• No results found

Acties om het lerarentekort te helpen oplossen

In document Vlaanderen is onderwijs & vorming (pagina 106-109)

AgODi wil een actieve bijdrage leveren om het lerarentekort te verminderen en de onder- wijsarbeidsmarkt te optimaliseren. Daarvoor neemt het agentschap verschillende initia-tieven.

Cel ‘Word leerkracht’

De Cel ‘Word Leerkracht’ biedt eerstelijnshulp aan kandidaat-leerkrachten. Dit callcenter beantwoordt telefonische en elektronische vragen over onderwijsbevoegdheid, bekwaam-heidsbewijzen, nuttige ervaring, solliciteren in het onderwijs … Ook voor informatie over de samenstelling van het salaris, geldelijke anciënniteit, salarisschalen en voor een be-perkte salarissimulatie kunnen geïnteresseerden bij de cel ‘Word Leerkracht’ terecht.

In samenwerking met de VDAB werkte AgODi bovendien de leerkrachtendatabank uit. De cel ‘Word Leerkracht’ speelt daarin een belangrijke rol omdat de cel diploma’s certificeert en de onderwijsbevoegdheid bepaalt van kandidaat-leerkrachten voor de leerkrachten-databank.

Infosessies aan laatstejaarsstudenten van de lerarenopleiding

De infosessies aan de laatstejaarsstudenten van de lerarenopleiding aan hogescholen en universiteiten hebben als doel de eerste indiensttreding van een personeelslid in het onderwijs vlot te laten verlopen. In de infosessie schetsen medewerkers van AgODi het onderwijslandschap en lichten zij de begrippen ‘onderwijsbevoegdheid’ en ‘bekwaam-heidsbewijzen’ uitgebreid toe aan de hand van voorbeelden. Ook de praktische kant van de indiensttreding komt aan bod: sollicitatietips, contactgegevens, de nodige documenten

bij een eerste indiensttreding … De infosessies worden gegeven op vraag van de hogescho-len en universiteiten en bereiken jaarlijks zo’n vijfhonderd studenten.

In 2015 werden één of meerdere sessies gegeven aan de Thomas More-hogeschool in Vor-selaar, de Arteveldehogeschool in Gent en aan de Universiteit Gent.

Leerkrachtendatabank

Om vraag en aanbod in het onderwijs vlot samen te brengen ging in juni 2005 de leer-krachtendatabank van start in een samenwerkingsverband tussen AgODi en de VDAB.

Interessant voor scholen én voor toekomstige leerkrachten op zoek naar een job.

Centraal informatiepunt

Op de website www.agodi.be brengt AgODi alle informatie samen die leerkrachten nodig hebben bij de start van hun onderwijsloopbaan. Deze informatie wordt ook op papier aangeboden in de publicatie ‘Je verdiende loon’ en verdeeld op jobbeurzen zoals Talen- tum in Brussel, afstudeerevenementen zoals ‘Blijf bij de les’ in Antwerpen … Bij elke wij-ziging wordt de informatie bijgewerkt. Een QR-code in de brochure geeft lezers toegang tot de laatste update van de brochure.

AgODi hield in 2015 de rubriek voor Nederlandse leerkrachten op de website verder up-to-date. Naast de beschikbare informatie voor startende leerkrachten wordt informatie overzichtelijk aangeboden over thema’s die van belang zijn bij grensarbeid: fiscaliteit, werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid, pensioenen en kinderbijslag. Deze thema’s worden aangepast in functie van de wijzigingen.

Om de inzetbaarheid van Nederlandse leerkrachten te stimuleren is het bundelen en ge-richt verspreiden van informatie van groot belang. Daarom participeert AgODi ook aan diverse overlegmomenten en projectvergaderingen rond dit thema. In samenwerking met het mobiliteitscentrum Onderwijs in Zeeland werd een booqi voor Nederlandse leerkrach-ten ontwikkeld. Een digitale versie van deze publicatie is beschikbaar via de website.

Maandelijkse monitoring van de onderwijsarbeidsmarkt

Sinds de financieel-economische crisis werd de noodzaak duidelijk om de evolutie op de onderwijsarbeidsmarkt op de voet te volgen. Sindsdien publiceert AgODi een arbeids-marktbarometer, die ook jaarlijks wordt gebundeld. De maandelijkse nieuwsbrieven over de onderwijsarbeidsmarkt worden sinds februari 2010 op de website van het agent-schap gepubliceerd (www.agodi.be). In 2015 werd naast de publicatie van de maandelijkse nieuwsbrieven een jaarbarometer opgesteld. De resultaten werden eveneens voorgesteld aan de leden van de kerngroep loopbaandebat en de leden van de beleidsgroep Provin-ciaal Onderwijs.

Samenwerking met Antwerpen en Onderwijstalent

AgODi maakte ook in 2015 deel uit van het sectoraal netwerk dat zich buigt over een sec-tor- en netoverstijgende aanpak om het lerarentekort in Antwerpen op te vangen.

Met Onderwijstalent – een lokaal samenwerkingsverband tussen de stad Antwerpen, de VDAB en AgODi – ondersteunen we niet alleen werkzoekenden in hun zoektocht naar

loketfunctie van Onderwijstalent te verzekeren. Een single point of contact binnen het agentschap garandeert een continue dienstverlening op maat van de partners en klanten.

AgODi is als partner aanwezig op relevante acties die Onderwijstalent organiseert. Er werden 261 bezoeken geregistreerd aan het loket en 281 contacten gelegd tijdens job- en infobeurzen. Voor het project ‘invallerspool’ werden 200 vragen geregistreerd.

Grensoverschrijdende samenwerking: Interreg - Tendenzen zonder Grenzen / Mobiliteitscentrum Zeeuws Vlaanderen / DUO

Werken over de grens, zelfs bij landen met eenzelfde taal en binnen een eengemaakt Europa, blijft een zware opgave. Net om die belemmeringen aan te pakken is enkele jaren geleden – binnen Interreg IV A Grensregio Vlaanderen-Nederland – het project Tendenzen zonder Grenzen uitgewerkt om grensoverschrijdende initiatieven op te starten die grens-arbeid faciliteren. Het rapport van deze inspanningen ‘Grenzeloze Kansen voor Werk 2014’

is te downloaden via de rubriek publicaties op de website van het agentschap.

AgODi bleef ook in 2015 - na de toelichting op de slotconferentie van Tendenzen zonder Grenzen - de grensoverschrijdende samenwerking opvolgen en het Mobiliteitscentrum On-derwijs in Zeeuws-Vlaanderen ondersteunen. AgODi werd door de opgebouwde expertise uitgenodigd op het overleg met de Vlaamse vertegenwoordiger in Nederland in april 2015 en op het overleg met het actieteam GROS in november 2015.

Als partner in de stuurgroep informeren en ondersteunen we alle betrokken actoren in Vlaanderen en Nederland zodat een grensoverschrijdende arbeidsmarktmobiliteit wordt gestimuleerd. Een brochure voor Nederlandse leerkrachten die in Vlaanderen willen wer-ken, bundelt de antwoorden op de meest gestelde vragen.

AgODi ondersteunt het mobiliteitscentrum via participatie aan de stuurgroep maar zet ook in op administratieve vereenvoudiging. Eerste contacten tussen het Agentschap voor Onderwijsdiensten en de Dienst Uitvoering Onderwijs hebben tot een grensoverschrij-dend overleg in Groningen geleid. AgODi, NARIC en DUO maakten afspraken en wisselden informatie uit zodat:

- leerkrachten (zowel Vlaamse als Nederlandse) vanaf nu 1 aanspreekpunt hebben bij de administratieve afhandeling van hun dossier in het land van tewerkstelling

- de erkenningsprocedure sneller verloopt door het delen van informatie - de erkenning van Nederlandse pabo-diploma’s adequaat gebeurt

- de onderwijsbevoegdheid van Vlaamse kleuteronderwijzeressen in Nederland wordt uit-gebreid.

Samenwerking Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Om de inzetbaarheid van Nederlandse leerkrachten te faciliteren, streeft AgODi naar een vereenvoudiging van de administratieve procedures. In 2015 organiseerden AgODi en DUO een netwerkmoment waar ook collega’s van NARIC aan deelnamen. De critical-friend-review tijdens het tweedaagse programma in Groningen resulteerde in het efficiënter organiseren van bepaalde processen en een administratieve vereenvoudiging voor zowel Vlaamse als Nederlandse leerkrachten die aan de andere kant van de grens willen werken.

Ondersteunen van scholen in hun elektronische

In document Vlaanderen is onderwijs & vorming (pagina 106-109)