• No results found

5A Ruimtelijke ordening

In document 1STE BESTUURSRAPPORTAGE 2014 (pagina 42-45)

5B Woonbeleid Doelen Activiteiten Geld

5C Economische zaken Doelen Activiteiten Geld ±

5D Milieu Doelen Activiteiten Geld

5A Ruimtelijke ordening

Inleiding

Wij scheppen de ruimtelijke voorwaarden om invulling te kunnen geven aan een aantrekkelijke en plezierige leefomgeving waar onze inwoners samen kunnen leven, wonen en werken, in rust en ruimte. Wij doen dit in samenwerking met onze inwoners, ondernemers, marktpartijen en andere overheden. Dit programma vormt daarmee het ruimtelijk kader voor onder andere de programma’s 4d en 7.

Doelen

Kaders scheppen voor het behouden en waar mogelijk versterken van de ruimtelijke kwaliteit van Leiderdorp.

SMART doel Voortgang 2014

1.1 In de eerste helft van 2014 is er een beeld van de gewenste

ruimtelijke kwaliteit van Leiderdorp in 2030. Doel wordt gerealiseerd door het opstellen van een ruimtelijke structuurvisie (RSV). De vaststelling is vertraagd (wordt 2e helft 2014). De eerste concept RSV gaf aanleiding voor het inlassen van een aantal extra interne gespreksrondes. Ook de uitwerking van de milieuparagraaf vergt meer tijd dan gepland.

2.1 Alle bestemmingsplannen in Leiderdorp zijn actueel (niet

ouder dan 10 jaar). Alle plannen binnen Leiderdorp zijn actueel.

2.2 Het ruimtelijk beleid is actueel. Actueel houden van beleid is een continu proces. Beleid in Leiderdorp voldoet aan wetgeving.

3.1 Voor elke ruimtelijke ontwikkeling worden specifieke

stedenbouwkundige randvoorwaarden geformuleerd. Betreft een continue proces. Nieuwe ontwikkelingen worden op deze wijze opgepakt.

3.2 Voor ruimtelijke ontwikkelingen zonder gemeentelijke grondexploitatie wordt voor de realisatiefase een koop/verkoop- of exploitatieovereenkomst afgesloten.

Betreft een continue proces. Nieuwe ontwikkelingen worden op deze wijze opgepakt.

4.1 Adequate vergunningverlening bij ruimtelijke ontwikkelingen. Betreft een continue proces.

Geplande activiteiten voor 2014

Activiteit Afgerond Voortgang 2014

1.1 Vaststellen ruimtelijke structuurvisie. nee Op basis van de vaststelling van de Nota van Uitgangspnten (raad september 2013) heeft het stedenbouwkundige bureau een eerste concept visie opgesteld (februari 2014). Dit concept is intern doorgenomen. De omgevingsdienst West Holland werkt de milieuparagraaf verder uit. In juni/juli zal het stedenbouwkundig bureau op basis van alle input het concept aanpassen.

2.1 Actualisatie bestemmingsplannen Buitengebied,

Driegatenbrug en Winkelhof/Centrumplan nee Voor het buitengebied wordt het bestemmingsplan Achthovenerpolder opgesteld. In januari 2014 is een nota van uitgangspunten opgesteld. In april is het plan gegund aan een stedenbouwkundig bureau.

Driegatenbrug bevindt zich in de voorbereidende fase (opstellen nota van uitgangspunten). Winkelhof/centrum is afhankelijk van de eventuele ontwikkelingen van de uitbreidingsplannen voor de Winkelhof.

Tot slot worden naar aanleiding van uitspraken van de Raad van State de bestemmingsplannen W4 en Oude Dorp aangepast aan de opmerkingen van de Raad van State.

2.2 Gevolgen nieuwe omgevingswet inventariseren.

Beleid

ontwikkelmogelijkheden A4 zone met Bospoort/Vierzicht.

Toekomstvisie Baanderij.

nee Voor de A4 zone is een projectopdracht opgesteld.

De toekomstvisie voor de Baanderij zal volgen als de RSV in een afrondend stadium komt.

Het experiment welstandsvrij bouwen zal worden vervangen door afschaffing van het welstandstoezicht (coalitieakkoord). Mede in relatie hiermee is het

noodzakelijk cultuurhistorisch beleid handen en voeten te geven om daar waar nodig een vorm van bescherming aan bestaande cultuurhistorische waarden te kunnen bieden.

Met het oppakken van het begraafplaatsbeleid is nog geen aanvang gemaakt.

Standaardisatie van bestemmingsplannen is een continueproces.

3.1 Opstellen van randvoorwaarden voor locaties ROC,

Cardea, Omgeving begraafsplaats, Brunelkamp en Vliko. nee Ten aanzien van de Brittenstein is aan Rijnhart Wonen gevraagd de plannen aan te passen, met als vertrekpunt de in april 2013 vastgestelde randvoorwaarden.

De overige locaties worden pas later in het jaar opgepakt en zijn grotendeels mede afhankelijk van het initiatief van derden.

3.2 Opstellen van overeenkomsten voor planologische medewerking aan plannen op locaties van derden, zoals Brittenstein.

nee Brittenstein is nog onvoldoende uitgewerkt om tot medewerking te komen.

Voor de locatie Ranzijn (vervangende nieuwbouw) is een intentieovereenkomst opgesteld.

4.1 Verlenen van omgevingsvergunningen nee Betreft een continue proces. In het eerste kwartaal van 2014 zijn 66 omgevingsvergunningen in behandeling genomen en 11 meldingen gedaan.

4.2 Toezicht en handhaving op de naleving van de

vergunningen nee Betreft een continue proces.

5B Woonbeleid

Inleiding

Wij willen dat onze inwoners 'gewoon lekker kunnen wonen tussen stad en Groene Hart'. Dit betekent dat er voor onze inwoners in Leiderdorp voldoende passende woningen in een prettige woonomgeving zijn. Wij hebben daarbij bijzondere aandacht voor starters en senioren. Wij werken daarbij nauw samen met de woningbouwcorporatie uit Leiderdorp, andere (markt)partijen, de regio Holland Rijnland en andere overheden.

Doelen

Voldoende woningen en diversiteit in woningen om te voorzien in de woningbehoefte van onze inwoners

SMART doel Voortgang 2014

1. Uiterlijk in 2020 is het woningaanbod toekomstbestendig en voor de aandachtsgroepen (starters, ouderen, statushouders, minder validen etc.) passend.

Verwachting is dat deze doelstelling realistisch is. Deze wordt nader ingevuld in regionale woonagenda Holland Rijnland 2. Tot 2020 wordt bij nieuwbouw 30% sociale woningbouw

gerealiseerd Bij alle nieuwbouwplannen wordt ruim aandacht besteed aan

sociale huisvesting en wordt deze eis (nog) opgelegd. Soms wordt zelfs 100 % gerealiseerd

3. Tot 2020 wordt voor alle sociale huurwoningen binnen de

regionale kaders lokaal maatwerk gerealiseerd Met ingang van 1 april is de nieuwe huisvestingsverordening in werking getreden en worden woningen via woningnet Holland Rijnland aangeboden. Lokaal maatwerk in alle gevallen mogelijk, maar volgens afspraak maximaal 30 % van de toewijzingen.

Geplande activiteiten voor 2014

Activiteit Afgerond Voortgang 2014

1.1 Onderzoek naar bevorderen doorstroming Nee Toewijzing woningen via WoningnetHollandRijnland maakt lokaal maatwerk mogelijk en dat moet met name doorstroming bevorderen. Terugkoppeling commissie over voortgang in aparte notitie Volkshuisvesting in juli 1.2 Uitwerken marketingaanpak toekomstbestendigheid

bestaande woningvoorraad Nee De uitwerking van de marketingaanpak moet nog gestart worden. Voortgang/planning in aparte VH notitie in commissie Ruimte van juli

1.3 Onderzoek mogelijkheden afspraken particuliere

verhuurders Nee Nog niet gestart

2.1 Vastleggen van randvoorwaarden voor woningbouw bij

nieuwe projecten Nee Dit gebeurt bij nieuwe projecten

3.1 Uitwerken regels lokaal maatwerk Nee Overleg met Rijnhart Wonen is gestart. Terugkoppeling in notitie VH in Commissie Ruimte van juli

In document 1STE BESTUURSRAPPORTAGE 2014 (pagina 42-45)