• No results found

Aandachtspunten Overrijdbaarheid door zwaar verkeer.

7. Enkelstrooksrotonde 1 Vormgeving

7.5.2. Aandachtspunten Overrijdbaarheid door zwaar verkeer.

7.5.3. Programma van eisen

In onderstaande punten is het programma van eisen weergegeven voor het materiaalgebruik op enkelstrooksrotondes.

Banden:

 Tussen de rijbaan en berm, de rijbaan en middengeleider en tussen de rammelstrook en berm worden alleen rws-banden toegepast. Afmeting 110/220 x 250 mm.

 Bij rotondes in de middencirkel reflectorbanden toepassen.

 Alle banden aanbrengen in cementspecie op fundering en voorzien van een steunrug.

Middengeleiders:

 Middengeleiders worden volledig dichtgestraat indien wordt voldaan aan één van onderstaande voorwaarden:

- de middengeleider smaller is dan 1,50 m; - de middengeleider korter is dan 30 m.

 Op middengeleiders langer dan 30 m of breder dan 1,50 m worden de volgende punten dichtgestraat:

- de eerste 10 m vanaf de kop van de middengeleider; - 10 m vanaf een fiets-/voetgangersoversteek.  Bij het dichtstraten gelden de volgende eisen:

- Toepassen van BSS, afmeting keiformaat, dikte 80, halfsteensverband, kleur heidepaars;

- Aanbrengen op een bed van zandcement;

- Invegen met zandcement. Dit wordt toegepast om doorgroei van onkruid te voorkomen / bemoeilijken.

 Delen van de middengeleider die niet worden dichtgestraat worden ingezaaid met gras.

Enkelstrooksrotonde

 Tussen de middengeleider en de asfaltverharding wordt een strekse laag toegepast (BSS grijs).

 Zoveel mogelijk gebruik maken van prefab met grote elementen zodat er minder kans op onkruid is. Indien dit niet mogelijk is, voegen dichtmaken. Basaltonblokken:

 Basaltonblokken toepassen bij overrijdbaar gedeelte (binnenring) van een rotonde en in de oksels van bochten.

 Basaltonblokken tegen rammelstrookbanden stellen en aanbrengen op laag zandcement van minimaal 100 mm op de funderingslaag. Afstrooien en inwassen met zandcement.

 Bij toepassing basaltonblokken in of bij bebouwde omgeving dienen de basaltonblokken zoveel mogelijk op gelijke hoogte te worden gesteld in verband met geluidsoverlast. Basalton betonzuilen, hoogte 150 mm In andere gevallen is een ongelijk oppervlak gewenst.

 De funderingslaag van zandcement - waarop de basaltonblokken aangebracht worden - dient al voorzien te zijn van een afschot voor afwatering.

Rammelstrookbanden:

 De banden dienen te worden aangebracht en gesteld op een cementlaag en te worden voorzien van een steunrug van schraalbeton. De cementlaag wordt aangebracht op een funderingslaag van minimaal 300 mm dik. Rotondebanden:

 In plaats van rotondeblokken worden rotondebanden aangebracht. Deze banden hebben een lengte van minimaal 2,00 m en een breedte van circa 0,40 m.

Overrijdbaar verhoogde strook rond middeneiland:

 De overrijdbaar verhoogde strook rond het middeneiland dient 0,08 m boven de rijbaan uit te steken. De strook wordt uitgevoerd in basaltonblokken.  De begrenzing tussen de basalton en de berm wordt uitgevoerd in rws-band

die 0,12 m boven de basalton uitsteekt en voorzien is van reflectoren. Overrijdbaar verhoogde stroken in de aansluitoksels:

 De rammelstroken moeten zo worden uitgevoerd dat personenauto´s ze mijden en vrachtverkeer er gebruik van kan maken. De strook wordt uitgevoerd in basaltonblokken.

 De buitenkant dient met een straal van ca. 30 m op de aanvoer- en afvoertak aan te sluiten. Het is mogelijk een kleinere straal toe te passen mits dit wordt aangetoond door een rijcurvesimulatie.

 In het standaardprofiel bestaat de begrenzing tussen het asfalt en de verhoogde overrijdbare stroken in de aansluitoksel uit een RWS-band die 0,08 m boven het asfalt uitsteekt. In geval van risico op geluids- en/of

Enkelstrooksrotonde

trillingsoverlast worden geen verhoogde overrijdbare stroken in de aansluitoksels toegepast en wordt de begrenzing tussen het asfalt en het basalton in de aansluitoksels uitgevoerd met een opsluitband.

 In het standaardprofiel bestaat de begrenzing tussen de basalton en de berm uit een opsluitband. Bij niet verhoogde overrijdbare stroken wordt de

begrenzing uitgevoerd in een RWS -band die 0,12 m boven de basalton uitsteekt.

7.6. Fietsoversteek

De documenten zoals genoemd bij het referentiekader zijn leidend. Afwijkingen hierop worden in de volgende paragrafen aangegeven.

7.6.1. Referentiekader

 CROW publicatie 126 Eenheid in rotondes;

 CROW publicatie 126a Fietsoversteken op rotondes;

 CROW publicatie 164c Handboek wegontwerp – Gebiedsontsluitingswegen.

7.6.2. Aandachtspunten

 De zichthoogte van fietsoversteken in de oksels van de aansluitende takken en de berm langs de aanrijtak dient minimaal 0,20 m (i.v.m. kinderen) te zijn.  Wanneer fietsers uit de voorrang zijn, wordt de fietsoversteek gemarkeerd

door middel van kanalisatiestrepen.

 Uit veiligheidsoverwegingen is het zeer ongewenst (in tegenstelling tot wat publicatie 126a toelaat) dat bij fietsers in de voorrang fietsoversteken in beide richtingen worden gebruikt.

7.6.3. Programma van eisen

In de CROW publicatie 126 wordt geadviseerd om fietsers binnen de bebouwde kom voorrang te geven. Hiervan kan uit veiligheidsoverwegingen worden afgeweken indien:

 bromfietsers op het fietspad rijden;

 er sprake is van een relatief hoog percentage vrachtverkeer;  het fietspad in twee richtingen wordt bereden;

 er een te geringe afstand is tussen fietsoversteek en rotonde. Op provinciale wegen is over het algemeen sprake van een hoog percentage

vrachtverkeer. Ook wordt in veel gevallen aan één van de andere bovenstaande criteria voldaan. Om deze redenen worden fietsers ook binnen de bebouwde kom uit de voorrang gehouden.

Enkelstrooksrotonde

Figuur 7.3 Fiets,- voetgangersoversteek bij een enkelstrooksrotonde

7.7. Voetgangersoversteek

De documenten zoals genoemd bij het referentiekader zijn leidend. Afwijkingen hierop worden in de volgende paragrafen aangegeven.

7.7.1. Referentiekader

 CROW publicatie 126 Eenheid in rotondes;

 CROW publicatie 164c Handboek wegontwerp – Gebiedsontsluitingswegen.

7.7.2. Programma van eisen

 Wanneer er voetgangersoversteken aanwezig zijn, dient in de oksels van de aansluitende takken en de berm langs de aanrijtak de zichthoogte minimaal 0,20 m (i.v.m. kinderen) te zijn.

 De voetgangersoversteek wordt uitgevoerd door middel van

kanalisatiestrepen; er wordt geen zebrapad toegepast, tenzij de fietsers ook in de voorrang zijn.

 Het ontwerp van de groeninrichting moet voldoen aan de uitwerking in het rapport ‘Landschappelijke vormgeving rotondes’ (DBI, 2012).

Turborotonde

8. Turborotonde