• No results found

AANDACHTSPUNTEN BIJ HET ONTWERP VAN EEN FUNDERING OP EEN POER MET PALEN

Figuur 5-1: Schema bepaling belastingen op funderingsniveau kraanopstelplaats

AANDACHTSPUNTEN BIJ HET ONTWERP VAN EEN FUNDERING OP EEN POER MET PALEN

De volgende aandachtspunten worden genoemd bij het ontwerpen van een fundering op een poer met palen voor een kraanopstelplaats bij een windturbine:

• Onzekerheid in kraantype: in een VO is vaak het type in te zetten kraan nog niet bekend. In dat geval dient de ontwerper zelf onderbouwde aannames te doen voor belastingen, contactdrukken en bijbehorende contactoppervlaktes. Dit kan bijvoorbeeld op basis van vergelijkbare projecten. Bij het maken van een definitief ontwerp dient het type toe te passen kraan bekend te zijn, of dient op zijn minst zekerheid te zijn over het maatgevend kraantype.

• In het ontwerp dient de wijze van krachtsafdracht van de horizontale belasting vanuit de kraan te worden meegenomen en de invloed van deze horizontale belasting op de palen dient te worden getoetst.

• Indien relevant dient rekening te worden gehouden met een horizontale grondbelasting op de palen. Deze horizontale grondbelastingen treden bijvoorbeeld op onder de taluds van een kraanopstelplaats die hoger dan het maaiveld wordt aangelegd, of kunnen ont-staan doordat naast de kraanopstelplaats een verhoogde bouwweg wordt aangelegd. • In het ontwerp dient rekening te worden gehouden met de geschiktheid van de

kraan-opstelplaats voor meerdere typen kranen: gedurende de bedrijfsfase van de windturbine zal onderhoud aan de turbine moeten kunnen plaatsvinden, waarvoor wellicht aan-zienlijk kleinere kranen nodig zijn dan het opbouwen van de turbine. Ook dient een bewuste keuze te worden gemaakt of de kraanopstelplaats geschikt moet zijn voor zowel rupskranen als stempelkranen. Dit kan leiden tot relatief grote en complex gevormde poeren.

• De interactie van de paalfundering van de kraanopstelplaats met de fundering van de windturbine dient te worden beschouwd. Denk hierbij zowel aan fysieke interactie tussen de paalfundering van de windturbine (in geval van schoorpalen) en de palen onder de kraanopstelplaats, als aan interactie door de belasting vanuit de palen onder de kraanop-stelplaats op de paalfundering van de windturbine.

• In het ontwerp dient te worden getoetst of pons van de paal door de betonnen funderings-poer niet op kan treden.

• In het ontwerp van de kraanopstelplaats dient rekening te worden gehouden met moge-lijke zettingsverschillen tussen de poeren met palen en de naastgelegen storage area: de poeren met palen zullen vrijwel niet zakken, terwijl de storage area waarschijnlijk gefun-deerd is op een meer zettingsgevoelige fundering. Dit kan tot onacceptabele zettingsver-schillen tussen de kraanopstelplaats en de storage area leiden.

5.7.4 MODELLERING IN EEM

Bij het toetsen van kraanopstelplaatsen in Eindige Elementen Modellen (EEM) kunnen zowel de vervormingen als de veiligheid tegen bezwijken worden getoetst. De volgende aandachts-punten gelden bij het toetsen van een kraanopstelplaats in EEM:

• De keuze van het grondmodel is bepalend voor het resultaat: in elk geval dient het ge-bruikte grondmodel plastisch grondgedrag te kunnen modelleren. In de meeste gevallen loont het om een meer geavanceerd grondmodel te gebruiken, omdat dit meestal leidt tot minder conservatieve resultaten.

• De benodigde grondparameters voor een EEM berekening dienen zorgvuldig te worden bepaald. In een VO kan worden overwogen om de parameters te bepalen op basis van con-servatieve vuistregels. In de DO of UO fase wordt het sterk aanbevolen om de grondpara-meters te bepalen op basis van laboratoriumonderzoek: het rekenen met een geavanceerd grondmodel maar met parameters die niet nauwkeurig zijn bepaald leidt anders snel tot een schijnnauwkeurigheid. Voor de analyses zijn de belangrijkste parameters de sterkte- en stijfheidsparameters en de neutrale gronddrukcoëfficiënt K0;NC. Deze kunnen worden bepaald met K0-CRS proeven en triaxiaalproeven of Direct simple shear proeven.

• In de meeste gevallen zullen zettingen door consolidatie niet van belang zijn, omdat de belastingen op de kraanopstelplaats slechts kort aanwezig zijn. In het geval dat de zet-tingen door consolidatie wel van belang zijn (bijvoorbeeld bij zetzet-tingen door aanleg van de kraanopstelplaats), dient een geschikt grondmodel te worden gekozen dat consolidatie en kruip in rekening brengt. Ook dienen de hiervoor relevante parameters (samendruk-kingsparameters en parameters met betrekking tot de belastinghistorie van de grond, zo-als OCR en grensspanning) te worden bepaald met geschikte laboratoriumproeven, zozo-als samendrukkingsproeven.

• Afhankelijk van het type ondergrond en de duur van de belasting dient een onderbouwde keuze te worden gemaakt voor ongedraineerd of gedraineerd (of beide) rekenen.

• Er dient een keuze gemaakt te worden voor een 2-dimensionale (2D) of een 3-dimensio-nale (3D) analyse. Een 3D analyse kan meerwaarde hebben omdat de belasting vanuit een kraan doorgaans beperkte afmetingen heeft. Indien randeffecten van belang zijn, zoals beïnvloeding van de fundering van de windturbine door de kraanopstelplaats, kan een 3D analyse noodzakelijk zijn om tot betrouwbare resultaten te komen.

5.8 OP TE LEVEREN PRODUCTEN

Het ontwerp van een kraanopstelplaats leidt tot de volgende producten:

• Ontwerprapport. Hierin zijn een beschrijving van het ontwerp, de ontwerpuitgangspun-ten en de relevante toetsingen opgenomen.

• Tekeningen. In de tekeningen zijn het ontwerp met de bijbehorende materialen en hoe-veelheden weergegeven. Tevens dient op de tekeningen de benodigde maatregelen voor de waterhuishouding (drainage etc.) weergegeven te zijn.

• Technische beschrijving/bestek o.i.d.

Vastgelegd dient te worden welke toetsingen, monitoring en registraties tijdens de realisatie worden gedaan.

6