• No results found

Uit het gevoerde exploratieve onderzoek kunnen enkele aanbevelingen geformuleerd worden met betrekking tot het functioneren van het meldpunt en mogelijkheden voor de toekomst.

1. Een eerste belangrijke vaststelling is dat het Anoniem Drugsmeldpunt Limburg onvoldoende gekend is bij de bevolking, waardoor het aantal meldingen beperkt blijft. Vooral in de provincie Limburg moet het anoniem meldpunt meer in de kijker worden gezet. De media kan hier een belangrijke rol spelen, zowel in het verhogen van de bekendheid van het meldpunt als in de bewustwording omtrent drugsproductie en dumpingenproblematiek in het algemeen. Burgers geven namelijk aan op de hoogte te zijn gebracht van het meldpunt via het nieuws, sociale media en het internet. Ook kreeg het meldpunt opvallend meer meldingen wanneer het via een duidingsprogramma op tv kwam. Het is bovendien van belang dat het meldpunt levendig wordt gehouden bij de bevolking.

2. Aangezien het terugdringen van synthetische drugsproductie en professionele cannabisteelt al jaren een prioriteit is volgens de kadernota integrale veiligheid, moeten er meer middelen en financiële steun uitgaan naar de aanpak van deze problematiek. Het meldpunt heeft nood aan partners, financiering en professionalisering om het aantal meldingen te doen stijgen en het meldpunt onder de aandacht te brengen. Het project is er gekomen en wordt in stand gehouden op basis van eigen initiatief, er is momenteel geen sprake van financiële steun. Dit is noodzakelijk voor het opstarten van bewustwording- en sensibiliseringscampagnes. Er hebben reeds infoavonden plaatsgevonden, maar deze zouden op regelmatige basis moeten worden georganiseerd, specifiek gericht tot die gemeenten die veel te maken krijgen met drugsproductie en tot bepaalde doelgroepen en sectoren, zoals immobiliënkantoren en verhuurders in het algemeen. Ook is er nood aan sensibilisering van personen die omwille van hun beroep in contact kunnen komen met chemische reststoffen van drugsafval, denk bijvoorbeeld aan verhuurfirma’s voor bestelwagens.

40 Het is hierbij van belang aandacht te besteden aan de schadelijke gevolgen van drugsproductie en zo burgers inzicht te geven in de belangrijkste signalen die wijzen op een synthetisch drugslabo of cannabisplantage. Burgers kennis laten maken met de typische geur is hierbij een belangrijk aspect. De geur die vrijkomt tijdens het productieproces is uniek, dit vormt een opportuniteit voor de detectie van een productiesite.

3. Positieve feedback rond een succesvolle melding via de media kan ook een belangrijke rol spelen. In de mediaberichtgevingen zou vermeld kunnen worden dat een productiesite ontdekt is op basis van een anonieme tip en wat voor die anonieme melder de doorslaggevende reden was om te denken dat op die locatie drugs werden geproduceerd. Ook moet bij elk van zulke berichten telkens herhaald worden wat de voornaamste verdachte signalen zijn, evenals de naam en het nummer van het anoniem meldpunt. Op deze manier wordt het meldpunt levendig gehouden en krijgen burgers de indruk dat hun meldingen serieus worden genomen en van belang zijn.

4. De geïntegreerde publiek-private samenwerking moet verder versterkt worden. Criminelen maken gebruik van bepaalde sectoren bij het ontplooien van hun illegale praktijken. Deze sectoren moeten meer bewust worden gemaakt van de opportuniteiten die criminelen bij hen zoeken. Ook een betere contact- en informatie-uitwisseling met opsporingsinstanties is hierbij noodzakelijk, evenals de bescherming van persoonlijke gegevens zodat de meldingen niet te herleiden zijn tot een individu of organisatie.

5. Bij een stijging in bekendheid van het meldpunt moet worden nagedacht of de bevoegde diensten in staat zullen zijn om de veelheid aan informatie op een correcte manier te kunnen behandelen, verwerken en af te schermen. Ook kan er in andere provincies worden nagedacht over het oprichten van anonieme meldpunten die zich richten tot cannabisteelt.

6. Tevens moet de garantie op anonimiteit, afscherming van persoonlijke gegevens en hoe dit zich dit in de praktijk vertaalt, duidelijk naar de burger gecommuniceerd worden. Een aantal burgers vreest immers dat hun melding niet anoniem zal blijven en dat er wraak zal worden genomen. Het anoniem meldpunt kan voor hen dan ook de oplossing bieden.

7. Wat betreft de resultaten van deze studie, valt het op dat de overgrote meerderheid van de burgers synthetische drugsproductie en dumpingen zou melden. Wat ook opvalt, is dat er een redelijke tolerantie is voor cannabisplantages, ondanks dat deze ook gevaar inhouden

41 voor omwonenden. Burgers moeten dus ook bewust worden gemaakt van de gevaren die met cannabisproductie gepaard kunnen gaan.

8. Verder wetenschappelijk onderzoek omtrent dit onderwerp is nodig, aangezien er nog nood is aan kwalitatieve diepgang. De ervaringen uit de studie zijn te beperkt om veralgemeenbare uitspraken te doen. Feedback over ervaringen van burgers is belangrijk om het meldpunt te kunnen optimaliseren. Verder zou er concreet moeten worden onderzocht of burgers nu werkelijk de gevaren en verdachte signalen kennen van drugsproductie, of ze zich zorgen maken omtrent deze problematiek en hoe de kennis van burgers verbeterd kan worden. Er is ook nood aan verder onderzoek naar wat er gebeurt met de productielocatie nadat deze ontdekt en ontruimd is. Zoals aangetoond zijn er nog een lange tijd schadelijke effecten aanwezig op deze locaties.

9. Tevens dient er te worden nagedacht over het mogelijks waterbedeffect wanneer er meer aandacht uitgaat naar de problematiek in Limburg. Criminelen zullen zich door een versterkte aandacht mogelijks verplaatsen naar andere gebieden en hun activiteiten daar verder zetten.