• No results found

Aansluiting naar bevrijding

Bijbehorende basisprincipes: Aansluiting, zorgvuldigheid en

6.6.3 Aansluiting naar bevrijding

In allebei de programma’s wordt aandacht besteed aan het levensverhaal. Dit moet op papier gezet worden en er wordt teruggekeken of er nog dingen (zonden) zijn die opgeruimd moeten worden omdat ze herstel in de weg staan. Zonden en (vroegere) banden met occulte zaken kunnen een aanleiding zijn voor demonische belasting. Mensen met ervaring in het draaien van CR en LHGH hebben ervaren dat als mensen last hebben van demonische invloeden, dit tijdens deze lessen naar voren komt. Wanneer dit het geval is, wordt er met de betreffende persoon over gesproken en eventueel doorverwezen naar het pastoraat. Op deze manier heeft het gebed voor bevrijding een kader gekregen. Er wordt niet in het wilde weg de strijd aangegaan, maar er kan vanuit een specifieke aanleiding gebeden worden voor bevrijding. Deze gang van zaken kan ook andersom werken: wanneer een pastorant bij het pastoraat binnenkomt en men vermoedt dat er demonische machten in het spel zijn, of er is onduidelijkheid over wat er aan de hand is, dan kan die persoon ook aangemoedigd worden om CR of LHGH te volgen. Door dit te doen kan er meer helderheid komen over wat er aan de hand is.60

59

http://www.vbgreflect.nl/help_me/

60 Dit waren even wat korte opmerkingen die ik toch wilde plaatsen. Voor meer informatie over bevrijding verwijs ik u naar

49

7 Implementatie

Er kan een mooi plan op tafel liggen, maar het kost tijd om dit in de praktijk door te voeren. Een verandering vindt niet zomaar in één dag plaats. Een implementatie plan kan helpen om veranderingen stap voor stap door te voeren en daarin aandacht te hebben voor de gehele gemeente zodat in dit geval de nieuwe pastorale structuur dan ook eigen zal gaan worden voor elk gemeentelid.

Informeren

Veranderingen worden soms best eng gevonden. Het was toch prima zoals het was? Waarom zouden we het anders moeten gaan doen? In het geval van het pastoraat was het wel vrij duidelijk dat het tijd was voor een nieuwe start, maar het is toch belangrijk om de noodzaak tot verandering duidelijk te maken aan de gehele gemeente. Een veranderingsproces gaat erg moeizaam of is zelfs onmogelijk als de gemeente zelf het nut er niet van in ziet.

De noodzaak van de nieuwe pastorale structuur kan duidelijk gemaakt worden door te vertellen over de oude situatie, welke lessen daaruit geleerd zijn en hoe deze toegepast worden in de nieuwe structuur. Op die manier kan meewerking en enthousiasme bewerkstelligd worden. Hoofdstuk 5 is dan ook een erg belangrijk hoofdstuk van dit verslag! Er wordt een informatieavond georganiseerd voor gemeenteleden waar een presentatie gegeven wordt over de zorgstructuur in de gemeente, de geleerde lessen en de structuur van het nieuwe pastoraat. Door hier open over te communiceren hopen we het draagvlak dat we tijdens de klankbord avonden al hebben opgebouwd, verder uit te breiden en onduidelijkheden die er wellicht zijn, weg te nemen.

Stukje invoering

Pastorale werkers uit de oude structuur hebben hun taken neergelegd en het gat dat er nu is, moet opgevuld worden. Kleine delen van de nieuwe structuur kunnen we dan nu ook al gaan toepassen. Zo is er nu bijvoorbeeld geen nazorg meer na de zondagmorgen diensten. De kring- en celgroepleiders kunnen nu al opgeroepen worden om deze nazorg te verlenen. Het gaat hier immers niet om diepgaande pastorale gesprekken, maar om een kort moment van bemoediging en gebed. Voorheen werd ‘lokaal 13’ gebruikt als nazorgruimte, maar nu laten we de kringleiders in de samenkomstzaal zelf klaarstaan. Open en zichtbaar! Door deze verandering al in te voeren, vullen we een ontstane lege plek, maken we een begin met het aansluiten op de basiszorg en hopen we de drempel naar pastorale zorg te verlagen.

Vormen van een team

Om een nieuw pastoraal team te laten functioneren, moeten er natuurlijk eerst mensen zijn die dit team kunnen gaan vormen. Hieronder staat op een rijtje welke taken ingevuld moeten gaan worden:

• Zorgoudste • Hoofdpastoraat • Pastorale werkers

50 • Supervisors

• Zorgoudste

Één van de oudsten wordt speciaal eindverantwoordelijke van het pastorale team: zorgoudste. Hij draagt de eindverantwoording van het pastoraat. Hij neemt belangrijke beslissingen als doorverwijzing, melding maken, bevrijding en is degene die nieuwe pastorale werkers aanstelt.

• Hoofd pastoraat

Het hoofd pastoraat is iemand uit het pastorale team die de algehele leiding en coördinatie in handen heeft. Deze houdt het totaal overzicht van wat er allemaal gebeurd in het pastoraat en geeft waar nodig inhoudelijke sturing.

• Pastorale werkers

De pastorale werkers zijn de mensen die het pastorale team zelf vormen. Zij voeren (enkele van) de volgende taken uit:

• Training en ondersteuning geven: thema avonden en trainingen geven en kringleiders individueel ondersteunen en coachen

• Het geven van pastorale begeleiding

• Organisatie en/of medewerking bij de programma’s • Supervisors

Buiten het pastorale team moeten er ook supervisors worden aangesteld die de pastorale werkers supervisie kunnen geven.

Teambuilding

Wanneer het team (gedeeltelijk) is samengesteld, is het belangrijk dat het goed toegerust wordt voor haar taken. Het is van belang dat er teambuilding plaatsvindt zodat de mensen echt een team gaan vormen met elkaar. Toerusting is belangrijk om de mensen klaar te maken om mensen te kunnen begeleiden. Sommige mensen hebben misschien langere tijd nodig om toegerust te worden en anderen zijn wellicht eerder ‘klaar’ om te beginnen. Het is dan ook lastig te zeggen hoeveel tijd dit in beslag neemt. In elk geval is het erg belangrijk dat het team niet gelijk maar begint met het oppakken van de pastorale zorg omdat dat gat opgevuld moet worden, maar dat mensen pas beginnen wanneer ze er genoeg voor toegerust zijn!

Het trainen en toerusten kan ingevuld worden met: • Een cursus

• Training- en thema avonden • Supervisie

• Aanbieden van literatuur • Meedraaien in de nazorg

De zorgoudste en het hoofd pastoraat zijn er verantwoordelijk voor dat deze training en toerusting aangeboden wordt.

51

Pastoraat en team bekendheid geven

Wanneer het team gevormd en toegerust is (of nog bezig is met de toerusting), is het belangrijk dat er bekendheid wordt gegeven aan het team. Gemeenteleden moeten weten bij wie ze terecht kunnen. Het pastorale team kan bijvoorbeeld op een zondagmorgen voorgesteld worden in de dienst en ingezegend worden. De pastorale werkers die zich op jongeren richten kunnen de jongerenavonden een keer bezoeken om zich voor te stellen. Er kunnen leuke visite kaartjes gemaakt worden met de contactgegevens, die jongeren in hun Bijbel kunnen bewaren. Zo weten ze precies bij wie ze terecht kunnen en hoe ze die mensen kunnen bereiken. Verder is het belangrijk dat de pastorale werkers hun gezicht blijven laten zien en een proactieve houding aannemen. Leg contacten met mensen. Laat zien dat je wat te bieden hebt, geef mensen het gevoel dat ze welkom zijn en dat je voor ze klaarstaat.

Start training & ondersteuning, programma’s, begeleiding

Wanneer het team is toegerust en bezig is met bekendheid te verwerven, kan gestart worden met pastorale begeleidingen, de programma’s, het ondersteunen van kringleiders en het verzorgen van thema avonden. Dit gaat niet in één stap, maar er moet zorgvuldig gekeken worden naar wat haalbaar is en alles moet stap voor stap vorm krijgen, opgebouwd worden en groeien in de dagelijkse praktijk van de gemeente.

8. Slot

Nu zijn we dan aan het einde gekomen van dit werkstuk. Ik heb het enorm leuk en uitdagend gevonden om hiermee bezig te zijn en heb ook echt genoten van de samenwerking en contacten met verschillende mensen. Ik wil de EGHW bedanken voor de mogelijkheid die ze mij gegeven hebben om de nieuwe structuur voor het pastoraat uit te mogen werken. Bedankt voor het vertrouwen dat jullie in mij gesteld hebben! Het is mijn verlangen en gebed dat ik hiermee een bijdrage heb mogen leveren aan de gemeente en dat het pastorale werk tot zegen mag zijn voor vele mensen.

52

9. Bibliografie

Literatuur

• Van Amstel-van de Geest, E. en van ’t Spijker- Koster, M. Praatpaal, een praktische

handreiking voor jongerenpastoraat (Heerenveen: Uitgeverij protestantse pers,

2006) 158 pp.

• Anderson, N.T., Overwinning over de duisternis (Hoornaar: Gideon, 1994) 284 pp. • Anderson N.T., De Bevrijder (Hoornaar: Gideon, 1994) 252 pp.

• Collins, G.R. en de Vriese, J., Doeltreffende pastorale counseling (Hoornaar: Gideon, Heverlee: Centrum voor Pastorale Counseling, 1988) 154 pp.

• Collins G.R., ‘Christian Counseling, a comprehensive guide (3rd Edition, Thomas Nelson Publishers, 2007) 976 pp.

• St. Chris, Kinder- en Tienerpastoraat, (Dordrecht: Stichting Chris 2001) 52 pp. • Crabb L. en Allender D., Bemoedigen doet goed, de pastorale opdracht van de

gemeente (Driebergen, Navigator boeken, 1995) 150 pp.

• van Dam, W.C., Demonen eruit in Jezus’ naam! (Kampen: Uitgeverij J.H. Kok, 1973) 142 pp.

• Fields, D., Baker J. en Hutchingson M., Life Hurts God Heals, (Groningen, Nederlandse vertaling door VBG) 140 pp.

• Ganzevoort R. en Visser, J., Zorg voor het verhaal, Achtergrond, methode en

inhoud van pastorale begeleiding (Zoetermeer, Uitgerij Meinema, 2007) 429 pp.

• Gumbel, N., Een kwestie van leven (Hoornaar, Gideon, 1996) 283 pp. • HGJB, Hart voor jongeren (Bilthoven: HGJB, 2001) 28 pp.

• Kraan, J.K., genezing en bevrijding (Serie no. 3; Kampen: Uitgeversmaatschappij J.H. Kok, 1986) 178 pp.

• Van der Meulen, H.C., Liefdevol oog en open oor (Zoetermeer: Uitgeverij Boekencentrum, 1999) 340 pp.

• Prince D., Zij zullen boze geesten uitdrijven (Heemskerk: DPM Nederland, 1998) 283 pp.

• Smit J, Tot de kern komen (Kampen: uitgeverij J.H. Kok, 2006) 143 pp.

• Verduijn J, Bevrijdingspastoraat (Hoornaar: Gideon i.s.m Heverlee: Centrum voor Pastorale Counseling, 1999) 182 pp.

• Vernon, M., Pastorale zorg voor jonge mensen (Kampen: Uitgeverij Voorhoeve, 1999) 190 pp.

• Van der Wal, J., Psychische nood, Ambt, gemeente en hulpverlening ( Heerenveen, uitgeverij J.J. Groen en Zoon, 1998) 360 pp.

• de Wit, J., Psychologie van de adolescentie (Nijkerk: Uitgeverij Intro, 1993) 346 pp.

Artikelen, verslagen, brieven e.d.:

• De Vriese J., (jaar onbekend), De plaats van pastoraat in de plaatselijke gemeente, http://www.devriese.eu/Artikels/De%20plaats%20van%20pastoraat%20in%20de%20pl aatselijke%20gemeente.htm

• Verschillende auteurs, discussies omtrent bevrijding, www.nederlandsdagblad.nl • Jerphanion-Vos, L., Tienerpastoraat (Nieuwegein: Scriptie school voor pastorale

53 • EG De Driehoek, Gedragscode PCT (EG De Driehoek, 1997) 4 pp.

• Goedhart, Dr. L., De begeleiding van de vrijwilliger in het individuele pastoraat (Kampen, J.H. Kok, 1977) 6 pp.

• Nehemia Ministries, Counseling formulier (Zwijndrecht, Nehemia ministries, 2008) 14 pp.

• Samenvatting van: Fields, D., The purpose driven youth ministry (Zondervan, Grand Rapids, 1998) 395pp.

• Wulffraat, Drs. L.J., Adolescentie (z.p. , z.j.) 5 pp.

• Wulffraat, Drs. L.J., De dienst der genezing (Impact, 2007) 6 pp. • Onbekende auteur, geboren om vrij te zijn (deel 2, hoofdstuk 10, 11)

Websites:

• Stichting Chris: www.chris.nl

• Stichting Youth For Christ: www.yfc.nl • Evangelische Gemeente Hoekse Waard: www.eghw.nl

• Jongerenpastoraat in Ermelo: www.praatpaalermelo.nl • Christelijke boeken en artikelen: www.christianitytoday.nl

• De Hoop: www.dehoop.org

• Vrije baptistengemeente Groningen: www.vbg.nl • Jongerenwerk VBG: www.vbgreflect.nl

54

10 Aanvullingen