoek met de deelgebieden plateau, plateaurand en het centrale (dat nog te splitsen is in broekgebied en dekzandruggengebieden) lijkt volgens het team voor een keuze te staan. Gaan we overal verweven, ook in 'de banaan", of wordt dat

middengebied een landbouwontwikkelingsgebied? In ieder geval zal het watersysteem in de planvorming sturend moeten zijn.

In de Graafschap zal voor het gebied rond Zelhem een strategische keuze gemaakt moeten worden. Ontwikkelt het zich als schakel tussen de landgoederen van de Graafschap en het kralensnoer langs de Oude IJssel? Of wordt het deel van de landbouwontwikkelingsgebieden in de banaan en langs de IJssel?

De procedurele en formele indeling van de deelgebieden over de drie

gebiedscommissies sluit niet altijd aan bij de in het team gesignaleerde deelgebieden.

Het broekgebied in tussen Lichtenvoorde en Zelhem wordt door het team als één deelgebied gezien, terwijl het over twee gebiedscommissies is verdeeld. De West-Achterhoek hoort eigenlijk bij gebiedscommissie West-Achterhoek, maar is ingedeeld bij De Liemers.

7 Richtinggevende signalen

Economie en gebruik Esthetische betekenis Ecologische

betekenis Identiteit Duurzaamheid Motto!

Economie en gebruik Esthetische betekenis Ecologische op de liefde voor de eigen streek.

Bijlage 1 – Opdrachtbrief aan de reconstructiecommissie

De aanleiding voor het reconstructieproject Achterhoek en De Liemers staat verwoord in onderstaande opdrachtbrief van het College van GS van Gelderland aan de

Reconstructiecommissie

Aan de Reconstructie Commissie Achterhoek & Liemers.

Het College van Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft de wens om, vooruitlopend op de vaststelling van de Reconstructiewet, reeds te starten met de planvorming in de reconstructiegebieden.

In dit kader verzoeken wij u als reconstructiecommissie in oprichting ons te adviseren inzake de reconstructie van het gebied Achterhoek en Liemers.

Het betreft hier het gebied dat wordt begrensd door de landsgrens met Duitsland in het oosten en zuiden, de provinciegrens met Overijssel in het noorden, de IJssel in het westen en het Pannerdens Kanaal in het zuidwesten. Het gebied Ooijpolder maakt vooralsnog geen onderdeel uit van het reconstructiegebied.

De ontwerp-wettekst reconstructie concentratiegebieden (1998) heeft als uitgangspunt dat problemen integraal en in onderlinge samenhang dienen te worden aangepakt.

Daarnaast wordt benadrukt dat bij de reconstructie de inbreng vanuit de betrokken gebieden (bestuurslagen en maatschappelijke organisaties) van groot belang is. Ons college hecht grote waarde aan een goede invulling van de in de ontwerp-wet voorgeschreven aanpak.

De tijd die de reconstructiecommissie vanuit de ontwerp-Reconstructiewet voor planvorming is gegeven, is negen maanden. Dit is in vergelijking met bijvoorbeeld het gebruikelijke tijdsbestek voor de opstelling van een landinrichtingsplan krap bemeten.

Wij onderschrijven de wens om te komen tot een snelle planvorming, maar constateren hierbij een spanning tussen enerzijds snelheid in planvorming en

anderzijds de wens tot integraliteit en draagvlak. Om deze reden hebben wij besloten om de resterende tijd tot de definitieve vaststelling van de wet optimaal te benutten.

Dit heeft geleid tot de keuze om, reeds voorafgaand aan het van kracht worden van de wet, met een ‘reconstructiecommissie in oprichting’ een start te maken met de planvorming. De zo te creéren extra tijd voor de planvorming zal naar onze

overtuiging direct ten goede komen aan de kwaliteit van de begrippen integraliteit, gezamenlijke inbreng en draagvlak.

Wij vragen u uw advies inzake de reconstructie van het gebied Achterhoek en Liemers in de vorm van een voorontwerp-reconstructieplan in combinatie met een

milieueffectrapportage te presenteren. De vaststelling van het uiteindelijke reconstructieplan is onze verantwoordelijkheid.

Wij vragen u aan het begin van de planvorming een startnotitie voor de milieueffectrapportage (mer) op te stellen en als advies aan ons aan te bieden.

Daarnaast ontvangen wij graag van u een projectplan waaruit blijkt hoe u binnen de gestelde randvoorwaarden tot een voorontwerpplan wilt komen.

College van Gedeputeerde Staten van Gelderland

Bijlage 2 - Samenstelling LKT-teams

De Graafschap,16 November 2001

Eduard van Beusekom landschapsarchitect bij EC-LNV Rudolf Broekhuizen project manager DLG

Ronald Buskes hydro-ecoloog bij Royal Haskoning Marcel Eekhout landchapsarchitect bij Parklaan

Mark Obbink landschapsvormgever bij DLG, lid van het projectteam Teun Spek Hydro-ecoloog bij Provincie Gelderland, lid van het

projectteam

Jan Versluis beleidsmedewerker afd. Landelijke Gebieden provincie Gelderland

Radboud Vorage landbouweconoom bij GLTO

De Liemers, 19 November 2001

Eduard van Beusekom landschapsarchitect bij EC-LNV Rudolf Broekhuizen project manager bij DLG

Harry van der Putten hydro-ecoloog bij Royal Haskoning Marcel Eekhout landchapsarchitect bij Parklaan

Mark Obbink landschapsvormgever bij DLG, lid van het projectteam

Teun Pals onderzoeker MKB REVA

Teun Spek Hydro-ecoloog bij Provincie Gelderland, lid van het projectteam

Radboud Vorage landbouweconoom bij GLTO

De Achterhoek, 20 november 2001

Rien van den Berg Atelier Groot Project Reconstructie, DLG Ronald Buskes hydro-ecoloog bij Royal Haskoning Marcel Eekhout landchapsarchitect bij Parklaan Niek Hazendonk landschapsarchitect bij EC-LNV

Lubbb archeoloog, historisch geograaf bij RAAP

Mark Obbink landschapsvormgever bij DLG, lid van het projectteam Koert Schonewille DLG/WCL Winterswijk

Radboud Vorage landbouweconoom bij GLTO

Henk van Blerck trad als technisch voorzitter op.

Organisatie: Jannie Derksen, secretariaat projectteam Reconstructie Achterhoek-Liemers

Notulen: Aslander&Co, Anja Verburg, Hanneke Baltjes