• No results found

Aanmoedigen van individuele oplossingen om minder aardgas te gebruiken

8b. Onderhoudsachterstand bomen

1. Aanmoedigen van individuele oplossingen om minder aardgas te gebruiken

2. Aanwijzen van kansrijke buurten voor een alternatief op aardgas.

3. Onderzoek om nog onbekende informatie voor oplossingen te verkrijgen.

Spoor 1 is cruciaal om de enorme opgave van het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving te kunnen realiseren; niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege het benodigde draagvlak bij bewoners, bedrijven en instellingen. Ten behoeve van het aanmoedigen van individuele oplossingen om minder aardgas te gebruiken is het in veel wijken mogelijk om, vooruitlopend op een definitief alternatief voor aardgas, een hybride oplossing en besparing van het gebruik van aardgas, waaronder isoleren toe te passen. Dit heeft de volgende doelen:

1. Over de volle breedte van de gebouwde omgeving de CO2-uitstoot te reduceren en het comfortniveau te verbeteren;

2. Gebouwen alvast gereed te maken voor het toepassen van de meest waarschijnlijke aardgasvrijstrategie op een later moment;

3. Optimaal gebruik te maken van natuurlijke momenten zoals verhuizingen, vervangen van verwarmingsapparaten, verbouwingen en groot onderhoud;

4. Gebouweigenaren handelingsperspectief te bieden op het leveren van een eigen bijdrage aan de energietransitie;

5. Het vergroten van het draagvlak voor de warmtetransitie door noodzakelijke maatregelen verspreid over een langere periode te kunnen uitvoeren.

Om dit eerste spoor bij inwoners te stimuleren zien we de coöperaties als cruciale samenwerkingspartner hierin. De coöperaties staan dicht bij de inwoners en hebben de afgelopen jaren bewezen dat zij dit op een efficiënte wijze kunnen uitvoeren (ze werken nl. ook met een grote groep vrijwilligers). Daarnaast hebben we bij het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving als uitgangspunt gehanteerd dat iedereen kan meedoen. De energiecoöperaties leveren een bijdrage om alle bewoners hierin mee te nemen, zodat er stappen gemaakt worden richting aardgasvrij. Hierbij wordt nadrukkelijk ook aandacht besteed aan de energie-armoede die we in een aantal buurten constateren. De verwachting is dat het aantal coöperaties gaat toenemen (conform landelijke trend).

Voorgesteld wordt om middelen beschikbaar te stellen voor coöperaties via een subsidieregeling. Mocht er een specifieke uitkering van het Rijk komen dan kan deze daarvoor worden ingezet.

Door middel van een pilot gaan we gedurende een jaar na of deze aanpak via spoor 1. “Het stimuleren van inwoners om minder aardgas te gebruiken”, succesvol is. De energie coöperaties spelen zoals gezegd een belangrijke rol in het eerste spoor. Op basis van de pilot neemt het college een besluit over het continueren van de pilot en de bekostiging hiervan.

4. Financiële gevolgen voorstel

(bedragen x € 1.000)

Ontwikkeling 2022 2023 2024 2025

UITGAVEN:

Materiële kosten Personele kosten Kapitaallasten

-150

Totaal uitgaven -150

INKOMSTEN:

Exploitatie-inkomsten Leges en belastingen

Totaal inkomsten INVESTERINGEN:

Investeringsbedrag - bijdragen investeringen Totaal netto investeringen

11. Energietransitie

Portefeuillehouder M. van Vierssen Programma en taakveldnr. Programma 4

1. Wat is het voorstel?

Opgave Energie, basis vooruitlopend op Rijkscompensatie energietransitie:

2. Omschrijving van het voorstel

Europa, maar ook Nederland heeft ambities om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland flink terug te dringen. En deze ambities worden alleen maar groter gezien het feit dat Europa de doelen verder aangescherpt heeft (0% in 2050). Apeldoorn neemt hierin ook haar verantwoordelijkheid (Versnelling Plus-scenario). De energietransitie is niet zo zeer enkel en alleen een technische transitie, maar een maatschappelijke transitie. Bewoners, bedrijven staan voor een groot aantal beslissingen die van invloed zijn op hoe we wonen, ons verplaatsen, wat we eten, de producten die we kopen en hoe we ons geld verdienen.

Apeldoorn zet in op 3 sporen: 1) besparen, 2) grootschalige opwek van elektriciteit via zon en wind en 3) het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. We staan voor grote keuzes, waarbij bewoners, bedrijven en gemeenten op elkaar aangewezen zijn (investeringen, kennis en kunde) te bundelen en toe te werken naar vernieuwde concepten.

Voor het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving (spoor 3) wordt in Apeldoorn, net als in de rest van Nederland, dit jaar de Transitievisie Warmte vastgesteld door de raad. In deze visie wordt aangegeven welke buurten wanneer en op welke wijze van het aardgas af gaan. Het gaat in Apeldoorn om totaal 95 buurten die allemaal voor 2050 van het aardgas af moeten. Om dit mogelijk te maken kiezen we als Apeldoorn voor een verstandige route; dit betekent dat we met enkele buurten starten zodat we ruimte houden om 1) in te spelen op nieuwe ontwikkelingen/ innovaties, 2) kunnen leren van onze aanpakken en 3) gebruik kunnen maken van de wet- en regelgeving + financiële instrumenten die nog door het rijk opgesteld (moeten) worden.

Onlangs heeft het onderzoeksbureau AEF op verzoek van de Raad van het Openbaar Bestuur de uitvoeringskosten van het klimaatakkoord in beeld gebracht. De uitvoeringskosten hebben grotendeels betrekking op de gebouwde omgeving. De uitkomsten van het onderzoek worden grotendeels door de Raad van het Openbaar Bestuur overgenomen en ingebracht bij de onderhandelingen van het nieuwe kabinet.

Toegewerkt wordt naar een specifieke uitkering voor gemeenten, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen twee periodes: 2022-2024 en 2025-2030.

Op basis van het AEF onderzoek hebben we ook een doorrekening gemaakt voor Apeldoorn. Dit betekent dat we vooruitlopend op de compensatie vanuit het Rijk zien dat we volgend jaar extra capaciteit nodig hebben voor de eerste buurten uit de Transitievisie Warmte. Daarbij gaat het om het organiseren en het begeleiden van het opstellen van Wijkuitvoeringsplannen, waaronder het doen van onderzoek, het communiceren richting betrokkenen en het organiseren van een zorgvuldig participatieproces zodat inwoners kunnen meedenken, mee kunnen doen en mee beslissen over de oplossing in hun eigen buurt.

nieuw beleid (bedrag € x 1000) 2022 2023 2024 2025 2026

Energie 275 275 275 275 275

dekking extra rijksmiddelen pm pm pm pm pm

energietransitie nieuw beleid (fte) 2022 2023 2024 2025 2026 Energietransitie 2,1 2,1 2,1 2,1 2,1

dekking extra rijksmiddelen pm pm pm pm pm

3. Financiële gevolgen voorstel

(bedragen x € 1.000)

Ontwikkeling 2022 2023 2024 2025

UITGAVEN:

Materiële kosten Personele kosten Materieel

-275 -275 -275 -275

Totaal uitgaven -275 -275 -275 -275

INKOMSTEN:

Exploitatie-inkomsten Leges en belastingen

+pm. +pm. +pm. +pm.

Totaal inkomsten INVESTERINGEN:

Investeringsbedrag - bijdragen investeringen Totaal netto investeringen