• No results found

01/09/ /08/2019

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "01/09/ /08/2019"

Copied!
7
0
0

Bezig met laden.... (Bekijk nu de volledige tekst)

Hele tekst

(1)

01/09/2018 – 31/08/2019

1. Samenstelling bestuur cultuurraad.

a. Op 01/09/2018 was het bestuur als volgt samengesteld:

Voorzitter Marc VANGERVEN

Vicevoorzitter Frans KONINGS tot 30/10/2018

Ignace DESOMER sedert 19/12/2018

Secretaris Henri (Rik) OPSOMER

Penningmeester Jeroen ROMMELAERE

Overige bestuursleden Patrick VANDENHAUTE, Inge VAN DE VOORDE, Pieter VERBOVEN.

Met raadgevende stem Schepen MarcDEBUSSCHERE tot 31/12/2018, schepen vanaf 01/01/2019 schepen Stijn VAN

MEERBEECK.Stafmedewerkers Vrijetijdsdienst – Afdeling cultuur Georgette GILLIS +WIM

VAN HERCK vanaf01/01/2019

b. Nieuwe leden van het bestuur: per 21/11/2018 mevr. Nele AMEEL, dhr. Luc BOSMANS,mevr.LucieMERTENS,mevr. Bea PIERLÉ,dhr. Thijs SMEYERS.

c. Overlijden: Frans KONINGS op 30/10/2018 d. Ontslag: LucieMERTENS op 27/08/2019 2. Samenstelling algemene vergadering cultuurraad.

a. Sinds 21 november 2018 namen 2 verenigingen en 1 individu ontslag uit de algemene vergadering van de Cultuurraad:

(1). PASAR (werking gestaakt14/06/2019).

(2). KVLV Winksele-Dorp (werking gestaakt 01/08/2019) (3). LUCIE MERTENS (zie bij samenstelling bestuur)

b. Nieuwe leden van de algemene vergadering cultuurraad sinds 21 november 2018:

VERENIGINGEN: MUZATELIER: aanvraag gunstig beoordeeld tijdens de bestuursvergadering van 2/07/2019.

SWENST: aanvraag gunstig beoordeeld tijdens de bestuursvergadering van 27/08/2019.

INDIVIDUEN:dhr. Tom SCHELFHOUT.

c. Afvaardiging van vertegenwoordigers van de cultuurraad in het bestuur van adviesraden sinds 21 november 2018:

(1). Beheersorgaan van de bibliotheek: Bea PIERLÉ; (2). GAMV: Thijs SMEYERS;

(3). GC DE WILDEMAN: LUC BOSMANS, Marc PEETERS, MARC VANGERVEN, PIETER VERBOVEN;

(4). GECORO: Wim Pauwels, Jonas ARTOIS; (5). MAR: Inge VAN DE VOORDE.

Bijlage 2

(2)

3. Activiteiten cultuurraad.

Het bestuur vergaderde maandelijks om bij te dragen tot wat volgt.

a. Eigen organisaties al dan niet in samenwerking met verenigingen.

(1) Open Monumentendag van vrijdag 14 tot zondag 16 september 2018.

In het kader van Open Monumentendag stelde de Stuurgroep Erfgoed Herent een prachtige reeks foto’s ten toon onder de titel ‘Beisem door de lens van Frans Dewinter’. Frans was amateurfotograaf vanaf 1950. Uit zijn ruim archief werd een ruime selectie weerhouden over BEISEM in de jaren 50, 60 en 70. In de stemmige

‘Melkerij’ konden de bezoekers heel wat herinneringen ophalen en genieten van beelden die hun jeugd kleur hadden gegeven.

Een afvaardiging van het bestuur woonde de vernissage op vrijdag 14 september bij. De vernissage lokte heel wat kijklustigen. De toelichtingen die Patrick VANDENHAUTE gaf bij de oude foto’s werden, omwille van hun deskundigheid, ten zeerste gewaardeerd door de aanwezigen. En ook tijdens het daaropvolgend weekend kwamen heel wat belangstellenden. De tentoongestelde foto’s waren meestal onbekend en liepen over de periode van de jaren 50 tot de tachtiger jaren van de vorige eeuw.

De catering tijdens de vernissage werd verzorgd door ‘De Vrienden van Bacchus’.

(2) Het ‘Scholendictee’ en ‘Kurtoisie’ op vrijdag 5 oktober 2018.

(a) Het Scholendictee

Greet STEVENS zorgde er weer voor dat de 16de editie van ‘Het Scholendictee’

erg in de smaak viel. De vertoonde film ‘KLEINE HANDEN IN EEN GROTE OORLOG was een echte voltreffer die door het jonge publiek fel werd gesmaakt. De Eerste Wereldoorlog wordt herbeleefd en weer tot leven gebracht met een samenspel van authentieke dagboeken, zeldzame archiefbeelden, speelgoed- maquettes en meeslepend drama. De NTR-serie is een unieke Europese coproductie voor jongeren van 9 tot 14 jaar. De film kreeg zeer goede kritieken en werd o.a. ook vertoond op KETNET. In een origineel decor dat in geen enkele oorlogsfilm zou misstaan ontspint zich een meeslepende jeugdfilm opgebouwd met verschillende verhalen: de 12-jarige Frieda krijgt een keiharde levensles wanneer de soldaat die zij verzorgd heeft terug naar het front moet.

Méér dan één uur spanning over moed en medemenselijkheid. Jessica verstopt een Duitse jongen op het schip waarmee ze met haar ouders naar Amerika vaart. Om klokslag 11 uur op 11 november 1918 stoppen de kanonnen. De wapenstilstand wordt over de hele wereld uitbundig gevierd. Maar niet door de 10-jarige Emilie en haar broers die wraak willen nemen op een Duitse krijgsgevangene.

Het spontaan applaus van het jonge volkje bij het einde van de film bewijst in voldoende mate dat de organisatie een succes was. Een 70-tal leerlingen, zesdeklassers komend van TOVERVELD en DE BIJENKORF, namen deel aan het dictee dat honderd drieëndertig woorden telde. Het werd dus een serieuze opgave voor het jonge volkje. En toch was de strijd om de eerste plaats heel spannend. Dank zij een groep dames en heren vrijwilligers die de kopijen verbeterden was het eindresultaat snel gekend. Er mag dus gerust gesteld worden dat het dictee aangepast was aan het niveau van de deelnemende kinderen. Als aandenken aan hun deelname kregen alle leerlingen, naast een lekker stukje fruit en een drankje ook een mooi geschenk. De vaardigheid van het schrijven blijkt elk jaar stabiel.

(3)

(b) Causerie van Kurt VAN EEGHEM met ‘Kurtoisie’.

Kurt Van Eeghem ademde cultuur uit, gepaard aan geestigheid. Waar komen de etiquetteregeltjes vandaan en wat is hun nut heden ten dage? We kregen een antwoord in een geestig en degelijk onderbouwd verhaal. Over het na-apen van wat er aan de koninklijke hoven gebeurt. Over de tocht die de etiquette naar Vlaanderen maakte. We namen een duik in het verleden en zo ontdekten we de echte waarde van 'etiquette' en dat durfde al eens tegen te vallen. En we leerden heel wat bij over het alternatief: hoffelijkheid anno 2.0. Een hilarische en toch leerrijke avond, boeiend en geestig.

(3) Herdenkingsavond op 20 oktober 2019 ‘100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog’.

In een afgeladen volle Sint-Laurentiuskerk van VELTEM werd de avond ingezet door organist Raf VAN VLASSELAER met ‘Alle Menschen werden Brüder’, gevolgd door voordracht van het gedicht ‘In Flanders fields’ van John MC CRAE. Het werd een eerste kippenvelmoment.

Op uitnodiging van de Cultuurraad gaf dhr. Piet CHIELENS, coördinator van het ‘In Flanders Fields Museum’ te IEPER een lezing over de vernietigende impact die de grote wereldbrand had, niet enkel op de Westhoek, maar op de ganse natie; dus ook op de streek rond LEUVEN en in HERENT. Alle aanwezigen konden een prachtige presentatie bekijken over het drama dat zich in die vier oorlogsjaren afspeelde.

Omdat hij groot belang hechtte aan deze activiteit had dhr. Paul BREYNE, eregouverneur van de provincie West-Vlaanderen en commissaris-generaal voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in BELGIË, aanvaard om dhr. Piet CHIELENS in te leiden. Zijn betoog om de vrede te bewaren was indrukwekkend.

Het koor ‘Die Boose’ uit IZEGEM doorspekte de avond met liederen die op de diverse fronten door de militairen, maar sommige ook door gewone burgers, werden gezongen.

Hoe kon de avond beter afgesloten worden dan door 2 klaroenblazers, Raf DECOMBEL en Christophe WILS, van de ‘Last Post Association’ uit Ieper? Maar dat was zonder het publiek gerekend. Met volle borst en onder begeleiding van het koor ‘Die Boose’ en het orgel weerklonk het ‘Alle Menschen werden Brüder’. En toen klonk een oorverdovend applaus!

(4) In samenwerking met de FOD Defensie organiseerde de stuurgroep Erfgoed in de wandelgangen van het GC De Wildeman van 19 tot 25 november 2018 een fototentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog. Een personeelslid van Defensie gaf commentaar bij deze foto’s.

b. Deelname aan externe activiteiten.

Afgevaardigden van het bestuur woonden de Algemene vergadering bij van het GC DE WILDEMAN.

c. Kennisgeving van de goedkeuring door de gemeenteraad van het gewijzigd subsidiereglement.

De algemene vergadering nam op 21 november 2018 kennis van de goedkeuring door de gemeenteraad van het gewijzigd subsidiereglement.

d. Huldiging van verdienstelijke vrijwilligers op woensdag 20 maart 2019.

Omdat het bestuur beslist had na te gaan of de huldiging van verdienstelijke vrijwilligers niet beter op een andere manier zou verlopen, had het beslist om de nominatie voor 2018 uit te stellen tot het voorjaar 2019 tijdens het Cultuurforum.

(4)

Marc VANGERVEN, voorzitter van de Cultuurraad leidde de huldiging in met een hommage aan Frans KONINGS die op 30 oktober 2018 overleed. Frans was sinds mensenheugenis lid van de Cultuurraad in Herent en sedert 2005 vicevoorzitter. Hij was de man die steeds zocht naar consensus en haalbare oplossingen. Met zijn juridische kennis was hij onmisbaar bij het schrijven van reglementen en statuten.

Volgende kandidaten werden voorgedragen en genomineerd als bijzonder verdienstelijke vrijwilligers omwille van hun inzet voor de uitbouw van hun vereniging in de Herentse gemeenschap:

(1). Mia DIEU, 80 jaar en haar echtgenoot Hans ZINK, wonend te WINKSELE, werden voorgedragen door de Maria Hemelvaartparochie en de Parochiegemeenschap DIEPENDAAL omwille van hun jarenlange inzet voor de parochie, in het bijzonder de gemeenschap van DIEPENDAAL. Mia zet zich ook reeds jarenlang in voor het verenigingsleven in de wijk. Naast zijn werk voor de parochie steunt Hans sinds 1997 actief de werkgroep die jaarlijks de campagnes van Welzijnszorg en Broederlijk delen coördineert. Hij ging jarenlang flyers verdelen voor alle acties die hiervoor ondernomen werden.

(2). Mia DRAYE, 77 jaar, wonend te HERENT, werd voorgedragen door ‘Ziekenzorg Herent’. Zij leidt sedert vele jaren als voorzitster en hoofdverantwoordelijke de werking van de afdeling in goede banen. Organisatievermogen en een grote verantwoordelijkheidszin sieren haar. Zij zorgt ervoor, samen met enkele medewerkers dat bejaarden en zieken, al dan niet Herentenaar, een regelmatig bezoek krijgen.

(3). Willy GOENS, 60 jaar, wonend te VELTEM, werd voorgedragen door ‘Okra Veltem’. Hij zet zich wekelijks gedurende vele uren in voor deze vereniging, maar ook voor de leden tijdens de bijeenkomsten, het kaartspelen, fietsen, wandelen … (4). Rudi OVERLOOP, 56 jaar, wonend te WINKSELE, werd voorgedragen door de

‘Landelijke Gilde Winksele-Delle’. Hij zet zich, als geen ander, in voor de sociale cohesie van de kleine deelgemeente DELLE. Zijn inzet leidde tot de oprichting van de nieuwe vereniging ‘Ik hou van Delle’. Het voorzitterschap van de ‘Landelijke Gilde Winksele-Delle’, coördinatieverantwoordelijke van ‘Ik hou van Delle’ en de eindredactie van ‘De Dorpskrant’ zijn activiteiten die bewijzen dat Rudi een vernieuwer, een verzoener en een bruggenbouweer is.

(5). Marc PEETERS, 57 jaar, wonend te VELTEM, werd voorgedragen door ‘Curieus Herent’. Marc zet zich in voor de goede werking van de vereniging en de coördinatie van talrijke activiteiten. Hij is een kei op vlak van informatica en techniek en stelt deze kennis graag ten dienste van ‘Curieus Herent’ en heel wat andere verenigingen.

(6). Simonne VANDUFFEL, 83 jaar, wonend te HERENT, werd voorgedragen door het

‘Vrijwilligerskoor Herent’. Dirigente sedert 2002 leidt Simonne tweemaal per maand de repetities en alle voorbereidingen voor optredens van het koor buiten de gemeente. Ze kan streng zijn combineren met geduldig zijn, wat haar bijzonder geliefd maakt bij alle koorleden en bij ‘Het Hagenkoor’ waar zij ook lid van is.

e. Cultuurforum op woensdag 20 maart 2019.

(1). De voorzitter van de Cultuurraad, Marc VANGERVEN, opende de vergadering en verwelkomde de aanwezigen.

(2). Schepen Stijn VAN MEERBEECK nam hierop het woord. Wat brengt Cultuur in Herent de komende jaren? Vanuit de administratie is er al langer de vraag om een vernieuwd Cultuurnetwerk op poten te zetten, waar ieder met zijn ervaringen, ideeën in de verschillende werkgroepen & raden kan bijdragen tot een sterkere

(5)

verankering in het Culturele leven van Herent. De cultuurraad is daar een zeer belangrijk onderdeel van, gezien zijn jarenlange ervaring en inzet.

Om die reden zullen de Cultuurraad en het GC De Wildeman een project uitwerken voor een Cultuurnetwerk. Waarom is dit nodig?

Of het gaat over traditionele verenigingen, 1-malige projecten tot zelfs pop-up initiatieven, er is dan een duidelijk aanspreekpunt voor alles wat socio-cultureel relevant is. Daarnaast komt er nieuwe infrastructuur waaronder de kerk van VELTEM, het Evenemententerrein, de ‘Warot-site’ moeten beheerd en ontplooid worden. Mits dit Cultuurnetwerk kunnen vele belangen opgenomen en gehoord worden. Projecten en samenwerkingsverbanden zullen gestimuleerd en makkelijker gemaakt worden met aandacht voor communicatie, verkoop van tickets, techniek en alle knowhow die daarmee gepaard gaat! De schepen besluit met de aandacht te vestigen op het belang dat alle vrijwilligers hebben in deze nieuwe organisatie.

(3). Wim VAN HERCK van de Vrijetijdsdienst gaf toelichting bij de nieuwe gratis vrijwilligersverzekering. Vanaf 1 april 2019 worden de erkenningsvoorwaarden aangepast en wordt er gefocust op feitelijke verenigingen, startende vzw’s en vzw’s zonder personeel (waarvoor een DIMONA-aangifte gebeurt). Verenigingen die hieronder vallen kunnen een nieuw erkenningsnummer aanvragen via het digitaal loket.

Daarnaast zijn ook de polis en de waarborgen verbeterd, zodat nu vrijwilligersuren in plaats van mandagen kunnen ingegeven worden.

(4). Hoofdbrok van de avond werd een uiterst interessante en leerrijke uiteenzetting door dhr. Luk TAS, van het bedrijf SCWITCH dat socioculturele organisaties ondersteunt in hun zakelijk beheer, over de Europese wetgeving rond bescherming van persoonsgegevens (GDPR). Deze wetgeving die dateert van 29 mei 2018 heeft een enorme invloed op het uitwisselen van gegevens en data, niet enkel voor overheden en bedrijven, maar ook voor verenigingen en privépersonen.

Aan de hand van een aantal praktische voorbeelden werd het belang van deze wetgeving inderdaad zeer duidelijk.

Met een duidelijk antwoord op gerichte vragen tijdens het ‘vragenuurtje’ achteraf moet het voor alle verantwoordelijken mogelijk zijn om de vereiste documenten op te stellen.

De avond werd afgesloten met een versnapering en een drankje.

f. De dorpsactiviteit “Bal Vital” in Veltem op 14 augustus 2018 werd financieel gesteund.

g. Er werd financiële steun verleend aan Het Hagenkoor voor de musicult die het organiseerde op zaterdag 15 december in Toverveld te VELTEM: het Concert Carol Suites in samenwerking met het ‘Vocaal ensemble Frizant’ en het ‘Instrumentaal ensemble Orfeo’.

4. De cultuurraad besprak volgende punten en bracht waar gevraagd advies uit.

a. Subsidieverdeling aan de verenigingen voor het werkingsjaar 2018-2019

b. Opstellen van een inspiratienota met aanbevelingen die start met een

‘omgevingsanalyse’. In dit kader werd het als zeer positief ervaren dat men wil overgaan tot het vaker gebruiken van de bestaande schoolinfrastructuren en deze eveneens te betrekken bij culturele activiteiten. Ingevolge een wetswijziging is de gemeente Herent niet meer verplicht om via de stad Leuven te gaan voor de oprichting en organisatie van ‘Deeltijds kunstonderwijs’. Advies werd verleend en suggesties werden gedaan. We volgen de vertaling ervan door de gemeentelijke overheid in het meerjarenplan 2020-2025.

(6)

c. Tijdens meerdere vergaderingen werd de hervorming besproken van het cultuurbeleid tot een (nieuw) cultuurnetwerk, in het bijzonder de rol van de Cultuurraad hierin. Op maandag 27 mei 2019 gaf het college zijn goedkeuring om het traject op te starten. In het najaar van 2019 verwachten we een uitnodiging voor de startvergadering.

d. Opstellen van teksten ter publicatie in het gemeentelijk infoblad.

e. De vernieuwing van de vrijetijdsinfrastructuur aan en in de omgeving van de Warotzaal werd en wordt van zeer nabij opgevolgd.

5. Toekomstige activiteiten.

De huldiging van verdienstelijke vrijwilligers zal in een volledig nieuw kleedje gestoken worden. Hiertoe werd binnen het bestuur een werkgroep opgericht.

6. De subsidiecommissie binnen het bestuur van de cultuurraad is samengesteld als volgt:

Tijdens het volledig werkjaar 2018-2019 Tot 30/10/2018:

Patrick VANDENHAUTE, Frans KONINGS, Rik OPSOMER, Marc VANGERVEN.

Van 30/10/2018 tot 29/01/2019:

Patrick VANDENHAUTE, Rik OPSOMER, Marc VANGERVEN.

Sedert 29/01/2019: Patrick VANDENHAUTE, Rik OPSOMER, Marc VANGERVEN, Bea PIERLÉ,ThijsSMEYERS.

Deze commissie formuleerde een voorstel tot subsidieverdeling voor het werkingsjaar 2018- 2019 onder de aangesloten verenigingen. Ze deed dit op basis van het “Subsidiereglement” en het “Huishoudelijk reglement”, beide goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van 01 juli 2017.

Dit voorstel werd goedgekeurd door het voltallig bestuur en als advies overgemaakt aan het gemeentebestuur (zie onder 4.a.)

7. De algemene vergadering / het cultuurforum van de cultuurraad werd samengeroepen:

a. Algemene vergadering op 21 november 2018, in de Nok (De Wildeman):

Agenda:

(1). Deel 1 – Informatie

(a). Welkomstwoord van de voorzitter.

(b). Belang van toetreden van nieuwe krachten bij het bestuur van de CR.

(2). Deel 2 - Verslagen, samenstelling van raden, planning activiteiten 2016:

(a). Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering van 22.11.2017;

(b). Goedkeuring van het werkingsverslag van het werkjaar 1.9.2017- 31.8.2018;

(c). Goedkeuring van het financieel verslag van het werkjaar 1.9.2017- 31.8.2018;

(d). samenstelling van de Cultuurraad, zijn algemene vergadering en het bestuur;

Kennisname van uittredende leden (verenigingen, individuen).

Aanvaarding van nieuwe leden (verenigingen, individuen).

Aanvaarding van bestuursleden voor de mandaatperiode 2019-2024.

(e). Verkiezing van de vertegenwoordigers in andere gemeentelijke adviesraden en beheersorganen voor de mandaatperiode 2019-2024.

(7)

(f). Planning van activiteiten in het najaar 2018, het voor- en het najaar 2019.

(g). Varia.

(h). Slotwoord door Marc VANGERVEN, voorzitter van de CR en schepen van Cultuur Marc DEBUSSCHERE.

(3). Deel 3 – Afronding en nakaarten bij een glaasje.

b. Cultuurforum op 20 maart 2019 met als hoofdthema: ‘GDPR, Europese wetgeving rond bescherming van persoonsgegevens’.

Agenda

(1). Deel 1 – Informatie

(a). Welkomstwoord van de voorzitter.

(b). Mededelingen van het bestuur van de Cultuurraad (o.a. toelichting bij geplande activiteiten)

(c). Mededelingen door de Dienst Vrije Tijd over de “Vlaamse verzekering vrijwilligerswerk”.

(ii) Mededelingen door het gemeentebestuur.

(2). Deel 2

(a). Huldiging van de vrijwilligers.

Uitvoerig behandeld onder 3. d

(b). Uiteenzetting door dhr. Luc TAS, medewerker bij het bedrijf SCWITCH dat socioculturele organisaties ondersteunt in hun zakelijk beheer, over de Europese wetgeving rond bescherming van persoonsgegevens (GDPR).

(c). Vragenronde over de toepassing van deze Europese wetgeving in de werking van de verenigingen.

(3). Deel 3 – Afronding en nakaarten bij een glaasje.

Verslaggever Henri (Rik) Opsomer Secretaris

Referenties

GERELATEERDE DOCUMENTEN

De stage bij het Holland Festival is een onmisbare toevoeging gebleken aan mijn opleiding omdat deze stage mij een enorm inzicht heeft gegeven in hoe mijn toekomstige loopbaan er

Wij bevelen de minister van VenJ aan te zorgen voor een realistisch beeld over wat veiligheidsregio’s burgers en bedrijven aan bescherming kunnen bieden, zodat hij kan bepalen

Aanvraag oefenoptocht Basisschool De Kei Beek voor Kinjer-OLS 2019 op 19 juni 2019 Het College van Burgemeester en Schepenen geeft toestemming voor het organiseren van

Nadat directeur (…) tussen 27 en 29 november 2018 een aantal van de klachten schriftelijk bevestigd ziet en verneemt dat door de vader van een betrokken leerling klacht tegen

If \if@twocolumn is \iftrue, e.g., because you are using option twocolumn or command \twocolumn, \marginnote does decide whether the note should be placed left of the column or right

19.01.01 Vaststellen agenda De heer Van den Eijnden verzoekt om aanvulling van de agenda met nadere inlichtingen over de beantwoording van schriftelijke vragen, en behandeling

De wet kent niet de mogelijkheid van tijdelijke vervanging, zodat een nieuwe wethouder, tijdelijk of niet, wordt beschouwd als uitbreiding van de bestuurlijke

Het is een reeds bestaande woning met bijgebouw, weliswaar een voormalige agrarische bedrijfswoning met een agrarische bedrijfsbestemming waardoor voor burgerbewoning de